Stacje radiowe

Wszystko o radiu, czyli wpadki, zawieszenia emisji komputerowych itp

Started by lukasz1993258 458 posts last post 2 years ago Page 1 of 23

Transcription

Wiem, że jest taki wątek odnośnie zaawansowanych odbiorników radiowych, wiem, że jest wątek, który nazywa się Wasze ulubione stacje radiowe, ja to wszystko wiem, ale ten wątek chciałbym dosyć nietypowo poświęcić, ponieważ chciałbym, żebyśmy tutaj w tym wątku pokazywali jakieś stacje, które wyłapujemy z daleka, nie wiem, na przykład jakieś band z Camy możemy tutaj pokazywać, jakieś z innych miast, co łapie, możemy na przykład pokazać jakąś wpadkę radiową Tudzież na przykład, gdy się gdzieś komputer emisyjny zawiesi. Ja mam parę nagrań takich, dosłownie dwa albo trzy z pewnej stacji, więc też moglibyśmy tutaj to wszystko pokazać, zademonstrować. Co jeszcze, no nie wiem, jakieś, tak jak mówiłem, z daleka stacje na przykład, nie wiem, jakieś inne zagraniczne, jeżeli komuś coś łapie, niech tutaj wrzuca, po prostu, żeby ten wątek, żeby w tym wątku było wszystko dosłownie o radiu, co jest tylko możliwe i żeby to nie było powielone w żaden sposób z jakimiś odbiornikami, tylko tutaj po prostu skupmy się. Na tym, na ciekawych band z Camach, czy można nawet jeszcze robić prezentacje z fal długich, to jak ktoś, jeżeli ma taką możliwość i jeżeli ktoś takim odbiornikiem dysponuje, a na przykład wie, że Daszek czymś takim dysponuje, no to jak najbardziej, proszę bardzo, w tym wątku można coś takiego pokazać, jeżeli taka możliwość oczywiście jest. No, to... Chyba jak na razie z mojej strony tyle, zobaczę jak ten wątek się będzie rozwijał, co tutaj będziecie mieli ciekawego do powiedzenia, mam nadzieję, że wątek nie zostanie usunięty, bo to, tak jak mówiłem, mi nie chodzi o ani odbiorniki radiowe, ani o ulubione stacje, mi po prostu tutaj chodzi o skany, różne wpadki, czy jakieś ciekawe odbiory czegoś z daleka, czy zupełnie jeszcze coś innego. W każdym razie... W tym wątku w miarę swoich możliwości wyraziłem się jasno, o co mi dokładnie chodzi, bo ja niestety z wyjaśnieniem, z wyrażaniem się jasno mam troszkę czasami problemy, żeby to wszystko odpowiednio sprecyzować, także, no co, zachęcam do udzielania się w tym wątku i czekam na jakieś wasze ciekawe propozycje, tudzież pokazy. Bardzo ciekawe. Przynajmniej na razie z mojej strony tyle, także, no także do usłyszenia.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Łukaszu z cyferkami, bardzo fajny, bardzo przyjemny wątek. No ja niestety mogę tylko powspominać, ponieważ dzisiaj już nie mam niestety zapisów tych wpadek, które mi się udało zarejestrować. W ogóle nie wiem, czy się zgodzicie z tym, co teraz powiem, ale wydaje mi się, że tych wpadek kiedyś było znacznie więcej. Z różnymi rzeczami się to wiązało. Podejrzewam, że ta komputeryzacja nie była tak częsta jak teraz. Teraz właściwie to jest standard i rzadko kiedyś się zdarza coś naprawdę fajnego. Chociaż owszem, zdarzają się takie rzeczy, ale bardzo rzadko i jakoś nieczęsto. No z takich wpadek dawnych. To oczywiście najwięcej działo się w nocy. To dzisiaj jest jakoś tak, że bardzo często różne awarie mają miejsce w nocy. Warto wspomnieć o radiu Muzo FM, które kilka lat temu około północy wyemitowało całą swoją oprawę muzyczną i to tak przez godzinę. Podobno to trwało. Kiedyś, jakoś rok 2001, 2002, dawno, dawno, dawno temu, Radiu Tok FM też się przydarzyło coś podobnego, gdzie poszła cała oprawa serwisu informacyjnego, łącznie z przejściami, ze wszystkim. Nawet miałem to nagrane kiedyś na kasecie. Niektóre akcje nocne typu dwa utwory jednocześnie nadane, zachodzące na siebie. Albo jeden utwór. Ale wyemitowany z opóźnieniem. To znaczy, jakby dwie ścieżki. Jedna ścieżka zaczęła się szybciej, a druga później. I ten sam utwór był dwukrotnie odegrany, tylko na zasadzie właśnie tego pogłosu, jakby opóźnienia o kilka sekund jednego względem drugiego. To się Radio S w tym specjalizowało. Już nie wspomnę o takich sytuacjach, gdzie na przykład radio emitowało stare reklamy. Na przykład były takie sytuacje, podobno w roku 2009-2010 spektakularne, kiedy to Radio S-ka Wrocław emitowało sobie w nocy reklamy z roku 2005. Na przykład, albo jeszcze starsze. Oczywiście teraz te awarie też są. Ja nawet mam już pomysły, którą by pokazać. I zaraz to zrobię. Natomiast teraz one jakoś tak nie zdarzają się często. A jeżeli już się zdarzają, to polegają na tym, że na przykład jest sama noś. Nie ma RDS-u. W RDS-ie jest coś dziwnego. Albo na przykład są błędy jakieś takie, na które raczej się nie zwraca uwagi od strony takiego przeciętnego słuchacza w rodzaju jakieś błędy kompresji, procesingu tak zwanego, czy tam inne tego typu historie. Nie wiem, czy Radio Fama kiedyś w tym przodowało. Zresztą do tej pory przoduje, bo to fajnie grają, ale rzeczywiście ich jakość techniczna nie należy do najlepszych. Już zwłaszcza w Kielcach. Nie wiem, czy do tej pory trwa sytuacja, że to jest monoemisja. Także no, cuda, cuda. Zdarzają się też akcje z przesterem. Na przykład radia potrafią miesiącami grać przesterowane, ale to już nie ten kaliber wpadek, co kiedyś. Takie mam wrażenie. Co do kwestii DX-ów, moje QTH to jest okolice Poznania między Poznaniem a miejscowością Owińska, tam, gdzie jest ośrodek dla ślepotek. I tam odbieram sobie czasem. W odpowiednie warunki, kiedy trochę popada, trochę tam jest ciepło i popada, powietrze się zrobi wilgotne i zacznie parować i tak dalej. Odbieram radio Wrocław, z takich DX-ów otwieram radio Gniezno, radio Zachód, muzyczne radio, radio Koszalin. I radio Plus Gniezno na przykład też się zdarza czasem ugościć. No i tak myślę, ale to chyba wszystko. A zaraz pokażę coś, co mam, jeśli chodzi o wpadki.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

