Stacje radiowe

Wszystko o radiu, czyli wpadki, zawieszenia emisji komputerowych itp

Started by lukasz1993258 458 posts last post 2 years ago Page 23 of 23

Transcription

Left Channel We apologize to you for the change in the night program of the duo. Instead of a broadcast from London, we propose to you now to listen to a concert from the recordings chosen by Zofia Żmigrodzka. At the beginning, the 5th Sonata Skrzypcowa F. Duropus XXIV. Wiosenna. Ludwika van Beethoven. Everything indicates that we can return to the program planned earlier.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Powyrzej nocne cuda na pr II. Co to było? :D
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Jakiś tester kanałów im się włączył czy co? Bo tam było left channel i dźwięk 1000 hz w lewym knale

#444 1 like Edited

Albo coś im się kliknęło, albo dosył wspomnianego koncertu nie działał lub się posypał, albo nocne testy.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Obstawiam to pierwsze, bo żadnego koncertu nie było, tylko zwykły program. Chyba że to jest jakoś inaczej realizowane, ale praktycznie od zawsze te nocne audycje to poprostu muzyka z zapowiedziami z puszki.

Transcription

Skoro tu jest wątek, wszystko o radiach, to postanowiłem zadać pytanie. A mianowicie moje pytanie brzmi. Ja mieszkam tak mniej 70 km od Lublina, mam swoją wieżę i do niej jest podpięta antena zewnętrzna. Ta dipolowa, którą kiedyś mówiłem w wątku innym. Ale mam pytanie. Dlaczego jak słucham VOX FM na 106.1 to miałem tak parę miesięcy temu, przynajmniej przez całą zimę, że był dźwięk mono, a jak odstroniłem wieżę O1 w tył, czyli na 106.55, to był dźwięk stereo. Czasami oczywiście ten dźwięk stereo się pojawia na 106.1. Ale to raczej tak pojawi się i znika, i się za chwilę znowu monofonizuje. I żeby było stereo, to muszę znowu odstroić O1 w tył. W przypadku muzyki, znaczy w przypadku, o ile prowadzący mówią, czy są reklamy, to nie jest też tak ważne, ale w przypadku muzyki, no to jest dosyć istotna sprawa. Teraz sprawdziłem dzisiaj, to na chwilę się zmonofonizowało. Jak przyłączyłem na 106.1. Ale potem stereo wróciło. I zyskałem się nawet długo. Bo było stereo. Jak najpierw łączyłem, było stereo. Potem się zmonofonizowało. Potem pograło jakiś czas mono. I znowu stereo. Było. I potem wyłączyłem wieżę. Także nie wiem, czy to jest problem jakichś zakłóceń, czy pogody, czy czego, nie wiem. Czekam na odpowiedzi.

Transcription

Powiem może w ten sposób, że stare odbiorniki mają właśnie coś takiego, że czasami trzeba o ten 1 MHz dostroić. Ja mam na przykład boomboxa troszkę starszego typu i jak na przykład mam ustawioną eskę tarnów, tak muszę czasami faktycznie dać 1 MHz w górę lub w dół, żeby to stereo było. No starsze odbiorniki tak mają, to jest z jednej strony bardzo dobre, ponieważ jakość jest no dobra. I tutaj nie ma co narzekać, bo jak na przykład tutaj eskę tarnów łapię na 98,1, tak chyba z 4 razy jak... Jest ten na esce tarnów, jest w stereo, dopiero potem jakby jest mono i dalej nie to wiadomo. No wydaje mi się, że to może być troszkę wpływ pogody. Raczej wątpię, żeby to była do końca wina anteny zewnętrznej. No ja tak nie mam, bo ja mam cały czas ustawiony na 1 MHz i nie ruszam tego i cały czas jak włączę tarnowską antenę, to eska z tego boomboxa to jest w stereo i to bez względu na to kiedy ją włączę. Także no tyle. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Ta wieża nie jest raczej starego typu, to jest nowy sprzęt, bo ona była w 2020 roku kupowana w niemal jakichś puławach. A co do tego, jeszcze dodam, że inne stacje, nie wiem, SK, Lublin, Vox FM, Radio Złote Przeboje, czy tam Radio Free, czy tam RMF Max, Radio Zedzryk, czy Radio Impuls, czy Radio, no nie wiem, RMFM, to grają normalnie w stereo. Nie muszę odstrajać o ten 1 MHz. Musiałem zapoznawać, bo moja mama przyszła tutaj do mojego pokoju, ale już wyszła. No więc te inne stacje nie mają problemu ze stereo, tylko ten Vox FM mam problem. Bo ja czasami zmieniam stacje, raz posłucham Vox FM, raz nie wiem, SK, raz RMF Max, nie mam ustawionych jednych. Tylko sobie zmieniam. Jak na przykład na jednej stacji jest reklama, to zmieniam na drugą. I dlatego pytam, co może być problemem z tym Vox FM, że po prostu zrobi się tak, że na 106.1 jest mono, a jak odczuję o 1, to w tył jest stereo. A dodam, że to wyjeżdżenie jest z starego typu. To jest raczej nowy sprzęt.

