Stacje radiowe

Wszystko o radiu, czyli wpadki, zawieszenia emisji komputerowych itp

Started by lukasz1993258 458 posts last post 2 years ago Page 4 of 23

Transcription

Jeśli chodzi o Radio Blue FM, to ogólnie ja Radio Blue FM pamiętam z czasów jak jeszcze to była sieć paru rozgłośni, m.in. w Katowicach na 94,5. Więc pamiętam, że ta stacja kiedyś była, a na samym końcu ta stacja utrzymała się tylko w Poznaniu, chcąc nie chcąc tak wyszło. Następna sprawa jest tego typu, że Blue FM jakiś reklamy miało i dżingle też miało. Ale ten nieoficjalny streaming... No to po raz kolejny. Jest pierwszy o czymś takim słyszę. Jeżeli jest taka możliwość, no to chciałbym, żeby ktoś mnie ten streaming wysłał. Bo osoby też chcą go odsłuchać. Także do usłyszenia.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#62 1 like

Transcription

Witajcie, ja teraz z netbooka, więc jakość nieco inna. Co do nieoficjalnego streamu, ja takowego nie posiadałem. Posiadałem jedynie ten oficjalny z Poznania. I sam jestem zainteresowany sprawdzeniem, czy to w ogóle działa, bo ten nieoficjalny stream działał czasami, a czasami nie. Chociaż wydaje mi się, że to ten stary poznański stream dalej działał po wyłączeniu radia. I że adres się jakby nie zmienił, tylko on czasem działał, czasem nie, z tego co ja wiem. No i cóż, zdążyło się tam dziwne jazdy, typu zacięcie się jednej piosenki, czy jednego fragmentu piosenki z tego co słyszałem. Ja nie myślałam, że to siedzi, zawsze myślałam, że to jest stacja lokalna.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

bo na samym końcu to była stacja lokalna jeżeli chodzi o Blue FM kiedyś to była sieć lokalnych rozgłośni w paru miastach ale na samym końcu to była rozgłośnia właśnie lokalna w Poznaniu taka sama sytuacja właśnie jest z Planetą FM że teraz Planeta FM nadaje w internecie tylko i wyłącznie więc może być też taka sytuacja że właśnie Radio Blue FM nadaje wyłącznie tylko w internecie ale jedna rzecz jaka mnie ciekawi to jest w tym momencie taka czy tam w ogóle są jakieś audycje czy jest tylko muzyka bo na przykład Planeta FM jak zakończyła emisję na w radiu i przeszłam do internetu no to niestety pamiętam że już w tym momencie ale Planeta nie nadawała żadnych informacji żadnych praktycznie reklam i ani jednego tam nie było właśnie prowadzącego więc w tej kwestii to mnie właśnie ciekawi i tak jak wspomniałem jeżeli jest taka możliwość prosiłbym o wysłanie linku do tego strunienia Radia Blue FM to sobie z chęcią tą przetestuję pozdrawiam

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#64 1 like

Transcription

A pod koniec jak było, były audycje czy nie?

Transcription

Tego to akurat nie wiem, bo rzadko słuchałem, jak to było FM, ale wydaje mi się, że skoro to już na samym końcu była stacja lokalna w Poznaniu, no to raczej musiały być jakieś adwocje lokalne, chociażby jakieś magazyny czy jakieś serwisy lokalne. No i chyba raczej tyle, no bo nic innego mi na głowę nie przychodzi, tak szczerze powiedziawszy. Ciężko mi jest cokolwiek powiedzieć, tak? Teraz niestety na tej częstotliwości, gdzie nadawał Radio Blue FM, nadaje niestety Radio Pogoda w Poznaniu na 103,4.

#66 1 like

Transcription

Witajcie! Znalazłem streama i wyciągnąłem URL, więc jeśli ktoś chce słać we własnym odtwarzaciu, mogę mu podesłać na PW. Bo tu się jak wiadomo linków zamieszkać nie da. Natomiast, co ciekawe, stacja dalej emituje jingle. Ciekawe czy tam coś się dzieje, czy ta baza jest jakoś uaktualniana czy nie. Włączę kiedy były newsy, tylko nie pamiętam kiedy były newsy w sumie. Ciekawe, może dalej coś leci tam wtedy.

Transcription

to ja proszę o wysłanie mi linka w wiadomości prywatnej.

