Transkrypcja
No i słuchajcie, sytuacja jest tego typu, że od 28 grudnia do 17 stycznia powraca do nas narodowa kwarantanna i wszystko będzie zamknięte. Dodatkowo w Sylwestra od godziny 19 do 6 rano będzie zakaz przemieszczania się.
No i słuchajcie, sytuacja jest tego typu, że od 28 grudnia do 17 stycznia powraca do nas narodowa kwarantanna i wszystko będzie zamknięte. Dodatkowo w Sylwestra od godziny 19 do 6 rano będzie zakaz przemieszczania się.
Tylko po co ta kwarantanna, skoro liczba zakażonych spada? Gdzie tu sens? Po co? Ludzie się nie dają, będą protestować.
Ja tam nie wiem po co, ale fakt faktem kwarantanna będzie, tak jak wspomniałem, od 28 grudnia, czyli to będzie poniedziałek, aż do 17 stycznia, czyli do końca felii szkolnych. Ale nie wiem dlaczego mi się cały czas wydaje, że oni tą kwarantannę przedłużą. No i tak jak wspomniałem, w Sylwestra od godziny 19 do 6 rano będzie zakaz przemieszczania się. No to tegoroczny Sylwestar, że tak powiem, będzie innym Sylwestrem. No cóż, w takim wypadku... Dosyć nietypowe powitanie Nowego Roku. Może w tym Nowym Roku coś się zmieni, bo jak na początku jest źle, to zazwyczaj potem jest znacznie lepiej. Czy tak będzie? No cóż, nie wiadomo.
Oj tam, oj tam, zakaz przemieszczania, tylko gadki polityków tam. Sami niech się zamkną w swojej kancelarii.
Bo ograniczają nam wolność i kontrary, zamiast na konstytucję. To jest wolny kraj i każdy obywatel ma robić co mu się podoba. No, wolności trzeba, a nie jakieś ograniczenia. Bo sobie politycy tak wymyślili.
Dlatego kwarantanna będzie, żeby ludzie nie zaczęli wyjeżdżać Gdzieś wiadomo, że są ferie zimowe I sylwestry mogłyby być Dlatego zrobili tą kwarantannę, żeby po prostu Nie wyjeżdżać i nie rozprzestrzeniać Wirusa, dlatego, że W Niemczech już jest godzina policyjna Gdyż zakażenie sięgają dwudziestu chyba czteru, czy pięciu tysięcy No i kolejne państwa wprowadziło lockdown Dzisiaj słuchałem w faktach Nie, w faktach, czy w wydarzeniach Holandia wprowadza pięciotygodniowy lockdown Więc tutaj właśnie o to chodzi, żeby nie rozprzestrzeniać tego wirusa Żeby się nie gromadzić, dlatego Muszą niestety być wprowadzone ograniczenia Wiadomo, że się to nie podoba No ale cóż zrobić
Nic, Mati, po prostu jak tak dalej będzie, to ludzie zaczną wpadać w depresję. Tak mi się coś wydaje. A jeszcze przed chwilą słuchałem wiadomości, to ktoś na Twitterze napisał, że za czasów wojny to godzina policyjna na Sylwestra była zniesiona, a teraz jest przywrócona.
Ludzie już zaczynają wpadać w depresję, no bo pierwszym czynnikiem jest taka utrata pracy. Jeżeli utrata pracy, to utrata mieszkania. Bardzo dużo ludzi bezdomnych stało się przez tego COVID-a. A druga sprawa, no to ludzie zaczynają wpadać w depresję, no bo może i zdalną pracę mają, może i mieszkanie mają, ale siedzieć w czterech ścianach dzień w dzień, nie móc się spotkać, to po prostu zaczyna coś się dziać. W Niemczech jeszcze jest tak, że są tylko sklepy otwarte, nie pamiętam dokładnie, żeby teraz nie pomylić, ale wiem, że są otwarte dwie godziny rano dla seniorów i po południu dwie godziny dla ludzi, więc no to już w ogóle masakra.
