No to ja tutaj się posłużę, nie wiem czy to gwara, czy to raczej takie określenia regionalne, ale takimi kilkoma określeniami z mojej łódzkiej gwary, ja ją tak nazywam, chociaż to chyba bardziej są określenia regionalne bardziej niż sama gwara, ale niektóre są całkiem ciekawe.
No to ja Wam tak powiem i sobie możecie zgadnąć, co to znaczy, może zgadniecie, a może nie.
No to powiem tak.
Galancie dzisiaj tych wpisów przeczytałam.
Dzisiaj też wyrzucałam różne tytki.
Jeszcze zepsułam.
Zepsuła mi się ekspres i musiałam iść na krańcówkę.
No to taka próbka, raczej łatwa do rozszyfrowania, pewnie zgadniecie.
Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
I jeszcze powiem, że co do tej, nie wiem, czy to zapomniałam, czy to gwara, czy to coś tam to wielkopolskie, o czym Zuza mówiła, to znam akurat dosyć dobrze, bo moja rodzina ogólnie pochodzi z dawnego województwa poznańskiego, czyli z wielkopolskiego.
Co prawda wyprowadzili się stamtąd jeszcze przed moimi narodzinami, ale mieszkali tam i moja babcia mówiła tym właśnie dialektem, gwarą, czy jak tokolwiek nazwać.
Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
No widzisz, po waszymu torebki papierowe, a po naszymu foliowe, zwykłe lub też można jeszcze tak powiedzieć o papierowych właśnie. Na foliowe też mówimy po prostu foliówka.
Nie, siatka to jest z materiału, te plastykowe to foliówki. A te grube reklamówki. Przynajmniej ja je tak nazywam. A tytka to z niemiecka w ogóle, bo po niemiecku torebka to tyte, z odpowiednim umlautem, których ja nie umiem wstawiać na klawiaturze kompa chyba trzeba mieć niemiecki układ klawiatury. W każdym razie u z kropkami, czy kreskami. No i oczywiście odpowiedni rodzajnik, ale niestety nie wiem jaki, bo te rodzajniki zawsze mi się mieszają. Pewnie słowo tytka pochodzi jeszcze z czasów wojny. Zostało przekształcone, czy może raczej spolszczone i tak się wcieliło.
Obstawiam raczej pochodzenie z czasów zaboru pruskiego, w którym Wielkopolska się znajdowała. Co do reklamówki się zgodzę, ale czasem nazywaja tak i siatki. A takie materiałowe to torby. Gdyby torba była z oczkami, pewnie byłaby też siatką.
Dla mnie torba to taka większa torebka, albo podróżna. A siatka to taka materiałowa do robienia zakupów. Pewnie kiedyś były z oczkami. Może tak być jeśli chodzi o Wielkopolskę, ale jak to jest z Łodzią i przyległościami nie wiem do czego przyznaje się bez bicia, temat zaborów nudził mnie śmiertelnie. Nie pamiętam więc co pod jakim zaborem było.
Chodziło o dużo wpisów, torbę i ulicę na końcu czy taką małą, już nie pamiętam dokładnie co oznaczała krańcówka. :D Ale tak jak Zuzler mówi, w gwarze Poznańskiej tytka to torba, siatka what ewer.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Daszku, Krańc\ówka to [pętla po Łódzku/ O ulicy nic tam nie było, ani małej, ani dużej. Był jeszcze ekspres, który się popsuł i lajpo, które ktoś mógł mi zrobić.
This site uses cookies to enhance your experience.