EltenLink

Reforma ośrodków dla osób słabowidzących i niewidomych

Back to W szkole i w pracy.

#61 darek1991 Archived

Zuzler, orientacja to, k..a mać od zawsze powinien być psi obowiązek takiego ośrodka, a nie jakiś tam dodatkowy przywilej w który kiedyś tam należy zainwestować. wiem, co masz namyśli, ale właśnie przez coś takiego mój stosunek do wspomnianych placówek jest taki, jaki jest.

2021-05-11 09:09

#62 magmar Archived

A dlaczego przez orientację, ma się kogoś zamykać do getta na 12 lat?

2021-05-11 09:50

#63 Zuzler

Orientacja, zajęcia sportowe, szkoła muzyczna, gdzie nikt nie będzie wydziwiał, ognisko muzyczne, koło PTTK, harcerstwo, zajęcia życia codziennego, terapia widzenia, zajęcia dodatkowe i wyrównawcze, za które nie trzeba płacić...

2021-05-11 09:53

#64 magmar Archived

Czy w muzycznej szkole DLA NIEWIDOMYCH uczą nut?

2021-05-11 09:54

#65 magmar Archived

Mówię oczywiście o notacji brajlowskiej.

2021-05-11 09:55

#66 Zuzler

Na ile się orientuję, to owszem.

2021-05-11 09:55

#67 magmar Archived

Moja orientacja była inna.
Jak zmienili to, to bardzo dobrze.

2021-05-11 09:56

#68 magmar Archived

A ja CI odpowiem ze swojej perspektywy. Orientację załatwiłam sobie w PZNie.
Z WFami było różnie, ale tak chodziło się na basen poza lekcjami, na rowerze również sama potrafiłam jeździć, skończyłam szkołę muzyczną I stopnia plus studium organistowskie i rozwijałam się wokalnie.
Nie byłam w kole PTTK, ale po górach rónież chodziłam oj, chodziłam...Z obozami harcerskimi też miałam do czynienia czym są zajęcia życia codziennego?
Co do zajęć dodatkowych były w mojej szkole oferowane kursy przygotowawcze do FCE i zajęcia językowe z Native SPeakerami.
Więc, ekhem da się bez ośrodka.

2021-05-11 10:07

#69 Zuzler

Ktoś mówił, że się nie da? Tylko weź jeszcze pod uwagę, że Ty byłaś zdrowa na ciele i umyśle, miał Cię z pewnością kto wesprzeć, a jeśli nawet nie, to potrafiłaś po prostu dać sobie radę. Zakładam, że nie sprawiało Ci większego problemu samodzielne wymyślanie sposobów pracy, doraźne radzenie sobie z ludźmi i przeciwnościami.

2021-05-11 10:13

#70 magmar Archived

No tak, ale to właśnie życie mnie tego uczyło.

2021-05-11 10:25

#71 magmar Archived

Zajęcia wyrónawcze w ramach szkół też są bezpłatne.

2021-05-11 10:25

#72 balteam

Magmar zafiksowałaś się na tym zlikwidowaniu ośrodków jak nie wiem co, Lwica chociażby pisała, że fajnie, bo się przeniosła do Lasek, przypominam, że jest sporo młodsza od ciebie, na wsi nie mieszka, a i tak nie miała tam wcale tak dobrze.
Na forum też niektórzy pisali, albo mi prywatnie znajomi mówili, że z naukąorientacji w ich miejscu zamieszkania jest beznadziejnie, także zejdźmy trochę na ziemię.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-05-11 10:30

#73 magmar Archived

A dlaczego opinia użytkowniczki @Lwica ma zmienić mój pogląd na tę sprawę?
Podajecie ją, jakby to był nie wiem jaki autorytet, powiedzcie mi, proszę w czym, może mnie przekonacie.

2021-05-11 10:32

#74 Zuzler

W tym, że ona jest na bieżąco, a jej historia jest przykładem, nie odosobnionym zresztą, potwierdzającym, że masówka nie jest lub nie musi być taka super.
No i jeszcze Lwica nie należy do osób głupich czy nieporadnych, jej głos liczy się choćby dlatego, że pójście do ośrodka było jej świadomym wyborem, jest z niego zadowolona i potrafi to uzasadnić. A, i, rzecz jasna, jej głos się liczy po prostu dlatego, że jest.

Edited 2021-05-11 10:41

#75 Zuzler

Wiesz, na tej samej zasadzie ktoś z nas może stwierdzić, że Twoja opinia jest g. warta, bo niby kim jesteś, żeby w tej sprawie zabierać głos. A jednak dyskutujemy z Tobą, merytorycznie nawet.

2021-05-11 10:43

#76 balteam

Skoro w twoich czasach teoretycznie szkoły były dostosowane, a dalej nie są, to przynajmniej powinno ci dać to do myślenia, kilka osób już się wypowiadało w podobnych wątkach, że nawet ich licea nie były wcale tak dobrze przystosowane, mój kolega, który kończył liceum z 5 lat temu mówił, że dużo pracy dodatkowej to od niego wymagało i mocnego zaangażowania rodziców, żeby miał dostępne materiały chociażby, jak jeszcze pływałem czyli z 7 lat temu, to rozmawiałem z ojcem niewidomego chłopaka, który całą szkołę był w masówce i pytał się mnie na przykład w ogóle gdzie można jakiejś orientacji się nauczyć, bo jego syn dobrze sobie poradził w szkole, ale jeśli chodzi o samodzielność to bieda.
Są masówki fajne, ale są też takie, do których na bank swojego dziecka bym nie posłał, także przez najbliższe kilkanaście lat, jak bym w ogóle mógł decydować, to ośrodków bym nie kasował, tylko je poprawiał.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-05-11 10:45

#77 Zuzler

Wyrównawcze - ok, a korki? Będąc w internacie po prostu można iść do któregoś wychowawcy i poprosić go o pomoc. I on pomoże.

2021-05-11 10:49

#78 magmar Archived

Jej zdanie liczy się dla Was, bo popiera Waszą tezę.
Teraz jest lepiej z podręcznikami.
Kiedyś naprawdę był z tym problem.
JA JESTEM ZA LIKWIDACJĄ, a jeśli reformować to przekształcić ośrodki w centra informacji, placówki szkoleniowe itd.
i żadna użytkowniczka X tego nie zmieni, chcecie mnie na siłę przekonaćć, ale porzućcie wszelką nadzieję, hie, hie.

2021-05-11 10:59

#79 Zuzler

Dla Ciebie natomiast nie liczy się, obawiam się, tylko dlatego, że Twojej tezy nie popiera. A skoro tak, to masz rację, raczej dyskutować nie mamy już z Tobą o czym. Możesz więc zostawić niniejszy wątek swojemu losowi, gdyż Twoją opinię wszyscy już znamy.

2021-05-11 11:05

#80 balteam

Tak, napisanie, że są masówki, które dobrze radzą sobie z nauką newidomych faktycznie oznacza, że przynajmniej ja, jestem bardzo antymasówkowy :D Tak dwukolorowego świata dawno nie widziałem jak go tu malujesz.

2021-05-11 11:07