EltenLink

Twórczość Ricka Riordana

Back to Literatura

#101 matius

Mi z twurczości Ricka Jordana zostało tylko Bogowie olimpijscy według Percy Jacksona i Olimpijscy herosi według Percego Jacksona, i pamiętniki półbogów.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2018-08-19 13:17

#102 longshoot

pamiętniki czytałem, ale tych dwóch pierwszych nigdzie w txt nie mogę znaleść.

2018-08-19 13:18

#103 annabeth

Ooo matius jakbyś się mógł tymi dwoma pierwszymi podzielic to byłoby fajnie, bo ja tego nigdzie nie umiem znaleść. No chyba ze cię źle zrozumiałam i tego nie masz.

May the force be with you.
2018-08-19 19:47

#104 Celtic1002

@Matius, ja też bym poprosiła te dwie pierwsze.

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2018-08-19 20:02

#105 matius

Nie, ja również ich nie mam. Znalazłem w wersji papirowej w Empiku. A co do autora to według wikipedi napisał więcej.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2018-08-19 20:48

#106 jamajka

Chciałam ogłosić, że jestem w morzu potworów. Dosłownie i w przenośni, mam na myśli, że jestem w tym momencie, a przy okazji po raz pierwszy to czytam.

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-08-19 23:01

#107 longshoot

i jak?

2018-08-19 23:11

#108 matius

Jak twoje wrażenia?

2018-08-19 23:13

#109 longshoot

ktoś tk jak ja czytal cały cykl więcej niż dwa razy :)

2018-08-19 23:14

#110 jamajka

Moje wrażenia są dobre, inaczej bym nie czytała tego dalej. Problem był z tym taki, że ja miałam audiobook pierwszą część, przesłuchałam i lubiłam, ale nie było więcej części w audio. Ja wtedy jeszcze nie słuchałam tekstówek, więc trochę sobie o książce zapomniałam, a jak już pojawiły się u mnie tekstówki, to musiałabym od początku słuchać, bo mało pamiętałam. No i jakoś się tak złożyło, że dopiero teraz zebrałam się i wróciłam do serii.

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2018-08-20 14:53

#111 annabeth

Ooo to ja zaliczam się do tych którzy czesto do całej serii wracają i ją wałkują od nowa. Chociaż najczęściej wracam do złodzieja pioruna, morza potworów i domu hadesa. Najgorzej było mi przebrnąć przez znak Ateny, mozolnie jakoś mi się to czytało. A z olimpijskich moja ulubiona część to syn neptuna. Jejku sorry znak ateny i dom hadesa to też olimpijscy, ale teraz strzeliłabym gafę. :D

May the force be with you.
2018-08-20 16:24

#112 skrzypenka

oo znak ateny był cudowny, podobała mi się ta książka.

Große Operndiva?
2018-08-20 21:59

#113 hazel96

Longshoot, ja czytałam całość 2 razy, a potem wracałam do wybranych części.

2018-08-20 22:02

#114 longshoot

:) i bardzo dobrze, oto mi chodziło własnie :D

2018-08-21 06:50

#115 Julitka

Bardzo cenię oba cykle o bogach olimpijskich - czyta się to bardzo lekko, dobrze, wiele jest poruszonych wątków filozoficznych, bardzo głębokich rozważań i w ogóle.
Niestety ocenię na 9/10.
Nie wiem, skąd ta gwiazdka w dół, ale jednak nie umywa się np. do Flanagana (który też ma swoje odpały) czy do Pratchetta.
No cóż. :D

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2022-01-31 16:52

#116 skrzypenka

Mam Julitko tak samo

Große Operndiva?
2022-01-31 19:54

#117 Agata.d

Odświerzam wątek. Bardzo fajnie, że taki powstał, szkoda tylko, że natrafiłam na niego dopiero teraz, ale w mnogości wątków wszelakich gdzieś się zaplątał. Jeśli chodzi o twórczość Riordana, to przeczytałam wszystko, co jest do znalezienia, albo do kupienia w wersji elektronicznej. Zapoznałam się zarówno z Olimpijskimi bogami, jak i z Herosami, Magnus Hase i bogowie azgardu też obcy mi nie są, przeczytałam też kroniki rodu Kane i Apollo i boskie próby. Wszystkie serie bardzo mi się podobały, poczucie humoru i zawrotne niekiedy tępo. Ciekawa jestem czy będą jeszcze jakieś serie. Jeśli chodzi o Luke'a to muszę się zgodzić z przedmówcami, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy był postacią dobrą, czy złą, aleprzyznać muszę, że takie postaci lubię najbardziej. Nie są szablonowe i kryształowo czyste, czego też nie lubię. Moja ulubiona postać? Zdecydowanie Leo Valdes. Jego poczucie humoru bardzo mi się podoba, mimo złych przeżyć nie bywa też zgoszkniały. W kronikach rodu Kane ujął mnie Carter, a jeśli chodzi o Bogów azgardu to zdecydowanie najbardziej przemawia do mnie postać Samiry.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2022-06-25 14:10

#118 pates

Ile części ma Magnus, też 3?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-09-12 16:10

#119 zywek

W ogóle disney biorą się za serial o Bogowie Olimpijscy, ponoć rordan bierze udział w konstrukcji scenariusza. Mają nadzieję, że w ten sposób nie osiągną tak negatywngo wydźwięku, jak po filmach, ZP i MP, że ponoć taka mała oglądalność była, że im się nie opłacało robić następnych części.

2022-09-12 17:53

#120 matius

Jakie ZP i MP?
Pates, Magnus ma trzy.

2022-09-12 19:27