Właśnie co do Millenium, to właśnie jest akcja, że to jest pierwszy bank, który zamaga swoje placówki. My to będziemy tu plotkę dementować, bo jest plan, żebym sobie pojechał do banku i podłączył kartę pod telefon i zrobił Apple Pay.
Zobaczymy. Urzędy są zamknięte, ZUSy są podobnie zamknięte. Ile urzędów skarbowych mogą ludzie tylko się udać, ci co mają jakieś tam potwierdzenie mailowe, że się widzieli, tak stricte zwykły petent wejdzie z ulicy, nie może.
Druga ta sprawa jest taka, że dzieci, które chodzą gdzieś na zewnątrz i to w miejscach miejska, będą chyba wiadomo z tego co czytałem od Sławomira,
i rodzice będą płacić pieniądze.
Pięć tysięcy kary za co żyli upilnowali dziecko i dziecko chodzi, pomimo, że jest zagrożeniem wirusem.
No i kolejna akcja to są autobusy. Nie wiem jak w innych miastach, ale tu w Bielsku jest zrobione tak, że do pierwszych drzwi w ogóle nie można wsiąść.
Kierowca otwiera sam drugie i trzecie drzwi. Plus bilety nie będą sprawdzane i nie będzie można kupić biletu od kierowcy.
W ogóle podobnie, że akcja była przedwczoraj, czy wczoraj w Warszawie, że stacje META trzy zamknięte były, bo podejrzewali u jakiegoś pasażera koronawirusa, że jakiś sanepid tam wkroczył.
No, więc robisz, szczerze powiedziałem, gdzie zawsze się ciekawię.
No i zobaczymy jak to będzie tutaj dalej wszystko funkcjonowało.
Miejmy nadzieję, że do tygodnia, do dwóch to się wszystko umie, bo ja też muszę wrócić do Warszawy.
Dziękuję.
też mam
nadzieję, że to się jak najszybciej
unormuje, swoją drogą
nawiasem mówiąc, to
teraz sobie właśnie
przypomniałem, że wczoraj
na dworcu
w Warszawie
Centralnej
w Warszawie Centralnej
zostały zamknięte wszystkie toalety
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Ja u wszystkim. Takie dwie kwestie, które tu były poruszone. Pierwsza to ta polityczna.
Gdyby to była prawda, to czy nie jest tak, że my dostajemy rykoszetem?
A druga kwestia to jest taka, że tutaj Łukasz bałeś się, że
picernie będą zamykane. Wiesz co? Nie.
Nie dalej, jak chyba trzy dni temu, czy dwa?
Dwa. Czyli przedwczoraj to było.
Pizze jadłem, bo jak Cię najdzie ochota na to, żeby sobie pizzę zamówić,
to możesz sobie zamówić do domu. Oni Ci dowiozą.
Jeżeli masz takie smakowanie,
to masz domaćki na pizzę.
Nie dalej, jak przedwczoraj myśmy z żoną pizzę jedli
i ta pizza była...
Więc jak boisz się o to, jeżeli jeszcze się boisz,
to się nie bój.
Wszystko będzie spoko, Jerza,
bo pizzę
sobie możesz zamówić, jak już mówiłem.
No.
Co do kościołów, nie ma mszy.
To znaczy msze są,
ale niby 50 osób w kościele może tylko być.
I najlepiej obejrzeć sobie
w telewizji transmisje.
Myśmy teraz z żoną tak w niedzielę zrobili.
Obejrzeliśmy sobie transmisje
w telewizji.
Odnośnie zamówienia pizzy, to wiem, że można pizzę zamówić, akurat tak się składa, ale po prostu ja mówiłem parę postów wstecz, że mają być pizzerie po prostu zamykane, z tego co ja słyszałem bynajmniej.
Nie wiem ile w tym jest prawdy dokładnie, ale tak rzekomo ma być. Nie wiem czy do tego dojdzie, nie wiem też jak to dalej wygląda, ale tak rzekomo miało być. Czy tak jest? No to na ten temat już nie wypowiem, bo to mi jest już całkowicie ciężko powiedzieć, czy tak naprawdę jest, czy też i nie ma.
