Humor, gry i zabawy

Tematyczny alfabet

Started by Paulinux 403 posts last post 2 years ago Page 1 of 21

#1 Edited

Dzień dobry,
W tę grę bawiłam się sama ze sobą jak byłam mała, ale może i Wy ją polubicie. Zasady są proste, wymyślamy jakiś temat (na przykład owoce) i próbujemy podać coś w tych ramach na każdą kolejną literę alfabetu, oczywiście poza takimi, na które raczej nie da się nic znaleźć, czyli na przykład ą albo y. Wygrywa ta osoba, która po zakończeniu alfabetu podała najwięcej słów. Uwaga, nie pomijamy liter, idziemy za koleją. Jeśli ktoś pominie literę, to traci możliwość wygranej w danej rundzie. Przywilejem wygranego jest wymyślenie kolejnej kategorii. Jeśli chodzi o diakrytyki, sprawa jest tutaj prosta. Jeśli właśnie jesteśmy po przykładowym słowie cytryna, to kolejna osoba może podać słowo na Ć albo na D, ale jeśli padnie słowo na Ć, to następne musi być na D. Jeśli przez jakiś czas nie będziemy mogli wymyślić nic na daną literę, po prostu się zblokujemy, to można w ramach karniaka podać dwa dodatkowe słowa na poprzednią lub następną literę względem problematycznej.
To co, gramy?
Trzy przykładowe słowa ode mnie: arbuz, banan, cytryna. Te słowa nie wliczają się w statystykę. Taki bonus.
Happy hacking

A grajmy, na youtubie tego dużo, tylko w innej wersji widziałem, np. alfabet z wiedźminem, no i z wiedźmina różne rzeczy na litery
dynia
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Oo, piękna zabawa! Też się tak zabawiałam, a jak tym Gosię zamęczałam, jak byłam mała... :D
Ale czekaj, chodzi o to, żeby jedna osoba wymyśliła jak najwięcej na daną literę, np. 5 owoców na "a", potem 7 na "b" itd, czy żeby jedna osoba pociągnęła jak najdalej alfabet?

Jak najdalej alfabet. Nie znam owocu na E :D.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

No dobra, zakładając, że tak:
owoc eukaliptusa, figa, gruszka, owoc hibiskusa... Temu, kto znajdzie na "i" osobiście pogratuluję. :D

No to irga, jabłko, jeżyna, karambola, kiwi, kaki, lichi, limetka, limonka, malina, mango, morela, melon, mandarynka, nerkowiec, ogórek, papaja, pomarańcza, porzeczka, poziomka, rajskie jabłuszko,
Miarą miłości jest miłość bez miary

Czy rajskie jabłuszko to jest konkretny owoc, czy napisane dla jaj?
Happy hacking

Jest taki owoc, serio. Takie małe gawienka, rosnące na jakimś kolczastym krzoku, można tego używać jako przyprawy w robieniu wina czy kiszeniu kapusty.

Słonecznik, śliwka;

Nie no, kurde, jak ma pestki, no to owoc.
truskawka

A co, warzywo? :D A tak serio, myślę że tak. I nawet sprawdziłam i naprawdę jest owocem.
Happy hacking

Już zapadałam w bezradność, ale wymyśliłam w końcu. Tarnina.
Happy hacking

No ej, truskawka napisałam. Ale teraz "u", ciekawe, czy ktoś coś tu wymyśli, bo ja się poddaję.

Aaa. OK. To może być bolesne :D
Happy hacking

Cała roślina właściwie jest chyba zaliczana do kwiatów, ale wychodzi na to, że owoce ma:
"Owocem jest niełupka o owocni skórzastej, nie zrastającej się, z pojedynczym nasieniem, bez puchu kielichowego". :D Czy z botanicznego punktu widzenia, to dokładnie chodzi o tę bułę, z której wydłubuje się pestki to nie wiem, ale wychodzi na to, że z jakimś owocem mamy tu jednak do czynienia.
https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznik

O Ty Pawlinku jeden! :O
To skoro tak, to na "n" jest oczywiście jeszcze nektarynka.
A na "w" wiśnia

Żurawina
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

zielone jabłko :D