Jakieś gierki dla Eltena?
Wróć do Klient dla systemu Windows#61 nuno69
Przecież NF to nic innego jak Tetris pod zmienioną nazwą i otoczką.
#62 Postukujacy
Gra typu labirynt (nie chodzi o ten srebrny). Trafiasz w losowe miejsce na wygenerowaną planszę labiryntu, z którego musisz się wydostać poruszając się strzałkami góra/dół/prawo/lewo. Przejście ma szerokość tylko jednego pola. Trzeba przemieszczać się korytarzami i odnaleźć wyjście z labiryntu. Po drodze można trafić na ślepe uliczki i rozwidlenia. Właściwie by wyjść, trzeba dobrze zapamiętywać drogę, by nie błądzić w nieskończoność. Inspiracja labiryntem z okładki jednego z numerów Światełka wydanego przed kilkunastu laty. Tam dotykowo sunąc palcem trzeba było przejść właśnie taki labirynt.
Opisałem etap pierwszy pomysłu na grę. Rozwinięciem pomysłu może być konieczność badania drogi przed sobą i podążania przed siebie rozwiązując po drodze problemy, zagadki lub pokonując przeszkody za pomocą posiadanych i zdobywanych narzędzi. Najprostszym zastosowaniem może być oznaczanie trasy i skończona ilość znaczników do wykorzystania. Pojawia się tutaj konieczność strategicznego planowania, dysponowania zasobami, których wyczerpanie możę rodzić różnorakie konsekwencje.
Kolejnym ważnym etapem do wprowadzenia jest tryb multiplayer. Nadal pozostajemy w wymiarze 2D i pojedynczej szerokości korytarzy. Mamy natomiast drużynę kilku graczy, z których każdy może mieć jakąś rolę. Celem jest nadal wydostanie się z labiryntu. Natomiast pojawia się konieczność wybrania spośród siebie kapitana/przewodnika grupy odpowiedzialnego za decyzje. Członkowie drużyny mogą mieć rozdzielony między siebie ekwipunek, który jest niejawny albo jawny dla reszty towarzystwa. Motywem może być np. panująca w przestrzeni labiryntu ciemność, która nie daje możliwości dowiedziec się co mają członkowie grupy inaczej jak przez rozmowę. Wymaga to komunikacji między graczami i ustalania co kto ma, czym dysponuje. Tu bardzo dobrze sprawdzą się konferencje głosowe. Poruszamy się całą grupą bez rozdzielania, w razie złego wyboru lub niewłaściwego działania, wszyscy ponoszą tego konsekwencje przewidziane zasadami gry. Może to być np. powrót na start i konieczność zaczynania od nowa albo wygenerowanie labiryntu od nowa z zachowaniem posiadanego ekwipunku itp.
#63 pates
Ty, to dobre jest! Możnaby dodać jeszcze możliwość skakania nad niskimi ściankami, może jakieś potwory do pokonywania, krushery do rozwalania niektórych ścian, drzwi na klucz, żeby gdzieś przejść trzeba znaleść klucz, etc.
#64 balteam
Mało kogo taka gra raczej będzie interesować, jak cośto jakieś dobre multiplayer.
#65 Paulinux
No to to by miało tryb multi
#66 balteam
Chodzi mi o to, że to nie brzmi jak coś fajnego dla chociaż jakiejś liczącej sięliczby ludzi, ja czekam na samoloty :D
#67 daszekmdn
Mi tam się podoba. Multi zrobić wyścigi po takim labiryncie. Coś podobnego w Chinach zażarło.
Dodaj grę o pięknej nazwie "Kocie" :D.
#68 Adasadula
Taa, tablica wyników i gra na planszy z kilkoma osobami, pomocnikami do karmienia, czy ewentualnie wrogiem który karmił by koty na swoją korzyść, błahahaha :), i sklep z bonusami xd, ultra_karma, koszt 250 kociodolarów, przedmiot sam karmi koty przez minutę
-- (daszekmdn):
Mi tam się podoba. Multi zrobić wyścigi po takim labiryncie. Coś podobnego w Chinach zażarło.
Dodaj grę o pięknej nazwie "Kocie" :D.
--
#69 Paulinux
Zobacz na polubienia pod labiryntem i samolotami to od razu jest jasność :D
#70 misiek
I tego właśnie nie rozumiem. Już propozycja Patesa podoba mi się bardziej. A tak chodzić by chodzić to bez sensu. To już lepiej coś takiego, zamknięty jesteś w więzieniu i musisz się wydostać. Kradniesz broń i musisz rozwalać policjantów.
#71 matius
Wpis Patesa, to tak naprawdę rozwinięcie wcześniejszego.
#72 misiek
Ale u Patesa przynajmniej jakaś akcja.
#73 bratczyk96
Dla mnie to nawet się podoba. Z potworami to już nie tak koniecznie jeśli chodzi o mnie. Ja przeczytałem ten wpis o tej grze i tam było powiedziane, iż to nie przechodzić od tak sobie tylko na nie których byłyby różne zagadki i tyym podobne. Przynajmniej ja tak zrozumiałem. Nie wiem, czy już o tym tutaj mówiłem, iż oprócz tych wymienionych pojedyńczych gier to miłoby było jakby pojawiło się coś na styl kurnika dla osób widzących dostępne dla nas jeśli to nie jest takie trudne i o ile to nie problem i jak będzie trochę więcej czasu. Byłbym wtedy za to bardzo wdzięczny.
#74 EugeniuszPompiusz
gierki bajerki, a nie ma rąk do optymalizacji desktopa, strony, a mało rąk do mobila.
No fajne, szczególnie @Postukujacy z tym labiryntem, ale tak jak opisałem powyżej priorytety, Państwo szanowni bo skończymy jak see you mobile.
#75 misiek
Za kurnik wielki like.
#76 Postukujacy
Propozycja, którą opisałem miałaby mieć własnie ten charakter. To rodzaj escape rooma w takiej wersji elektronicznej. Nie chodzenie dla chodzenia, ale konkretnie wydostania się. Widział bym ją bardziej w formie PVE niż PVP to znaczy gramy przeciwko systemowi, światowi, a nie przeciwko sobie. Wręcz ze sobą, w jednej drużynie tak jak to omawiałem poprzednio. Ukrycie przed innymi informacji o naszej roli lub zdolnościach i/lub posiadanym ekwipunku, defakto wymuszenie interakcji z pozostałymi osobami by zorientować się kto jest kim i co ma, dopiero w rozmowie, najlepiej głosowo. PVP widziałbym tu bardziej rankingowo, która drużyna poradziła sobie lepiej np.
#77 misiek
skoro tak to ok
#78 daszekmdn
Wy się tu tak produkujecie a i takobecnie nic z tego bo brak czasu.
#79 bratczyk96
Witam serdecznie! Odświeżam wątek. Czy wiadomo iż jakieś gry się pojawią w którejś kolejnej wersji czy to jeszcze nie było nad tym rozmyśleń?
#80 daszekmdn
Nie ma na to czasu.