Stacje radiowe

Wszystko o radiu, czyli wpadki, zawieszenia emisji komputerowych itp

Started by lukasz1993258 458 posts last post 2 years ago Page 2 of 23

Transcription

Nie no, ludzie, te wpadki w Meloradia są ekstra! A to dwie piosenki na raz. Na początku myślałam, że to Radiolinia szpankuje, ale... Nie, to nie jest Radiolinia i ja nie mogę, no po prostu... ...że tak uśmiałem...

Transcription

Gracyk Z tego co ja wiem To Powiem Ci teraz coś Takiego, że padniesz podejrzewam Ja się Dowiedziałem o tym, to padłem Fama nie ma Techników swoich Fama Tak naprawdę działa na zasadzie Takiej, że Jest jakiś koleś tam, który Powiedzmy, że coś tam ogarnia Ale Nie do końca I jeżeli Naprawdę coś się stanie To wołają firmę zewnętrzną Efektem czego właśnie było Chociażby to, że przez Kilka miesięcy Nadawali Totalnie w mono w Kielcach Miasto wojewódzkie Prawda, ważne Grało to w mono Tylko dlatego, że Przeszła burza Kiedyś tam I im spaliło kanał

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transcription

A już stereo nadaje? No bo na forum Radia Polska nikt nie powiedział, bo ja wiedziałem, że Radia Fama Kielce nadaje w mono na FM, ale już stereo nadaje? No to skoro nie wiem, na forum Radia Polska nikt jeszcze tego nie odnotował. No ale, no ja padłem, ja po prostu padłem i ty to świetnie przewidziałeś. Nie no, nie no, Fama to jest dla mnie niezbyt ogarnięte radio, ale jednak wieczorami muzycznie mi się bardzo podoba, ale to już na inny wątek.

#24 1 like

Transcription

Tak, już nie streł.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transcription

Do DJ-a Graco. Po pierwsze, te wszystkie zawierzenia, które nagrywałem i te zapętane utwory, które nagrywałem, to nie było z Mero Radia, tylko z Muzo FM. Tam, gdzie był fragment piosenki Strachy na lachy, Dzień Dobry Polsko, to było z Muzo FM, a te screamy, które były, czyli dwa posty pod rząd, były po prostu z Mero Radia.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Meloradio zawsze będzie dla mnie takim desperackim tworem, tak naprawdę, bo pamiętam czasy planety, jak to wszystko, takie bidne, stopniowo to się staczało, potem w kryzysowym momencie to już były trafiki sprzed kilku dni i tak dalej, i tak dalej, no, dla mnie to jest masakra. Także, co by oni tam nie mówili, to dla mnie Meloradio zawsze będzie takim trochę egzotiko, tak samo egzotiko dla mnie pod względem technicznym już, a nie finansowym, będzie zawsze fama, która, co prawda, ja lubię ją w robocie sobie ich słuchać, bo oni rzeczywiście grają nietuzinkowo dosyć i fajnie się tego słucha. Nie jest to jakiś tam ucubucu, przynajmniej w godzinach dziennych, ale, no, właśnie potrafią grać miesiącami w mono, na przykład, nie, bo tak, czy w ogóle, i to, i to, żeby to była kwestia emitela, ale to jest kwestia, kwestia ich, nie, kwestia braku ich, tak naprawdę, zaplecza technicznego. Skoro na wszystko wynajmują zewnętrzne, nawet zewnętrzne. Zewnętrzne firmy, nawet nie mają technika etatowego. Tak samo dla mnie, w ogóle emitel to jest ciekawa sprawa, bo oni się chwalą na swoich stronach i tak dalej, we wszystkich swoich przekazach, że mają te brygady w każdym mieście, placówki, centrum monitoringu, gdzieś tam 24H na dole, bo, b, szt, b, szt, bum, bum, je, je, prawda, a jak przyjdzie co do czego, to radia potrafią grać miesiącami, na przykład, z przesterem, tak samo, właśnie w Kielcach, kiedyś pamiętacie, takie radio, radio PIN, to nie jest średniowiecze, więc raczej powinniście pamiętać, już, już historia, ale jeszcze nie średniowiecze. No i, kurcze, grało. Grało to rzeczywiście przez kilka miesięcy bardzo, bardzo, bardzo przestarowane, nie dało się słuchać. Tak samo jak z bardziej współczesnych rzeczy, radiowa dwójka z Poznania, też przez dwa, albo dwa i pół miesiąca też nie dało się słuchać, bo ktoś, chcąc, podejrzewam dobrze, przy okazji tego, co zrobił dobrze, spierdzielił processing stereo, tak? Tak, dalece, że jak, na przykład, były oklaski, w czasie koncertów, to był taki efekt, który ja nazywam folia bąbelkowa, wiecie, takie, takie artefakty w stereo, takie kliknięcia, jakby, takie, jakby wewnątrz samego dźwięku, nawet jeżeli dźwięk jest stały, to wydaje się, że coś tam cicho pulsuje lata, takie, takie cyknięcia, kiedyś tak radiowa dwójka grała. Także, było coś takiego przez, przez ładne półtora miesiąca i pamiętam, że pisali zwyczajni ludzie, jak ja, pisali ludzie trochę mniej zwyczajni, powiedzmy, którzy, którzy mieli kontakty nawet gdzieś tam w środowisku techników, w polskim radio i co? I nic, i dopiero za półtora miesiąca. I nic, i dopiero za półtora miesiąca. I nic, i dopiero za półtora miesiąca. I nic, i dopiero za półtora miesiąca. I nic, i dopiero za półtora miesiąca. I nic, i dopiero za półtora miesiąca. Także, no, nie, no to, to jest w ogóle jakiś, jakiś, jakiś dramat. A co ciekawe, na streamach internetowych tego efektu z tym charczącym fortepianem nie ma. I to jest zabawne. Fakt, faktem, że ten Orban, który jest w Warszawie, to nie jest szczyt możliwości konfiguracyjnych i ten, kto go zrobił, to, no, może nie powinien wisieć, ale, no, medalu też nie powinien dostać. No, tak, właśnie, na tych nadajnikach bywa z tym różnie. Jeszcze bardziej różnie.

