Forum

Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?

Środowisko niewidomych

Previous 43 / 75 Next

mustafa

#841 ·

1 likes
Ach, no tak, czepiać się literki. Rozumiem słowo, martwi mnie tylko kontekst w jakim go użyłaś.

-- (Krzycha):
Nie Proniewonicze, a proniewolnicze. Tłumaczyć?

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Krzycha

#842 ·

2 likes
. Jeśli ktoś pragnie żyć według nowej recepty, to proszę bardzo. Niech ją testuje. Wolno mu i od tego ma swoje życie, ale niech nie ingeruje w moje, bo ja nie zamierzam żyć w rytmie cudzych melodii.

midzi

#843 ·

3 likes
@Tomecki, gdyby rzeczywiście polityka obecnie rządzących była pro socjalna, to najbardziej potrzebujące grupy, w tym OZN, miałyby już dawno dźwignięte świadczenia. Tymczasem mamy program 500 plus, którego nie jestem jakimś zajadłym krytykiem, ale też nie jestem entuzjastą w obecnym kształcie. Przecież to oczywiste, że nie chodziło tu o żadną pomoc, tylko o głosy w wyborach. Rodziców jest więcej, niż OZN, więc wiadomo, z kogo może być większy zysk przy urnie.

mustafa

#844 ·

2 likes
Socjalizm to nie tylko osoby niepełnosprawne. Socjalizm zakłada wyrównanie szans wszystkich ludzi. Zwiększenie świadczeń nic ci nie da, bo zaraz ich wartość zostanie zjedzona przez rozpędzającą się inflację.

-- (midzi):
@Tomecki, gdyby rzeczywiście polityka obecnie rządzących była pro socjalna, to najbardziej potrzebujące grupy, w tym OZN, miałyby już dawno dźwignięte świadczenia. Tymczasem mamy program 500 plus, którego nie jestem jakimś zajadłym krytykiem, ale też nie jestem entuzjastą w obecnym kształcie. Przecież to oczywiste, że nie chodziło tu o żadną pomoc, tylko o głosy w wyborach. Rodziców jest więcej, niż OZN, więc wiadomo, z kogo może być większy zysk przy urnie.

--

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

midzi

#845 ·

3 likes
@mustafa mylisz socjalizm ze świadczeniami socjalnymi.

mustafa

#846 ·

A czym się to różni, skoro w jednym i w drugim chodzi o to samo? Świadczenia socjalne też wyrównują szanse. W końcu są to Świadczenia SOCJALNE.

midzi

#847 ·

3 likes
Słowo klucz: odpowiednia redystrybucja.

mustafa

#848 ·

3 likes
No i znów możemy wrócić kilkaset wpisów wstecz, bo jeśli nie w tym wątku to gdzieś to już było na eltenie poruszane. Co to znaczy odpowiednia?
Bo widzisz, ja na przykład mam na ten temat swoje poglądy, ale inni stwierdzić mogą, że zahacza to o zamordyzm i niewolnictwo. Zawsze jak dostaną jedni, to drudzy się odezwą Czemu oni nie dostają. Potem inni się odzywają, że też chcą i mamy komunizm bis z przewodnim hasłem „czy się stoi, czy się leży, trzy tysiące się należy”. Moim zdaniem, zamiast rozdawać ludziom pieniądze, powinno się ich uczyć, z czego się one biorą, bo na razie większość ludzi myśli, że rząd daje im własne pieniądze, a rząd swoich pieniędzy nie ma. Nadal ludzie zaprzeczają, że inflacja nie ma nic wspólnego z tymi socjałami i wierzą w jakąś putinflację. Może socjale nie miały nic wspólnego z inflacją 15 lat temu, kiedy rzeczywiście dostawali najbardziej potrzebujący, ale teraz jest tyle różnych zasiłków, tarcz i innych dodatków osłonowych, drukarki pracują na okrągło, i niestety, tak się to kończy, jak sam widzisz. Niby dostajesz, a na nic cię nie stać, bo ceny z kosmosu.

