Miniserwer i komputer do eksperymentów
Back to Komputery i akcesoria#1 pates
Cześć, proszę o wmiarę szybką odpowiedź. Czy na takim czymś.
https://allegro.pl/oferta/terminal-hp-t620-daul-core-1-5ghz-32gf-4gr-win10-11132303642
Da się postawić jakiś np mini domowy serwerek linuxowy, albo coś?
#2 zywek
Wszystko się da, dlaczeo ma się nie dać?
#3 pajper
Pewnie się da. Ale jeśli porównujesz to z Malinką, nie proponuję, przynajmniej bez sporego researchu.
Nie wiem, czy do tego są sterowniki dla Linuxa, jak z kompatybilnością kernela itd. Na pewno się da postawić, ale może z tym być naprawdę masa roboty.
A i ten komputerek od Malinki 4B jest zdecydowanie mniej wydajny.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#4 zywek
Dawid, ja naprawde nie wiem, skąd Ty te rzeczy bierzesz. Malina jeśi chodzi o wydajnośc jest totalnym nieporozumieniem, już nie wspomnę o tym, że system potrafi się wywalić po tym, jak mu w nieodpowiednim momencie odłączysz zasilanie... Ale to w tak dziwny sposób, że się np pakiety nie chcą bez żadnej przyczyny instalować.
#5 pajper
Gdzie widzisz to nieporozumienie? Ile Malinek widziałeś?
Bo ja przynajmniej kilkadziesiąt, instalując je jako systemy NAS, monitoringu, serwery druku, VPN i w masie innych zastosowań. Miałem też do czynienia z każdą generacją od modelu B+, przez 2B, 3A/3B/3A+/3B+, aż po najnowsze 4B.
4B ma już całkiem sensowny procesor, duży i dobry RAM, a jak dołożyć do tego dobrą kartę MicroSD (taką o odczycie na poziomie 200 Mbps), to uzyskujemy naprawdę wydajne urządzenie. Wiadomo, nie jest to Core I7, ale spokojnie daje radę, a jako serwer plików w szczególności.
#6 zywek
Widziałem jedną, która się co chwilę sypie. tyle mi wystarczy, żeby zniechęcić się do sprzeu tego rodzaju i zdecydowanie bardziej wolę sobie stawnąć archa jako serwer na mojejstacjonarce.
#7 Julitka
Ja tam mam do czynienia z Pi często, bo u nas na Powiślu jedno to centrum dowodzenia wszechświatem z odtwarzaczem muzyki z dysku i streamu ze Spotify, do tego czujnik temperatury na zewnątrz i wewnątrz i wilgotności w pokoju, no i czasem kierujemy przez niego ruch jak trzeba, bo mamy tu stały adres ip. Prędzej nam się wywala router światłowodowy z Orange, niż ten kozak. :)
W rodzinnej firmie system zdalnego sterowania też oparty na Pi, a obecnie rozbudowujemy o monitoring, też na pi. Tańsze, niż całe te magistralki, centralki i chrzanienie się z firmami.
System Nas też na pi widziałam, od roku działa bez zarzutu; dysk do backupu się wywalił, a Pi nie. :D
Także jako laik, użytkownik końcowy, polecam, bo często nie trzeba wyłączać i włączać. :)
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#8 pajper
Ale przecież tu mogło być wszystko. Złe chłodzenie, zła konfiguracja systemu, wadliwy model, zbyt słaby zasilacz... No wszystko.
#9 zywek
No to jak wszystko no to z pewnością poczatkowemu użytkownikowi polecajmy, bo taaaakie niezawodne, niczym iPhone ormalnie.
#10 pates
Dawid, chodzi nawet o to, że jak pisałem ceny malinek poszły okropnie w górę. Kiedyś wersja 4 z 4 gb ram potrafiła kosztować 260 zł, no a teraz taka sama kosztuje jakieś 400, dla tego pytam czy to się nada pod takie serwerowanie np, czy nie będzie zbyt mulić. No chyba, że ktoś wie, gdzie w dobrej cenie dobrą malinę min 3 mogę dostać.
