EltenLink

Zakończona zbiórka na Eltena na rok 2021

Wróć do Archiwum Eltena

#281 misiek

Zgadzam się w całej rozciągłości: przez ostatnie dwa lata wszystko się zmieniło. Wcześniej byliśmy jednak zgraną społecznością. Owszem, zdarzały się zgrzyty, ale w jakiej społeczności się nie zdarzają. I ty Dawidzie wkładałeś w eltena więcej serca i było widać, że kochasz to co robisz. Ja bardzo dobrze pamiętam zapewnienia, że Elten nie upadnie bez względu na wszystko, no ale cóż, "Mija czas i każdy z nas, chodź ten sam jest inny."
-- (daszekmdn):
Mi chodzi po prostu o jedno.
Teraz jest wielki bum, a użytkownicy pytali co ze zbiórką na ten rok, jak to będzie wyglądało, ile zbieramy etc etc, to wątek powstał dopiero w maju. Gdyby pojawił się już w styczniu, kto wie, czy nie zebrali byście na fundację.
Mam po prostu coraz większe wrażenie, że jest to próba niejawnego ubicia Eltena, tak żeby nikt tego nie wiedział :/.
Sorry, że tak piszę, ale jak mnie znacie, tak wiecie, że jestem człowiekiem, który mówi wszystko w prost, tak, jak myśli chociaż zdarza się cud gdzie się ograniczy jak i w tym przypadku. Ale nie trwa to wiecznie i w pewnym momencie i tak powiem co mi leży na sercu.
Z Eltenem jestem od 6 lat, praktycznie od początku. Widziałem wiele rzeczy, które miały tu miejsce.
Od zalewających nas spamerów, z którymi radziliśmy sobie wg mnie świetnie, gdy było nam dane razem w miłej atmoswerze przez 2 lata współpracować;
Jak zostawaliśmy czasem po zebraniach, od tak, by sobie pogadać;
Jak w betach pojawiały się czasem komiczne błędy wywołujące uśmiech takie jak np ta sama sygnatura u wszystkich i robiliśmy sobie jaja;
Wątki dotyczące betatestów, gdzie wszystkie błędy zanim nowa wersja pojawiła się dla testerów były skrupulatnie wyłapywane i poprawiane mimo końcowej liczby wpisów wynoszącej już ze 2000, nie tak jak teraz;
Radość użytkowników z każdego ewentu bez buczenia, żeto nie jest funkcja x, tylko y;
Wątki informujące o sytuacjach programu nawet czasem na wesoło;
Prywatne wpisy na blogach, wspólne nagrania z innymi użytkownikami.
Nie wiem co się z tym stało. Na prawdę, nie mam pojęcia, ale jakbyś załamał się pod tą falą spamerów i miał tego dość, gdzie miałeś za sobą grono użytkowników, będących w gotowości na wszelaką pomoc.
Smutno mi, gdy patrzę jak wszystko się rozsypało. To, że jeden Bielek z drugim Gallem sobie pokrzyczeli, nie oznacza, żeby dać zabić w sobie pasję, żeby stracić motywację, bo nasza społeczność tylko rośnie w siłę.
Do puki Krzysiek żył, doputy we wszystkich społecznościach było dobrze. Od, taka luźna refleksja.
Ja może też zbyt ostro reaguję, no ale, ja już po prostu tak mam, że gdy widzę pewne rzeczy tak a nie inaczej dopada mnie frustracja.
Na prawdę, nie warto się poddawać. Nikt chyba nie chce drugiego Klango. :)
Ile mogę, tyle daję, przelewam cyklicznie, chodź nie pamiętam, czy i w tym miesiącu, ale po prostu dużo wydatków własnych.
To właśnie było by dobrym rozwiązaniem, takie comiesięczne darowizny w określonej kwocie.
Pokażmy, że nam zależy, chodźby miało być to i te 20 zł :), to w tedy fundację odpali się np na początku czy w połowie 2021.