Transcription

Na szkółce do Blue FM to tam tak naprawdę od roku 2007 albo nawet 2006 żadnych prezenterów nie było i żadnych audycji, no może poza serwisami, wtedy kiedy Ty słuchałeś to już był schyłek schyłkowy. Ja pamiętam, że swego czasu nawet były takie słuchy, chodziły, że koncesje mają temu wygasić, czy nie mają się starać o przedłużenie, czy mają wręcz zabrać mu to, im tą koncesję. W każdym razie coś było z tym, no ale wiadomo, że to się potoczyło inaczej. Zamiast Blue FM teraz na 103,4 w Poznaniu jest... Radio dla emerytów, prawda, czyli Radio Pogoda, a tak a propos streamu, to faktycznie te dżingle, które są, to są, słuchaj, stare, staruteńkie dżingle od początku istnienia tego radia, jeszcze z częstotliwością, słuchaj, 103,4 w Poznaniu, także zabawnie, zabawnie jest. Nie słyszałem w tym streamie reklam, to prawda, ale... Wszystko przed nami. Ja nigdy nie zrobiłem takiego eksperymentu, żeby na przykład na noc zostawić stream Reapera, żeby mi nagrywał, żeby zobaczyć na przykład, czy polska playlista jest taka, jaka była, czy to może uaktualniają, czy coś. No bo teraz ta dzienna playlista to jest taka disco hop-hop szybko-szybko, takie, może nie disco polo, nie, nie, to nie ten klimat, ale takie, takie coś. Takie, ja się śmieję, że to jest właśnie, żeby się szybciej pracowało tym ludziom z Agory, także, także tak.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

#69 1 like

Transcription

Witajcie, jakby to powiedzieć ja tobie linka wyśle jak wrócę do domu, a jeśli zapomnę to się przypomnij wieczorem na moje nowe konto, bo jak mówiłem w innym testowym wpisie zalogowałem się na to konto na telefonie, bo do innych nie pamiętam hasła. Co do Jingli, Jingli też pamiętam od dawna, a reklam, no ciekawe by to było gdyby stare reklamy grały na streamie na przykład, ale ja już reklam z 2013 i 2012 nie pamiętam. A mógłbyś coś więcej rzec o audycjach, które kiedyś były? Bo mówisz, że później od 2007 czy tam 2008 nie było prezenterów, a wcześniej jak to wyglądało? Tak. I w sumie co do playlisty, to kiedyś podobną playlistę mieli wieczorami, takie urodensy grali i tak dalej. Nie potrafiło tak bywać. Pozdrawiam.

#70 1 like

Transcription

I sorry za wygelikiwające się audio, ale to nie moja wina. Nie wiem, z telefonu przez stronę tak się wpisy nagrywają, coś się tutaj kraszuje.

Transcription

Co do Rockradia, niestety, ale na przykład aglomeracji śląskiej zastąpione zostało przez Radiopogoda w Bydgoszczy tak samo, we Wrocławiu tak samo i jeszcze gdzieś. Rockradio jest tylko dostępne na przykład w czterech miastach, między innymi Warszawa. Także pozdrawiam.