#3 1 like

Transcription

No niestety nie udało mi się wszystkiego znaleźć, nie można mieć najwyraźniej wszystkiego, ale nie wiem, czy na przykład pamiętacie taki epizod, on chyba już z YouTube'a został niestety usunięty, jak to w MC Radiu Poznańskim. A to było dwa lata temu. Został na chwilę w studiu praktykant, który, jakby to powiedzieć, w czasie tegoż padł program emisyjny. Nie dość, że ten program zaczął zapętlać muzykę, podkład i co jeszcze, to do tego jeszcze... otworzył mikrofon. Nie wiem, czy to ten koleś nieświadomie to zrobił, czy taka jest natura tego programu. W każdym razie było słychać, jak się konsultuje z tym swoim prowadzącym na stałe ten program, gadając z nim przez telefon i klnąc, na czym świat stoi. Oczywiście zupełnie nie wiedząc prawdopodobnie, że jest na antenie. Od tego czasu się zasady w MC Radiu pozmieniały. No ale chciałbym przypomnieć pewien... klasyk, chyba największy, który powstał, co ciekawe, w Polskim Radiu, w programie pierwszym. ... ... ... ... ... ... ... ... Polskie Radio Warszawa, program pierwszy. Przy wiadomości Karolina Wichowska. Dymisja ministra sportu przyjęta. Mirosław Drzewiecki złożył rezygnację ze stanowiska wczoraj przed południem. Decyzja ma związek z jego rolą w tak zwanej aferze hazardowej. To decyzja spóźniona o kilka dni twierdzi. Opozycja marszałek Sejmu Bronisław Komorowski z PO krytycznie ocenia takie wypowiedzi. Widzę już ten uśmiech radości. Nie ma, że witanie się z gąską ze strony prezesa Kaczyńskiego, który już zaciera ręce, już mówi o powrocie do władzy. Troszkę za wcześnie, ale warto o tym pamiętać, że wszystkie kłopoty Platformy Obywatelskiej próbują zagospodarować w swoim interesie ci, którzy własnych afer nie wyjaśnili. Grzegorz Dolniak, który zastąpił Zbigniewa Chlebowskiego, również zamieszanego w aferę hazardową, przejął kierowanie klubem Platformy. Zapowiada, że jeszcze w tym tygodniu rząd przedstawił. Sejmowe informacje na temat afery. Ta pani już nie pracuje w Polskim Radiu. Sama z tego co wiem się zwolniła, żeby uciąć pewne spekulacje. No różne były spekulacje na temat przyczyn tej zadyszki. Nie wiem, czy zostało to jakoś ostatecznie wyjaśnione. Różni ludzie różne rzeczy gadali. Natomiast takie rzeczy też się dzieją czasem w nawet publicznym radiu.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transcription