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2020-08-30 03:31

#282 balteam

Nie dowiemy się co by było gdyby info o zbiórce było od stycznia.
Teraz są 2 wyjścia.
1 to najprostrze zamknięcie Eltena.
2 Robić cały czas zbiórkę, wtedy od następnego roku będzie ona od stycznia siłą rzeczy.
Tylko bez wpłat z zagranicy nie ma szans tego uciągnąć.
Pomysł ze stworzeniem czegoś typu tematy dźwiękowe, jak ktoś zapłaci, można by podrzucić na inne społeczności językowe.
Tylko trzeba to przemyśleć jak to zrobić, bo pojawi się od holery różnych propozycji i nic z tego nie wyjdzie. Może stworzyć ankietę z zapytaniem czy nie wpłaciłeś i jak tak to co cie zmotywuje, czy jakieś rzeczy specjalnie dla ciebie cośzmienią czy nie. Jak tak to jakie to rzeczy. Niech wypowiadająsię ci co by potencjalnie wpłacili.

No i podkreślę to jeszcze raz, że za mało osób wpłaca, od stycznia jak by były wpłaty, to ci co już wpłacili, może tam z 25% więcej by dopłacili, ale wątpię, że więcej. Też nie ma co popadać w skrajność, że milion wpłat by się pojawiło przez 2 miesiące, jak przez 4 się nie pojawiło. Chociaż wynik i tak nie jest zły.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-08-30 04:55

#283 gadaczka

Faktycznie pierwszy post wprowadza w błąd. W związku z tym warto poinformować użytkowników, czy ze zbiórki będą opłacone serwery na taki czas na jaki starczy pieniędzy, a następnie Elten kończy działalność, czy będzie jeszcze podjęta próba utworzenia fundacji w przyszłym roku?

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-08-30 09:18

#284 nuno69

[cytat]
Po drugie, zebrana kwota nie będzie przeznaczona bezpośrednio na opłacenie serwerów. Stanie się funduszem założycielskim fundacji, zaś dopiero przez fundację będzie przekazana na opłacenie serwerów. Oczywiście kwoty administracyjne zostaną
[Koniec Cytatu]
Nie uważam żebyto była zła wola Dawida, po prostu źle sformułował tekst, ale faktycznie domaga się on poprawy.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2020-08-30 10:39

#285 djsenter

Ja się dorzucę pod koniec października lub w listopadzie, niestety wcześniej za bardzo nie ma jak.
Wtedy już będę miał totalną kontrole nad tym gdzie idą moje pieniądze, a że jestem z TZW. Zagranicy, to też zapewne coś więcej da.
Smutne to, ale co ja mogłem w tym momęcie...

Senter San
2020-08-30 12:47

#286 hazel96

Popieram ideę comiesięcznych darowizn, o których wspomniał Daszek. Sama zamierzam się tego podjąć. :)

2020-08-30 13:47

#287 lukasz1993258

a ja powiem tak, jakiś czaz temu przelałem na eltena tyle, ile byłem wstanie.to chyba był z miesiąc lub 2 miesiące temu. jeśli bende miał możliwość to oczywiście przeleje, ale mam nadzieje, że elten sie utrzyma.

2020-08-30 14:20

#288 Elanor

Fakt, Elten jest w tej chwili nie do poznania. Niestety mimo rozwoju projektu, nie jest to jakaś wybitnie... yyy, dobra zmiana. Ci, którzy dołączyli później pewnie nie będą wiedzieć o co chodzi, ale naprawdę, było tu inaczej.
Nie będę jednak robić offtopu. Tak mi się po prostu nasunęło.

2020-08-30 16:47

#289 balteam

E tam, jak dla mnie jest normalnie.
Ani lepiej ani gorzej, tyko tyle, że mało osób wybitnych tu się znajduje. Mam na myśli takich, które by mogły założyć jakąś grupę i ją wyciągnąć do bardzo aktywnej.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-08-30 17:59

#290 lukasz1993258

elanor ma racje, to nie jest to, co było kiedyś kiedyś fora tu szalały, a teraz pare wpisuw na dzień, że nie wspomne o blogach.

2020-08-30 18:25

#291 gadaczka

Hm, a co konkretnie masz na myśli? Bo problemy z użytkownikami, z ich podejściem do moderacji i administracji są już dość długo. Często niestety mamy tendencje do idealizowani dawniejszych czasów.
--Cytat (Elanor):
Fakt, Elten jest w tej chwili nie do poznania. Niestety mimo rozwoju projektu, nie jest to jakaś wybitnie... yyy, dobra zmiana. Ci, którzy dołączyli później pewnie nie będą wiedzieć o co chodzi, ale naprawdę, było tu inaczej.
Nie będę jednak robić offtopu. Tak mi się po prostu nasunęło.