Transcription

Łukaszu z cyferkami powiem Ci, że wywołałeś temat rozgłośni, na której się wychowałem w dużej mierze na poznańskiej aferze i na Rock Radio. I powiem Wam, że to było bardzo ciekawe radio, dlatego że chyba było prowadzone przez sieć radiową, grupę radiową Agora, ale było to całkiem niezależne medium. Nawet kładziono spory nacisk na pewną lokalność tych poszczególnych oddziałów. Pamiętam u nas tutaj z Poznania takie nazwiska jak Jerzy Elwis-Telesiński, Nijaka Asia Kruk. Nie wiem czy to są nazwiska tutaj nasze czy warszawskie, czy to tak mi się tylko wydawało, dlatego że któreś z nich potem powędrowało do Radia 884 FM. I mam wrażenie, czyli do Złotych Przebojów późniejszych, i mam wrażenie, że to były nazwiska tutaj lokalne, ale nie dam się za to zastrzelić, bo wiadomo, że wszystko jest możliwe. Natomiast pamiętam, że Rock Radio zaczynało się robić ciekawe dopiero mniej więcej o godzinie od 19.00, 20.00. Aż do godzin porannych dnia następnego, dlatego że tam były audycje autorskie. Zatrudniono tam rozbitki, niedobitki, po dawnej radiostacji. Jeżeli ktoś pamięta radiostacje i słuchał jeszcze to ma u mnie dwa piwa dobre. W każdym bądź razie, takie nazwiska jak Anselm, takie pseudonimy, tak jak Anselm... Makak. To są po prostu goście, którzy mieli na mnie spory wpływ wtedy, jeżeli chodzi o muzykę. No i poza tymi audycjami autorskimi jeszcze były noce w rockradiu, a noce w rockradiu były bardzo ciekawe, ponieważ były nietuzinkowe z tego względu, że podzielono je na pasma. Jak w normalnych radiach zazwyczaj jest po prostu puszka z muzyką polską, tak? W rockradiu podzielono to na pasma słowno-muzyczne. Nadrabiano obowiązek pewnie ileś tam procent słowa musi być. No i w ten sposób pamiętam, że o godzinie pierwszej była muzyka polska emitowana, taka rockowa typu Tilt, typu jakiejś tam Brygada Kryzys, Oddział Zamknięty i tego typu. Przeplata nas z audycjami naukowymi na temat jakichś tam kosmosu, astronomii, jakichś takich najnowszych odkryć, tego typu historie, to te rozmowy trwały nieraz kilka minut pomiędzy tymi utworami. To chyba była jakaś koprodukcja ze światem nauki czy z czymś takim. O drugiej były z kolei audycje poradnikowe toczące się ogrodów, tego typu różnych rzeczy. Co było nie pamiętam, natomiast o czwartej były, w ogóle wszystkie te pasma miały swój osobny ajdent. Na przykład o czwartej był DJ wujek Beczka Śmiechu, który prezentował dowcipy. Oczywiście to wszystko były pasma jednej i tej samej puszki, tylko, że różnił się content. Natomiast o piątej u nas w Poznaniu był DJ wujek Pieczona Pyra, który prezentował muzykę z Wielkopolski. Powiem Wam, że to już nowsze czasy. Wcześniej ta audycja była rzeczywiście na żywo. Polegało to na tym, że rozmawiano na żywo i prezentowano muzykę tych zespołów z Wielkopolskiej sceny, z Wielkopolskiego podziemia. Bardzo dużo, bardzo interesującej muzyki wtedy poznałem. Również to rozwijało się zatem, bo czasów tej puszki, kiedy właśnie to było tylko tym godzinnym pasmem o piątej rano, dodawano nowe utwory, chociaż było ich tyle, żeby wypełnić godzinę. Powtarzały się nieraz, ale jestem do dziś bardzo ciekaw niektórych zespołów. Pamiętam takie nazwy, które poznałem dzięki Rock Radio, jak chociażby zespół Lalka, chyba już nieistniejący od dawna. Bardzo ciekawa dziewczyna była na wokalu. Takie zespoły, takie jak Miracle, który się gdzieś tam nawet wybił na antenie ogólnopolskiej. Także to była prawdziwa kopalnia, jeżeli chodzi o Wielkopolskie podziemie. No, ale przychodził kryzys, sytuacja się pogarszała. Pamiętam, że ostatnia audycja właśnie była audycją Makaka, gdzie wszyscy, cała brygada, że tak powiem, przyszła do studia. Pożegnali się ze słuchaczami. Właściwie zrobiono z tego taką dwugodzinną, czy nawet trzygodzinną audycję pożegnalną. I pamiętam, że ostatnią, właściwie pierwszą, pierwszą piosenką, która poleciała po tym pożegnaniu, po tej minucie ciszy, która wybrzmiała, była Myslowic i Neverland. I od tego czasu właśnie te wszystkie lokalne, przynajmniej ten nasz poznański oddział, coś tam się trzymał, coś tam się trzymał, ale stopniowo to wszystko zostało wygaszone. Ludzie poprzechodzili do innych radiostacji, a później nawet już technicznie to podupadało, nawet dochodziło do tego, że ten ich komputer emisyjny wiecznie się zawieszał, musieli go podnosić, słuchajcie, na antenie było słychać normalnie dźwięki Windowsa, resetującego się i tak dalej, i tak dalej. Pewnego typu masakra. A już prawdziwe kuriozum było wtedy, kiedy przez kilka tygodni im się zegar na kompie emisyjnym przestawił w typ dwunastogodzinny i to jeszcze taki, że dzień był, pora dzienna była emitowana nocą, a pora nocna w dzień. Więc wiadomo, te pasma naukowe były o trzynastej, bo to pierwsza, te pasma z dowcipami to było szesnasta, bo czwarta i tak dalej, i tak dalej. No więc po prostu trwało to przez kilka tygodni, aż to w końcu, albo może nawet miesięcy, aż to się unormowało. A później rok radio, słuchajcie, zamilkło, przynajmniej to u nas w Wielkopolsce zamilkło zupełnie, nawet nie było nośnej, nadajnik został wyłączony. Pamiętam, że kiedyś właśnie mój kumpel, który też był takim trochę radioświrem i słuchaliśmy, razem tego radia, przyszedł do mnie i mówi, słuchaj, jest na rok radiu nośna. No, bo myśmy zawsze tą częstotliwość nazywali rok radiem, tam wcześniej jeszcze była radio Wielkopolska. I no mówię, kurde, no coś tam może nic z tego nie będzie, bo to nośna była, była, była, była dwa, trzy dni, cztery, aż nagle budzę się, słuchajcie, o piątej rano albo przed piątą. Włączam to nieszczęsne, na rok radio i co ja słyszę? Nie dość, że to było tragiczne, jakaś taka słabiuteńka moc, ale słyszę pasmo muzyka z Wielkopolski i zespół Armia. Już nie pamiętam teraz, w którym utworze, być może Radiu NRD, czy to z tej płyty właśnie mniej więcej. Także moja radość nie miała końca, no ale niestety, to było krótkotrwałe, dlatego, że nic, coś próbowano robić, jakieś nowe otwarcie, chyba lokalny oddział tutaj poznańskie coś próbował, ale to już spaliło na panewce, już ta zła sytuacja techniczna też jakoś tak chyba dawała o sobie znać. Potem w pewnym momencie to w ogóle zaczęło grać mono, aż padło zupełnie, zostało wyłączone i przechrzczone, na jakąś tam inną markę, Agory. Pod tą marką to funkcjonowało, potem ja wyjechałem z Poznania, więc nie wiem co było dalej, aż wróciłem, no i teraz mam znowu Rock Radio, tylko, że nie wiem, czy to ma coś wspólnego z tym prawdziwym Rock Radiem, gdzie gdzie naprawdę to było coś wyjątkowego w skali radiofonii, że takie rockowe radio, i to jeszcze różne gatunki tego rocka były prezentowane i jakieś tam amerykańskie takie, jak pamiętacie audycję Przemka Grabowskiego w Radiostacji czy w Radiocampus, to mniej więcej takie klimaty i jakieś punkowe rzeczy i właśnie takie bardziej metalowe. No także to nie wiem, czy coś takiego jest teraz, nawet szczerze powiedziawszy nie mam potrzeby, żeby to sprawdzać. Jak tam usłyszałem Figurskiego Wojewódzkiego, to stwierdziłem, że sobie odpuszczę. Także takie takie rzeczy widzisz, wywołałeś, takie wspomnienia.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transcription

