EltenLink

#21 misiek

Tylko wiesz, na małoktórym telefonie działa, na Nokii n95 np nie.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-07-03 12:22

#22 MarOlk

@Misiek, A to o tym nie wiedziałem

2021-07-03 13:04

#23 darek1991 Archived

No, w każdym razie rozwiązanie jest dobre. Na stronie jest lista telefonów, na których da się to zainstalować.

2021-07-03 13:07

#24 Zuzler

A u mnie jeszcze bardziej przedpotopowo, niż u Dariusza, bo wg mnie największym hitem są kubarytmy, tabliczka i maszyna brajlowska. No kurde, ci, którzy wmyślali, zwłaszcza tabliczkę i kubarytmy, musieli mieć naprawdę pomyslunek. Przecież te rzeczy są wręcz genialne w swej prostocie, a jednocześnie funkcjonalne i bardzo pomysłowe. Jak na czasy, w których zostawały wynalezione i były najczęściej wykorzystywane, musiały być mega hitem, a i teraz, 100 i więcej lat później, korzystamy z nich jeszcze.

2021-07-03 14:12

#25 darek1991 Archived

Zuzler, w sumie to masz rację. Zalanie nas wyłącznie
dostępnymi telefonami z dotykowym ekranem można określić mianem potopu. A jak widać, ratunek spod ogromu tej fali raczej nie jest możliwy. -- (Zuzler):
A u mnie jeszcze bardziej przedpotopowo, niż u Dariusza, bo wg mnie największym hitem są kubarytmy, tabliczka i maszyna brajlowska. No kurde, ci, którzy wmyślali, zwłaszcza tabliczkę i kubarytmy, musieli mieć naprawdę pomyslunek. Przecież te rzeczy są wręcz genialne w swej prostocie, a jednocześnie funkcjonalne i bardzo pomysłowe. Jak na czasy, w których zostawały wynalezione i były najczęściej wykorzystywane, musiały być mega hitem, a i teraz, 100 i więcej lat później, korzystamy z nich jeszcze.

--

2021-07-03 14:20

#26 darek1991 Archived

A kubarytmy to faktycznie świetne rozwiązanie. Kiedyś to jednak były inne czasy. Nie robiło się biznesu na tyflosprzęcie, tylko szukało pomocnych rozwiązań.

2021-07-03 14:21

#27 misiek

Co do maszyn to Napewno Perkins jest wielkim i ponadczasowym hitem. Reszta mechanicznych to marne podróby.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-07-03 20:09

#28 darek1991 Archived

Do mojej listy dopisałbym też kajetka z uwagi na genialny akumulator, stosunkowo (biorąc pod uwagę klawiaturę brajlowską) niewielkie rozmiary i genialną edycję tekstu. To, swego czasu bardzo ułatwiało mi powtarzanie materiału np w autobusie, tramwaju czy na korytarzu przed samym egzaminem.

2021-07-04 17:02

#29 pates

Te stare kajetki to były jednak kajetki. Szkoda, że mój poszedł do krainy wiecznych łowów. Te stare też miały wymienne baterie i nie wiem wsumie, czy nie przyjmowały kart sd, bo czytniki na spokojnie brały karty sd, te czytniki od mmc

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-07-04 19:53

#30 magmar Archived

Colortest COlorino i COlorstar, to droższa wersja.
To naprawdę zdaje egzamin i chusteczki, które wrzuca się do prania by nie zafarbować ubrań.

2021-08-24 16:43

#31 pates

Colorino spoko, ale ma słaby plastik.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-08-24 17:01

#32 zywek

A husteczki, które się wrzuca antyfarbujące to od kiedy ejst tyflo?

2021-11-25 12:03

#33 magmar Archived

Tyflo o tyle, że ślepak nie zafarbuje sobie ubrań jak nie ma kolortestu i coś mu się pomiesza.

2022-01-20 23:18

#34 DJGraco

QBraille XL. Linijka brajlowska. Fajne jest to, że można połączyć aż 6 urządzeń po bt, dobrze współpracuje z NVDA, ma notatnik w razie czego jak by się coś chciało szybko zanotować. Dostarczana jest z bardzo solidnym etui.
Ja jestem z niej bardzo zadowolony.

2023-10-18 21:32

#35 daszekmdn

Orion ECE Stereo. Z opisu wygląda fajnie.

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2024-04-05 11:44

#36 Julitka

Nie jest to tyflohit. Z opisu większość rzeczy wygląda fajnie.
W sensie inaczej: Nie widziałeś go, nie miałeś go, patrzyłeś na opis. Z opisu wszystko jest fajne.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
Edited 2024-04-05 12:32

#37 daszekmdn

Będę się starać mieć.

2024-04-05 17:59

#38 damianzegarek

Ja mam zwykłego Oriona ECE nie wiem czy to Stereo czy nie Stereo, bo nic takiego nie ma ani nie było tam napisane, niemniej wg mnie to tyflohit. Ma w sobie czytnik Daisy, więc nie muszę się zastanawiać czy książka jest poukładana po kolei czy jak to robiła np. fundacja Klucz od sasa do lasa, bo on i tak ją odczyta w prawidłowej kolejności. Ma wifi i radio internetowe, więc super sprawa np. w podróży, ma zwykłe radio FM, można nim czytać książki tekstowe chyba wszystkich formatów, w każdym razie pdfy, epuby itp. czyta bez zarzutu. Bateria też całkiem spoko śmiga. Ogólnie wg mnie jest naprawdę w porządku.

2024-08-16 12:58

#39 vk

Z tego co wiem, to stereo ma wysuwaną antenę i jest większy. Zwykły jest mały, wielkości mniej więcej IPhonea 13 mini, minimalnie krótszy i węższy. Dla mnie jest spoko, ale bez dofinansowania bym się nie skusił. Byłoby super, gdyby jeszcze miał sleep timer i możliwość ciągłego przewijania, tak jak np. w dyktafonach Olympus albo milestonach. Komunikaty też można by zoptymalizować, by nie mówił na początku "przeskocz o". Przydały by się podzespoły o parametrach jakiegoś lepszego smartfona, bo przycinanie nagrań i kopiowanie plików sporo mu zajmuję i się trochę grzeje. O ile inne rzeczy IPhone dobrze zastępuję, to do przycinania i montowania nie znam żadnej aplikacji, która byłaby równie optymalna i wygodna w obsłudze. Dźwięku za dobrego nie ma, także do muzyki się średnio nadaję.

2024-10-03 19:28

#40 daszekmdn

Goldwave.

2024-10-04 06:26