Możecie mówić, że się powtarzam, ale akurat tutaj nie ma nad czym dywagować. To są proste zasady ekonomi, tego powinni uczyć w czwartej klasie podstawówki. Niestety rządzącym jest na rękę, aby ludzie nie byli świadomi, bo takimi ludźmi się łatwiej manipuluje. Niestety, ludzie niechętnie chcą dowiadywać się czegoś na własną rękę, mimo, że żyjemy w o tyle dobrych czasach, że wiedzę mamy za darmo w Internecie.

midzi

#849 ·

Edited 1 likes
@Mustafa, płyniesz. Dyskutujemy w tym wątku o świadczeniach dla niepełnosprawnych, a Ty zaraz będziesz chciał, żeby rozwinąć temat na całość społeczeństwa, może jeszcze zahaczając o problemy, wynikające z przemian ustrojowych. Ja napiszę krótko: Dobrze dystrybuowane świadczenia mogą dać wiele dobrego. Świadczenia powinny być przeznaczone dla osób najbardziej potrzebujących, w moim odczuciu osoby z niepełnosprawnością zaliczają się do takiej grupy. Może nie wszyscy, może nie zawsze, ale mimo wszystko ogólnie jednak tak. To wspaniale, że tak wielu w tym wątku chce pracować, mnie tam też się chce. Sęk tylko w tym, że z wiekiem nasza zdolność do uczenia się nowych rzeczy maleje, a niewidomy i to akurat wiem z własnego doświadczenia, musi uczyć się więcej, chcąc wykonać tę samą rzecz równie dobrze, albo przynajmniej porównywalnie co widzący. Mam nadzieję, że każdy dobiegając tak powiedzmy 50tki będzie mieć werwę 20, czy nawet 30 latka, który będzie chętny do uczenia się nowego, ogarniania więcej, niż jego widzący współpracownicy, a przy okazji jeszcze, bo też tak zdarzyć się może, użerania się z szukaniem nowego, potencjalnego pracodawcy, bo się okaże, że jednak trzeba.

mustafa

#850 ·

1 likes
Płynę, bo nawet w śród niepełnosprawnych jest mnóstwo ludzi, którzy nie powinni nic dostawać. Nie będę nikogo wskazywał palcem. Po prostu ironią losu jest to, że są osoby, z jakąś minimalną wadą wzroku, mają prawo jazdy i znaczny stopień. Do tego rentę, czasem dwie. I nie mówię ogólnie. Po prostu znam takie osoby. Zatem skoro według mnie, kasę powinni dostawać tylko najbardziej dotknięci przez los, a nie z byle wadą wzroku czy słuchu, no rozumiesz analogię? Dla tego się pytam co to znaczy odpowiednie? Bo zaczęło się od niepełnosprawnych, a zamiast jakoś jak to napisałeś „rozsądnie to redystrybułować” to zakres beneficjentów się rozszerza, co jak mam nadzieję przyznasz mi rację, rozsądne nie jest.

-- (midzi):
@Mustafa, płyniesz. Dyskutujemy w tym wątku o świadczeniach dla niepełnosprawnych, a Ty zaraz będziesz chciał, żeby rozwinąć temat na całość społeczeństwa, może jeszcze zahaczając o problemy, wynikające z przemian ustrojowych. Ja napiszę krótko: Dobrze dystrybuowane świadczenia mogą dać wiele dobrego. Świadczenia powinny być przeznaczone dla osób najbardziej potrzebujących, w moim odczuciu osoby z niepełnosprawnością zaliczają się do takiej grupy. Może nie wszyscy, może nie zawsze, ale mimo wszystko ogólnie jednak tak. To wspaniale, że tak wielu w tym wątku chce pracować, mnie tam też się chce. Sęk tylko w tym, że z wiekiem nasza zdolność do uczenia się nowych rzeczy maleje, a niewidomy i to akurat wiem z własnego doświadczenia, musi uczyć się więcej, chcąc wykonać tę samą rzecz równie dobrze, albo przynajmniej porównywalnie co widzący. Mam nadzieję, że każdy dobiegając tak powiedzmy 50tki będzie mieć werwę 20, czy nawet 30 latka, który będzie chętny do uczenia się nowego, ogarniania więcej, niż jego widzący współpracownicy, a przy okazji jeszcze, bo też tak zdarzyć się może, użeraniem się z szukaniem nowego, potencjalnego pracodawcy, bo się okaże, że jednak trzeba.

