Nagrywamy

Mikrofony binauralne

Started by papierek 360 posts last post 4 months ago Page 18 of 18

-- (DJGraco):
Temat dawno nie odświerzany. Piotr coś tu wspominał o firmie LOM ze Słowacji, która robi mikrofony binauralne. DO stajni Uši oraz Uši pro dołączyły mikrouši, czyli takie jakby mniejsze wersje tych Uši. Mają mniejszą membranę wg specyfikacji i nadają się do nagrywania bardziej dyskretnych dźwięków, no i mają mniejszy stosunek sygnał/szum. LOM to mała firma dlatego ich produkty bardzo często są wyprzedane, bo ludzie rzucają się na to jak mewy na jedzenie.
Z tego co wiem to Mikrouši korzystają z kapsuł Primo.

--A skąd to wiesz?
Ze specyfikacji wynika, że to starsze większe mikrofony korzystają z Primo, a dokładniej z modeli em-272.
Te mniejsze to nie wiem, może Panasonic wm 61, ale dokładnych ich parametrów nie pamiętam.

#343 Edited

Na Reddicie wyczytałem, ale nie jest to Primo m272. Teraz zapomniałem dokładnie jaki model.
Mówię oczywiście o mikrouszi. Zwykłe Uszi tak jak już wspomniano korzystają z M272

Oooo, to ciekawe, były jeszcze em 172, ale to już stary model, wycofany od wielu lat, ale i tak miał inne parametry niż tutaj podają.
Chyba, że Primo wypuściło jeszcze jakiś inny model dookólnych kapsuł, nie wiem.
Tak czy inaczej, nie są jakieś porywające np. jeśli chodzi o max spl, a w przypadku nagrywania binauralnego im wyższa wartość szczytowa bez przesterowania, tym lepiej.
Sam posiadam DPA 4560 i one mają aż do 134Db, ale to już bardzo drogi sprzęt, zarówno zestaw mikrofonowy jak i adaptery z microdot na xlr, bo dzięki nim dopiero możemy podłączyć się do rejestratora z napięciem Phantom.

#345 Edited

Cytat z reddita
Clippys and mikroUsi use different capsules. Clippys use Primo EM272 capsules whereas the mikroUsi use Primo EM258 capsules which are smaller and have a better ultrasonic response, but are noisier and less sensitive. If you look at the micbooster page for the EM258 capsules they link to a test I did comparing the capsules so you can hear for yourself.
Link do wątku
https://redd.it/ne3dx2

Pod względem do em272 bardzo podobne są Earsigt, ale one mają niższy max spl.
Suma sumarum troszkę żałuję że w tamtych czasach tyle przepłaciłem za Soundmany. Nie są to złe mikrofony absolutnie, ale nie są one wart swojej ceny, która się nie zmieniła jak teraz widzę.
Earsight kosztują znacznie taniej a mają lepsze parametry.

No i wszystko jasne, to jest model, którego nie znałem, bądź nie było go jeszcze, gdy oglądałem strony o Primo.
No i fakt faktem 4db lepsza czułość, ale te 115db max spl, to troszkę mało, zwłaszcza jak na moje wymagania, gdzie korzystam z binauralek na różnych pokazach lotniczych, gdzie bywają także tzw. palniki, czyli samoloty odrzutowe, a często też ostatnimi czasy pokazy okraszone są pirotechniką.

No wiadomo każdy używa do czego innego. Na moje wymagania to 135 db spl nie jest potrzebne, ale znalazłem też tańszy wariant earsight pro, które mają 135 db spl
HIGH SPL CAPSULE: Sens: -35 dB /Self Noise: 19 dB-A /Signal-Noise Ratio: 75 dB/SPL Input: 135 dB przycisk opcji nieoznaczone
https://immersivesoundscapes.com/earsight-professional/
Koszt to 160 eur co jest około 682,02 pln.
Opinie o tych mikrofonach czytałem ogólnie dość dobre. No i są ręcznie robione.

Wiesz w naszym przypadku, to jeszcze pozostaje kwestia noszenia, ale to już odrębny temat, nie będę tutaj offtopował.
Ja np. mając teraz aparaty wewnątrzuszne nie mogę wkładać nic do ucha, drugą parę posiadam wewnątrz kanałową i przy tych mogę maksymalnie wkładać coś pokroju soundmanów, ale np Rolandy CS 10em już nie.

