Wątki archiwalne

Uprawnienia obecnej i byłej moderacji

Started by Paulinux 60 posts last post 5 years ago Closed Page 2 of 3

Bardzo by prosiła, żebyś przypomniał, kiedy i gdzie taka informacja była podawana?
Happy hacking

#22 Edited

Balteam: Zastanawiamy się tutaj również nad tym, dlaczego stara moderacja ma takie a nie inne uprawnienia, skoro ma zająć się tylko i wyłącznie promocją, wysyłaniem ogłoszeń czy organizacją konkursów i przede wszystkim co mnie najbardziej denerwuje dlaczego ma możliwość edycji nienależących do niej grup i kasowania ankiet.
Umówić się słownie, to ja mogę, że pójdę z dziewczyną do restauracji, a nie, że nie będę naciskał czerwonego przycisku z napisem format bo taki przycisk korci a skoro chcieliśmy zmiany moderacji to oznacza, że określone grono użytkowników jej nie ufało.
A, jeszcze jedno, przestawienie jednego pstryczka w bazie danych dla programisty, który napisał społecznościówkę to pstryknięcie palcem, dlatego miast umawiać się na słowo do czasu wdrożenia nowych ustawień tak to powinno być załatwione.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Tak i wszystkie swoje zastrzeżenia można najpierw poruszyć albo z Pajperem, albo w konwersacji adminów grup rekomendowanych.
Określone grono użytkowników żadnej administracji nie będzie ufać, więc idąc twoim tokiem rozumowania admini pse też nie powinni mieć możliwości edycji grup rekomendowanych.
Skoro stara moderacja jest w radzie starszych, to wynika z tego, że są zaufanymi ludźmi, więc nie ma co przesadzać w drugą stronę. Mieli na to kilka lat żeby pousuwać i poedytować wszystko co się da.
To nie jest tak pilne żeby teraz wszystko roztrząsać na forum.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

@Paulinux
Przyznaję uczciwie, nie widzę takiej wzmianki w wiadomości, co do której byłem pewien, że ją umieściłem. Podejrzewam, że poinformowałem o tym na którymś z zebrań, wnioskując z faktu, że przy okazji przesunięcia premiery Eltena 2.4 żałowałaś opóźnienia się prac nad wspomnianymi narzędziami.
Mimo wszystko przepraszam, jeśli wprowadziłem kogoś w błąd lub jeśli sprawy nie zaakcentowałem dostatecznie, co zdecydowanie było moją winą.
Od samego początku informowałem jednak, że takie narzędzia zostaną wprowadzone i moja narracja w tym zakresie nigdy nie ulegała zmianie.
Skoro także mówimy o drodze właściwej przedstawiania wniosków, od 24 sierpnia, kiedy przekazałem odpowiednie uprawnienia, minęły prawie dwa miesiące, ja natomiast też nie otrzymałem nigdy oficjalnego pytania w tej sprawie. Uznałem więc sprawę za wyjaśnioną.

@daszekmdn
Dawna moderacja PSE nie zrezygnowała z działania w radzie starszych, jedynie oddała moderację w Polskiej Społeczności Eltena. Twoim tokiem rozumowania idąc, teraz Paulina nie powinna otrzymać uprawnień, o których mowa w tym wątku, skoro nie administruje grupami rekomendowanymi.
A kwestia zaufania do Rady Starszych jest moją i tylko moją sprawą.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Natomiast nie napisano przy wyborach że stara moderacja będzie mogła robić dalej wszystko co do tej pory.

Stara moderacja nie zajmuje się już moderowaniem PSE, co więcej, stara moderacja nie uczestniczyła w żadnych zebraniach ani nie streszczałem jej przebiegu żadnego.
#StandWithUkraine

Ale ma możliwość ingerencji w grupy jak i ankiety.