Nie, to tam jest masakra w takim razie, no nie. No, no nieźle.
No to prawda, w Polsce to przynajmniej zamykają galerie, ale będą otwarte apteki, drogerie, spożywczaki, nie będzie w sumie tak naprawdę godziny policyjnej, no wiadomo, bo jedynie tylko Sylwestra. No pewnie to jest zrobione, żeby ludzie nie łazili do siebie na imprezy, ale w sumie jeżeli ktoś mądry, to i tak zrobi imprezę, bo przyjdzie sobie o godzinie 6, czy 18 i będzie siedział do 6 rano. No więc troszeczkę to im to nic nie da, no ale mniej się z tym. Nawet z tego co wiem, normalnie z psami można wychodzić, więc to też można przy okazji wejść sobie z pieskiem i zachodzić o sklep, no chyba, że będą sklepy zamknięte, no to wtedy nie. No ale jeżeli ktoś mądry, to imprezę zorganizuje, a tak to godzina policyjna i nie będzie. A no niestety w Niemczech między 21 a 6, to już od tamtego tygodnia. Gdzie jest w ogóle nie można wychodzić z domów.
Oby tylko u nas tak nie było na co dzień, jak się okaże, że do 17 jednak uznają, że trzeba przedłużyć.
Co do tematu koronawirusa, to dzisiaj słuchałem sobie, bo patrzyłem sobie na Facebooku różne rzeczy i no, przy okazji jeden filmik na Watch się spodobał, babka przeprowadzała wywiad z wirusologiem, który mówił, jakie mogą być teoretyczne, znaczy no, w praktyce, jak to może wyglądać, jak ta szczepionka, raczej no. Nasz, w ogóle, na przykład mówił tutaj, na przykład, żeby no, że te osoby, które mają, bezbawowo przechodzą to, trudno jest ich wykryć, ale no, no, że 20 milionów ludzi będzie zaszczepionych, a drugie 20 przygóruje, no to takie. I tam też mówiono o dwóch szczepionkach, które zawierają tylko RNA, znaczy ja powiem tak, ja i tak nie zamierzam się szczepić, bo to z tego. A tak a propos nawiązywania do Narodowej Quarantyny, to jest po to to wprowadzone, żeby no, żeby ludzie nie wyjeżdżali nigdzie, jak to właśnie Mateusz powiedział. Nie przemieszczali się tak, czyli będą też, oprócz różnych tam różnych rzeczy zamkniętych, to też będą zamknięte hotele, schroniska i stoki naciarskie w ogóle. Czyli z turystyka, turystyka dostanie, no, znowu, raz i tak nadal jest to, no, jest to, no, jest niedobrze, no, mówiąc krótko. No i to tyle z mojej strony, jeśli chodzi o to, bo dzisiaj tak słuchałem właśnie tego eksperta, no i stwierdziłem, że się tu wypowiem, bo. No, powiem tak, po prostu mamy, no, no, musimy to przeczekać, ale no widać, że Sylwester w tym roku to będzie porażka, no tak powiem. Czyli nie będzie można imprezować, jak to kiedyś zawsze bywało, tylko spędzić go w domu, no ale to nie, no, nieciekawie jest. No, to tyle z mojej strony, pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Wam miłego dnia.
Ponury żart Ministra Zdrowia. Przecież zakażenia spadają. No to jakim cudem to jest robione? Ach, żeby wrócił 2019 rok. Myślę, że ludzie to obejdą, że się nie radzą. Będą sobie wyjeżdżać, będą sobie robić co chcą. Przecież to jest wolny kraj i żadne rozporządzenia nie będą im nakazywać co mają robić. Szczególnie ci rządzący. Już się całkiem posrało.
Przecież słyszałem kiedyś tam mówili, że jak będzie 29 tysięcy, życzą 30, wtedy wprowadzamy kwarantannę narodową. A czy tak jest? Nie. To co, teraz zaczną zawyżać statystyki, bo trzeba wprowadzić kwarantannę, teraz będzie więcej zakażeń? O nie, panowie, nie uda się to.
