Forum

Linijki brajlowskie

Forum mieszane

1 / 2 Next

DJGraco

#1 ·

Transcription

Witam, no w tym wątku porównajmy sobie o naszych linijkach Braille'owskich, jak ich używać. Ja tutaj mam linijkę Braille'owską firmy Focus, model to, no nie, nie firmy Focus, przepraszam, co ja tu gadam, firmy Freedom Scientific, linijka nazywa się Focus 40 Blue New, jest to taka linijeczka, no, jak sama nazwa wskazuje, ma 40 komórek, a Blue to z koloru niebieskiego, klawisze są niebieskie chyba, ale obudowa cała niebieska nie jest, z tego co mi jakiś widzący mówił. Ale linijka ogólnie niebieska jest, w połowie chociaż tak. Tak więc, ja tą linijkę mam od jakiegoś roku i wpisuje się bardzo dobrze. Podobają mi się punkty, są dosyć wyraźne, no na L10 ja się niestety nie wpracę, bo mi tylko wyświetla L10 i pulsującą kropeczkę i nic więcej, no ale, ale do innych rzeczy się fajnie sprawdza, więc, tak więc, to tyle ode mnie, czekam na wasze odpowiedzi.

daszekmdn

#2 ·

1 likes
Transcription

Dzień dobry wszystkim Ja mam linijkę BrailleX40, także 40 punktową I nie jest to tylko linijka, ponieważ owo urządzenie posiada w swojej ofercie także notatnik Który jest też trochę menadżerem plików, bo możemy tam wykonywać na plikach podstawowe operacje Zmieniać nazwy, usuwać, kopiować, wycinać Tylko że kopiować i wycinać się ja nie wiem czy na plikach czy na tekście No i co, współpracuje ona z systemami Windows i Android oraz iOS z tego co słyszałem, pewnie z Linuxem także Ale jakoś nie kwapiłem się jeszcze, żeby to w orce sprawdzić Dzisiaj może odpalę sobie linijkę I sobie pokombinuję, popatrzę czy przypadkiem to nie współpracuje Linijka jest firmy HIMS Jest ona bardzo fajna No ja widziałem dwie linijki w swoim życiu, jedną właśnie HIMSA, drugą jakiegoś FOCUSA chyba Nie wiem, jeszcze widziałem linijkę ALVA USB i FOCUSA No to trzy No i tym innym się nie zgadzam Przeglądałem aż tak Jedyne co to właśnie mojemu braille edge'owi Jak wiadomo Chciałem to nawet zintegrować z telefonem Linijka wspiera bluetooth, jeden ciul jak to się mówi Ja się nauczyłem tak, więc mówię tak No i oczywiście USB Można ją ładować pod komputerem, co jest bardzo długie Lub tak zwyczajnie, no... Akumulatory nie są zbyt fajne według mnie Szybko bateria spada na wyłączonej Natomiast kwestia taka, że Ja linijki rzadko ogólnie używam, ale zdarza mi się Czasem jak potrzebuję coś przekształcić dogłębnie, tudzież po angielsku to mi się lepiej na linijce krzyta No i to tyle, pozdrawiam Życzę Wam A żyćcie sobie sami Na razie

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

monstricek

#3 ·

Transcription

Dzień dobry, a ja trochę tak nie mogę wyobrazić, po co bym przydałabyś mnie linijka Braille'owska, ponieważ ja korzystałem z Focusa przez rok, z tej czterdziestki, nie z czterdziestki blue, a prosto ze zwyczajnej i jakoś nie znalazłem dla niej jakiejś sensownej takiej akcji, bo no teoretycznie może to przydać się do edycji tekstów, jak ktoś tłumaczy, jak coś, ale zawsze wystarczało mi syntezy, chociaż tłumaczę i na przykład edytuję tekstów mnóstwo po prostu, ale zawsze jakoś mogłem z syntezą dać radę. Plus na przykład jak linijka jest podłączona, a ktoś w twoim pokoju śpi i jak ktoś ma bardzo czuły sen, to ta linijka... linijka zniechęci go do snu, bo no jednak wydaje swoje własne dźwięki, a w Braille'u na przykład ja czytać nie bardzo lubię, także do czytania na przykład linijka bym też mi nie przydała. Jedyne, do czego w swoje czasy używałem tej linijki, to dlatego, żeby, nie wiem, poczytać jakichś dziwnych tekstów w jakichś dziwnych językach, typu chińskich. Bo byłem ciekaw, jak wygląda jakiś chiński Braille na przykład, albo tam japoński, albo arabski. To jedyne chyba dostosowanie, jak to można nazwać dostosowaniem, z jakiego korzystałem i do czego jakby miałem linijkę.

