Uruchome nie 16 bitowej aplikacji na x64
Back to Systemy (Windows)#1 DJGraco
Hej,
czy tak wię wgl da, można jakieś biblioteki doinstalować, czy to po prostu nie możliwe?
#2 pajper
Nie da rady. Musisz użyć emulatora, np. DosBox albo zainstalować system 32-bitowy.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#3 zywek
Ej, halo... Kiedyś się przecież tak dalo.
#4 pajper
Nie, nigdy. Jest to teoretycznie możliwe, ale MS w WOW64 tego nie zaimplementował.
Da się uruchomić 16-bitową aplikację na 32-bitowym systemie, ale nie 64-bitowym. Oczywiście to ograniczenie programowe, a nie technologiczne, tj. Windows i tak startuje z 16-bitowego trybu rzeczywistego CPU.
#5 DJGraco
Aha czyli teoretycznie byłaby możliwość wdrożenia obsługi 16 bitowych aplikacji do 64 bitowych systemów, tylko nikomu się nie chce, albo ja tu czegośnie rozumiem.
#6 misiek
Pewnie tak, tylko po co?
-- (DJGraco):
Aha czyli teoretycznie byłaby możliwość wdrożenia obsługi 16 bitowych aplikacji do 64 bitowych systemów, tylko nikomu się nie chce, albo ja tu czegośnie rozumiem.
--
#7 pajper
Dokładnie tak. 64-bitowy procesor może bez problemu przełączać się do trybu 32 i 16-bitowego. Ale Windows tego nie umie. To ograniczenie programu, nie sprzętu.
#8 johnson
Gdyby z tego nie zrezygnowali to co złego by się stało? 64 Bity nie miały by takiego rozgłosu wedłóg Mikromiękkich? Ludzie woleliby 32 i 16? Też tego nie czaję. Niektóre stare gry czy softy są interesujące. Po co to ograniczać? Wolniej trwałaby przesiadka na nowsze okna i większe straty? Co. Kasy nie starczy? :(
#9 pajper
Raczej by nie stracili, ale to poszło moim zdaniem w drugą stronę.
Stracić by nie stracili, ale nie zyskali, więc poco?
#10 johnson
Kolejna denerwująca rzecz. Jak coś to mnie poprawcie. Nie wiem, czy coś potrafiło mieć instalator 16 a instalował 32 i co teraz?
#11 DJGraco
Potrafiło. No to trzeba taki instalator uruchomić na 32 bitowym systemie
#12 papierek
niedługo wywalą aplikacje 32 bitowe z 64 bitowych systemów i będzie spokuj. :D
#13 johnson
Pozostanie tylko jedno zdanie. Chcesz mieć 32 albo 16? Przełaź na linuxa! Nic do niego nie mam, ale nie potrafiłem się do niego przekonać. Nie umiałem opanować nawet gnoma.