Transcription

No to może to być wina po prostu nadajnika z Vox FM z Lublina. Nie wiadomo tak naprawdę. Nie wiem, ciężko to jest obiektywnie stwierdzić.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Nie stare odbiorniki tylko kiepskie odbiorniki. Jaki masz tuner tak będziesz odbierać.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Dodam jeszcze też, że kiedyś jak miałem tą samą antenę, tylko trochę przeszedłem na bliżej okna, to zawsze budził nią stereo do nawoju zewnątrz. A teraz jak ta antena została trochę odgalana od okna, to jest tak jak opisałem. I już sam nie wiem, czy będę zmieniał.

Transcription

Tak jak Daszek mówił, tunera.

Transcription

Informuję, że Vox FM na 161 gra już w stereo. Jakoś już się poprawiło i bardzo dobrze. Chociaż wczoraj raz się zmonofonizowało, a potem się ustalił w stereo, więc to chyba była wina nalejnika, a nie stanowienia. Ale mam teraz takie pytanie. Czy jest jakaś strona internetowa, na której można znaleźć stacje odbierające w sosnowcu? Bo ja się w środę najprawdopodobniej wybiorę. Potem moja mama ma takie badanie. I interesuje mnie, czy jest jakaś taka strona, gdzie znajdę wszystkie stacje, które nadają w sosnowcu. Bo ja szukałem i nie mogłem znaleźć takiej strony. Na przykład dla Wrocławia jest. Jakie stacje nadają we Wrocławiu, to jest strona bez problemu. Bo kiedyś do Wrocławia jechałem, bo tam mieliśmy taką sprawę jedną. Ale teraz mnie interesuje w sosnowcu, czy jest jakaś taka strona, gdzie stacje radiowe będą wypisane. Interesuje mnie, czy nadaje SK i Vox FM. Te dwie stacje mnie interesują, czy nadają w sosnowcu. A jak nie, to w jakichś bliskich okolicach. Czy mają w ogóle nadajnik SK i Vox FM. To tyle. Jakby ktoś wiedział, jaką stronę, gdzie w sosnowcu jechać. Wszystkie stacje radiowe. Z sosnowca to będę wdzięczny za odpowiedź. Bo mi to będzie potrzebne na środę.

Transcription

Może od początku. Po pierwsze, nie znajdziesz żadnej strony, w której będzie Ci wykazywało stacje w Sosnowcu, ewentualnie Śląsk FM. Po drugie, nie masz żadnych nadajników w Sosnowcu, tylko w Katowicach. Konkretnie to Katowice Kosztowe i Katowice Bytków. Po trzecie, jakie stacje łapie w Sosnowcu? Proszę bardzo, Radio Piekary, Radio Fest, Radio Katowice, Radio Złote Przeboje Karolina, RMF FM, RMF Classic, czyli Z Katowice, Antyradio Katowice, Polskie Radio 1, 1, 2, 3, 4, ale słabo. Vox FM łapie na 95,5, Eske na 99,1, tylko że słabo. Radio Z, Radio Maria, Radio M Katowice, no i Melo Radio Katowice oraz, jak się dobrze postarasz, to Melo Radio Bielsko-Biała.