DJGraco

#4 ·

Transcription

Komórki statusu, jeżeli ty masz Jousa, to komórki statusu to są takie komórki, które wyświetlają jakby, ja też nie wiem co to jest, ale radziłbym ci to wyłączyć, bo to jest chyba zbędne. Teraz z Jousa nie korzystam, a jak korzystałem kiedyś to tak, to radziłbym ci to wyłączyć, bo tylko niepotrzebnie miejsca zajmuje, ale to jakiś status o tekście czy coś, nie wiem co to dokładnie robi.

zvonimirek222

#5 ·

Transcription

Dzień dobry wszystkim, a ja tutaj przed sobą mam linijkę Braille'owską firmy Handytech. Jest to troszeczkę starszy model. To się nazywa Braille Vavve. To ma bardzo fajne punkty. Oprócz tego, że to jest linijka, to też jest i notatnik. Ale fajnie działa, jeszcze jest produkowany. Ja oczywiście mam trochę taką wersję ze starszym firmwarem, ale teraz istnieje wersja z Bluetooth, z połączeniem Bluetooth i jest też wersja z połączeniem serial. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany. Takie linijki w Polsce dystrybuowane są przez firmę Madison, czyli Wojtka Maja. To tam może sobie zaglądnąć na stronie polskiego dystrybutora oraz posłuchać podcasta na przykład o takiej fajnej linijce Actilino, która też ma fajną, wspaniałą funkcjonalność. A mianowicie ATC. Szkoda, że ja tego nie mam. Że tego nie mogę używać, bo się przydaje, bo nie trzeba wtedy naciskać przycisków wszelakich do przebijania wierszy. A to jak się przejdzie do końca wiersza, to wtedy linijka sama odczuwa, że użytkownik skończył ten wiersz. 演. Tam się odczuwa. wiersz.

