nawigacje na telefony
Back to inne#121 balteam
aoi, dużo nawigacji mówi np. 100 za 100 metrów skręć w prawo, po 20 krokach, za 80 metrów skręć w prawo. Szczerze mówiąc praktycznie każda, chyba, że źle rozumiem twoje pytanie.
#122 Kat
Dzisiaj sprawdzałam ją na bardzo krótkiej trasie, odprowadzałam młodą do przedszkola. Na początku pojawił się komunikat "skieruj urządzenie by wybrać kierunek", ale po chwili załapała o co chodzi i poprowadziła bezbłędnie, dokładnie tą samą trasą, którą i tak bym poszła. No nic, trzeba ją jeszcze trochę posprawdzać, ale myślę, że nie jest to najgorsza appka do nawigacji.
-- (Zuzler):
O, a a propos Nav By, to myślę, że mogło być tak, jak wcześniej napisałam. Ostatnio ta apka zrobiła mi dokładnie ten sam numer, czyli nie poprowadziła drogą, którą chciałam pójść, bo uparła się, że wybrana przez nią jest lepsza. Nie była. Niemniej jednak do celu dotarłam i muszę przyznać Nav punkty plusowe za to, że nawet, gdy wiodła mnie po jakichś zakamarach [co nie znaczy, że w sumie nie szłam w odpowiednim kierunku], zawsze jakąś trasę wyznaczała i choć nieco pokrętna, sprawdzała się w rzeczywistości. mam na myśli to, że nawet jeśli mnie gdzieś wyprowadziła w dziwne miejsce, zawsze coś podpowiadała i nie zmieniała zdania co pół minuty. Jeśli powiedziała, że mam iść w lewo, to faktycznie na lewo znajdował się zakręt. I nigdy w czasie drogi, poza tym pierwszym momentem, w którym milczała jak zaklęta, nie przestała mówić, co trzeba zrobić.
--
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#123 balteam
No, po moich testach różnych nawigacji, wygląda to tak:
Mapy google są fajne, ale trzeba patrzeć palcem co chwila za ile skręt.
Te via opta nav u mnie beznadziejnie się sprawuje, ale jak działało, to znośnie, w każdym razie bym temu nie zaufał.
Seeing assistant move, jakieś dziwne, za dużo punktów na trasie tworzy, za dużo gada i nawet jak już wiem niby jak go obsłużyć, to i tak do końca nie wiem kiedy faktycznie mam skręcać, jak źle idę, to dopiero po 50 metrach gdzieś przelicza nową trasę, co jest irytujące jeśli ma ktoś ustawione mówienie co 20 sekund, nie chcę żeby mi w kółko nawigacja gadała.
Teraz bezsprzecznie wygrywa dotwalker, co 20 sekund gada, jak źle idę to przelicza trasę i od razu wiem, że coś nie tak. Czas mi mówi o skrętach, gdzie i tak trzeba iść prosto, no ale trudno, ze wszystkich aplikacji puki co 9 na 10, google mapy też taka sama ocena, seing assistant z 4 na 10.
Jeśli macie jakieś ciekawe apki do sprawdzenia, to dawajcie, teraz testuję nawigacje pod psa, to znaczy, że ma działać na zablokowanym ekranie i nie pierniczyć dużo, tylko ważne informacje.
#124 grzegorzm
Ja ostatnio testowałemm mapy google i nie bardzo zdaje egzamin. Tam gdzie trasy proste to działają ok, ale jak już są skrzyrzowania,rąda i tak dalej to średnio. Nic nie mówi mi na rądzie zjedź trzecim zjazdem czy coś takiego. Dodam, że to nawigacja piesza w mapach.
#125 balteam
No nie mówi, ale na dotwalkerze to samo, tylko tyle, że godziny są.
Poza rondami nie miałem problemów, jeśli były ronda, to i tak wybierałem na chybił trafił i jak coś nie tak, to wracałem.
Znaczy, jak wyznaczam przez toogle mapsy w dotwalkerze to nic nie mówi, tylko trzeci znazd, ale jak wyznaczę przez open streed mapy, pewnie jest inaczej.
#126 grzegorzm
Mi chodzi o aplikację mapy google, to nie bardzoda się z orientować jak ci mówi o trzecim zjeździe. gdy by nie to to pewnie dało by się używać.
#127 balteam
No piszę, że nie mówi, na dotwalkerze jak wyznaczasz z miejsc google to to samo, ale łatwiej na dotwalkerze troszkę, bo goidzny mówi, w każdym razie faktycznie z tymi rondami to troszkę wada, na szczęście dużo rond nie ma, a jak są to czasami akurat dobre wybierzesz.
#128 Zuzler
Jeszcze Get There na Androjada jest. Strasznie dużo gada, z tego co widziałam na prezentacji, ale może to jest jakieś konfigurowalne.
#129 balteam
Chyba to nie istnieje, link nie działa z blindhelp, a tak to nie widzę.
#130 Zuzler
Sorry, edytowałam, bo wcześniej mi zjadło:
Jeszcze miesiąc temu raczej istniało, w każdym razie słyszałam własnoręcznie, że sie na orientacyjnej czy androidowej grupie na Whatsappie tym szeroko zajmowali w tym czasie.
#131 balteam
No to nie mogę tego znaleźć, jak znajdziesz, to daj linka, potestuję.
#132 zywek
Ale to jakieś stare w ogóle jest i ledwo to się uruchomić daje.
#133 balteam
posłuchałem nagrąń jak to działa, problem z wyszukiwaniem miejsc, no i dziwnie informuje:
Jesteś na południowy zachód od docelowego punktu, czyli musimy iśćna północny wschód, nieintuicyjnie.
#134 zywek
W dw tez sę nie dje wyszukiwać punktów, tylko w google niestety
#135 balteam
W dw jak włączys kafelki, to wyszukasz w obrębie tego kafelka, czyli np. kilometr, a tak tto z googli, co akurat moim zdanim jest zaletą.
#136 zywek
ALe gdzie jest ta szukajka w obrębie kafelków?
#137 balteam
wchodzisz w więcej opcji, potem mapy chyba i pobierz kafelek. jak pobierzesz, to na ekranie głównym wcodziszz w punkty i masz całą listę, możesz je filtrować.
#138 zywek
No ale to się i tk wyświetlają tylko w obrębie np 800 metrów.
#139 balteam
To zwiększ sobie obszar kafelków.
#140 zywek
No nie, wyszukać we wszystkich kafelkach możęsz, więcej opcji, mapa, szukaj w kafelkach czy jakoś tak.