--

midzi

#851 ·

1 likes
@mustafa, ale to nie wina świadczeń, to wina orzecznictwa, że na takie coś pozwala. Też moim zdaniem powinno to zostać uszczelnione w rozsądny sposób.

tomecki

#853 ·

3 likes
Takie pytanie do Midziego. Ile znasz osób, które umieją coś nagrać, mają tematy, ale jakoś nie chciało im się audycji zrobić mimo, że pieniędzy to oni nie mają zbyt wiele?
ilu znasz ludzi, którzy nagrywają audycje na odpierdziel mimo, że to nie są w sumie małe pieniądze biorąc pod uwagę poświęcony temu czas?
Ilu znasz ludzi, którzy oburzają się na pomysł nawet małej inwestycji w sprzęt mimo, że tych audycji nagrali już co najmniej kilka?
Ostatnio byłem świadkiem i troszeczkę uczestnikiem rozmowy, w której jeden człowiek chciał założyć, a może już kanał na YT. Chodziło o dość popularny temat więc konkurencja duża. Dziwił się i chyba trochę miał pretensje, że nikt mu tego nie ogląda i tym samym nic na tym nie zarabia. Wychodzi więc, że jednak kanał już ma. spytałem czy ma coś, co go wyróżnia spośród wszystkich innych twórców tj. co miałoby skłonić innych żeby oglądali akurat jego filmy. Na to po bardzo krótkiej chwili zastanowienia odpowiedział, że w sumie to nic takiego nie ma. To przykład na to, że wiele osób wymyśla sobie, że będą coś tam robili, a gdy tylko zadaje im się najbardziej podstawowe pytania, cała koncepcja wali się w gruzy. Czemu tak wielu z nas jakoś nie jest w stanie porządnie przemyśleć sobie swojej drogi życiowej? ok, wielu widzących też tak nie robi, ale skoro my generalnie mamy gorzej to mogłyby powstać chociażby strony internetowe z miejscami, w których przyjmują do prcy niewidomych. Niech będzie to nawet produkcja szczotek albo telemarketing czy te słynne przepisywanie baz danych. Ok, te miejsca się zmieniają, ale to chyba nie byłoby wiele roboty żeby jakiś jeden z drugim w PZN usiadł sobie do listy dyskusyjnej, FB czy nawet tu na Eltenie i spytał gdzie kto pracuje. Ponoć na Eltenie jest spora liczba dorosłych pracujących. Jakoś prawie nie widziałem pytań w rodzaju "ej, ludzie, szukam roboty. Ma ktoś coś?" no to jak to z tym jest? mało kto ma pracę, ale kto jej de facto szuka? prawie nie widuje się na listach środowiskowych tego typu pytań. Może wiecie czemu? bo ja nie bardzo.

