Forum

Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?

Środowisko niewidomych

Poprzednia 22 / 75 Next

balteam

#421 ·

1 likes
Jak dla mnie możesz i lubić wino czy tam wódkę, zarabiać i 5x razy tyle, jak masz kasę, to wydawaj na co chcesz. To i tak nie zmienia faktu, że z rentą i 500 plusem nie wychodzi praca wcale źle.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

papierek

#422 ·

1 likes
Co dowodzi, że praca ci się opłaciła.
-- (Anderson22):
balteam, Na to żeby być w tym hotelu nad morzem na pewno nie wystarczyła by mi najniżasza krajowa i żałosna renta od Państwa. Musiałem na to zapracować czyli uzyskać dochód 6 000PLN na rękę bo hotel miał 4-gwiazdki a do tego lubię piwo.

--
po co mi sygnatura?

Anderson22

#423 ·

papierek, tak opłaciła się za cenę zdrowia.

damianzegarek

#424 ·

1 likes
I to jest dokładnie to, o czym ja zawsze mówiłem i do czego przede wszystkim w tak zwanej pierwszej kolejności poza kolejnością powinien dążyć Paweł Wdówik. Moim skromnym zdaniem główną przyczyną nie poszukiwania pracy przez niewidomych jest ta pułapka rentowa, a jeśli już nie główną to mającą spore znaczenie.
-- (pajper):
Renta w wysokości 1600 zł (doliczam 500 plus) nie wystarczy na nic i prawdę mówiąc jest świadczeniem więcej psującym, bo pułapka rentowa odstrasza niewidomych pracowników od sięgania po więcej... I jaki to ma sens, skoro i tak za to nie da się wyżyć?
Ale za wysoka renta to nadmiernę obciążenie Państwa i produkowanie ludzi, którzy nie pracują, bo nie muszą.
Uważam, że renta powinna wynieść ok. 2500-3000 zł, co zapewnia możliwości życia, na niskim poziomie, ale jednak... Ale co najważniejsze, powinno się zrezygnować z pułapki rentowej.
Wtedy niewidomy mający nawet 2500 zł z renty może dorobić na pół etatu za, niech będzie, najniższą krajową 1500 zł i zarabiać tak 4000 zł miesięcznie, no, to już wygląda całkiem sensownie.

Nie jestem ekonomistą, mogę mówić bzdury, ale uważam, że to jest sprawiedliwe.

Natomiast osoby, które tracą wzrok (czy popadają w inną niepełnosprawność) powinny przez jakiś czas, nie wiem, 3-5 lat, otrzymywać świadczenie na rehabilitację, zakup sprzętu i tak dalej, może 3000 zł? To plus renta daje średnią krajową.

Takie pomysły sypane bez głębszego namysłu.

--

Lowca_Androidow

#425 ·

Przy rencie 1600 nie ma 500 plus, ten dodatek to jest dodatek wyrównujący do 1600, aktualnie do 1700 zł, już pisałem, przy rencie w wysokości 1600 otrzymamy jedynie 100 zł.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

damianzegarek

#426 ·

3 likes
Podpowiem Ci jak można zadziałać by nie wzrastało zadłużenie państwa. Po pierwsze i najważniejsze nie rozdawać hajsu na dzieci bez względu na dochody, nie dawać dodatków na te małe dzieciaki coś około 12 tys złotych. Zaraz oburzą się ci mający dzieci no nie? Ale PiS stworzył w tym momencie grupę młodych konserwatystek wychodzących z założenia, że ona to tylko do wychowania dzieci i prowadzenia domu, a pracuje to mąż. Dalej? Nie urządzać rozdawnictw w postaci nienależnych nagród w jakichś horendalnych kwotach. Nie bawić się w wojenki z Unią Europejską dzięki którym za chociażby Turów dostajemy bądź dostaniemy po dupie. Mało przykładów? Dlaczego czepiasz się niepełnosprawnych? I podkreślam, dlaczego nikt z tych rządzących nie wpadł do tej pory na pomysł zniesienia pułapki rentowej? Wiesz ile by to zmieniło? A tak ja co kwartał muszę się bawić w wyliczanie. A bez limitów dorabiać możesz po osiągnięciu wieku emerytalnego. A niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego nie wcześniej? Przecież praca to praca. I dlaczego ja muszę się ugadywać na kasę zamiast pracować i zarabiać bez obawy, że ktoś się przypieprzy?
-- (papierek):
Nie ma sensu dyskutować z ludźmi, którzy uważają, że praca powinna być opcjonalna w takim sensie, że jak chcesz to pracujesz, dla własnego dobra, a jak nie, to my i tak ci kasę damy, ale trochę mniej.
Tak, krzycha, Dawidowi też może zależy na tych pieniądzach, ale zarobionych za jakąś konkretną pracę, która ma konkretną wartość.
Twoje granie na emocjach ludzi powoduje, że poziom tej dyskusji spada dość bardzo.
Nikt z was, którzy chcieliby zwiększenia świadczeń nie odpowiedział na pytanie, jak rozwiązać problem rosnącego zadłużenia kraju i zwiększających się podatków.
No bo przecież jak dadzą niewidomym, to zaraz wszyscy jakoś tam niepełnosprawni coś dostaną.
To nie jest kwestia tych kilku tysięcy czy kilkusett tysięcy niewidomych.
Jeżeli komuś się należy, to serio ludziom, którzy totalnie nic nie mogą robić, nawet się podnieść, mówić czy cokolwiek i można zrozumieć, że takie osoby pracy żadnej nie podejmą.
A wy, tj. Krzycha i łowca najbardziej podajecie jakieś wydumane powody, że lęki, że cośtam.
To niech psycholog to stwierdzi, wyda odpowiednie zaświadczenie i na tej podstawie podnoszą ręty z zaznaczeniem, że musi być terapia.
A nie wy chcecie hajs dla wszystkich i ci, co by mogli pracować stwierdzą, że im się w sumie nie chce.
Mi by się szczerze chyba nie chciało studiować jakbym wiedział, że na spokojnie na mieszkanie i jedzenie mi starczy, a od czasu do czasu na coś więcej, a może i rodzice dołożą, albo pfron na nowego laptopa czy iphonea.

