Transcription
Łączymy się teraz z Teatrem Wielkim Operą Narodową, gdzie jest Marek Zwyrzykowski. Raz. Raz. Dobra. Słyszycie? Zdjęcia i montaż Zdjęcia i montaż Zdjęcia i montaż Zdjęcia i montaż
Łączymy się teraz z Teatrem Wielkim Operą Narodową, gdzie jest Marek Zwyrzykowski. Raz. Raz. Dobra. Słyszycie? Zdjęcia i montaż Zdjęcia i montaż Zdjęcia i montaż Zdjęcia i montaż
No pięknie, pięknie, niezła wpadka, naprawdę, naprawdę nieźle, pogratulować.
To z dwójki jest, bo nie jestem pewny.
Jak dla mnie, to mi się wydaje, że to jest z dwójki, aczkolwiek jeżeli jest to nieprawdą, no to... No to mnie poprawcie, bo się mogę w tym momencie mylić, no. Ale na bank jestem niemal pewny, że to jest z dwójki.
Ай да ладно, это за двойки.
Jezu, jak ja mogłam takie coś przegapić? Nie no, nie mogę. Słuchajcie, przecież to jest genialne. O kurde. Nie no, to jest poezja po prostu.
Wczoraj w Warszawie na częstotliwości 87,8 FM ruszyła emisja testowa Radia Wnet. W najbliższych dniach rozgłośni tej będzie można słuchać również w Krakowie na częstotliwości 95,2 FM. Pełny program ma ruszyć 12 listopada o godzinie 12.11.
Zapowiedziałeś to niczym lektor w różnych sieciach komórkowych. Fajnie to brzmiało. Czy jako mieszkaniec Warszawy dostarczysz nam jakieś nagranie jak to brzmi? Lub jakiegoś dżingla na przykład?
Zasadniczo mogę nagrać start tej stacji, skoro to ma się odbyć o 12.11, albo mogę nawet jutro jakiś tam fragmencik nagrać. To już zależy od Ciebie, co Ty byś bardziej chciał. Czy to chodzi Ci o moment startu tej stacji, czy po prostu żeby wyłapać i nagrać? Bo ja mogę tak albo tak, kwestia dogadania się. Ponoć czytałem na Radio Polsce, gdzieś są czasami jeszcze przerwy w emisji, czy coś, więc no cóż. Dzięki.
Znaczy wiesz, fajnie by było nagrać start i fajnie by było usłyszeć stację przed startem, bo zapewne są już jakieś gzingle informacyjne, co to będzie i tak dalej, jeszcze takie przedemisyjne, na przykład było tak w radiu, to było bodajże twoje radio, co w koszalinie startowało, miało gzingle przed startem, jakie radio września. Mogę na bloga w sumie porzucać parę takich typowo przedstartowych rzeczy, bo chyba kilka się u mnie znajdzie, z 2-3-3. No i tyle.
No dobra, to możemy zrobić tak, że jak wstanę rano, to na szczęście laptopa nie odłożyłem, on będzie mi potrzebny, bo tutaj to nie działa. W każdym razie wstanę rano i postaram się z jakąś godzinę, może dwie godziny, nagrać Radia Wnet, tej emisji testowej. Ja to potem wezmę i przekonwertuję, bo to nie będzie problemu. I myślę... ...że tutaj wrzucę jakiś fragment. Właściwie się z całego nie wrzucę, bo nawet by to nie weszło. Postaram się wyciąć fragment z dżinglami zapowiadającymi start stacji, o ile takie są. Ale chyba są. No i 12 listopada to będzie, jak się nie mylę, poniedziałek. Wezmę, tak gdzieś myślę, też godzinkę przed startem, włączę nagrywanie i wtedy nagramy sobie jeszcze, tak jak mówię, godzinkę przed startem. Może jakieś wpadki będą i nagramy cały start tej stacji. I jak dobrze pójdzie, to również tutaj też jakiś tam fragment postaram się wrzucić. No także na razie tyle.
Tylko wiesz, musiałbyś to nagrać bezpośrednio z odbiornika radiowego, bo w internecie raczej nie będzie. Chyba, że właśnie laptopa chcesz podpiąć do radia.
