Przepisy kulinarne

Kotlety mielone

Started by Zuzler 38 posts last post 3 years ago Page 2 of 2

Doskonale, więc każdy z nas możę Ci podać jakiś czas, jaki to u niego zajmuje. Tylko co Ci po tym, skoro ja mam kuchenkę elektryczną i staram się smażyć na ogienku, który wg mnie jest średni, ale nie mam najmniejszego pojęcia, ile to stopni, ktoś inny poda czas, jaki jemu to zajmuje na indukcji, a jeszcze trzecia osoba wypowie się o palniku gazowym, a do tego nie weźmie pod uwagę np. tego, że jego kuchenka nieco szwankuje, przez co płomień jest słabszy niż w nowym urządzeniu. Dlatego powtarzam po raz kolejny: nie czas się tu liczy, bo nikt Ci nie powie dokładnie, jak Ty masz gotować w Twoim domu. Znajdź inny sposób sprawdzania.

Ja nawet w sumie niechcąco nie potrafię usmażnąć żadnego kutleta mielonego niestety, a czasem szkoda. Chociaż i tak nawet, jak robię wszysto tak, jak babcia i tak wychodzi gorzej. Babcia wszystko robiła najlepiej przez ostatnie 10 lat.

No przecięż to babcia. :)

Witam, podaję muj przepis na mielone
1 bułka kajzerka za moczona w wodzie od sączyć bułkę z wody roz drobnić bułkę w palcach 0,5 kg mięsa mielonego
1 mała cebula
1 mała bułka
1 jajko
Sól, pieprz, papryka słodka
Cebulkę drobno pokroić, poddusić i przestudzic
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Formować małe kulki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć ok 10 min z każdej strony.

Witam mam pytanie jak i czym przewracać kotlety na patelni niewidząc

Łopatką, widelcem etc.

Papryka do mielonych?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#28 1 like

Oooczywiście, że tak!

pierwszo słyszę, ale w sumie ciekawie

Można. Jak najbardziej. Jescze jak :D

#31 1 like

I to i jako przyprawa, i taka świeża, pokrojona w kostkę. Polecam.

Surowej papryki to ja akurat tak nie bardzo, ale kto smakoszowi zabroni :D

Zresztą to tak wdzięczne i eksperymentogenne danie, że jak to kiedyś śpiewał młody Molęda "Łooo, mogę wszystko". Makłowicz kiedyś, jeżeli dobrze pamiętam, robił je nawet ze śledziem.

#34 1 like

Ostatnio wypróbowaliśmy wersję z płatkami owsianymi zamiast rozmoczonej bułki. Intrygujący efekt. SMaczne to to i jakby bardziej fit. :)

A ja wolę bardziej fat.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#36 1 like

Paprykę jak najbardziej można dać, zresztą to jest tak wdzięczne danie, że wszystko przyjmie.
Ktoś tu pytał o czas smażenia. Fakt, trudno to stwierdzić, bo u każdego jest inaczej, ale, żeby nie były surowe w środku, najlepiej smażyć na małym ogniu.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

#37 Edited

Kolejny wpis przeniosłam z osobno zrobionego wątku, żeby nie śmiecić. Skoro wszystkie przepisy na mielone są tutaj to niech i ten będzie.

Cześć witam was bardzo serdecznie chciałam wam podać przepis na kotlety mielone 0,5 kg kotlet ów przepraszam mięsa mielonego, przyprawiamy trzeba zetrzeć cebulę Czosnek, i trzeba przyprawić dodajemy dwie małe łyżeczki majonezu, można dodać Jajko ale nie musi być, wszystko dokładnie dobrze wyrabiamy i dodajemy odrobinę bułki, następnie kotlety obtaczamy w bułce i smażymy,