To co tutaj zademonstrowałeś to akurat słyszałem, tylko trudno mi jest stwierdzić ile to było lat temu, ale to nawet parę lat temu słyszałem to. Natomiast tutaj ja teraz też coś zademonstruję, może to nie jest coś co mogłoby wywołać PN Show, ale będą dwie rzeczy. Pierwsza rzecz z programu pierwszego Polskiego Radia, pewna fajna wpadka, którą osobiście... szczerze powiedziawszy słyszałem na żywo, jak kiedyś słuchałem jedynki, jak byłem trochę mniejszy, tylko nie spodziewałem się, że to będzie na YouTube. W każdym razie jak to usłyszałem, troszkę się z tego trochę śmiałem. Druga wpadka, jaką tutaj pokażę w następnym postach, to będą jeszcze dwie lub trzy wpadki z... Melo Radia z Bielska Białej. Otóż ostatnio będąc w Bielsku Białej, to było w zeszłym miesiącu, wychwyciłem pewne, dosłownie chyba w parę wpadek, dwie, trzy, ewentualnie cztery. Między innymi chodziło o zawieszenie się komputera emisyjnego i to było, to najzimniejsze to nie było. Nie było w godzinach nocnych, tylko to było w godzinach południowych. Plus do tego jeszcze pokażę tutaj jeszcze pewną dziwną zwierzność w trakcie reklam też z Melo Radia Bielesko Biała. Mianowicie zobaczycie, że czasami bywało tak, że te reklamy jakby przeskakiwały. W ogóle podczas muzyki i podczas speakera prowadzącego to przeskakiwało dziwacznie. I to zaraz w następnych postach wam wszystko postaram się pokazać. Jeszcze taką jedną wpadkę wam pokażę. To już jest związane z Muzu FM. Mianowicie z tego samego dnia, kiedy Muzu FM zaczęło nadawać, czyli to jest 20 września 2014 roku. Podczas pewnej piosenki doszło do nietypowego, że tak powiem, do nietypowej przepraszam bardzo wpadki, którą zaraz postaram się tutaj wam wszystko pokazać w następnych postach. Także czekajcie cierpliwie i do usłyszenia. Do zobaczenia!

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Przepraszam, nie z 20 września, tylko z 20 października. Mała pomyłka.

Transcription

Dziękuje za oglądanie. O godzinie 12.05 z kraju ze świata w samopołudnie. Prowadzącym rozmowy będzie dzisiaj Krzysztof Grzesiowski. O godzinie 13.30 Słoneczna Jedynka, a w niej m.in. Syp, magazyn satyryczny Marcina Wolskiego. Po godzinie 16.30... Kurwa! Mamy niedzielę, 4 lipca. Dziś pogodnie będzie na południu Polski. Pochmurno i deszczowo od Pomorza przez Wybrzeże, po Suwalszczyznę i Podlasie. W ciągu dnia możliwe także deszcze w centrum i na zachodzie. 17 stopni nad morzem, 24 stopnie w Małopolsce. Jest ósmo. Z kraju i ze świata wiadomości jedyne.

Transcription

Nie do powiedzenia, dzień dobry, kocham Cię, już posmarowałem Tobą chleb. Na miasto niech o tym wie. Nie do powiedzenia, dzień dobry, kocham Cię, już posmarowałem Tobą chleb. Nie do powiedzenia, dzień dobry, kocham Cię, już posmarowałem Tobą chleb.