Ja również. I to jest akurat moja kwestia, kogo obdarzę zaufaniem.
#StandWithUkraine

Dawid, to twój projekt i wszystko Ci wolno. Nie dziw się jednak, że niektórzy postrzegają Eltena tak a nie inaczej. Tego rodzaju sajgon to przysłowiowa woda na młyn dla wielu oponentów projektu.

I wyszło szydło z worka :D
Czy raczej łatwiej dostrzec usprawiedliwienie dla ludzi którzy od dawna mieli coś przeciwko eltenowi czy developerowi.
Senter San

Czyli jak rozumiem moderacje Pse są dwie? No Nieeźlee, ale skoro koty są dwa, to czemu by nie było by być dwóch moderacji? A teraz tak serio, nie lepiej było publicznie przekazać jaka jest sytuacja i z przyczyn technicznych do powstania wersji Eltena 2.4 moderacja Pse nie może zostać zmieniona?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Była moderacja nie może wchodzić w kompetencje obecnej, bo skoro demokratycznie została wybrana inna to stara moderacja z automatu już przestaje nią być. Czy poprzedni prezydent wchodzi z butami w sprawy nowego? No chyba nie.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#33 1 like

po pierwsze, tak jak mówili inni, fajnie by t było rozegrać prywatnie. Po drugie, dawna rada starszych przeciezż nie wchodzi w kompetencje obecnej moderacji. Po trzecie, jak już zostało napisane, brak uprawnień wynika, puki co, z ograniczeń technicznych. Poprostu żeście się nie dogadali.
po co mi sygnatura?

#34 Edited

Po edycji
Nie wiem, jak to teraz jest w stabilkach, ale w betach o radzie starszych w pierotnym tego słowa znaczeniu w interfejsie programu nie ma ani wzmianki, toteż sama nawet nie wiedziałam, że stara moderacja PSE jest prosto rzecz ujmując nade mną. Stąd cała chryja
Happy hacking

Paulinux. W pełni popieram to, co zrobiłaś. Jestem za promocją Eltena. Sam zaangażowałem się w reklamowanie projektu w ośrodkach i być może jeszcze gdzieś na zewnątrz. Problem w tym, że tego rodzaju nieporozumienia dyskredytują projekt. Dawid, możesz codziennie zmieniać reguły gry, ale uwierz mi, Elten tylko na tym ucierpi.

Nie będę się odnosić do tematu głównego, bo to nie moja rzecz. Niemniej samo utworzenie tego wątku przez przewodniczącą moderacji jest po prostu porażające. Elten nie ma szans na choćby poprawne funkcjonowanie, jeśli takie sytuacje będą mieć miejsce. Nie ma szans na poprawne funkcjonowanie bez umiejętności pójścia na kompromis i powściągania emocji w relacji pomiędzy deweloperem a moderacją. Nigdy nie jest tak, że wszystko układa się natychmiast po naszej myśli. Powiem więcej, może się zdarzyć, że coś nie wyjdzie totalnie, z różnych przyczyn i trzeba z tego jakoś wybrnąć. Skarżenie się w takiej sytuacji użytkownikom, nie dość, że wygląda niepoważnie, przede wszystkim szkodzi projektowi, na którym - tak mi się przynajmniej wydaje - moderacji powinno zależeć.
Możecie się między sobą kłócić do woli, nie zgadzać do woli, ale na zewnątrz takich rzeczy być nie może. Macie być jednym głosem. No chyba, że Elten naprawdę przestaje być poważnym projektem. Przykro mi, że tak to tutaj teraz wygląda.

Elanor,, Gdyby Dawid zareagował od razu, wątek by nie powstał. Paulinux i jej współpracownicy moderują największą grupą, co wiąże się z podejmowaniem takich a nie innych decyzji i szybką reakcją na różnego rodzaju potencjalne nieprawidłowości. Obecnie to oni ponoszą kluczową odpowiedzialność za decyzje, których z przyczyn obiektywnych nie mogą podejmować. Dlaczego tak sprawnie działający zespół ma obrywać po głowie za nic?