Transcription

Z tą dwójką to nie wiedziałem, ale nie wiem jak to wyglądało w 2009 roku, jeżeli chodzi o nadawanie w Poznaniu, ale ci, którzy słuchali eski Poznań w 2009 roku, szczególnie przez internet, to tam dopiero był piękny przestał. Tam już pobijało to wszelkie rekordy. Pamiętam, że w lewej słuchawce szło normalnie w miarę możliwości, a w prawej słuchawce to tak niesamowicie był przester niesamowity, że to już przekraczało ludzkie pojęcie. A jak była cisza między reklamami a dżinglami, to taki charakterystyczny pisk był słychać. Nie wiem jak to było w Poznaniu naprawdę w eterze, ale w internecie tak było. Tak było. Ty pewnie ci chociaż to kojarzysz na pewno na bank.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

#28 1 like

Transcription

Teksting av Nicolai Winther

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

No tak, bo PNTF kiedyś nie należała do EuroZetu z tego co kojarzę, tylko chyba do AntPointu.

Transcription

Co do Famy Kielce, to to było tak, że po burzy spalił się jeden kanał do syłu Radiolinii i oni, żeby to jakoś, żeby nie było ich słychać tylko w prawym kanale, zrobili to do mono. No, tak to było.

Transcription

jedyna rzecz która mnie bardzo irytuje ogólnie jeżeli chodzi o stacje radiowe to jest to że na przykład jeżeli jakaś stacja radiowa dostanie koncesję na nadawanie to ta stacja jest z tego co ostatnio widzę uruchomiona albo rok później po utrzymaniu już koncesji albo nawet i półtorej roku później co to moim zdaniem jest dosyć takie dziwne i chore za przeproszeniem na przykład SK miała zagrać w Braniewie koncesja była wydana w marcu 2017 roku mamy 25 kwietnia 2018 roku i do dnia dzisiejszego niestety ale nie gra ta stacja tak samo się tyczy SK SK w Kraśniku i SK w Szczecin która miała zagrać w Świnoujściu też to w ten sposób wygląda ponadto też od dawna miała grać rozgłośnia radiowała Kielce też nie gra a też koncesja była w tamtym roku wydana no i co jeszcze no i jeszcze parę sesji by się takich znalazło, które mają koncesję a nie nadają tak jak powinni nadawać od bardzo dawna i uważam, że to jest po prostu coś dziwnego moim zdaniem i trochę takiego bezsensownego na przykład akcja jeszcze była jedna w Częstochowie na częstotliwości nie, z częstotliwością 101,9 dwa lata temu była informacja, że miało tam zagrać Muzu FM potem nagle stwierdzili, że na tej częstotliwości ma zagrać Radiowawa Częstochowa po czym nagle ucichła sprawa i nawet nie ma znaczy nic z ta częstotliwości dostała żadnego jakby żadnej koncesji więc to jest jakieś naprawdę wszystko fokiczkane moim zdaniem więc tak się trochę tutaj czyta odnośnie tych wszystkich koncesji i naprawdę pewnych rzeczy ja nie potrafię zrozumieć i tego po prostu nie zrozumiem tak samo jak sytuacja jest taka tutaj w Warszawie że radiopogoda nadaje na dwóch częstotliwościach przyczyn na częstotliwości 99,5 od 12 w południe aż do północy nadaje radio Jutrzenka przy czym radio Jutrzenka tutaj w ogóle nie złapę nie ma takiej opcji żebym złapał radio Jutrzenka a mieszkam na Woli próbowałem tak z ciekawości wszystkiego no niestety nie da się tego radia złapać jak jest jeszcze radiopogoda przy 12 idealnie tą stację łapie na wspomnianej już częstotliwości no i nie ma z nią jak najmniejszego problemu łapie ją pięknie i jest bardzo fajnie także to tyle jak na razie co chciałem tutaj się wypowiedzieć jeżeli chodzi o moje dostrzeżenia co do stacji radiowych