--

damianzegarek

#427 ·

4 likes
Zastanawiające jest to dlaczego nie zwraca się uwagi na podstawę dla galopującej inflacji czyli 500+ na każde dziecko i inne probaby dodatki, które w ostatecznym rozrachunku g*** dały i wyoutowały sporą grupę widzących kobiet z rynku pracy zapewne na stałe, a przyczepiacie się do grupy niepełnosprawnych, których znowu aż tak wielu nie ma. Nie wiem jakie są obecne statystyki, pewnie mniejsze jak to wynikło kiedyś z rozmowy z Tomeckim, ale niewidomków w Polsce mamy około 800 tys. czyli takie większe jedno miasto. Czy to tak wiele na 38 mln społeczeństwo? I nie ma się co patrzeć na dobro innych niepełnosprawnych, bo sory, ale oni na nasze nie patrzą.

Lowca_Androidow

#428 ·

3 likes
Wystarczy spojrzeć jak są niewidomi traktowani, 500 plus na dziecko jest całkowicie pozbawione ograniczeń zarobkowych, dostanie każdy, nawet prezes banku zarabiający grupo ponad 10 tysięcy miesięcznie, a niewidomy dostaje wyrównanie do 1700 zł i nie jest to 500 plus, bo tylko ci co mają rentę 1200 otrzymają pełne 500.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

MarOlk

#429 ·

4 likes
Może faktycznie trochę przesadzają co niektórzy z tą wielką rolą socjalu dla niepełnosprawnych w zadłużaniu państwa.

damianzegarek

#430 ·

2 likes
No i właśnie o tym mówię, a w ostatni weekend miałem okazję rozmawiać z wyborcą PiSu, który o ile nie jest przeciwny pomocy niepełnosprawnym, o tyle jest przeciwnikiem 500+ na dzieci i nie tylko. Wybitnym uproszczeniem jest zganianie inflacji na niepełnosprawnych, nie wiem jak bardzo trzeba nie ogarniać ekonomii i gospodarki, żeby pleść takie bzdury. Podwyżce energii elektrycznej, gazu a za tym paliwa, a za paliwem cen produktów jednej z wynikowych tych cen, podatkowi cukrowemu bezsensownemu i innym podatkom napędzającym inflacje też jesteśmy winni, bo w ogóle niepełnosprawni to czyste zło tego świata. To tak Korwinowskie podejście, że aż boli. Mamy wśród naszych koleżanek i kolegów czystych liberałów w wydaniu brytyjskim lub leseferystów. Brawo wy. :/

zywek

#431 ·

3 likes
No ale przecież traz jak zabiorą te pińćset pluszy czy tam dziewińćset pluszy to przecież każde mati się obużą. A w ogóle powód powstania tego było że niby mamy coraz więcej starszych osób w społeczeństwie i mało ludzi chce mieć dzieci, więc dali te pińćset żeby dzieciaki się robiło, chociaż i tak ponoć to w sumie zbyt wiele nie mamy nowych narodzen.