No w każdym razie po prostu póki co...
No wydaje mi się, że nawet jakbyśmy kebaba zamówili, czy nie wiem, cokolwiek innego, to tak jak wspomniałeś nam doniosą bez żadnego problemu. Także na razie tyle.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Łukaszu, odniosę się tutaj do Ciebie. Możesz normalnie z pizzerii zamówić, jak to właśnie też Dominik się odniósł do tego, jeśli chodzi o to.
Chodzi o to, że dowozy mogą Ci dowieźć tą pizzę normalnie i nie ma tam żadnych problemów z dowozem.
Albo na wynos też można sobie wziąć, ale lepiej dowóz, bo zamówisz, no i Ci dowiozą i będziesz miał git.
Żadne pizzerie nie zostaną zamknięte. W restauracjach też tak możesz, tylko te restauracje też muszą mieć dowóz właśnie.
Jak nie mają, no to trzeba na wynos, bo normalnie na miejscu to nie zjesz. Tak jest ustalone. Pozdrawiam.
Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??
Nie, no ja wiem, że pizzę można spokojnie sobie zamówić, ale po prostu mi chodzi o to, że jakiś czas temu słyszałem, że właśnie pizzerie mają być zamykane, także, także szczerze powiedziawszy, po części trochę, to ja nic z tego nie rozumiem, no ale cóż, skoro nie będą zamykane, no to dobrze w takim razie.
No, no chyba, że naprawdę sytuacja będzie jeszcze bardziej poważna, to wtedy, to już wiadomo, że będzie to dosyć problematyczne, więc no tak to właśnie tutaj wygląda.
informuję was
wszem i wobec, że
od jutra
jest ograniczenie
w swobodnym poruszaniu się
będzie można z domu
tylko wyjść
w nagłych przypadkach, czy to
do sklepu, czy wyjście
z psem, czy na przykład
coś bardzo pilnego
załatwić, to ograniczenie
wstępnie
ma być do 11 kwietnia
ale powiem wam szczerze, że
ja coś czuję, że to
potrwa o wiele, wiele
dłużej
Co do tych ogrodzień, no to w sumie i tak jest pogoda jak nie jest, nie było zbyt na spodnie zimno, więc i tak w sumie nie było będzie nawet wyjść na morze, rzeczywiście gdyby to było w latach, no to by te ogrodzień, a było tylko przy nabawach, spotkać się jakaś tu, tam, no to rzeczywiście problem, no a w taką pogodę to w sumie co robić, kupić podstawowe zakupy, wyjść z psami, bo u nas z psami,
w tym przypadku, no i w sumie tylko siedzi się, pomówiona się, sobie ale gra się wtedy, co do granicy, to jeszcze jest tak, że w autopogodach, że robią w kompleksie miejskiej, to mogą być, nawet zresztą tak, że w połowach siedzeń wolnych, na pewno nie ma, nie może być, że ludzie stoją, tylko wszyscy muszą siedzieć i w odległości od siebie,
to jest pewna sprawa.
Z tych ograniczeń, to kościoły wprowadziły, że do pięciu osób, no być może cztery osoby, plus piąty ksiądz, gdzieś słyszałem, że w maksówkach, no być tak, że z tyłu jedna osoba i z przodu kierowca, plus jeszcze załóżmy, no być może coś takiego,
ale to pewne to, że...
no nie będzie na pewno święcenia połow karmów,
na pewno tego nie będzie.
I jest gdzieś powiedziane, że wideo musi wygaszać w maju, czerwiec,
co do powrotu do szkół,
albo dzieci wrócą w czerwcu, albo w połowie czerwca,
więc zobaczymy, jak to...
na reinvencie.
EURO 2020 nie ma i Igrzysk Olimpijski w Tokio też zostało przerzucone na 2021 rok.
Jeśli chodzi o to ograniczenie, to to ograniczenie wchodzi od dzisiaj, nie od jutra, że dotyczy te osoby, że można wyjść na dwór, ale tylko w dwie osoby, w trzy osoby już nie, ponieważ będzie grozić za to kara.