#11 pajper
Kupując taki sprzęt, zawsze ryzykujesz. Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie.
Może się okazać, że Linux na tym zadziała jak marzenie i wszystko pójdzie jak z płatka.
Może się też okazać, że będą problemy, sterowniki nie zaskoczą, a ty będziesz przez następnych 6 tygodni siedział w logach i configach.
Malinka jest prosta, bo działa od kopa i jest bardzo dobrze udokumentowana, jest masa zasobów. Inne takie jednostki? Różnie to bywa.
Miałem do czynienia z płytką Asus Tinkerboard. I o ile parametrowo byłą super, to znaleźć konkrety było 100 razy ciężej, niż dla RPi, stąd też zrezygnowałem z dalszego używania Asusów. Choć sprzęt to niewątpliwie piękny.
#12 Julitka
Po pierwsze, nikt z użytkowników-amatorów nie kupi Raspberrego Pi "bo tak", a jeżeli kupi, to, jak mi się wydaje, będzie miał o nim bardzo niepochlebne opinie.
Sam fakt, że to jest komputer bez systemu na pokładzie, powinien odstraszyć. No i jeszcze drugi, że tam się nie da zainstalować Windowsa. xd
Po drugie, nie wiem, do jakiej kategorii zaliczają się użytkownicy, o których pisałam. I średnio mnie to obchodzi. Bo jeżeli im się rozwiązanie sprawdza, to jakby po ptokach. :D
-- (zywek):
No to jak wszystko no to z pewnością poczatkowemu użytkownikowi polecajmy, bo taaaakie niezawodne, niczym iPhone ormalnie.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#13 pates
Julita, kto powiedział, że na malinie nie da się postawić windowsa? Da się, oczywiście, że się wszystko pięknie da.
@Dawid, z tego co wiem, sterowniki są. Mi chodzi bardziej o to, czy parametry są wystarczające pod to, o czym pisałem. O ile ramu czy dysk mogę dołożyć, taka mała przewaga nad raspberry, to procka raczej nie wymienię.
#14 pajper
No, ja bym jednak się szarpnął na Malinkę. ARM na 1,5 GHz jest naprawdę dobry, AMD... Nie wiem.
No i, będę szczery. W Malince Ci pomogę, bo ją znam. W innym sprzęcie, no, ja nie dam rady czasowo eksperymentować i podpowiadać. :(
#15 pates
Spoko, bo sprawa wygląda też tak, że poprostu ceny są diametralnie różne. Za te pieniądze, jedyne raspberry które da się kupić, to 0 albo pico chyba.
#16 pates
Po kolejnych seriach researchu.
Ludzie mówią, że sprzęt działa pod linuxem dobrze, ale po chwilowej zabawie z nim. Tutaj też jednak jest ta możliwość dołożyć ram i dysk do środka bez problemu, więc zastanawiam się, czy ryzykować.
#17 papierek
Pates, po ilości postów i jakości mam wrażenie, że temat jest ci obcy. Zanim coś kupisz, zrób research, zdobądź wiedzę, czy ty tego potrzebujesz, czy ty sobie z tym poradzisz. Bo maliny nie kupuje raczej ktoś, kto dopiero zaczyna
#18 pates
Papierku, no nie jest mi temat obcy, tylko znalazłem poprostu jeszcze kilka stronek i dla tego dodałem nowy post. No a co do wydajności, tutaj się zgodzę, że nie wiem czy to się jakkolwiek nada, a chcę zrobić sobie taki domowy nasik nazwijmy.
#19 zywek
Dlatego ja bym kupił tamten pecet i tyle. x86 o taktowaniu 1,5 GHz i tak jest lepszy niż bcm w 40nm z grzejącej się maliny.
#20 pates
Arek, takie pytanie do ciebie, a wsumie to 2.
1. 2 rdzenie starczą?
2. Czy mogę zainstalować system bez użycia monitora?