Student studentowi wszystko

johnson

#6 ·

Transcription

Cześć Wam, co do linijek Braille'owskich, też mam coś raczej bardziej można powiedzieć mobilnego i polskiej produkcji, mam nadzieję, że nie made in China, tylko w Polsce. Właśnie to Braille Pen 12, to jest jakby starsza wersja, bo teraz wyszła nowa Braille Pen 12 Touch. Co mi się w niej podoba? No raczej obudowa, fajnie zrobiona z tyłu, takie zaokrąglenia. No tak jak powiedzieli, jest 12 znakowa, na górze idąc mamy cały sześciopunkt, taki biegnące trochę na ukos. Co tu jeszcze? No nie wiem czy wszystkim to może zapasować, przypasować, przyciski są małe, okrągłe i małe, więc nie wiem. Poniżej jest Shift, Spacia i Control, znaczy Shift robi też za punkt siódmy, Control jako ósmy. I jeszcze niżej, obok, znaczy pod Shiftem jest przewijanie do tyłu, pod Controlem przewijanie do przodu. No ta wersja nie ma routingu, więc sporo ludzi, no może to nie pasować. A na samym dole, znaczy między tym i tym przewijaniem jest właśnie ekran. No i w zasadzie to tyle. A i z prawej strony, z tyłu, nie powiedziałem, jest ładowanie, jest wejście na ładowarkę. No i ekran jest trochę szeroka. No i chyba jak na taką znakowość jest lekko długa. Czy podoba mi się jej wygląd, ale z paru rzeczy na pewno bym jej raczej nikomu nie polecił. Po pierwsze nie ma ładowania przez USB. Po drugie łączy się tylko przez Bluetooth. Można mieć cały czas pod zasilaczem, ale takie małe coś, no to nie wiem czy warto mieć cały czas. I blisko kompa taką 12 znakówkę. Buyer ma taki jeszcze, że jak tam zaktualizowałem firmware, jakoś chyba wczoraj czy coś, bo nie wiedziałem, zapomniałem nawet, że miałem. Najnowsza wersja była 1.3.6, a miałem do 1.3.7. To doszedł taki Buyer, że niby ma swój schowek, taki jakby. Można wpisać tam jakiś krótki tekst do 500 znaków. Zapisać go, a potem na przykład wysłać do kompa, do telefonu. Czy to przydatne? Nie wiem. Może ewentualnie, żeby sobie zapisać jakiegoś smsa na przyszłość. Taki raczej moim zdaniem bajerek. Wziąłem go też z iPhone'em z dofinansowania, bo to mogło być jako notatnik brajlowski. Okej, to sobie popatrzyłem. Była chwilowa tak jakby, no przez jakiś czas podjara. Długo też leżał po prostu. Nie używałem go. Później się chwilę nim też pobawiłem, podładowałem go. Ale powiem tak, jeżeli chodzi o tą funkcjonalność jaką ma i na przykład właśnie to ładowanie. Czy podłączenie właśnie do kompa, tylko bezprzewodową. I tak, i tak, ale nie polecę nikomu raczej. Wydaje mi się, że Braille Pen Touch ma ten routing niby dotykowy przez tam jakieś sensory. A nie wiem, czy to aż takie fajne. Osobiście gdybym miał możliwość to albo kupiłbym jakiś brajlowski notatnik raczej do notowania czegoś. Znaczy tak naprawdę notatniki te ogólnie brajlowskie to można nazwać raczej PDA. No to funkcjonalność Windowsa C albo teraz Androida to tak naprawdę jakby się mieli Palm Topa. No ale wiadomo jeszcze jakoś wyświetlacz mają. Ale no co do bardziej takiej mobilności wziąłbym Focusa 14. No jest na pewno mniejsze od Braille Pena. No i dwa. O dwa znaki więcej. No i też kolejna rzecz ma routing. Sprawdzałem z NVDA jakieś trochę to dziwnie, dziwnie to chodzi. Jest jakiś oddzielny sterownik. Jest i do właśnie w jednym dodatku jest i do Braille Pena Toucha tego nowszego i właśnie, że tak powiem klasycznego. Jak ktoś ma nie testował niech przetestuje. Nie to nie. Mówię jeszcze raz raczej nikomu na przyszłość tego czegoś nie polecam. Chociaż sam to mam. Także koniec mojego gadania, wykładu nie wiadomo jakiego i kolejnych zacinań. A więc w tym wątku teraz na razie.

johnson

#7 ·

Transcription

A jeżeli by chciał ktoś jeszcze drugi bajer w niej, to do tego dostajecie jeszcze smycz, którą się wpina niestety nie na karabinek, tylko po prostu są dwa zatrzaski i innej smyczy niestety się pod to nie podepnie, tylko tą, co dają w zestawie. No, także mam nadzieję, że już dalej nie będę się rozgadywał na temat tego czegoś.

