Google Chrome
Back to Oprogramowanie#1 nuno69
Witajcie! Tutaj możemy dzielić się naszymi spostrzeżeniami odnośnie tej przeglądarki, zadawać na jej temat pytania ETC.
Moje pierwsze pytanie to: jak tam z CHromevoxem? To się rozwija, nie?
#2 zywek
Już nie, tylko na chrome OS
#3 zvonimirek222
chromewox jest niepotrzebnym dodatkiem już teraz.
Rekomenduję pełnego używania chrome z NVDA.
#4 zywek
Daj na Linuksie nvda to będę używał
#5 denis333
@zvonimirek222 jak rozumiem stylu strony dalej nie zignorujesz?
#6 zywek
Nie, nei zignorujesz, i nigdy to się prawdopodobnie nie pojawi.
#7 denis333
W takim razie firefox mimo ociężałości zawsze pozostanie moją główną przeglądarką.
#8 mojsior
jest wtyczka do chromea disable html którą między innymi wyłączymy style używam chroma i sensu przesiadki na ciężkiego firefoksa nie widzę
#9 denis333
ooo dzięki! T ja teraz robię kompltny reinstall firefoxa. :D
#10 nuno69
Włąśnie, @żywek ma rację.. Jak powiesz mi jak mogę używać Chrome na Linuxie bez Chrome Vox to będę zadowolony xD
#11 Irniss
ja również używam na codzień chrome, i osobiście bardzo lubię tą przeglądarkę
#12 Celtic1002
Ja też uzywam Chrome od X czasu i bardzo sobie chwalę.
Anna Frankowska
#13 Kosa12
ja również używam Google chrome, ponieważ nie obciąża mi tak procesora i nie zamula mi NVDA.
#14 Puszkin
@Mojsior: jak wyłączyć te style w tym dodatku disable html, bo jakoś nic tam nie widzę.
#15 mojsior
nie mam pojęcia bo ja tego nie używam wiem że się da
#16 Puszkin
Ach, jak zwykle nie czytam ze zrozumieniem myślałem, że używasz. Tak czy inaczej ja nie znalazłem jak tam style wyłączyć.
Chrome'a też ostatnio coraz częściej używam.
#17 mojsior
a nie wiem czy wiecie ale chrome jest w stanie wyczyścić wam komputer z jakiegoś oprogramowania typu adware.
Najprawdopodobniej wykorzystywane jest do tego narzędzie od eseta.
Opcja gdzieś jest na końcu ustawień i nazywa się oczyść mój komputer
#18 mojsior
witajcie.
Dla dobra polskiej edukacji postanowilłem sprawdzić jak wyłączyć te style.
Będąc w chrome naciskamy lewy alt bądź f10 I najlepiej lewą strzałką przemieścić się do rozszerzeń, kiedy będziemy na pasku rozszerzeń możemy nadal iść strzałką w lewo aż dojdziemy do dodatku disable html, następnie rozwijamy rozszerzenie strzałką w dół.'
Powinno pojawić się coś wrodzaju dokumentu html, gdzie mamy takie opcje jak disable html disable css i chyba jeszcze disable jss czyli javascript, nas interesuje disable css bo to o style chodzi.
Nvda powinien na tto powiedzieć klikalne albo link, w każdym razie jeśli wdepniemy enter na disable css style powinny zostać wyłączone, niestety nie wiemy czy to się wyłączyło czy nie, to już musicie na jakiejś stronie sprawdzić, bo te linki nie pokazują jaki mają stan.
Jak powyłączacie co tam chcecie wystarczy nacisnąć kulturalnie esc żeby opuścić to okno.
#19 nuno69
No, i tak to się robi :). Trochę researchu i jest odpowiedź na tak banalne pytanie :)
#20 Puszkin
Banalne, niebanalne nie wiedziałem, że css to style. Wybaczcie nie jestem jakimś zaawansowanym userem.
Anyway dzięki za wyjaśnienie, w najbliższym czasie sprawdzę czy działa chyba, że ktoś sprawdzi to wcześniej i mnie ubiegnie. :D