Dariusz: Zgadzam się w 100 procent.
Umawiać się słownie można na rzeczy nie ważące o losach x czy y.
Elanor: Zgadzać się, być jednym głosem? A jeśli ktoś ma obrywać za nie swoją winę, to mowy o byciu jednym głosem raczej być nie może.
Skoro zmieniać moderację i uprawnienia, to zmieniać faktycznie a nie na papierze.

Przemyślałem nieco sprawę w nocy i dochodzę do następujących wniosków.

1. Paulino, wybacz, ale balteam, papierek i Elanor mają świętą rację. Takich spraw nie załatwia się w taki sposób, a drogą prywatną.
Nie wiem, czy chcesz znowu szczuć użytkowników na siebie czy wylewać swoje frustracje, ale administracja każdego projektu musi umieć na siebie liczyć. Są przyczyny, dla których nie zabierałem nigdy głosu w kwestii podejmowanych przez was decyzji. Często się z nimi zgadzałem, czasem się różniłem zdaniem, ale nigdy nie pisałem o tym na forum, nigdy poszczególni moderatorzy także tego nie czynili.
Głos pionu administracyjnego dowolnego projektu, czy to Elten, czy Windows, czy państwo, czy szkoła, MUSI prezentować się jednym głosem. Ludzie mogą na siebie wrzeszczeć i walczyć, ale takie rzeczy NIE MOGĄ nigdy wychodzić na publikę, chyba już w ostateczności, gdy nic innego skutku nie daje.
Tutaj cała sprawa została natychmiast wywleczona w formie pretensji na światło dzienne, bez próby porozumienia, co także mnie stawia w sytuacji trudnej, bo albo publicznego spierania się i odwoływania do jednak prywatnych wiadomości i zebrań moderacji, albo udawania, że tematu nie ma, co też źle wygląda.
Nie mogę uciec od wrażenia, że w tej sytuacji najlepszym ruchem z mojej strony byłoby natychmiastowe wycofanie się z jakiejkolwiek współpracy z wami, pozostawiając moderację z obecnymi uprawnieniami i zaprzestając jakiejkolwiek konsultacji prywatnej w podejmowanych kwestiach. Nie byłoby to rozwiązanie ani wygodne, ani uczciwe, ale ani wygodne, ani uczciwe nie było również założenie tego wątku w obecnym kształcie.
Nie podejmę takiego kroku, zwłaszcza, że pozostaję wam bardzo wdzięczny za zajęcie się moderacją PSE, coś, na co już ja po prostu nie miałem energii, weny ani czasu. Pozostawiam jednak pytanie otwarte, jak wyglądałaby sytuacja, gdyby taki temat na forum firmowym założył nauczyciel o dyrektorze albo menedżer o prezesie.

2. Nigdy poprzednia moderacja nie ingerowała w decyzje obecnej, ani w mojej osobie, ani nikogo z dawnego zespołu. Mówienie o dwóch moderacjach jest tu więc dla mnie właśnie oszustwem i celowym doprowadzaniem do kolejnych podziałów w społeczności.
Sytuacja uprawnień jest kwestią zupełnie inną i nie różni się zbytnio od podejścia, w której zaufanym użytkownikom najzwyczajniej podaję dane dostępowe do bazy danych Eltena. Obecnie tego nie uczyniłem, ale bardzo poważnie zastanawiam się nad tym krokiem od pewnego czasu, by zapewnić ciągłość projektu na wypadek jakiegoś nieszczęśliwego wypadku z moim udziałem.

