Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 5 of 30

pod f4 widze
Render items to new take
ale to chyba nie to, pozatem niema to to skrótu.
jeszcze jest tucoś jak:
Render items to new take (preserve source
ale to teś nie ma skrótu.

okey, jedno i drugie działa, ale jedno i durige zapisuje to tylko w wav a nie np mp3.

Zawsze można do mp3 skonwertować

wiadomo, że można, no ale ... ok będzie musiało być bardzo skomplikowanie.

Skrót trzeba sobie na to dodać własny, a zapis do mp3 bęezie w ustawieniach projektu pod alt +enter w sekcji chyba media.

oo sprawdze zaraz, i dam znać.

#87 Edited

ok, zeczywiśćie to działa, i widzę, że zaznacza się ctrl shift strzałky.
Także dziękuję, znowu będzie moja zabawa s tym programem trochę ciekawsza.

Wrócę do xml: wrzuciłem jeden jedyny taki pliczek i coś tam w Reaperze wyświetliło. Całych 16 ścieżek się pojawiło (od instrumentów po efekty), ale nic nie grało. Czy ktoś wie "dlaczemu"? :D

#89 1 like Edited

@adelcia Co do renderowania, to w oknie renderowania tym zwykłym możesz sobie ustawić source, czy ma renderować cały projekt z mastera, czy osobne ścieżki, czy właśnie itemy osobne. Ale chyba faktycznie lepiej pozostałe itemy wywalić, przenieść na początek osi i zapisać wtedy.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

@wesolek Dlatego, że nie miało czym, bo on nie ma domyślnych instrumentów, jemu trzeba instrumenty dopiero poustawiać. Czy się mylę? W sensie, może jakieś miałeś i też nie grały.

Prawdopodobnie masz rację. :) Zaczynam tą niszę możliwości Reapera ogarniać dopiero, więc pewnie nie wiedza robi swoje. :D
Tak, w tym pliku są, m.in. bas, perkusja i - niby - efekty, typu delay, ale była jedna, wieeeelka cisza. - ot, ja i technologia. :D

#92 1 like

Nie ty i technologia, tylko po prostu trzeba zacząć od początku. Są nuty, to fajnie. Teraz trzeba ustawić instrumenty, które mają je grać. Tu musi ktośinny się wypowiedzieć, bo nie znam sięzbytnio na qws i tak dalej, może są darmowe rzeczy po to.

Witajcie, jak z robić takie coś, Jest nagranie i chcę je np. przyspieszyć albo zmienić wysokość?

Przyspieszamy w ustawieniach projektu (alt + enter), konkretniejzwiększając wartość BPM (pierwotnie na 120 jest ustawione)

A zmieniamy wysokość w reapitch, tylko jeszcze się tym aż tak nie bawiłem.

Witajcie, mam kolejne pytanie, jak ogarnąć nagranie, które było robione na rejestratorze z ustawionym limiterem, to był rejestrator LSP2 Chodzi i o to, że takie nagrania są jak się przekonałem raz ciszej, raz głośniej, zależy od natężenia nagrywanych dźwiękuw, czy da się głośność takiego nagrania jakoś wyruwnać?

Raczej ciężko. Bardzo ciężko. Osobiście nawet nie próbuję czegoś takiego robić. Niby można próbować bramkę szumów dostroić, ale trzeba mieć kupę szczęścia żeby to zadziałało.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zaznaczanie fragmentów, które wymagają obróbki i indywidualne zgłaśnianie i przyciszanie ich, ale to może być upierdliwą robotą...

W jakim efekcie w reaperze możemy uzyskać analogowe przyspieszenie/zwolnienie? Może jest to w reapitch, ale to podnosi tylko wysokość a mi chodzi o zmianę tempa wraz z wysokością jak to jest w analogowym przyspieszeniu.

Efektem tego nie zrobisz. Trzeba albo zwonić item przez shift f2, tam jest okno dialogowe, w którym trzeba znaleźć tempo i odznaczyć pole wyboru od zmiany wysokości albo zwyczajnie zwolnić tempo projektu i też w tym oknie dialogowym odznaczyć to pole.