Twórczość Ricka Riordana
Back to Literatura#101 matius
Mi z twurczości Ricka Jordana zostało tylko Bogowie olimpijscy według Percy Jacksona i Olimpijscy herosi według Percego Jacksona, i pamiętniki półbogów.
#102 longshoot
pamiętniki czytałem, ale tych dwóch pierwszych nigdzie w txt nie mogę znaleść.
#103 annabeth
Ooo matius jakbyś się mógł tymi dwoma pierwszymi podzielic to byłoby fajnie, bo ja tego nigdzie nie umiem znaleść. No chyba ze cię źle zrozumiałam i tego nie masz.
#104 Celtic1002
@Matius, ja też bym poprosiła te dwie pierwsze.
Anna Frankowska
#105 matius
Nie, ja również ich nie mam. Znalazłem w wersji papirowej w Empiku. A co do autora to według wikipedi napisał więcej.
#106 jamajka
Chciałam ogłosić, że jestem w morzu potworów. Dosłownie i w przenośni, mam na myśli, że jestem w tym momencie, a przy okazji po raz pierwszy to czytam.
#107 longshoot
i jak?
#108 matius
Jak twoje wrażenia?
#109 longshoot
ktoś tk jak ja czytal cały cykl więcej niż dwa razy :)
#110 jamajka
Moje wrażenia są dobre, inaczej bym nie czytała tego dalej. Problem był z tym taki, że ja miałam audiobook pierwszą część, przesłuchałam i lubiłam, ale nie było więcej części w audio. Ja wtedy jeszcze nie słuchałam tekstówek, więc trochę sobie o książce zapomniałam, a jak już pojawiły się u mnie tekstówki, to musiałabym od początku słuchać, bo mało pamiętałam. No i jakoś się tak złożyło, że dopiero teraz zebrałam się i wróciłam do serii.
#111 annabeth
Ooo to ja zaliczam się do tych którzy czesto do całej serii wracają i ją wałkują od nowa. Chociaż najczęściej wracam do złodzieja pioruna, morza potworów i domu hadesa. Najgorzej było mi przebrnąć przez znak Ateny, mozolnie jakoś mi się to czytało. A z olimpijskich moja ulubiona część to syn neptuna. Jejku sorry znak ateny i dom hadesa to też olimpijscy, ale teraz strzeliłabym gafę. :D
#112 skrzypenka
oo znak ateny był cudowny, podobała mi się ta książka.
#113 hazel96
Longshoot, ja czytałam całość 2 razy, a potem wracałam do wybranych części.
#114 longshoot
:) i bardzo dobrze, oto mi chodziło własnie :D
#115 Julitka
Bardzo cenię oba cykle o bogach olimpijskich - czyta się to bardzo lekko, dobrze, wiele jest poruszonych wątków filozoficznych, bardzo głębokich rozważań i w ogóle.
Niestety ocenię na 9/10.
Nie wiem, skąd ta gwiazdka w dół, ale jednak nie umywa się np. do Flanagana (który też ma swoje odpały) czy do Pratchetta.
No cóż. :D
#116 skrzypenka
Mam Julitko tak samo
#117 Agata.d
Odświerzam wątek. Bardzo fajnie, że taki powstał, szkoda tylko, że natrafiłam na niego dopiero teraz, ale w mnogości wątków wszelakich gdzieś się zaplątał. Jeśli chodzi o twórczość Riordana, to przeczytałam wszystko, co jest do znalezienia, albo do kupienia w wersji elektronicznej. Zapoznałam się zarówno z Olimpijskimi bogami, jak i z Herosami, Magnus Hase i bogowie azgardu też obcy mi nie są, przeczytałam też kroniki rodu Kane i Apollo i boskie próby. Wszystkie serie bardzo mi się podobały, poczucie humoru i zawrotne niekiedy tępo. Ciekawa jestem czy będą jeszcze jakieś serie. Jeśli chodzi o Luke'a to muszę się zgodzić z przedmówcami, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy był postacią dobrą, czy złą, aleprzyznać muszę, że takie postaci lubię najbardziej. Nie są szablonowe i kryształowo czyste, czego też nie lubię. Moja ulubiona postać? Zdecydowanie Leo Valdes. Jego poczucie humoru bardzo mi się podoba, mimo złych przeżyć nie bywa też zgoszkniały. W kronikach rodu Kane ujął mnie Carter, a jeśli chodzi o Bogów azgardu to zdecydowanie najbardziej przemawia do mnie postać Samiry.
#118 pates
Ile części ma Magnus, też 3?
#119 zywek
W ogóle disney biorą się za serial o Bogowie Olimpijscy, ponoć rordan bierze udział w konstrukcji scenariusza. Mają nadzieję, że w ten sposób nie osiągną tak negatywngo wydźwięku, jak po filmach, ZP i MP, że ponoć taka mała oglądalność była, że im się nie opłacało robić następnych części.
#120 matius
Jakie ZP i MP?
Pates, Magnus ma trzy.