Oj, sorry za łuczenie, Daszku, powiem Ci tak, Blue FM właściwie, o ile pamiętam, nigdy niczym się szczególnym nie wyróżniał. To znaczy w tym sensie, że tam nie było audycji autorskich, to były audycje typowo, to były po prostu pasma, no może wyróżniał się program poranny od 6 do 9, a później to były normalne takie pasma z prezenterem i z puszką, nawet nie jestem pewien, czy mieli swoją listę przebojów. Pamiętam, że ten poranek był, dwie osoby, bodajże Magda Sobczak prowadziła ten poranek, czy ktoś taki, ona potem została chyba serwisantką i tak właśnie robi teraz serwisy dla wszystkich tych rozgłośni Agory w Poznaniu, ale może mi się już pytoli. No w każdym razie to nie było coś takiego, żeby... Były tam jakieś audycje autorskie, czy coś takiego. Być może były jakieś audycje wieczorne, gdzie były takie disco klimaty imprezowe, ale to już, tego niestety nie pamiętam.

Transcription

Więc teraz ja może troszkę przetoczę historię, jeżeli chodzi o ROK Radio. ROK Radio było nadawane właśnie w granicach 2002-2003 roku, więc ta stacja cieszyła się naprawdę bardzo wielką popularnością, z tego co czytałem w Radia Polska. Niestety pewna sytuacja była, czy zmusiła, był problem taki, że koncesja została odebrana ROK Radio w Katowicach na 93,6, gdzieś w 2003 roku. A ROK Radio nadawało właśnie w Katowicach, w Warszawie, chyba na 95,8 i bodajże właśnie chyba w Poznaniu, aczkolwiek w tym momencie mogę się mylić. W każdym bądź razie sytuacja była tego typu, że koncesja katowickiego ROK Radio nie była przedłużona, co za tym szło, niestety to zahamowało rozwijanie się ROK Radio. Inne jeszcze rozgłośnie były, na przykład w Poznaniu było ROK Radio, i chyba to zostało przekształcone w Blue FM. W Zielonej Górze właśnie było ROK Radio, potem było Blue FM, a na samym końcu właśnie zostało to przekształcone w RMF Max Lubuskie, na chwilę obecną. Więc niestety tak to wyglądało. Na chwilę obecną to ROK Radio, które jest w Katowicach, to ROK Radio, które jest obecnie nadawane, no to w szczycie powiedziawszy, tutaj Cinkciarz ma trochę racji, też Kuby Wojewódzkiego nie lubię, on kiedyś pracował w SC ROK, nawet został kiedyś ukarany, także na razie tyle. Gdyby ktoś miał jakieś pytanie, to tutaj coś miałem, także pozdrawiam.