Transcription

Dzięki, o to mi chodziło, tylko chodzi mi jeszcze o to, że my będziemy samochodem w tym Sosnowcu jechać, do tego Sosnowca jechać, to chyba też ma wpływ na odbiór radia, że jak się samochodem jedzie, to się jednak ten zasięg pogarsza. A skoro to z Katowic te stacje nadają, no to ja nie wiem, czy to w ogóle odbierze ten Vox FM i Eska. A załóżmy, jakbym chciał załóżmy słuchać tego Vox FM-u załóżmy, przez całą drogę, albo Eski, no to nie wiem, jakie miasta tam mają Vox FM i Eskę. No bo ja znam tylko Eskę lubelską, 136, Vox FM lubelski 106, 101, nie, 100, kurde, jaka to była częstotliwość? 106.1, o, 106.1, na pewno się przez Radom przejeżdża, to radomską Eskę znam, 106.9, a Vox FM nie wiem, jak w Radomiu, a dalej nie wiem, jak się przejeżdża. Nie znam po prostu trasy. Tak. Wiem, że przez Radom się jedzie, to na pewno wiem. Czyli będę musiał szukać tych częstotliwości za chwilę w samochodzie. Szkoda, że ich nie da tak ustawić, żeby się samo przełączało.

Transcription

Jeżeli masz odbiornik, który automatycznie się przełącza między częstotliwościami, no to będzie Ci się samoczynnie przełączać między eskami, które są objęte miejscowościami przez które będziesz przejeżdżać. To samo się tyczy VOX FM. Natomiast jeżeli chodzi o stacje w Sosnowcu, no to z Katowic Ci będzie łapać. Jak masz bardzo dobry radioodbiornik w samochodzie, to Ci będzie bez problemu łapać. Tylko tak jak mówię, śląska eska ma bardzo kiepski zasięg i w Sosnowcu trzeba mieć bardzo dobrą antenę, żeby ją idealnie łapać niestety. RMF MAX Śląsk. O tej stacji zapomniałem. Łapie w Sosnowcu, ale też słabo, bo nadajnik jest w Zabrzu. Więc tutaj też jakby, no jest to lekko problematyczne, ale do ogarnięcia. Co do eski, no to ona wkrótce powiększy zasięg, no bo radio CCM będzie nadawać jako eska południe, więc odbiór na Śląsku, jeżeli chodzi o testacie się polepszy o ponad 5 nadajników dodatkowych.

Transcription

Znaczy tak, nasz samochód jest z 2008 roku bodajże. To jest Opel Astra 2 Classic chyba. I no jeśli chodzi o radio, no to on ma radio takiego radio tego pumpta. I no jest tam funkcja tego, żeby się samo przełączało. Tylko właśnie nie rozumiem, nie wiem co bardzo jak to działa, bo ostatnio jak wjechaliśmy też do tego sesowca. To... No mieliśmy ustawione cały czas radio Z i to bez problemu działało. Tylko ja nie wiem jak to właśnie trzeba rozwiązać, bo... No... Eska lubelska w naszym samochodzie no podbiera tak słabo. Dużo gorzej niż na mojej wierzy. Jak się zbliża, jak się do Lublina zbliża to jest lepiej. Także chyba mamy tam decyzję. No i nie wiem, ustawiłbym załóżmy tą Eskę z Lublina czy ten Vox7 i co i ta funkcja będzie automatycznie mi się przełączała na częstotliwości. Załóżmy będę radomił to co automatycznie mi się na radomską częstotliwość przełączy. Czy trzeba za każdym razem szukać i programować? Bo jakoś dziwnie ta funkcja działa. Tego automatycznego wyszukiwania. Zresztą my tą funkcję mamy włączoną w samochodzie, bo... Na przykład na RMFM. Jak słuchamy. Kiedyś tak było, że... Na dajnik RMFM najbliższej mamy zryk. No to... Przeszedł. Było tak, że pograło chwilę. Po czym była przerwa. I znowu się włączało. Potem znowu przerwa. I znowu się włączało. Tak wyszukiwało chyba sygnału lepszego. I... My to po prostu mamy wyłączone. Ustawiony jest RMFM zryk. I... Nie przerywa. To... To tutaj... Będę musiał najbliżej w środę to włączyć niestety tą funkcję. I spróbuję z tą Eską albo z tym Vox FM. Tylko nie wiem czy mi to wyjdzie. ... ... ... Mamy do tego zaprogramowane Vox FM z Lublina. ... No to ustawię Vox FM z Lublina. I... ... I zobaczymy czy się będzie przełączשł samo, czy... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Transcription

Przede wszystkim Radio Z i RMF FM to są stacje ogólnopolskie, więc dlatego ci płynnie przełączało. Co do Eski, no to powinno ci przełączać, aczkolwiek nie daje 100% pewności. Samochód nie ma wpływu na radio, tylko antena samochodowa.