Tam do sklepu itd. można też wyjść i ogólnie. Nie dotyczy to tylko bliższej rodziny, czyli można wyjść tam z rodziną sobie na spacer w trzy osoby, ale dalej to, ale, ale, a i zgromadzenia mogą być tylko do pięciu osób, nie więcej.
No i...
To tyle, co chciałem powiedzieć na ten temat, bo dzisiaj była konferencja sztabu kryzysowego.
Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??
Także, jak sami państwo słyszycie, sytuacja, w której się obecnie znaleźliśmy, jest trudną sytuacją, niestety.
No i cóż, no trzeba jakoś to, trzeba to jakoś po prostu przecierpieć, że tak powiem, więc no niestety, ale trzeba to przecierpieć.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że z dnia na dzień po prostu osób zarażonych koronawirusa przybywa, no i to jest najstraszniejsze, bo już jest prawie 8.
700 zarażonych osób, z czego 10 osób, no bądź co, bądź niestety zmarło, więc taka tutaj niestety jest sytuacja i no cóż, trzeba po prostu na chwilę obecną się jakoś do tego dostosować.
No bo, no tak jak mówię, niestety innego wyjścia na chwilę obecną nie ma.
Oczywiście.
Będę tutaj w miarę możliwości przekazywać informacje odnośnie dalszych postanowień, jakie będą.
Trochę mnie zszokowałeś przed chwilą, że powrót do szkół ma być prawdopodobnie w czerwcu nawet, no ale to jak taka sytuacja będzie dalej, no to niestety, ale tak może być, no niestety.
Sytuacja, w której jesteśmy jest trudna.
A wiadomo, że to jest trudna sytuacja, ale lepiej, żeby te ograniczenia wyprowadzić, lepiej, żeby ludzie posiedzieli w tych domach, żeby nie było sytuacji z Bergamo, z Lombardii, z Morze, czy z Hiszpanii, gdzie tam już ciała chowają na lodowisku, przetrzymują te ciała, bo nie ma gdzie indziej.
Więc lepiej, żeby wprowadzono teraz te ograniczenia, żeby to wszystko uspokoić, niż żeby miało być jakieś tam powtórzenie z Włoch, czy z Chin na dzień.
Teraz, nie wiem, po 15, czy 16, zarażeń, zakażeń jest 799 i chyba 10 osób śmiertelnych zostało.
To by się powiedziało.
No ale jeżeli sytuacja się nie unormuje, no to będzie coraz gorzej niestety i te ograniczenia będą coraz bardziej dawały nam o sobie znać, tak?
Teraz na razie jest tak jak mówisz, tylko że ja myślałem, że to od jutra jest wprowadzone, a tu się okazuje, że już od dzisiaj, no to cóż.
No niestety, ale mówię, tak jak mówię, że jeżeli taka sytuacja będzie dalej, no to w końcu się skończy tak, że tak jak jest we Francji, we Francji jest tak, że można wychodzić, ale tylko na kartki, no nie?
Więc ja się nawet nie zdziwię, jak tutaj do tego dojdzie w końcu, więc no.
Cóż.
Trzeba to zrobić.
Trzeba to zrobić.
Trzeba to, tak jak mówiłem, jakoś po prostu przecierpieć, gdyż po prostu na chwilę obecną innej sytuacji niestety nie ma.
To znaczy, chciałem powiedzieć, że nie ma innego wyjścia.
To tyle.
No bo tak jest, jak ty mówisz, Mati, właśnie tak jest, jest 799 osób zarażonych koroną wirusa.
No ale cóż, no zobaczymy, zobaczymy czy to się w końcu uspokoi po wprowadzeniu tego zakazu.
Pozostaje teraz tylko patrzeć.
Znaczy to nie jest wyjście na kartkę, tylko to jest wyjście na taką samą kartę, taką kartę pozwolenia, czy do pracy, czy coś, to mi znajomy mówił w Jerozolimie, w Rzymie i ona mi mówiła właśnie, że jest coś takiego, że masz wyjście na kartę, czy jakieś tam specjalne pozwolenia,
na sylwiance jest na przykład, sylwiance, dobrze sylwiance jest wrodzona rodzina policyjna, że od 14 do rano, czy którejś tam nie można w ogóle z domu wychodzić, no więc tak to jest, zdecydowane w innych krajach.
