brasoletky sa genialnym rozwiazniem mojim zdaninem.
i w ogole popieram twoje dzialania, i ciesze sie, ze sa tu ludzie ktorzy sie czuja nasilach, bo ja nie.
-- (edigorn):
Witam serdecznie,
również się chętnie przyłączę. Na własną łapę poczyniłem już pewne przygotowania.
Byliśmy w sierpniu 2018 w Energy, zaliczone wszystkie ekstrema, grupa liczyła sobie dwie osoby zupełnie niewidome, trzy bardzo słabowidzące i dziecko lat 9 i nie mieliśmy żadnych problemów z wejściem na żadną atrakcję. Młody również i Hyperiona zaliczył. Czytałem regulamin przed wypadem, przejrzałem cały serwis WWW i zapisów jak ten poniżej tam nie było:
"INFORMUJEMY, ŻE OSOBY Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ RUCHOWĄ ORAZ OSOBY NIEWIDOME ZE WZGLĘDÓW BEZPIECZEŃSTWA NIE MOGĄ SKORZYSTAĆ Z URZĄDZEŃ ROZRYWKOWYCH. WYJĄTEK STANOWIĄ BASENY W STREFIE WATER PARK, WIDOWISKA I POKAZY PREZENTOWANE W TEATRACH I AMFITEATRACH EGIPT, COLOSSEO I CARNIVAL, POKAZY EXTREME SHOW ORAZ PLANETARIUM.".
Całość pisana wielkimi literami, by dotarło...
https://energylandia.pl/o-nas/bilet-dla-niepelnosprawnych/Widać, że ktoś w Energy ma wielki problem...
Ze swojej strony konsultuję temat od strony prawnej, zbieram materiały mogące się przydać w batalii z Energy. Napisałem zapytania i prośby o stanowisko w sprawie do: Legendii, Aquaparku Reda, Łeba Parku, Parku of Poland - Suntago. Ostatni z parków w swoim regulaminie sporo miejsca poświęca praktyką antydyskryminacyjnym, przekonamy się. :) O stanowisko poprosiłem również PKL i PŻM. Niech się wypowiedzą, jak tu ewakuować osobę niewidomą z wyciągu krzesełkowego czy z łajby, która idzie na dno. Naturalnie oficjalne pismo przesłałem również i do UOKiK i do naszego rzecznika P. Wduwika. Po zgromadzeniu odpowiedniego arsenału, mam kilka pomysłów na pociągnięcie tematu. W przyszłym roku chcemy zaliczyć minimum Zadrę. I zaliczymy.

Część stanowisk już otrzymałem. Tak jak przypuszczałem, większość miejsc będzie chciała się lepiej od Energy zaprezentować. PLUS dla nas. :)
Tylko proszę, nie podkopujmy swojej pozycji negocjacyjnej.
To, że ktoś niepełnosprawny (niewidomy) miał jakiś wypadek w parku rozrywki w Zatorze, jest argumentem, nie dla nas, a dla Energy. Postawmy się na ich miejscu i zaproponujmy rozwiązania, które im pozwolą działać zgodnie z prawem, a nam korzystać z ich oferty. Dobrze przecież wiemy, że bajka o ewakuacji niewidomego, jest wyłącznie zasłoną dymną. Bo jak tu zachowując powagę, napisać, że do kręciołki na karuzeli czy jazdy kolejką wymagany jest sokoli wzrok.

W korespondencji z Energy zaproponowałem, by osoby niepełnosprawne otrzymywały specjalne bransoletki, które pomogą obsłudze parku lepiej się orientować kto z gości potrzebuje takiej czy innej pomocy. Pozwoli to wyeliminować ewentualne prawdopodobieństwo wypadku. A gościom niepełnosprawnym zwiększy komfort korzystania z atrakcji.
Tyle na obecną chwilę.
Pozdrawiam słonecznie
Patryk Doering
--