3. Nigdy nie było mówione, że wybory dotyczą nowej rady starszych. Także dyskusje i wpisy w wątku o powołaniu nowej moderacji wskazują na to, że użytkownicy byli świadomi dokładnego zakresu wprowadzanych zmian, tj. powołania nowego pionu dotyczącego wyłącznie Polskiej Społeczności Eltena.
Zarówno szkic nowego regulaminu Eltena, który pozostaje wątkiem przyklejonym, podawane przeze mnie informacje jak i trwające dyskusje jasno określają dokładny zakres przekazywanych uprawnień i funkcji.
Dawna moderacja PSE przechodzi wyżej, zajmując się promocją Eltena, decydowaniem o jego kształcie i kordynacją grup językowych, co z mojej perspektywy było precyzyjnym wyjaśnieniem przyszłej funkcji, której od 24 sierpnia br nikt z nas nie przekroczył.

4. Uprawnienia, które zostały wspomniane w pierwszym wpisie tego wątku, w żaden sposób nie wiążą się z kwestią moderacyjną PSE. W szczególności dotyczy to usuwania ankiet.
Ja także w tym momencie nie dostrzegam żadnej ankiety, którą traktuję jako spam. Nie wpłynął również do mnie żaden wniosek ze strony moderacji PSE związany z ankietami.
Nie mogę więc oprzeć się wrażeniu, że kwestia ankiet pozostaje wyłącznie prowokacją, której celu nie umiem dostrzec.

5. Nie obserwowałem na forach żadnych zażaleń na działania moderacji związane z utrudnieniami w pełnieniu przez nich danej funkcji w związku z technicznymi ograniczeniami uprawnień. Jeśli takie zażalenia jednak pojawiały się, czy to w drodze publicznej, czy prywatnej, przedstawienie konkretnej sytuacji powinno je rozwiązać.
Nic nie stało także na przeszkodzie, by poprosić mnie o napisanie konkretnego wątku w tej sprawie lub też by utworzyć go samemu, jasno wyjaśniając sytuację, bez niepotrzebnego i szkodzącego społeczności niedomawiania lub rzucania, niesłusznych moim zdaniem, oskarżeń.

Na koniec jeszcze pewna zupełnie prywatna refleksja ode mnie. Elten był kiedyś dużym, przyjaznym użytkownikom miejscem, na którym się poznawaliśmy, żartowaliśmy, pisaliśmy, staraliśmy się go razem tworzyć i rozwijać, czy to propozycjami, dyskusjami, czy pewnymi funkcjami administracyjnymi.
Przykro mi, że obecnie bardziej przypomina sejm, niż miejsce poznawania się ludzi i, a przecież mamy takie przykłady, zaczątków przyjaźni.
Pozostaję wdzięczny nowej moderacji PSE, będąc przekonanym, że zmiany kadrowe posłużą wyłącznie atmosferze i pomysłowi na rozwój projektu. Przykro mi, że wspólne wysiłki w rozwijaniu i promowaniu tego programu, zamieniają się w przysłowiowe walki o stołek.

Z uszanowaniem,
Dawid Pieper
#StandWithUkraine

AD. 5. Teraz te posty są usunięte, ale w wątku "Poszukuję noclegu w Warszawie" był taki epizod w stylu "co trudnego jest w przeniesieniu wątku". Inna sprawa, że nie wiem, kto wspomniane wpisy usunął, bo nie zostało to zgłoszone i dopiero teraz to zauważyłam, ale mniejsza już o to.
AD. 4. Usuwanie ankiet to był tylko przykład, w którym chodziło mi o to, że nie domagam się uprawnień po to, żeby dla przykładu usuwać ankiety, a zwyczajnie dlatego, żeby tymczasowo, do momentu stworzenia odpowiedniego mechanizmu mieć moc sprawczą obszarze, którym się zajmuję.
AD. 3. I również ja nie mówiłam nigdy o tym, że domagam się uprawnień niewynikających z moderacji Polską społecznością językową. Zwyczajnie uważam na chwilę zwiększony zestaw uprawnień za tymczasowo dobre rozwiązanie, na pewno lepsze niż przyznawanie stanowiska bez ynikających z tego oczywistych konsekwencji.
CDN, bo idę restartować Eltena
Happy hacking