heehehe tak by było najlepiej, ale wiadomo nic nieb jest wieczne nvda kiedyś też upadnie a na jego miejsce powstanie pewnie jakiś inny projekt,, tak to już jest.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Mam nadzieje, że nie dojdzie do jakiegoś wrogiego przejęcia patrz fs i ci od zoomtexta, albo jakiś microsoft. Ewentualnie byłbym za Himsem, chociaż nie wiem, co ci od Braillnonsensów by z tym zrobili.
upaść upadnie prędzej czy później ale wcale nie z powodu problemów z programistami, ale przez słuszne z resztą zapędy Microsoftu ograniczające aplikacjom dostęp do danych innych programów. Sprawia to, że wirusy i screenreadery, które działają na bardzo podobnej do wirusów zasadzie nie mogą się dowiedzieć, co dokładnie użytkownik robi a więc ich użyteczność znacznie maleje. Tak jest na IOS, Androidzie i w jakimś stopniu na Macu i tam faktycznie jest 1 screen-reader producenta. Windowsa też to kiedyś czeka,
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
Wyobrażasz sobie Mikołaj Narratora w tej formie? No coś tam sie dzieje, nawet są funkcjonalności, których nie ma reszta, ale... Po 1. Przyzwyczajenia, po 2. To się niby rozwija, ale... Jakoś nie widać żeby to było coś takiego wow żeby ludzie masowo się przesiadali, to jest nadal zabawka dla kota, chociaż różnice w dostępie do informacji raczej się zacierają, to są te same API itp, no ale... TO nie jest to.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
Mikołaju, znów się z tobą nie zgodzę. Przewagą Windowsa jest właśnie to. Ze względu na masę programów Win32 ingerujących w system, procesy itp. tak ten system jest popularny. Jak MS go zamknie tylko dla UWP... No cóż, ja i wiele osób, również widzących, pożegna go na zawsze. A na Macu dałoby radę napisać innego screenreadera, ta jego legendarna zamkniętość wcale nie jest taka, jak się wydaje. Mamy dostęp do okien itp. itd. Po prostu nie ma takiej potrzeby, bo Voice Over działa bardzo dobrze.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Poza tym NVDA będzie miało sens rozwijać. Jeśli, w co wątpię, MS naprawdę narzuci tylko UWP, niewidomi nigdy, przenigdy się na nie nie zdecydują. Słuchajcie, nawet gdyby Narrator był tak dopracowany, jak NVDA, w co nie wierzę, ale nawet... Zastanówcie się, z ilu programów ingerujących w system korzystacie. Macie "TW Blue" czy "Chicken Nuggeta"? Na UWP nie zadziała, nie ma szans. Używacie programów do mapowania skrótów klawiszowych? Na UWP nie ma szans. Korzystacie z programów do zarządzania procesami, priorytetami itp.? Na UWP nie ma szans. Korzystacie z wirtualizacji? Pełne przejęcie klawiatury w UWP nie jest możliwe. I tak dalej.
Mac na to pozwala, a jego tzw. zamkniętość to mit wynikły z podejścia programistów. Tak, jest App Store i restrykcyjne podejście do tych programów. Ale poza App Store są inne środki dystrybucji narzędzi. Mac wcale nie jest dużo bardziej zamknięty, jest oparty o Unixową strukturę. Wiadomo gdzie są configi, nie ma śmietnika zwanego rejestrem czy podobnych spraw. Nie nazywajmy przejrzystości zamkniętością.
#StandWithUkraine
No ja też obawiam się, że wybrałbym coś z *nixów, jak nie Linucha, to nawet niech iten Mac jest, chodź go nigdy nie widziałem.. MOgę jednak założyć, że @Pajper jest wiarygodną osobą i jeżeli coś mói, to raczej tak jest i bym raczej nie żałował takowego przejścia. TO właśnie win32 stanowi o sile WIndowsa czy tego chcecie czy nie. Producenci razczej też nie zdecydowaliby się takiego wieśka pisać w UWP, nie wiem co by się musialo stać żeby tak było. Jakoś nikt tego nie robi, jest DIrectx 12, a gier na UWP jest jak na lekarstwo i dalej jest to pisane tak jak było czyli na klasycznym win32.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
No, ja juśli już bym się przenosił to na maca, linux zupełnie mi nie leży.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Gdybym miał wybrać tylko jedno - Maca lub Linuxa - wybrałbym Linuxa. Ale brakowałoby mi pewnych Macowych rzeczy, jak dostępnego Spotify czy tej łatwości w pewnych kwestiach.
ALe odbiegliśmy od tematu. Chodzi mi o to, że MS uśmiercając Win32 uśmierciłby to, co trzyma ludzi przy Windowsie, czyli wielodziesięcioletnią tradycję oprogramowania, jakie istnieje, a już niekoniecznie jest wspierane. Nawet Linux nie ma takiego wyboru narzędzi.
Jak odciąć Win32, Windows nie będzie miał do zaoferowania nic więcej, niż Mac, a nawet mniej, bo Windows Store marnie przy Mac App Store wypada. A Mac App Store to nie jedyne źródło oprogramowania dla tego systemu.
#StandWithUkraine
Linux jest o tyle stabilniejszą opcją, że tak tonazwę, że nawet jak zaczyna się kombinowanie np. ze środowiskami, coś nam nie leży... SPołęczność potrafi dalej pocągnąć stare projekty, albo zrobić alternatywę. Swoją drogą... Może niedlugo będę mógł się pobawić tym mitycznym OSX-em, więc wtedy będę mógł jakieś zdanie sobie wyrobić na temat tej platformy.
This site uses cookies to enhance your experience.