Intel RST, jak wyłączyć żeby nie rozwalić systemu?
Back to Systemy (Windows)#1 pates
Witam! Mam takie pytanko. Otóż, linux wymaga, bym wyłączył RST. Zrobiłem to w biosie, ale wtedy windows zaczął wywalać bsody, dziwne błędy, generalnie linux działa a windows nie. Czy jak z wyłączonym rst zainstaluję windowsa, przestanie jęczeć? Proszę o szybkie info!
#2 pates
Oczywiście chodzi o komputer della
#3 zywek
Jakie rst? To się w ogóle daje wyłączyć? Przecież to się instaluje na Windowsie jako jakiś tam składnik, który chyba miał niby obsługę dysków przyspieszać... Ja w Linuksie nic nie grzebałem i wszystko chodzi. Jedyne czego nie widzi, a Windows widzi, co jest ziwne, jak sobie włączę raid0. Linux nie widzi Dysku, WIndows tak xD
#4 pates
Chodzi mi o to, że jak prubowałem instalować ubuntu wyskoczył komunikat, że proszę wyłączyć rst bo trzeba, w biosie to wyłączyłem i są jazdy
#5 pates
Jaki raid 0
#6 zywek
W ubuntu to różne dziwne rzeczy wyskakują... Ja nigdy tego problemu nie miałem i nigdzie się nie spotkałem żeby to rapit storage można było wyłączyć.
#7 pates
Da się, ale windows wariuje. Muszę chyba sprawdzić czy z wyłączonym winda zainstaluje się normalnie. O jakim raid0 mówisz?
#8 nuno69
Włącz obsługę AHCI i wtedy problem zniknie, znaczy, pewnie Windowsa nie dasz rady naprawić a ja nie mam teraz czasu żeby tłumaczyć Ci kroki.
#9 pates
Ale jeśli to włączę i zainstaluję od nowa windowsa, przestanie jojczeć?
#10 pajper
Jest dużo prostsza sztuczka.
1. Włączenie safeboot,
2. Wyłączenie AHCI, restart,
3. wyłączenie safeboot.
Tylko do tego potrzeba albo oka, albo robienia na czuja.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#11 zywek
Ja nie wiem... Co Ty instalujesz i jak, że to się pluje. Ja mam to wszystko powłączane i wszystko mi działa...
#12 pates
@pajper, ja mam secure boot wyłączony. W ustawieniach rst mam ahci, off albo on, więc co mam ustawić?
#13 nuno69
@Pajper Wiem o tej sztuczce, niemniej jednak nie miałęm czasu mu ratować systemu w razie awarii, 6toteż wolałem przemilcześ. Co więcej, W Windows 10 w SB działa mowa (przynajmniej ZDSR), więc Narrator też musi.
#14 pates
Dobra, zainstalowałem system włączając to co mi tutaj napisaliście, wszystko działa, tylko system wydaje się być po angielsku, chociaż teoretycznie jest po polsku
#15 zywek
co to jest SB?
#16 pates
Żywek, secure boot, tryb awaryjny jak dobrze rozumiem
#17 zywek
Od kiedy sam SB moze uruchomić aplikacje z Windowsa...