DJGraco

#8 ·

Transcription

Witam was wszystkich bardzo serdecznie. Ja postanowiłem zaprezentować, znaczy jak Johnson opisał twoją linijkę, to ja postanowiłem również moją linijkę opisać. I tak, i teraz tak, mój fokus, myślę, że większość użytkowników widziała tą linijkę fokus, choćby te takie 80 punktówki. Ja się z pierwszym fokusem spotkałem wtedy, kiedy byłem na Tynieckiej w Odwiedziny, tam taka duża 80 punktowa leżała właśnie. Ja nie mam 40 punktową, czyli teraz tak, od górnej ścianki zaczynamy. To mam tak, raz, dwa, trzy, cztery, pięć, sześć, siedem, osiem klawiszów. Oczywiście do wybijania, czyli na przykład a, przecinek, kropczak, kropczak, apostrof, cudzysłów, kreska powtarzania. Dobra. Inaczej. Punkt pierwszy to jest wiadomo a, przecinek, punkt trzeci to jest kropka, punkt siódmy służy jako delete, czyli kasujemy tę kropkę. Punkt czwarty służy jako apostrof, punkt piąty cudzysłów. To jest wiadomo co brai komputerowy, a nie taki pisany, więc inaczej znaczki wyglądają, bo cudzysłów pisany to otwarty to wiadomo jest drugi, trzeci, szósty, a zamknięty to jest piąty, szósty, trzeci. No ale to jest mniejsze z tym. A w braiu komputerem te znaczki służą jako lewy nawias i prawy nawias. Ten drugi, trzeci, szósty i piąty, szósty, trzeci. No i punkt szósty jest to kreska podkreślenia, ten taki podkreślnik. No i punkt ósmy nic nam nie mówi, bo to jest Enter. Tylko słychać jak tu wciskam. I mogę na przykład napisać coś na tej linijce, na przykład nazywam się Gracjan. Żeby zrobić wielką literę trzeba punktem siódmym wcisnąć. Na przykład N. I wyszło nam piękne zdanie, nazywam się Gracja Nawrocki. Więc te punkty mamy już za sobą. Pod spodem mamy komórki do przywołania. Do wywoływania statusu. I teraz tak. Ogólnie działa to bardziej jeśli chodzi o braille. Nie z punktu przeglądu tylko... Zaraz, niech ja pomyślę. Braille podążany automatycznie. Braille podążany do punktu uwagi. O, do punktu uwagi. Wtedy właśnie jeśli chcemy sobie operować linijką na tekstach. To bardziej się przydaje właśnie braille w punkcie uwagi. A jeżeli chcemy sobie na tej linijce przeglądać jakieś foldery. Tam w systemie. Albo jakieś pliczki. Czy coś. To wystarczy przegląd. No, więc punkty uwagi co ja bardziej do tekstów używam właśnie. Więc na przykład tu i tak. Nad wyświetlaczem braille'owskim mamy 40 komórek statusu. To są takie... Identyczne prostokątne przyciski. Jest ich właśnie 40. W starszej wersji focus'a były... Ja też widziałem tą wersję na oczy. Były tych... Były dwa rządki. Pierwszy rządek był jakiś taki funkcyjny. Nie wiem do czego. Ale jakiś z Joe'sem coś tam. A drugi to był właśnie do przywoływania statusu. Ale w nowszej wersji zlikwidowano ten rządek do funkcyjny. I został tylko ten do przywoływania statusu. I też tak. Na przykład nad literką N sobie tutaj naciskam. Kursor mam teraz ustawiony. Kropcza pusa. Kropcza i. Kropcza pusa. Kropcza i. A i. Kropusa. No właśnie. A teraz sobie ustawię kursor nad literką na przykład A. O. Z. A. M. A. Z. A. M. I widzicie no przeniosło mi. Tak. No tak więc na tym polega, że to jakbyśmy na przykład. Na przykład zaraz. Pomyliłem, że na przykład. Zamiast. J. O. Zamiast Gracjan wpisałem Gra. A. Gracjan. No bo J i H to. To dosyć. No to odwrócone znaczki. Na przykład niektóre mogą się mylić. Zamiast Gracjan napisałem Grachan. No to. Chcę to tu poprawić. No to. A jestem na końcu. To żeby nie lecieć. I. A. C. F. A. O właśnie. Żeby tak sobie nie lecieć. To wystarczy. Nacisnąć sobie nad literką A. Przywoływanie statusu i usunąć. H. No i. J. I J wpisać. No i pięknie. Dobra. Kolejny. Mamy za sobą. I teraz tak. Po bokach tego rządku. Są takie. Duże okrągłe przyciski. One służą tak. One służą. Są przyciski. I rolki. Do przewijania. I tak. W starszej wersji. Pokusa rolki te miały formę takich. Kółeczków które się kręciło. Ale tutaj mają formę. Przycisków. Góra i dół. Takie jak na przykład są na pilotach od głośności. I tak. W starszej wersji. Pokusa rolki te miały formę takich. Kółeczków które się kręciło. Ale tutaj mają formę. Przycisków. Góra i dół. Takie jak na przykład są na pilotach od głośności. Na przykład na pilotach od telewizora. To. Tu. Coś. Ten desem. I teraz tak. Przyciski. Te duże okrągłe. Nad tymi rolkami. Służą do. Tak. Służą do zmiany trybu. Tych