MarOlk

#432 ·

4 likes
No ceny gazu to przecież wina Tuska. A tak serio to państwo trwoni lekką ręką szmal na różne sasinady, radia z ryjem, puszczanie bąkiewiczów i inne jachty bez masztu na chwałę RP. Więc może skończcie z tym samobiczowaniem

damianzegarek

#433 ·

3 likes
No to właśnie o tym mówię Żywku :D dali pięć stówek bez progu dochodowego, matki się z rynku pracy zawinęły, bo po co robić jak jest "pincet" i kółko się zamyka. A podatki rosną, inflacja rośnie, ceny w przeciętnym koszyku rosną i zadłużenie rośnie, ale lepiej gadać bzdury bez pokrycia, że niepełnosprawni są winni.

zywek

#434 ·

3 likes
No ceny rosną, wszystko rośnie, dlatego dali teraz 12000 na pierwsze i któres tam dziecko, niby przez 2 lata, ale jednak jestem w stanie się założyć, że sporo matek się o to upomni, bo im się należy.

damianzegarek

#435 ·

2 likes
I tu masz kolego tą samonapędzającą się kulę śnieżną inflacji, której racjonalnie myślący wyborcy obecnych rządzących się sprzeciwiają.

zywek

#436 ·

3 likes
Natomiast smutne jst to, że społeczeństwa nie obchodzi to ile Polska ma długu. Nawet w sumie nie obchodza ich stale rosnące podatki, bo przecież pińćsyty dostajo łot i wsio.

Krzycha

#437 ·

2 likes
W Polsce brak jest pełnych i aktualnych danych na temat liczebności osób niepełnosprawnych, w tym osób niewidomych i słabowidzących.
Najświeższe dane pochodzą z Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia
(European Health Interview Survey – EHIS), prowadzonego w Polsce przez GUS.
Według tych danych w roku 2014 w Polsce było 2,8 mln osób w wieku 15 lat i
więcej, odczuwających trudności w funkcjonowaniu z powodu uszkodzenia lub
chorób oczu. W grupie tej było 1,7 mln osób posiadających orzeczenie o
niepełnosprawności lub równoważne lub też doświadczających poważnych
trudności w funkcjonowaniu z powodu uszkodzenia lub chorób oczu. Według
metodologii GUS osoby te są uznane za niepełnosprawne w ujęciu
statystycznym. Z tych samych danych wynika, że około 1 mln osób czyta z dużą
trudnością, a 42 tys. deklaruje, że są niewidome.
https://www.power.gov.pl/media/91033/Zalacznik_312.pdf

Kat

#438 ·

Edited 1 likes
Te 12 tysięcy nie przysługuje na pierwsze dziecko, lecz na drugie i kolejne, to tak gwoli ścisłości.
Inna sprawa, że 500+ na pewno obciążyło budżet tego nieszczęsnego kraju, ale prawda jest taka, że w innych państwach socjal na dzieci istnieje, więc dlaczego nie u nas. Podejrzewam jednak, iż polska gospodarka nie była gotowa na te obciążenia finansowe, ale pandemia też nie jest obojętna dla naszej gospodarki.
500+ pobieram, zarówno na siebie jak i na młodą, ale sorry, nie zamierzam w imię idei z niego rezygnować, bo drenuję ten biedny kraj z pieniędzy, oni też moją kieszeń drenują, więc z grubsza jesteśmy kwita.
No to czekam teraz na wasze święte oburzenie.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

Lowca_Androidow

#439 ·

1 likes
Nie jestem przeciwnikiem 500 plus na dziecko, ale nie w takiej formie w jakiej jest aktualnie czyli bez ograniczeń zarobkowych, przysługujące każdemu.
Jestem oburzony na podział jaki został dokonany, że na dziecko przysługuje jak wyżej, a niewidomi otrzymują jedynie wyrównanie do 1700 nazywając dumnie to również 500 plus, żeby nie było, ja akurat otrzymuję pełne wyrównanie :).
Oczywiście tutejsza forumowa grupa przeciwników "rozdawnictwa" niewidomym pieniędzy uważa podniesienie renty niewidomych za poważny wzrost zadłużenia kraju, tylko jak tu wyżej napisano, jak to się ma to właśnie tegoż socjału, 500 plus na dziecko?
Wystarczyłoby wprowadzić jakieś ramy zarobkowe, a byłoby na to, aby poprawić nieco komfort życia osobom niewidomym.

Lowca_Androidow

#440 ·

Edited
Edit:
Tak czytałem i się zasugerowałem poniższym fragmentem:

...
natomiast na drugie i kolejne dziecko również mogą wnioskować o kolejne 12 tys.

Ktoś palnął gafę pisząc na drugie dziecko, natomiast na drugie i kolejne, a ja się zasugerowałem na pierwsze, natomiast na drugie i kolejne...
Poprzednia 22 / 75 Next