Wojna na Ukrainie ad. 2022
Back to Wydarzenia i nowiny#741 zvonimirek222
Polska tutaj nic nie jest winna. Rosja ma swoje zapędy, a komuś ta wojna pasuje, tylko hipokryci do tego się nie chcą przyznać. Wszystko jest jednym wielkim interesem, a ja się pytam, który kraj jest następny? Może chorwacja, a może też Polska, a może Białoruś? A może Bośnia? Przecież Milorad Dodik też ma rosyjskich mentorów i instruktorów co do polityki i podjudzania co do jakichś grupek ludzi, a co by tutaj nie mówić o manipulacji prawosławiem jako narzędziem politycznym.
#742 iwkan
Jakby nie patrzeć to Białoruś już jest pod butem Rosji. A wspominając Polskę, właśnie miałam to na myśli, że Polska wraz z krajami bałtyckimi może być następna.
#743 misiek
Co musi się stać? Przede wszystkim Putin musi zostać zchwytany i postawiony przed trybunałem stanu, a jego poplecznicy odpowiednio osądzeni. To prędzej, czy później się stanie. Husein też skakał i się do igrał, chyba że sam prędzej dednie.-- (iwkan):
Ostatnie informacje z Buczy Irpienia i Hostomela mną po prostu wstrząsnęły. Nie mam już słów. Bo to jest ludobójstwo! Celowe mordowanie ludzi, by Ukrainy nie było jako państwa, zresztą tak samo w Rosji chciano zrobić z Polską. Z przykrością stwierdzam że całe to zło przykryło wszystko to, co jeszcze było dobrego. Co jeszcze musi się stać, żeby się wreszcie tam w Rosji opamiętano? Ile ludzi musi jeszcze zginąć, ile kobiet musi być zgwałconych i ile dzieci zabitych? A w końcu kiedy ci wszyscy którzy mają jakiś wpływ powstrzymają to szaleństwo? I ostatnie pytanie w czym jest wina zmarłych, że nie pozwala się ich pochować, ciała ich są zaminowane, zmasakrowane. Gdzie się podziało człowieczeństwo w tych ludziach, którzy dopuścili się tej zbrodni wydając tak okrutne rozkazy? Bo ja rozumiem, wojna. Giną żołnierze. Ale cywile? I czy nie za szybko się do tego przyzwyczajamy, czy nie za szybko obojętniejemy na to wszystko? I dlaczego jako państwa cywilizowane zezwoliliśmy na tę okrutną rzeź?
--
#744 grzegorzm
Niestety Rosja zawszebędzie rosją, mentalność i metody działaniasię nie zmieniają.
#745 misiek
Niby tak, ale wcale nie musi tak być.
#746 adelcia
oby to było redzej niś póżdniej.
-- (misiek):
Co musi się stać? Przede wszystkim Putin musi zostać zchwytany i postawiony przed trybunałem stanu, a jego poplecznicy odpowiednio osądzeni. To prędzej, czy później się stanie. Husein też skakał i się do igrał, chyba że sam prędzej dednie.-- (iwkan):
Ostatnie informacje z Buczy Irpienia i Hostomela mną po prostu wstrząsnęły. Nie mam już słów. Bo to jest ludobójstwo! Celowe mordowanie ludzi, by Ukrainy nie było jako państwa, zresztą tak samo w Rosji chciano zrobić z Polską. Z przykrością stwierdzam że całe to zło przykryło wszystko to, co jeszcze było dobrego. Co jeszcze musi się stać, żeby się wreszcie tam w Rosji opamiętano? Ile ludzi musi jeszcze zginąć, ile kobiet musi być zgwałconych i ile dzieci zabitych? A w końcu kiedy ci wszyscy którzy mają jakiś wpływ powstrzymają to szaleństwo? I ostatnie pytanie w czym jest wina zmarłych, że nie pozwala się ich pochować, ciała ich są zaminowane, zmasakrowane. Gdzie się podziało człowieczeństwo w tych ludziach, którzy dopuścili się tej zbrodni wydając tak okrutne rozkazy? Bo ja rozumiem, wojna. Giną żołnierze. Ale cywile? I czy nie za szybko się do tego przyzwyczajamy, czy nie za szybko obojętniejemy na to wszystko? I dlaczego jako państwa cywilizowane zezwoliliśmy na tę okrutną rzeź?
--
--
#747 fantasma467
Są dowody, że te skur***yny nie tylko mordują,ale i gwałcą dziesięcioletnie dziewczynki. Pytali jednego ruskiego żołnierza dlaczego tak okrutnie traktują cywili to powiedział, że oni nie zasługują na takie życie jak Rosjanie. Rosja ma się za nadludzi, jak nazistowskie Niemcy.
#748 misiek
Adelcia na to niestety nie mamy wpływu. A co do komentaża powyżej, nawet nie będę tego komentować. Dla mnie to już nie ludzie.
#749 cinkciarzpl
Wczorajszy art w jakimś Kommiersancie czy innej gadzinówce o tym, jak Rosja widzi dalsze istnienie Ukrainy obrzydliwy. Tak jak pisała fantasma mają się za nadludzi a sami grzegrzoczą o denazyfikacji.. Pomijam język z najgorszych sowieckich czasów a nawet gorzej. To bardziej przypomina spokojniejsze przemówienia czy teksty Hitlera.
#750 misiek
Najsmutniejsze jest to, że jeden psychol jest w stanie zebrać w okół siebie tylu debili siejących spustoszenie po kraju, a późniejsze tłumaczenia przed trybunałem i sądem, że oni tak tylko dla rozkazu mogą sobie w dupę wsadzić, skoro nawet gwałcą.
#751 mucha
najsmutniejsze jest to, że my sobie wprowadzamy sankcje a Putina to nawet nie rusza. Tak naprawdę my jako Nato gówno morzemy i taka prawda
#752 magmar Archived
WRóciły czasy Drugiej WOjny Światowej, nie ma się co oszukiwać.
Zmieniła się tylko technologia.
#753 cinkciarzpl
#754 MarOlk
Albo być może nadeszły czasy trzeciej...
-- (magmar):
WRóciły czasy Drugiej WOjny Światowej, nie ma się co oszukiwać.
Zmieniła się tylko technologia.
--
#755 magmar Archived
No niestety...
#756 magmar Archived
Wiecie co, dzisiaj szłam do miasta i nad moją głową krążył przez kilkanaście minut samolot.
W obecnej sytuacji to robi wrażenie.
#757 misiek
A nad moją też i paralotnia, i samochód przejechał a i czasem to i autobus, pociąg, czy tramwaj nawet.
#758 Postukujacy
@Magmar: owszem, przyjechałem do miejscowości rodzinnej (podkarpacie) i po wyjściu z samochodu też od razu zwróciłem uwagę,że te samoloty coś często latają. To już tak od półtora miesiąca. W mieście tego aż tak nie czuć.
#759 Agata.d
No w Warszawie też często latają i niestety budzi to niepokój.
#760 MarOlk
Ludzie, ale jakby to powiedzieć, to nasi latają, a nie tamci...