--Koniec cytatu

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-08-30 18:27

#292 balteam

Pajper patrzył miesiąc temu na statystyki aktywności, to wcale wpisów mniej nie było, nawet więcej, ale zależy do jakigo okresu się poruwnuje. Po prostu rozbite jest to na różne grupy.

2020-08-30 18:53

#293 majkmik1981

A ja z Daszkiem też się zgadzam w pełni.
O jakich dwóch miesiącach my tu muwimy? Gdyby wątek powstał w styczniu, a nie w maju, to nie dwa miesiące doszły by, jeno 5. PIĘĆ MIESIĘCY! Ile można utyskiwać na niedawannie? Przez 5 miesięcy, chociażby jedna dróga więcej kwoty gdyby wpadła, to już by było coś, a tak, .....

--Cytat (balteam):
Nie dowiemy się co by było gdyby info o zbiórce było od stycznia.
Teraz są 2 wyjścia.
1 to najprostrze zamknięcie Eltena.
2 Robić cały czas zbiórkę, wtedy od następnego roku będzie ona od stycznia siłą rzeczy.
Tylko bez wpłat z zagranicy nie ma szans tego uciągnąć.
Pomysł ze stworzeniem czegoś typu tematy dźwiękowe, jak ktoś zapłaci, można by podrzucić na inne społeczności językowe.
Tylko trzeba to przemyśleć jak to zrobić, bo pojawi się od holery różnych propozycji i nic z tego nie wyjdzie. Może stworzyć ankietę z zapytaniem czy nie wpłaciłeś i jak tak to co cie zmotywuje, czy jakieś rzeczy specjalnie dla ciebie cośzmienią czy nie. Jak tak to jakie to rzeczy. Niech wypowiadająsię ci co by potencjalnie wpłacili.

No i podkreślę to jeszcze raz, że za mało osób wpłaca, od stycznia jak by były wpłaty, to ci co już wpłacili, może tam z 25% więcej by dopłacili, ale wątpię, że więcej. Też nie ma co popadać w skrajność, że milion wpłat by się pojawiło przez 2 miesiące, jak przez 4 się nie pojawiło. Chociaż wynik i tak nie jest zły.

--Koniec cytatu

2020-08-30 20:51

#294 tomecki

Moment, bo coś mi się nie zgadza. Płatne usługi na Eltenie sa nielegalne, ale już płatne treści innych użytkowników jak najbardziej są zgodne z prawem?
Tak w ogóle często w takich przypadkach twórca dzieli się środkami z tym, na kogo zbiera. W ten sposób zarówno ten, kto coś robi nie musi koniecznie tworzyć tego za frajer, jednocześnie Elten może swoje dostać.

2020-08-30 22:51

#295 pajper

@tomecki
Założenie jest takie, że Elten nie ma żadnych treści, to użytkownicy udostępniają treści za opłatą i oni przekazują zarobki Eltenowi.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-08-30 22:54

#296 gadaczka

Ale czy w twoim założeniu muszą przekazywać, czy mogą? Jeżeli mogą to czy od nich zależy jaką ich część?
--Cytat (pajper):
@tomecki
Założenie jest takie, że Elten nie ma żadnych treści, to użytkownicy udostępniają treści za opłatą i oni przekazują zarobki Eltenowi.

--Koniec cytatu

2020-08-31 09:13

#297 Prof.Falkowicz

słuchajcie ja też popieram comiesięczne darowizny które będą przesyłane na konto Dawida a zamiast tyle gadać co by było gdyby to weźmy się wszyscy do tego żeby każdy dał co miesiąc ile może bo od gadania serwery się nie opłacą dobrze mówię?

2020-09-03 17:33

#298 Zuzler

A jak myślisz, ilu osobom chce się o tym pamiętać, żeby co miesiąc wysyłać Dawidowi piniążki?

2020-09-03 20:18

#299 nuno69

Jeszcze gdyby to cokolwiek dawało. Tak to w sumie wrzucamy pieniądze w /dev/null, i w sumie nie dziwię się, że ludziom się nie chce, ale nie dziwię się też Dawidowi, który jednak tych pieniędzy potrzebuje.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2020-09-03 20:38

#300 Zuzler

Swoją drogą, skoro zmieniły się plany i powiększyła kwota, proponuję nieco przeedytować wiadomość przywitalną. :)

Edytowano 2020-09-03 23:10