Jakie łóżko wybrać?
Back to Inne#21 misiek
Komuś w ogóle przetrwała wersalka komunistyczna w dobrym stanie, bo jakoś nie chce mi się w to wieżyć. Po za tym jak dobrze pamiętam ich nie dało się dosunąć bezpośrednio do ściany, przez co zawsze zostawała szczelina i przez nią mogły po wpadać przedmioty za łóżko.
#22 midzi
Moja babcia do końca życia, tj. do 2017R miała taką komunistyczną wersalkę w dobrym stanie. Słowo klucz: dobry tapicer.
#23 MarOlk
u rodziców jest taki stary tapczan. Co prawda przeszedł paręnaście lat temu wymiane tapicerki i sprężyn, ale mebel jest nie do zdarcia.
#24 Numernabis
Miśku, właśnie te komunistyczne można było dosuwać do ściany, bo kiedy się podnosiło to rozłożone skrzydło, blokowało się na mechaniźmie i kiedy łapaliśmy, aby to opuścić to najpierw trochę się to przesuwało w naszą stronę, aby odsunąć drugą część od ściany i dopiero się zamykało, teraz tak nie jest, teraz się po prostu kręci na bolcu.
#25 misiek
To ja widzę właśnie odwrotność. Dawno już nie widziałem kanapy niedosówającej się bezpośrednio do ściany.
#26 zywek
Miałem przyjemność posiadać taką w którymś z mieszkań. Moja babcia ma w dobrym stanie wersalkę komunistyczną właśnie. A to pierwsze zdanie dotyczy kanap niedosuwających się do ściany.
#27 Agata.d
Ja preferuje stelaż z materacem, wygodny i nie trzeba nic rozkładać. Wersalka może być nawet i komunistyczna, chociaż mnie bardziej z czasami słusznie minionymi kojaży się półkotapczan. Lubię też fotele rozkładane.
#28 Numernabis
Wszystko zależy od przestrzeni, jeśli nie mamy jej zbyt wiele jesteśmy skazani na coś składanego.
#29 Agata.d
Nie koniecznie, bo są łóżka jednoosobowe. No chyba, że koniecznie musi być dla dwóch osób to wtedy się zgodzę. Bardzo fajnym moim zdaniem rozwiązaniem na małą przestrzeń są otomany i fotele rozkładane. Moi rodzice swego czasu taką otomanę dwu osobową mieli. Niestety po rozłożeniu zajmowała ona sporo miejsca, ale tak jak by wzdłóż pokoju, więc nie było źle. A co powiecie o łóżkach wysuwanych? Ja spałam na takim czymś w dzieciństwie u kuzynki i powiem, że mam złe skojażenia. Nie wiem czy jeszcze takie łóżka są w użyciu, ale jeśli tak to raczej chyba dla dzieci.
#30 misiek
Agatko sprawdź link, który podałem wyżej do mojej kanapy, bo czy aby przypadkiem to nie jest właśnie otomana? Ja też się zbytnio nie znam. I jeszcze jedna wada wersalek: nie mięliście tak, że one wam się po czasie zapadały?
#31 pates
Zapadające się wersalki to klasyk. Co to właściwie jest otomana? Czy to nie jest taka kanapka z miękkimi, zaokrąglonymi brzegami, czy jak to tam się nazywa? Fotele rozkładane spoko, spało się na takim przez wiele, wiele lat i było generalnie dobrze, ale teraz jest lepiej. Co prawda sprężyny po wolutku rozpoczynają sekwencję uwierania, ale zanim to się rozwinie to minie sporo czasu.
#32 misiek
Wydawało mi się, że inaczej sofa, ale dokładnie nie wiem.
-- (pates):
Zapadające się wersalki to klasyk. Co to właściwie jest otomana? Czy to nie jest taka kanapka z miękkimi, zaokrąglonymi brzegami, czy jak to tam się nazywa? Fotele rozkładane spoko, spało się na takim przez wiele, wiele lat i było generalnie dobrze, ale teraz jest lepiej. Co prawda sprężyny po wolutku rozpoczynają sekwencję uwierania, ale zanim to się rozwinie to minie sporo czasu.
--
#33 Agata.d
Tak, tak, otomana ma takie zaokrąglone brzegi właśnie i po złożeniu zmieszczą się na niej góra trzy osoby, Moja wersalka też się zapadła po kilku latach użytkowania, a potem nadomiar złego sprężyny przebiły materiał.
#34 misiek
No właśnie, a co do sówanych łóżek to masz na myśli takie coś, gdzie wysówało się tą część gdzie idą głowa i plecy? I dodatkowo można było to otworzyć, gdzie był pojemnik na pościel? Jak tak, to temu rozwiązaniu mówię kategoryczne nie.
#35 Agata.d
Nie, nie, mam na myśli takie jakby dwu częściowe wyrko, z pod spodu wysuwa się jakby drugą część tego łóżka i mogą spać na nim dwie osoby,
#36 zywek
Aa, myśmy takie mieli, jakby jedną część materiałową się sklda na tą drugą przy składaniu tego łóżka, a w tej części, którą się wysuwa spod spodu jest pościel przechowywana np.
#37 pates
Taka podruba piętrówki, ale nawet praktyczna.
#38 Monia01
Co? Nie
-- (pates):
Taka podruba piętrówki, ale nawet praktyczna.
--
🇺🇦 🇵🇱
#39 zywek
No jak podróba piętrówki...
#40 Agata.d
Nie do końca, chociaż istotnie ta wysuwana część jest troszkę niżej, niemniej jednak piętrówką to to nie jest.