#32 1 like

Transcription

Hej, hej. Gdzieś mi ten wątek umknął, teraz się odnalazł i przypomniałem sobie, co nagrałem w sobotę. Nie, w niedzielę. Na naszym lokalnym radiu Września. Czekam, jak ktoś rozkmini, co tu się stało. Bo ja wiem, ale to taka zagadka dla spostrzegawczych. Mniej lub bardziej.

#33 1 like

Transcription

BAK SI JAKI BAK ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Transcription

Wiesz co, ja może nie mam za specjalnie dobrego słuchu, ale kurczę, nic nie zauważyłem. To tak jakby to radio grało w samochodzie. Ale nawiasem mówiąc, powolutku, powolnymi krokami, może za rok, może za dwa lata, skończy się idea pod tyłem Radio Września i będzie chyba Vox FM Września. To tak na przyszłość, bo Vox, znaczy Radio Września nadaje w formacie Vox FM. Także tak to mniej więcej wygląda. No to jak na razie z mojej strony. Tyle. Pozdrawiam i życzę udanego poranka.

#35 1 like

Transcription

Co to było, kuźwa im się linia telefoniczna nałożyła na emisję, czy co?

#36 1 like

Transcription

No tak, może to linie telefoniczne, ale mogą być jeszcze jakieś służby lub, nie wiem, jakieś inne takie rzeczy, ponieważ u nas na przykład w małych miastach przeważnie można na FM-ie czas od czasu coś takiego złapać, czyli gra radio na przykład i w tle coś tam, ktoś tam komuś mówi, ale podobne to do linii telefonicznej, prawda? Albo ktoś po prostu mikrofon nie wyłączył i był za daleko, trudno to jakby troszeczkę zrozumieć, co to dokładnie było.

#37 1 like

Transcription

Cinkciarzu, zgadnąłeś, zgadłeś, nie wiem jak to odmienić, ale nie do końca. Ponieważ jakiś czas wcześniej podczas muzyki odtwarzały się nawet gzingle, wiadomości lokalne itd., itd. Po prostu wiadomości puściły im się równocześnie z muzyką najprawdopodobniej. I siostra mi powiedziała, że to już nie pierwszy raz, więc cóż, cóż można rzec. No, a co do Twojej informacji, Łukaszu, Vox FM, fakt, Radio Września gra w formacie Vox FM, Lex to nie jedyna stacja grająca w tym formacie i nie rozumiem zupełnie skąd taki news, że mieliby zrobić z tego całkowicie Voxa. No, sorry, jakoś tego nie widzę. Podaj jakieś źródło, coś, to może stanie się to wiarygodne.

Transcription

Znaczy tak, wszystkie stacje, ja wyjaśnię teraz o co tu chodzi, wszystkie stacje, Norda FM, Radio Września, Radio GO, te trzy stacje, one grają w formacie Vox FM. I jakby część osób należy do grupy radiowej Time, ale jest to 30% i praktycznie ta grupa Time te stacje tylko jakby finansuje, nie kontroluje tej stacji. I że można powiedzieć, że ci nazawcy zawarli z grupą taki układ, że... Że nie wiem, że my wykupimy od was program Voxa, oni tam będą nas finansować, coś tam, coś tam, ale nie będą nas kontrolować, no.

Transcription

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie, w tej chwili słyszycie grające radio Fama Tomaszu, Wołomin, ja tą usterkę już prezentowałem wcześniej, ale prezentuję ją trochę dlatego, ponieważ to radio gra mniej więcej tak od wczoraj, ta sama usterka się pojawiła, nie wiem czemu ona jest spowodowana, znaczy dokładnie nie wiem, ale zobaczymy kiedy ona zostanie usunięta, kiedy gościu się skapnie, że jest coś nie tak, na razie to radio gra okrągłą dobę i nikt się nie skapował, że źle gra, ale nie da się tego słuchać, naprawdę nie da się tego słuchać, ja teraz podgłośnię, bo teraz mam to ściszone, teraz podgłośnię to na maksa, ale nie tak, że się byli przesłuchani, odkrywać spokojnie, tylko podgłośnię na maksa odtwarzać. Auć moje uszy po prostu, nie wiem, ale oceńcie, czy da się tego według Was słuchać, czy nie, bo dla mnie to jest chore po prostu. Tak więc, gdy usterka zniknie, to pojedziemy. Dzięki za oglądanie, do zobaczenia w kolejnych odcinkach.

Transcription

Usterka jak usterka, moim zdaniem to jest poszerzarka stereo po prostu włączona, taka konkretna.