przełączania. Jest. Albo przewień linię. Albo przewień wyświetlacz. To się tylko wyświetla na. Linii zebraliowskiej. Tego syntezator. Tego syntezator nie mówi. No wiadomo. Wprost. Wprost. Wprost. Wprost. Wprost. Wprost. Wprost. Wprost. Wprost. Wprost. Wprost. No. Tak więc. No. Po drugie jest taki sam. Na przykład. I na przykład to. Ale uważam że te rolki. Są tylko tak. Dla wygody. Bo. Zaraz przejdziemy. Teraz przechodzimy na lewą ściankę. Urządzenia. Na lewej ściance. Tam. Tam. Tam. Tam. Tam. Tam. Tam. Tam. Ta ścianka jest pod kątem umieszczona, ona nie jest umieszczona prosto, jest mikro USB do podłączenia do komputera lub ładowania, albo wyłącznik, jest to taki duży, owalny przycisk, starszej wersji był to okrągły przycisk, a tu jest taki owalny, duży. Więc też jest pewna różnica. I teraz tak, przechodzimy teraz do ścianki przedniej, gdzie jest najwięcej przycisków, bajerów, a, zapomniałem jeszcze, jeszcze przecież jest niezastąpiona, no właśnie, ta spacja znajduje się pod, zaraz do tego dojdę, gdzie się spacja znajduje. I teraz tak, mamy kolejne przyciski. Mamy tak, lewy przycisk do przewijania, który nam tekst przewija, jak sobie czytamy brajlem, i to samo możemy sobie również na tych rolkach ustawić, czyli po prostu te rolki, one służą, robią zarówno, jak i przewijanie, przewiń linię i przewiń wyświetlacz, przewiń linię, czyli przewiń całą linię w tekście, a przewiń wyświetlacz, no to wiadomo, brajla. I to jest lewy przycisk, dobra, lewy przycisk przewijania, no. Mamy takie rolki, też takie, może nie rolki, ale takie, tak zwane belki góra-dół, to tak się w instrukcji nazywa, obsługi, które przewijają nam właśnie o linię. I to jest właśnie ta druga funkcja tego, mówię, że pokrętła, czyli praktycznie, no, czyli te rolki, to one są praktycznie tak tylko do wygody, bo mamy już, bo mamy już wyprowadzone obie, funkcje na przedniej części wyświetlacza, czyli praktycznie tych rolek po bokach mogłoby równie dobrze nie być, bo nie ubyłoby funkcji. Nie wiem, po co te rolki wprowadzone, chyba tak tylko dla wygody, ale gdyby mogło, mogłoby ich nie być, bo po co one są potrzebne. Dobra, później mamy kolejne przyciski, kolejny przycisk, lewy przycisk, który się nazywa, pomoc, sklep i kontrol, sklep, gier, reduktor, no właśnie, left, left, gdf, button, jest to taki prostokątny przycisk z dziurką w środku, w starszej wersji był on okrągły, takie koło, bez dziurki i płotu, okrągły, no ale wiadomo, to starsza wersja Focusa tamta, i on, nie wiem, do czego on służy, znaczy nie, on służy, on tak, NVDA nie ma takiego zastosowania nie wiadomo jakiego, bo w NVDA jak naciśniemy lewy przycisk, gdf, button i prawy, to, no właśnie, to wtedy nam przełącza pomiędzy braille'em. No tak więc, kolejny, faktycznie ostatni przycisk, który mamy tutaj, to mamy lewy shift i prawy shift, one też nie mają zastosowania NVDA. A właśnie, wracając do tych gdf buttonów, w DOS-ie mają one zastosowanie zwiększania lub zmniejszania prędkości automatycznego przewijania. Ponieważ jest taka funkcja, no nie, jakie sobie, no, automatyczne przewijanie, w NVDA jeszcze czegoś takiego nie ma, a mogłoby być. Chociaż, no, dla mnie ta funkcja nie jest przydatna, ale może niektórzy takie coś lubią, jak na przykład ćwicząc sobie czytanie braille'em, to taka funkcja mogłaby się przydać. Znaczy, no, nie wiem, ja nigdy, ja w DOS-ie tej funkcji tak używałam czasami po trochu, no i te przyciski służyły do zwiększania lub zmniejszania prędkości tego automatycznego przewijania. A. Dobra. No i te, i te level shift, i prawe shift, i właśnie nad tymi shiftami znajduje się spacja. Spacja. Te przyciski, one nie mają zastosowania w NVDA, w DOS-ie to nie wiem, do czego one służyły. Może jak ktoś mógłby mi powiedzieć, one są, one są idealnymi prostokątami. Chociaż, no, prostokątami one nie są kwadratami, są takimi prostokątami bez żadnych dziurek, bez niczego. No. I potem się zaczyna prawy shift, prawy GD-button, prawa belka, góra-dół i prawy przycisk przewijania. I co, i oto cały monitor. Jeszcze powiem, że na spodzie monitora znajduje się chyba numer seryjny, bo nie wiem, co to jest, ale to jest 2443202. To jest chyba numer seryjny, mi się wydaje. Albo jakiś kod, nie wiem, co to jest. Nie wiem, co to jest, ale, no, jest tak napisane. No to, to.