Nie, wiesz co, ja jednak inaczej to zrobię, ja dzisiaj postaram się to z Samsung nagrać, bo Samsung ładnie nagrywa i postaram się to z Samsung nagrać jednak, bo sobie właśnie przypomniałem, że przecież mogę w ten sposób to zrobić, bo no mógłbym z odbiornika radiowego, ale no niestety nie mam drugiego kabla sieciowego i musiałbym odpiąć internet. W każdym razie ja to wezmę i po prostu nagram to Samsung, mam nadzieję, że dobrze wychwyci, żeby to się nie okazało, bo nic nie pisali o mocy nadajnika, żeby to się nie okazało, że to będzie miało taką samą moc jak radio jutrzynka, bo wtedy to ja nic nie nagram. Dziękuję.
A czy teraz w nocy coś jest na tej gęstotliwości?
A zaraz sprawdzę.
No i Daszku, muszę Cię zasmucić, bo są dwie możliwości. Pierwsza możliwość, albo jest przerwa w nadawaniu. Druga możliwość, nadajnik jest tak słaby, że tutaj niestety nie dociera. A z tego, co teraz sobie wyczytałem, to ponoć to jest z Pałacu Kultury i Nauki chyba. Ale w każdym bądź razie, chciałeś wiedzieć, co słychać na 87,8, no to proszę Cię bardzo. Szum jak z bycza strzelił. Jeszcze Ci pokażę tutaj. O, 87,8 jest. No i jak sam słyszysz, niestety jest lipa, bo niestety, ale nic nie łapie. Także... Jak sam słyszysz, jest szum. No niestety, ale... Tak jak mówię, albo nadajnik, albo... Znaczy, albo nadajnik jest za słaby oczywiście. Albo jest przerwa w nadawaniu. Ups, sorki. Podpinałem głośniki z powrotem do szanownego sumofera i mogło być chwilowe sprzężenie. Ale już jest wszystko, że tak powiem, w porządku.
Po pierwsze, może być to spowodowane emisją testową, może w nocy wyłączyją nadajnik, chociaż nie wiem, czy miałoby to sens. Po drugie, możesz pochodzić po mieszkaniu z odbiornikiem i popatrzeć, czy gdzieś nie odbierzesz, bo jest taka możliwość, że po prostu faktycznie nie odbierasz tej stacji. Chociaż jak ja byłem kiedyś w Warszawie, pamiętam co prawda to przez mgłę, ale chyba właśnie Pekin dobrze mi odbierał. Chociaż co, stacja to inny nadajnik. Inak się zawiesza na antenę, a inna moc. Nie wiem ile oni tam mają jakoś, się w to nie wgłębiałem.
O, to fajnie, że to radio będzie na FM. Ja kiedyś słuchałam go przez internet.
Wiesz co, ja Ci powiem tak, no wątpię, aczkolwiek no ciężko mi teraz jest w tym momencie stwierdzić, ja potem to sprawdzę, co prawda, ale Daszku powiem Ci tak, że z Pekinu mi stacje też wszystkie ładnie łapie, to jest raz, no a dwa, jak łapało tutaj radiobajka, a pamiętam te czasy, to mi ładnie łapało tą stację, naprawdę, więc no co, nagle by dali nową stację z mniejszą mocą nadlejnika, no przecież to jest, to byłoby bez sensu moim zdaniem, trochę. Ja w ogóle nie rozumiem też z innej strony, co to ma być, że niby jestem w Warszawie, przykładowo, a na przykład radio Utrzęka i radio, no. Szczególnie radio Utrzęka, radio Utrzęka sobie ma taki słaby nadajnik, jak już jest się stacją z Warszawy, to powinny iść nadajniki na całą Warszawę, a nie z jakąś małą mocą. Śmiech na sali.
Od 12 listopada 2018 roku, od godziny 12.11, od pierwszego dnia drugiego stulecia, od odzyskania niepodległości. Radio Wnet, Radio Dwóch Prędkości, Radio Dwóch Stolic, w Krakowie i w Warszawie, 95,2, 87,8 UKM. © PTA & TVP