#349 Edited

E tam, przecież noszenie mikrofonów jak najbardziej też jest również tematem wątku. To jest bardzo ważna kwestja dla osób zaaparatowanych. Ja też mam wkładki dokanałowe i także nie mógłbym nosić rolandów. Tamte mikrofony to z tego co wiem to się właśnie niestety wkłada do uszu, ale nie wiem jak tam one dokładnie wyglądają.
Wg be my eyesa właśnie jak słuchawki więc chyba kolorowo nie jest w naszym przypadku. Aczkolwiek gościu pisał na swojej stronie że w razie jakiś niestandardowych projektów można do niego pisać. No i tak się zastanawiam czy mógłby zrobić takie wkładki ala soundmany.

Eeej, ale jeżeli masz wkładkę tylko w kanale, to właściwie, gdy jest dobrze wpasowana i nie wystaje, to powinieneś spokojnie zaaplikować sobie słuchawki, znaczy mikrofony wyglądające jak słuchawki, ale nie dokanałowe, tylko douszne takie jak robiła firma Micronic, o których być może też już w wątku coś było.

Nie do końca tylko w kanale, ja mam całą odlaną z akrylu, to ma jakąś swoją nazwę, chyba wkładka typu ring o ile dobrze pamiętam

Ooo, to jak w takim układzie udaje Ci się nosić Soundmany?

-- (Piotr):
Ooo, to jak w takim układzie udaje Ci się nosić Soundmany?

--
Kurde, jakoś mi ten wątek umknął a przecież zadałeś pytanie. No więc odpowiadam z opóźnieniem XD.
Otóż soundmany opierają się o te plastikowe wężyki, które idą bezpośrednio od wkładki i do których się wpina te elastyczne plus przeprowadzam kabel za wężykiem elastycznym wkładki przez co jest nikła szansa, że mi wypadną.
Mieszczą się one w tym dołeczku w uchu to się chyba pina nazywa, ale teraz zapomniałem.
I tak, troszkę tą pinę mam zapchaną przez ten ring, ale mimo tego jakoś się mieszczą.

Ja zaś kurde zastanawiam się, gdzie za małe pieniążki można nabyć zastępcze gumki do rolandów. Głupia sprawa, ale więkrzość pouciekało mi w ciężkich warunkach gdzie trudno było je ratować. Pewnie trza zmierzyć obwód i wysokość tych małych wypustek w których znajdują się przetworniki i na które nasadza się rzeczone gumeczki, następnie poszukać na aliexpressie czy innym takim czegoś w podobnych wymiarach.

#355 Edited

witajcie. Co sęsownego możecie polecić do Zooma H1E. Oczywiście mam na myśli mikrofony binauralne. Cena takdo 500 zł.

Roland cs 10 em lub soundmany OKM classic. Tylko że soundmany nie mają odsłuchu na żywo ale do zooma h1E nie jest to aż takie potrzebne. Są jeszcze binauralki z Polskiej firmy ale tutaj musisz zgłosić sie do @camila lub @piotr więcej mogą opowiedzieć bo ja ich nie widziałem
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Rolandy widzę, że są na Allegro, natomiast tych drugich nie mogę znaleść. Znajduje mi inne rzeczy, tylko nie te Soundmany.

A ja nie polecam cs10oś tam, bo je wpychasz do kanału słuchowego. I Jeśli radzisz sobie średnio chodząc w ogóle sam gdzieś, to na pewno ich nie kupuj, bo odsłuch i tak zniekształca to, co słyszysz.

Szczerze, z rolandami bym na "miasto" nie wyszedł :D. Pewniej czuję się w otwartych słuchawkach a niż w dousznych binauralkach, nawet z odsłuchem, bo np. w takich creativeach soundblasterach jam V2 zdarza mi się chodzić po całkiem znanym terenie, hoćby by słyszeć nawigację, tłumienie ich jest mniejsze niż jak by założyć kaptur, a w Rolandach zupełnie inaczej się słyszy. Trudno to opisać, trza by poczuć ;).