johnson

#9 ·

Transcription

Ja uważam, że tak pod peceta optymalne to jest właśnie gdzieś 32-40. Tak, z wyglądu Focus 40 jakoś średnio mi się podobał, a na pewno bym nie kupił, no to już nawet nie chodzi o cenę, tylko przez wygląd, na pewno nie kupiłbym Focusa 80. W zasadzie taki wąski patyk po prostu. Jakoś nie wiem czemu, ale czym dłuższa linijka, a tym z jednej strony wolę, żeby była szersza. Zajmuje więcej miejsca, ale jakoś wydaje mi się, że to jakoś bardziej pasuje, po prostu nie robić czegoś takiego prostokąta, ale ze strasznie krótkimi bokami, a po prostu, znaczy krótkimi, no, po bokach, na końcach, a jak leci lewo-prawo, po prostu, żeby było tak długie, no, to nie pasuje jakoś do tego. 40. Ewentualnie, jakoś to jeszcze wygląda. Najbardziej mówię, mi podoba się z takiej szerokości, jeżeli chodzi o Focusa, no to 14. Co do linijek, w miarę też, co prawda, to linijka, nie linijka, ale z fajnie zbudowanego sprzętu, no to właśnie, 32 znaki i Brylesense, to akurat mi się właśnie wygląd podobał, stosunek długości do szerokości. No, a właśnie, Focusy są strasznie, są bardzo wąskimi linijkami i czym dłuższa, no tym, no niestety, dla mnie to gorzej wygląda. Coś jeszcze będę miał do powiedzenia, może powiem. Na razie, koniec mojego wykładu.

Milena132

#10 ·

Transcription

Witajcie, ja mam starego PugNight'a, tylko że mam wersję bez notatnika, bo chyba były dwie wersje tego monitora, jedna była z notatnikiem, a jedna była bez, ale i tak ta wersja jest na możliwość włączenia do samego notatnika PugNight'owego. No, ma ten strzęt już, no, 12 lat, ale spisuje się dobrze. Jest 40-znakowym monitorem Dyloskin, wiadomo, nie na bajerów typu Bluetooth i inne tam, jakieś tam usypianie i inne rzeczy. Takie to ma jedynie Focus Blue New, który jest dedykowany do iPhona, ale jestem zamazana z tego mojego monitorka. Aczkolwiek w sumie parę zastrzeżeń to bym do niego miała takich, że dość często robią się... ...ksuć. I drugie to, no, że trochę kiepsko chodzą te rolki, te kółeczka. Więc muszę je się przemieszczać takimi guziczkami... ...u samej góry. Skrajnie po lewej i skrajnie po prawej, bo te roleczki to nie bardzo się podejście. Trzemieszczają. ...I drugie to, no, że... ...trochę kiepsko chodzą te rolki... ...to kółeczka. ...terzanie wieczko, bo kanaly. ...terzanie wieczko, bo kanaly. Ale wydaje mi się, że to nie jest kwestia tylko tego monitora, że to większość z tymi rolkowymi kółeczkami tak ma, no ale u mnie to jakoś najbardziej niestety źle działa. Pozdrawiam.

