Mieszamy

Reaper pytania i dyskusja

Started by DJGraco 596 posts last post 2 months ago Page 29 of 30

Podpinam się pod pytanie. Kombinuję nad tym, ale nadal lipa.

#562 Edited

Hej,

Mam projekt na zewnętrznym dysku. Po przenosinach na nowy komputer mam inną literę dysku i otworzyłem i ładuje pliki, ale problem jest taki, że plik drugi raz się kopiuje do katalogu. Tworzy się również folder peaks, w którym jest plik .reapeaks od wczytanego pliku.
Mogę mu wskazać, że lokalizacja dysku jest inna gdzieś w projekcie, czy jak to rozwiązać po za stworzeniem ponownym projektu.

Hm, chyba naj łatwiej było by zmienić literkę dysku ;), jeśli oczywiście nie koliduje ci z czymś innym

-- (piter9521):
Hej,

Mam projekt na zewnętrznym dysku. Po przenosinach na nowy komputer mam inną literę dysku i otworzyłem i ładuje pliki, ale problem jest taki, że plik drugi raz się kopiuje do katalogu. Tworzy się również folder peaks, w którym jest plik .reapeaks od wczytanego pliku.
Mogę mu wskazać, że lokalizacja dysku jest inna gdzieś w projekcie, czy jak to rozwiązać po za stworzeniem ponownym projektu.

--

Jeśli zaznaczyłeś opcję kopiuj media do folderu projektu to będzie się tak robić, tak przynajmniej ja to widzę. Nie znalazłem tej opcji poza tworzeniem nowego projektu. Ewentualnie alt+enter, zakładka media i tam jest ścieżka do zapisu multimediów (pierwsze pole).
Ja jak przenosiłem jakiś projekt to mnie się pytał o miejsce pliku żeby wskazać ręcznie

Sposobów jest kilka. Faktycznie zmiana litery wydaje się najprostsza, o ile rzeczywiście nie koliduje to z czymś innym. Można też w projekcie podmienić ścieżki. To jest, w gruncie rzeczy, plik tekstowy i można tam znaleźć ścieżki do wszystkich plików używanych w projekcie. Ponad to można, chociaż to nie rozwiąże wszystkich problemów, stworzyć osobny folder w jednym miejscu na wszystkie pliki .reapeaks. To gdzieś w ustawieniach było. Ja np. tak mam i działa. Co jakiś czas czyszczę ten folder, bo potrafi sporo tego być. Teraz chociażby zawiera on 12000 plików i zżera trochę ponad 2gb.

To doszło w którejś nowszej wersji reapera, wcześniej tak nie miałem a od pewnego czasu jak pogrzebałem w ustawieniach to wszystkie peaki zapisują mi się w jednym podfolderku w projekcie i jest miodzio.

Jak przyśpieszyć dany item?
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Shift + f2, idziesz do przycisku set i masz, liczbę BPM-ów, masz też pole z ułamkiem.

-- (matius):
Jak przyśpieszyć dany item?

--

Hej!
Ktoś z Was ma opanowane, jak sprawdzać poziom głośności, sybilantów, itd?
Korzystam z SWS, choć jeszcze nie ogarniam zbyt dobrze. Nie wiem, czy dobrze robię, patrząc osobno tracki z calculate, pracując na nich, a master, chcąc całość doszlifować. Wtyczka, którą polecał Tomecki (Accessible Peak Meter) zacząłem testować i fajnie, że dźwiękowo podaje te szczyty. Jednak na razie nie wiele mi to daje.
Przypomni mi ktoś też, gdzie mogę szukać plików readme dla wtyczek? :)

Czy jest opcja jakby ściskania pliku mp3, chodzi o to, że plik ma długość 1 godz i 29 minut, chciałbym go ścieśnić do 1 godz 24 min, wiem, że można to osiągnąć nieco przyspieszając, ale to syzyfowa praca bo po ustawieniu tempa odtwarzania kiedy wciskamy Shift+F2 wciąż podaje taką samą długość i nie wiem jaka jest faktyczna po tym przyspieszeniu, a gdyby tak ścieśnić, z automatu by przyspieszyło.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Dodałem do reapera film mp4, potem dodałem drugą ścieżkę i tu wstawiłem plik mp3, jak klikam spację to czy jestem ustawiony na ścieżce 1 czy 2 to słychać tylko film, a ścieżki 2 nie, jak uruchomić, żeby odtwarzały się jednocześnie obie ścieżki?
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

No i pojawił się kolejny problem, po załadowaniu filmu mp4 odtwarza się on baaarrrdzoooo spoooowoooolniooooonyyy, a nic nie zmieniałem, tempo jest na 1.0000

#573 Edited

Co do ostatniej kwestji, myślę że ustawienie Timebase for items/envelopes/markers na opcję time powinno rozwiązać problem.
Znajdziesz to ustawienie pod alt + enter szukając tabulatorem. Jeśli chcesz aby to działało zawsze kliknij też przycisk Save as default project settings - jest w tym menu. A, oczywiście warto to robić na zupełnie pustym projekcie, w przeciwnym wypadku przy każdym utworzeniu nowego projektu będzie ładował ustawienia projektu który obecnie masz otwarty.

Dzięki, ale zrobiłem jak piszesz i nadal się odtwarza tak powoli. Wcześniej jak robiłem film to tak nie było.

Najpierw ustawiasz, potem importujesz. Być może film ma, w sumie nie wiem po co, zaszyte info o tempie. Czy nie masz komunikatu podczas ładowania, że Reaper sugeruje jakiś tam tempo i co zrobić?

Co do odtwarzania jednej ścieżki to sprawdź ctrl +shift +p czy mówi ci ripple off. Jeśli nie, wciskaj alt +shift +p aż to powie i dopiero wtedy importuj pliki.

Dzięki, sprawdzę.
Co do pytania, to podczas ładowania nie mam żadnego komunikatu.

To coś z tym filmem, bo jk np. wrzucam mp4 np. pobrane z YT, krótkie to ni takiego się nie dzieje, później jeszcze odszukam jakiś inny film i sprawdzę

OK, znalazłem na szybkości Łowca Androidów i jak ten film załaduje to wszystko jest OK, tylko z tym jednym filmem takie dziwy...

No i wygląda to tak jakby ten film był w jakiś sposób zabezpieczony czy coś, bo pobrałem fajowy programik, choć ni znam do końca jego możliwości i jeszcze nie do końca ogarnam, ale jest to Shotcut, załadowalem plik z filmem i pojawił się na playliście i kiedy włączyłem odtwarzanie to ruszył w normalnym tempie, le kiedy dodałem go do osi czasu, bo tak trzeba kiedy chcemydołożyć drugą ścieżkę to już na liście osi czasu idzie wlaśnie taki zniekształcony.