A i jeszcze jedno, że najpierw mówią, nie zamykamy stoków, nie zamykamy stoków, nie zamykamy, a teraz o, chcą zamknąć. Kłamce. Już straciłem do nich całkowicie zaufanie. Już im nie ufam. Teraz będzie kwarantanna, nie wiadomo do kiedy, czy do 18 stycznia. 18 stycznia wymyślą, że nie, jeszcze przedłużymy i tak będą sobie przedłużać. Otwieramy, zamykamy, otwieramy, zamykamy. Konstytucje sobie przeczytajcie.
No cóż, jakby to powiedzieć, mi też się dużo rzeczy tutaj nie podoba, bo naprawdę mi się dużo rzeczy nie podoba. Przede wszystkim ta kwarantanna, która ma wejść od 28 grudnia, no ale tak naprawdę oni się tłumaczą tym, że to wszystko po to, żebyśmy się nie przemyśleli nigdzie w Sylwestra. A z drugiej strony i tak mamy lepszą sytuację niż w Niemczech jest, bo w Niemczech to jest masakra totalna. A poza tym, Markusie, powiem Ci tak jeszcze od siebie, że za nieprzestrzeganie zasad to grożą mandaty i to chyba niemałe. Także, no niestety, na dzień dzisiejszy tak to wygląda. No i tegoroczny Sylwester. To będzie totalna porażka, to będzie koszmar. To nie będzie w ogóle, nie wiem w ogóle czy jest sens tego, tym dniem w ogóle nazwać Sylwestrem, znaczy tym dniem nazwać Sylwestrem, bo to po prostu będzie totalna, totalna masakra i totalna porażka. Tegoroczny Sylwester, to ja tego nie będę komentował, bo to po prostu brak słów. Mówię, nie wiem czy w ogóle jest sens 35. Ja się grudnia w tym roku nazywam Sylwestrem, bo to naprawdę jest jakaś totalna masakra, co tu będzie. Fakt faktem, tylko w tym dniu będzie wprowadzona, że tak powiem, godzina policyjna, ale po prostu, no nie wiem, nie umiem sobie tego dnia wyobrazić. Zawsze ludzie wychodzili, zawsze coś się działo. Nie, po prostu nieciekawie będzie. Powitanie nowego roku po prostu... Bez komentarzy.
Raczej ja powiem tak. Co ma konstytucja do... Zresztą ja nie będę się odnosił do tych tematów, bo politycznie ten temat był stworzony tylko po to, żeby nie odnosić się w sposób polityczny. Tylko raczej też z punktu widzenia... Właśnie ja tu się odniosłem z punktu widzenia medycznego, nie politycznego. A polityka mnie w ogóle nie interesuje. A po pierwsze jest to wprowadzone po to, żeby ludzie nie przemieszczali się itd. Właśnie od Sylwestra ma być ta godzina policyjna, tylko w Sylwestra, więc żeby ludzie się nie przemieszczali. Tak? I to jest właśnie po to wprowadzone. A za nieprzestrzeganie właśnie takich restrykcji będzie to groziło mandatem. I tu akurat, jeśli chodzi o Ciebie, no to... Ja wiem, że to jest złe, raczej no jest to denerwujące, ale trzeba się po prostu do tego dostosować. Ja jestem tego zdania... Wiem, że jest źle, ale trzeba się do tego po prostu przystosować i myśleć pozytywnie. A nie panikować. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam.
Żeby uspokoić trochę całą sytuację, mamy 11 tysięcy nowych zakażeń, 426 gonów. I nie ma mowy o żadnej kwarantannie narodowej. Żeby było 30 tysięcy, to okej.
No właśnie coś czytałem na Warszawa w pigułce, że podobnie z tej kwarantanny nie będzie, ale muszę to gdzieś jeszcze raz tam przeczytać, bo mi link uciekł, akurat coś innego musiałem zrobić, ale gdzieś mi taki link się obił o Facebooka, więc muszę go potem na spokojnie znaleźć.
No to żart nie mi się udał, pośmiejemy się troszeczkę z ministerstwa.