Bartek1

#11 ·

Transcription

Generalnie monitory bazylowskie są fajne. Ostatnio widziałem nową generację focusów. No tak.

Pewien śmiałek spod miasta Gdynia,rzekł: „Ogiera podniosę – to chwila!”Lecz koń był uparty,kopnął go w czarty,a chłop się nauczył, że siła to kpina.

Seva

#12 ·

Transcription

Dzień dobry. Ja mam dwie linijki. To są Focus 14, który jest z Elbrahelem, a także Focus 40, bardzo stary. Niestety Focus 40 nie pracuje. Jeśli pracowałby, to używałbym go do napisania koda. Teraz piszę kod z syntezatorem i chciałbym także spróbować to z linijkami. Z linijką braille'owską. Ale niestety, oczywiście, że Focus 14 jest bardzo mały. Więc używam Focus 14 do pracy w Linuxie, kiedy orka nie ma syntezatora. Lub kiedy używam Console. I kiedy eSpeakUp nie może rozmawiać. Więc jeśli miałbym możliwość kupić nową linijkę, to myślę, że kupiłbym QBraille XL lub Focus 40, bo chciałbym bardzo spróbować pisać kod i czytać go z linijki. Bo to jest trochę trudne z syntezatorem. To można robić, ale byłoby łatwiej z linijką. Stop. Knotka.

monstricek

#13 ·

Transcription

Ale co się stało z tą czterdziestką? Dlaczego nie działa? Czy próbowałeś wysyłać do napraw na przykład? Bo nawet teraz chyba naprawiają, także jest szansa, że naprawią Ci.

Seva

#14 ·

Transcription

Niektóre punkty nie działają. Nie próbowałem wysyłać do naprawy, bo wydaje mi się, że firma nie będzie naprawiać takiej starej linijki. Ale może być zapytam o tym i wyślę.

Seva

#15 ·

Transcription

Wydaje mi się, że firma nie będzie naprawiać taką starą linijkę, bo mam przykład, kiedy mój kolega musiał naprawiać swój Orbit Reader, a firma powiedziała, że oni już nie mają takiej możliwości. Wydaje mi się, że oni tak odpowiedzieli, bo oni nie mają części do naprawy, więc nie myślę, że oni będą mieli możliwości naprawiać. Takiej starej linijki, którą ja mam. Ale jak już powiedziałem, może być zapytam o tym i można naprawić. Ale Orbit Reader nie jest taka stara linijka, więc to dziwne.

monstricek

#16 ·

Transcription

Z tego co ja wiem, raczej naprawiają te linijki i problemów z tym raczej nie ma, także spróbuj jednak napisać do nich, myślę, że jeśli będą mieć środki, z których to wszystko można naprawić, to naprawią.

Seva

#17 ·

Edited
Dzień dobry,
Mam pytanie.
Planuję kupić linijkę brajlowską i mam dwie linijki, żeby wybrać.
Focus 40 blue V.
QBraille XL od Hims.
Pytanie:
Może być tutaj są użytkowniki qBraille XL, czy jest duża różnica między focusem 40 blue V i qBraille xl żeby płacić więcej? Lub różnica jest tylko w klawiszach alt, ctrl, enter na qBraille xl?
Wiem, że można o tym przeczytać w dokumentacji, ale byłoby ciekawe poznać, może być ktoś używa ten display i może powiedzieć doświadczenie.
Dziękuję!

DJGraco

#18 ·

Hm, QBraille są na pewno lepiej wykonane. Te focusy 40 to jakieś badziewie. Sam to mam no i cóż obudowa tragiczna jest

Seva

#19 ·

O!
Dziękuję za odpowiedz!
Tak, przeczytałem o qBraille XL, on może pracować z doc, txt i brf plikami bez dołoczenia do komputera.
A w czym jest problema z nowymi focusami?
Miałem stare linijki tylko.
Dziękuję!

monstricek

#20 ·

Problem jest w bardzo tandetnej obudowie, oraz w tym, że często występują różne situacje ato z opragramowaniem, ato z samą linijką. Tylko wczoraj była u nas w bibliotece pani, która po trzech miesiącach użytkowania, musiała wysyłać focusa do napraw, bo wyleciało jej para kropek.
1 / 2 Next