midzi

#854 ·

1 likes
@tomecki i tu Cię zaskoczę. W całej historii Tyflopodcastu kiedy zwróciłem się do kogoś z prośbą o nagranie materiału odmówiły mi jak dobrze liczę słownie dwie osoby, ich stanu materialnego nie znam. Oczywiście, są jeszcze też i tacy, do których się nie odezwałem, a którzy się nie zgłosili, ale to wcale nie musi wynikać z tego, że się komuś czegoś nie chce robić. Po prostu, nie każdy czuje się dobrze przed mikrofonem i to jest zrozumiałe tak samo jak to, że nie każdemu dobrze wychodzi pisanie. Co do merytorycznej wartości audycji, to przyznając publicznie, że ktoś zrobił coś słabo sam kopię pod sobą dołek, napiszę zatem, że nie znam ani jednego. :) A co zaś się tyczy technikaliów, to w dzisiejszych czasach większości do nagrania materiału bardzo często wystarczy telefon, więc i w sprzęt nie trzeba inwestować. Sam dobrze o tym wiesz, bo miksera nie masz już ile? 2 lata? A jednak jako realizatorowi to by Ci się pewnie przydał.
I oczywiście, świadomość drogi życiowej i ogólnie pomysł na siebie to jest świetna sprawa. Ty ją masz, mam i ja. Mam jednak wrażenie, że w tym więcej naszego szczęścia niż rozumu i rozwinęło się to wszystko raczej dzięki temu, że nikt Tobie czy mnie w tym nie przeszkadzał, niż że ktoś jakoś specjalnie pomagał. Ile takich osób jest jeszcze? Różna jest droga dorastania każdego dziecka i ciężko od niego oczekiwać, że już od małego będzie myśleć jak dorosły, a najlepiej by w naszym przypadku tak było.

misiek

#855 ·

Słósznie, nasze podatki idą na 500plusy i inne świadczenia, ale niestety też na utrzymywanie więźniów nad czym ubolewam. A podstaw ekonomii i tym jak zarządzać pieniędzmi powinni już uczyć w podstawówce, zamiast zbędnego pierdolamento o budowie pierwotniaków.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Krzycha

#856 ·

Tomek, ale szukanie pracy na podstawie informacji o tym, gdzie pracują inni, to jest przecież poniekąd powielanie czyjegoś pomysłu na życie, a nie realizowanie swojej drogi. Na listach dyskusyjnych ludzie o takie rzeczy nie pytają, bo wolą to robić prywatnie i nie wierzę, że sam takich pytań nie miewasz.

Krzycha

#857 ·

1 likes
Powiem więcej. Jeden z moich kolegów, który po dwutysięcznym roku stracił wzrok, gdzie wcześniej był osobą całkowicie sprawną, pytał właśnie na tych listach środowiskowych między innymi o to, gdzie ludzie pracują i z tego, co mi opowiadał, został bardzo niemile potraktowany. Powiedział, że nigdy wcześniej nie spotkał się z tak hermetycznym środowiskiem, więc to też sporo tłumaczy.

mustafa

#858 ·

1 likes
Z jednej strony tak, a z drugiej może się okazać, że pomysł na życie, który dla takiej osoby wydawał się nierealny, przez właśnie brak wzroku, nagle może okazać się całkiem wykonalny.

-- (Krzycha):
Tomek, ale szukanie pracy na podstawie informacji o tym, gdzie pracują inni, to jest przecież poniekąd powielanie czyjegoś pomysłu na życie, a nie realizowanie swojej drogi. Na listach dyskusyjnych ludzie o takie rzeczy nie pytają, bo wolą to robić prywatnie i nie wierzę, że sam takich pytań nie miewasz.

--

tomecki

#859 ·

1 likes
No i co z tego, że to kopiowanie drogi? zakładam, że większość niewidomych jednak pracuje gdzieś tam w firmie więc nikomu nie powinno przeszkadzać, że więcej tych niewidomych pracuje w zawodzie x.

Krzycha

#860 ·

W myśl tego, co napisałeś wcześniej, mogą zacząć przeszkadzać sobie nawzajem, bo jeden będzie powielał pomysły drugiego i nie wielu będzie mogło poszczycić się czymś, co wyróżnia ich na tle konkurencji. . Przykład, kolega z kanałem na YT.
Previous 43 / 75 Next