#75 1 like

Transcription

Teksting av Nicolai Winther

#76 1 like

Transcription

Teksting av Nicolai Winther

Transcription

Łukaszu z ceferkami ROK Radio w Poznaniu nadawało na 103,4 FM i faktycznie nadawało ze śremu pod Poznaniem natomiast coś wydaje mi się, że no teraz już nie sposób ustalić, ale na pewno było coś grzebane z nadajnikiem przez jakiś czas, dlatego, że pamiętam okres, kiedy to ROK Radio było odbierane bardzo dobrze, aż się zdziwiłem że to jest ze śremu aż po bardzo słaby, szumiący stereo, także bardzo było to różnie z tą mocą tego nadajnika no nie wiem, co tam było zmieniane, czy co, były jakieś problemy też techniczne, bo to mówię, ROK Radio było już potem na końcu bardzo kiepskie pod względem technicznym teraz czytam właśnie na Wikipedii, że nie za bardzo się pomyliłem aczkolwiek jakoś mi się zdziwiło, że to tak dawno temu było że to 2002, 2004, 2006, no 6 to już był koniec ostateczny, ostateczny no u nas nie było, u nas Blue FM to była zupełnie inna częstotliwość, bo 103,4 to właśnie Blue FM, a ROK Radio było 107,4 i tam na tej częstotliwości odkąd ja pamiętam to nadawało Radio Wielkopolska które zostało wykupione właśnie przez Agorę, później było ROK Radio Wielkopolska, właśnie które wchodziło w skład tego ROK Radia, a później właśnie zrobiono z tego tak jak mówisz, ROKSy nie Blue FM tylko ROKSy no i wrócono do teraz do ROK Radia, które jak mówisz, no jest takie jakie jest co do Daszka i twojego pytania musisz sprecyzować czy chodzi ci o Blue FM, czy chodzi ci o ROK Radio

Transcription

No tak jak tłumaczyłem, jeżeli chodzi o Rokradio, to niestety rozwój Rokradia zahamowało brak wydanej koncesji w 2003 roku Rokradiu w Katowicach na częstotliwości 93,6. Potem to Rokradiu jeszcze było jako tako reaktywowane, ale to już nie było to, bo wiele prowadzących odeszło, więc już tak jak wspomniałem, to nie było już to, co było kiedyś. Rokradio w Mazowszu też było na 95,8, teraz jest RMF Max Warszawa. No i co? No i tylko ta tylko była grupa radiowa Agory. No to ja mam decyzję, żeby zmienić Roksy FM w Rokradio. To Rokradio jednak zaistniało, ale to już nie jest to samo faktycznie. Jeżeli się zatrudnia osoby, które naprawdę są moim zdaniem upośledzone, na przykład taki Kuba Wojewódzki, no to sorry, ale to już naprawdę przekracza ludzkie pojęcie. Ja już tutaj wspomniałem, że Kuba Wojewódzki był zatrudniony w SC Rok i miał już upomnienie. Zresztą o nie tylko miał w SC Rok. Miał upomnienia, bo też w tym swoim telewizyjnym, za przeproszeniem, gównianym programie też miał upomnienia za różne wyczyny, których nie powinien zrobić. Także ja nie rozumiem w ogóle po prostu, jak można takiej osobie zatrudniać w radiu, które naprawdę gadają tylko od rzeczy, a nie mają nic ciekawszego do powiedzenia, tylko robienie sobie jaj i jakieś durne wywiady, które naprawdę do niczego nie doprowadzają, tylko po prostu robią ściekę z mózgu. ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Transcription

A co do częstotliwości 107,4, to szczęście mi się wydaje, że tam teraz Box FM nadaje, ale no jeszcze nie jestem pewny.

Transcription

Dokładnie zgadłem się. W Poznaniu na częstotliwości 107,4 nadaje lokalne VOX FM Poznań. Na samym początku to było bodajże Gold Radio, jeśli się nie mylę, czy jakoś tak. Potem była Escarot Poznań, po czym teraz jest VOX FM, ale skończy się lokalno. Także pozdrawiam.