Transcription

Don't you know I'm caught in a trap I can't walk out Because I love you I can't walk out I can't walk out

Transcription

I już ostatni tutaj fragment nagrany tam, właśnie z tej stacji Meloradio, też będzie tutaj małe zacięcie, ale postaram się to w ten sposób zademonstrować, żebyście wiedzieli o co chodzi z tym przeskakiwaniem utworu.

Transcription

I just want you back my girl, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, you see I want you back my girl I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back, I want you back.

Transcription

No i to, jeżeli chodzi o moje posty z wpadkami, to by na razie było na tyle. Jak jeszcze coś upyluję fajnego, to tutaj też wrzucę. Mam jeszcze nagranie z reklamą i też było takie same zacięcie, więc je nie wrzucałem, bo to będzie jednak jedno, co mu wyszło. W każdym razie to, co byłem w stanie, to pokazałem. No tyle, ile miałem, bo więcej już nie mam niestety. A miałem trochę więcej na starym komputerze wpadek, ale już komputerka starego nie mam. A tutaj też się odniosę co do Eski Wrocław. Tak, tutaj masz rację. Sam kiedyś byłem świadkiem, jak w nocy puszczali stare reklamy. Nawet raz była taka sytuacja, że to był rok 2007, a zapowiadali w nocy Eska Glumptons Night, co już tej audycji nie było. Więc tak to w wrocławskiej Esce wyglądało. Czasami się zdarzyło puścić starą pogodę. Która była nieaktualna. Tak jak mówię, miałem dużo takich nagrań, jeżeli chodzi o wpadki. No ale niestety starego komputerka już nie mam, a tam wszystko było. No cóż, tym swoim wywodem już kończę. To, co mogłem, to wrzuciłem. A właściwie to, co miałem, bo tylko tyle mam. Także życzę miłej nocy. A właściwie już prawie poranka, bo już niedługo będzie piąta rano. Sobota, 21 kwietnia. Także, do usłyszenia. No, przepraszam Was za tą chwilę. Za tą chwilę za muły. Ale niestety, jeden błąd w LTE nie jest do końca poprawiony. I musiałem... Yyy... To znaczy, chciałem zakończyć nagrywanie. Niestety nie mogłem NTR-em, więc musiałem nacisnąć F9, żeby wejść w kontakty. Wyjść z kontaktów w Skype. No i teraz mogę prawidłowo zakończyć. Bo jak włączyłem nagrywanie, to musiałem na chwilę wyjść z kontaktów w Skype. No i teraz mogę prawidłowo zakończyć. Bo jak włączyłem nagrywanie, to musiałem na chwilę wyjść z kontaktów w Skype. Znaczy, zminimalizować LTE-na, żeby parę programów pozamykać. Ale już jest wszystko okej, także... Także teraz jak dam Enter, to nagrywanie się już wyłączy. To, tak jak mówiłem, do usłyszenia. Pozdrawiam.

#12 1 like

Transcription

God bless. Teksting av Nicolai Winther

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#13 1 like

Transcription

Minister Bronisław Komorowski zapowiedział, że sześcioletni plan ma dostosować polskie wojsko do wymogów Sojuszu Północnoatlantyckiego. A teraz uwaga, uwaga, jedziemy. Rocznie sześć tysięcy żołnierzy zawodowych będzie odchodziło z wojska. Według ministra Komorowskiego zlikwidowane i zmniejszone będą te garnizony, których zmalało znaczenie obronne. Żołnierze będzie mniej, ale mają teraz więcej zarabiać, nawet dwukrotnie więcej od średniej pensji w budżetówce. Zmniejszenie liczby garnizonów, kurwa mać. Zmniejszenie liczby garnizonów nie osłabi naszej obronności. Zmniejszenie liczby garnizonów nie osłabi naszej obronności.

#14 1 like

Transcription

Takk for at du så med. Takk for at du så med.

#15 1 like

Transcription

A teraz, jak pięknie nadaje radio Opatów, przynajmniej nadawało w czasie, kiedy to nagrywałem. Oczywiście stream internetowy, ale z tego co wiem, na FM jest tak samo. Napisy by Jacek Makarewicz

Transcription

Z tą wpadką w Polskim Radiu Trójka to ja słyszałem, ale jeszcze była wpadka w SC ROK w 2009 roku odnośnie chyba Lecha Kaczyńskiego, tylko że tego nie mogę nigdzie znaleźć, ale Kuba Wojewódzki i ten drugi Figurski zostali zawieszeni, aż przez to, bo przetłumaczyli z angielskiego na polski, że był niedorozwiniętym kimś tam, ale tego już niestety nie mogę znaleźć.

