Witajcie. Poszukuję odbiornika DAB, takiego dość taniego, bo chcę po prostu przetestować działanie. Obawiam się ze w moim mieście mało odbiorę, dlatego poszukuję taniego rozwiązania.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Mam Not Only TV ale jak odbierać nią dab? Powiedział bys coś więcej? Czy SDR Sharp czy cos innego? Sygnał DAB jest cyfrowo kodowany więc hm... Ciężko sharpem chyba będzie. Jeśli znasz dostępny soft, podaj jego nazwę. :)
Hmm. jest dab player, można też odbierać chyba takie sygnały prog dvbt czy jak tam ten soft się nazywał... Jeden kumpel z teamtalka, który ma skydark na nazwanie odbiera sobie daby za pomocą vlc, ale osobiście nie wiem co gdzie i jak.
Coś z najtańszych bym chciał a Duale niestety troche kosztują. Wiesz, nie chcę kupować czegoś co może się okazać nie używalne w moim mieście bo tu ciężko z odbiorem nawet UKF.
niedawno kupiłem Radio kieszonkowe Dab+ Viola 3 i jestem z niego zadowolony. jeszcze wszystkich funkcji nie znam, ale może ono służyć np. jako dodatkowy głośnik do telefonu przez podłączenie kabla 3 i pół minimetra, ma wymienną baterię litowojonową, ma wbudowaną w smycz antene, ale można wykorzystać jako lepszą antenę podłączony do wejścia aux kabel, ma ukf i dab plus i kosztuje tylko 129 zł a głośnik naprawdę ładnie brzmi. https://allegro.pl/oferta/radio-kieszonkowe-dab-viola-3-technisat-9248793973?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Ja od około 2 tygodni mam Sencora SRD6400. Gdy zauważyłem, że mają w ofercie radio z technologią Dab kupiłem, gdyż firma ta robi jak dla mnie dobry sprzęt i się nie zawiodłem :).
Ciekawe, czy w ich ofercie można znaleźć jakieś radia internetowe. Potestował bym sobie kiedyś taki wynalazek. tylko obawiam sie, że większość tego typu urządzeń niestety nie ma wygodnego sterowania poza aplikacją. A poza tym interesowało by mnie coś bardziej mobilnego.
Jakieś 5 lat temu kupiłem radio Dab plus, Fm TechniSat model: DigitRadio 250. Jestem zadowolony, ma duże przyciski, wygodnie się steruję. Dźwięk na głośnikach mniej więcej ok, mało basów, wiecej wysokich i średnich tonów.
Witajcie. Poszukuję jakiejś wieży z odbiorem Dab. Chciałbym mieć możliwość odbioru cyfrowego, chociaż nie wiem, czy na lubelszczyźnie coś się odbierze, a jeszcze w dodatku na wsi. Chciałbym, aby ta wieża miała sterowanie z pilota, wejście na zewnętrzną antenę, odbiór fm, odbiór Dab, wejście AUX, wyjście słuchawkowe, wejście USB, bluetooth. Co sęsownego możecie polecić? Zainteresowałem się radiem cyfrowym, bowiem gdzieś mi mignął artykuł, że od 2026 roku ma być wyłączany odbiór analogowy, ale nie wiem, na ile to prawda.
Z tym wyłączeniem odbioru analogowego jest troszkę jak z ciągłymi obietnicami że w końcu przestaną zmieniać czas na letni/zimowy. Raczej nie zostanie wyłączony. Radio cyfrowe jest bardzo mało rozwinięte w Polsce w porównaniu do innych krajów. Wieży Ci nie polecę bo się nie interesuję w ogóle tym tematem, ale powiedziałem tylko odnośnie wyłączenia DAB. Ja bym tak tym artykułom ślepo nie wierzył :D