Transcription

Wątek naprawdę świetny Nie wiem czy nie wpadło mi do głowy, żeby coś takiego założyć, ale dziękuję Łuka, że taki wątek stworzyłaś, bo naprawdę on jest świetny I teraz tak, co do wpadek radiowych, ja mam kilka nagrań O ile się nie mylę, to ja chyba mam trzy takie nagrania Wszystkie są z Radio Fama Ponieważ, no owszem, kiedyś tych wpadek radiowych było więcej, ale Radio Fama dalej je czasem zalicza Na przykład była kiedyś taka wpadka radiowa w radio, w streamie internetowym Radio Fama Żerardów Że o Radio Fama Żerardów pędzi swój stream z tunera radiowego Zdarzyła mi się kiedyś taka sytuacja Że ktoś coś niechcący Nacisnął na tym tunerze I po prostu zamiast Famy Żerardów Na streamie był obecny szum Kurde, ale to było Ja tak sobie skoczę po tych Famach Wpadam sobie na Famy Żerardów, a tu A ja się zastanawiam, co tak kurcze jest nie tak A potem mówisz sobie, a to niespędzony z tunera, tak? No i po jakimś czasie Fama Żerardów Wróciła A, jeszcze taka inna sytuacja z Famy Też, też nie mam tego nagranego Eee Wtedy, kiedy jeszcze radioaktywna lista przebojów zaczynała się o 18 Teraz się o 19 zaczyna A nie, przepraszam Nie, odwrotnie Kiedyś się radioaktywna lista przebojów zaczynała o 19, a teraz o 18 Eee, to To wszystkie Famy powinny się przełączyć na transmisję z Gels A Fama Żerardów się nie przełączyła na transmisję z Gels I zostawiła na lokalnej playliście ze studia Jak ta playlista sobie do końca doleciała, to była cisza No i ta cisza była przez jakieś pół godziny Zanim się teśnicy skapowali, że jest coś nie tak Kurcze, co I przełączyli na transmisję z Gels, tak więc No dobra, a teraz zabiorę się za udostępnianie nagrań Też z Famy oczywiście No to pozdrawiam

Transcription

Czyli tak, pierwsze nagranie, jest to wpadka radio Fama Tomaszów, objawiła się ona tylko na streamie internetowym, tym że, nie wiem dokładnie czym to było spowodowane, ale było słychać spięcie podczas transmisji, no i transmisja jeszcze nadal była mono. Tak z góry sorry, bo te wpadki były dosyć dawno, już rok temu, nagrywałem wtedy liniowo, i jakby jakieś trzaski się zdarzyły, to te trzaski nie są od streamu, tylko od tego, od mojej nagrywarki, bo wtedy jeszcze liniowo nagrywałem, i tak nie miałem, no, nie miałem, że tak powiem, innych technicznych możliwości. Dlatego, no, te wszystkie trzy nagrania. były nagrywane liniowo, z kablem po prostu, no nie, no, tak więc, prawo słuchać pierwszego nagrania. Napisy by Jacek Makarewicz

Transcription

Druga wpadka, a może bardziej raczej ustarka techniczna, jest to radia Fama Volumin. Ona też jest na skutek niestykających kabli, tylko że jest inne ciekawe zjawisko. Fama ta pędzi swój stream z tunera radiowego nastawionego na 94,7. I tam dosyć często występuje problem z niestykającymi kablami. Trochę to potrwa zanim technik poprawi, bo tam technik nie czuła 24,7, tylko co jakiś czas przychodzi i sprawdza. No to czasem poprawia te kable, a czasem kilka godzin gra i sami zobaczycie za chwilę jak ta Fama grała kilka godzin. Dla mnie to się w ogóle nie podoba. Do słuchania i nie nadaje. Pozdrawiam. Dzięki za oglądanie.

Transcription

Nie mam nagrania, bo kurczę, nie mogę znaleźć, nie będę przeszukiwał, ale gdzieś na forum Radio Polski ktoś udostępnił nagranie, jak w RMF Max, to całkiem niedawno się wydarzyło, chyba w 2017 roku, zapętlił się podkład muzyczny do wiadomości. Niezłe to było. To też tak ktoś napisał na forum, ciekaw jestem, co na to przeciętni słuchacze, pewnie nawet nie zauważyli, myśleli, że to jakaś muzyczka.