Witam Was bardzo serdecznie, informuję Was wszem i wobec, że zapewne dostaliście alerty odnośnie koronawirusu sms-em, bo ja dostałem.
Mało tego, przed chwilą usłyszałem w wiadomościach, że ma być nawet taka sytuacja, w której po prostu będą jeździć jakieś tam busy z komunikatami głosowymi.
Także cóż, no i jakby tego było jeszcze mało, polskie granice są zamknięte do 13.
kwietnia.
Te granice są zamknięte do 13 kwietnia, ale one są zamknięte dla turystów, a osoby, które wyjeżdżają po pracy za granicę, czy coś, mogą normalnie tą granicę przekroczyć bez żadnych odpowiedzi.
Jeżeli ktoś idzie z Polski do Niemiec, może tą granicę przekroczyć, tam, nie wiem, po Czech, czy coś. Jedynie może na granicy będzie wyższa temperatura, plus może być poddany przyniósł 14-dniowych kwarantanny, ale normalnie z Polski do pracy wyjechać można.
Nie wiem, jak to jest w celach turystycznych, ale normalnie można sobie do pracy bez żadnego problemu wyjechać.
Dziękuję.
Aha, to tak. No ale jednak jak sytuacja się w jakikolwiek sposób nie unormuje do 13.00, no to może być też taka sytuacja, że faktycznie to przedłużą.
I wtedy no to wiadomo.
Więc tak to na chwilę obecną wygląda.
A jeszcze z takich informacji, chyba godzinę temu kolejna ofiara zmarła.
I chyba to jakiś 70-letni kierowca, który pracował gdzieś na Dolnym Śląsku i tam chyba autobus prowadził.
Z tego co wiem.
Więc no niestety, ale kolejna ofiara zmarła.
Ale także przez cały czas trwania epidemii należy zdrowie i życie nasze poradni i bliższych.
Szanowni Państwo, tu policja.
W związku z oburzeniem koronawirusa prosimy, aby dla własnego bezpieczeństwa pozostać w domach.
Jeżeli niezbędny jest opóźnienie miejsca zamieszkania, należy unikać bezpośredniego kontaktu z innymi osobami, zachowując wystarcz co najmniej dwóch metrów.
Prosimy o niegotowanie się, aby zminimalizować ryzyko zakażenia.
Materujemy, zostańcie w domach.
To od odpowiedzialnej postawy każdego z nas, nie tylko dzisiaj i jutro,
ale także przez cały czas.
Trwania epidemii należy zdrowie i życie nasze poradni i bliższych.
Szanowni Państwo, tu policja.
W związku z oburzeniem koronawirusa prosimy, aby dla własnego bezpieczeństwa pozostać w domach.
I tak właśnie od co najmniej pół godziny tutaj w Tarnowie tak to wygląda.
Jeździ sobie policja i pod oknami dają.
Właśnie taki oto komunikat.
Więc tak sobie jeżdżą między blokami i jak macie właśnie tutaj możliwość to usłyszeć, tak to właśnie wygląda na dzień dzisiejszy.
Zobaczymy, czy jeszcze będą jeździć pod moim oknem.
Tak sobie tutaj jeżdżą między blokami.
O, no i na razie jest cisza.
Ale tak jak mówię tutaj w Tarnowie właśnie tak ten komunikat wygląda.
On jest puszczany co parę minut od pół godziny.
I tak to sobie jeździ między blokami.
O.
Ciekawe swoją drogą ile to będzie trwać.
To puszczenie tego komunikatu.
Tak jak właśnie mieliście to przyjemność usłyszeć tyle.
O, a u nas w Bielsku czegoś takiego nie było.
W piątek był taki dziwny dźwięk.
Wszyscy zastanawialiśmy się co to jest.
O, Bielska. Wszyscy znamy działo.
To nawet był ten filmik.
Później w piątek, w poniedziałek było to samo.
Potem był komunikat, żeby zostać w domu i tyle w sumie.
Jeden taki.
No i później był jeszcze raz ten dźwięk dziwny.
A później się okazało, że testują system informowania o trudności.
Ale komunikat taki z tych jak w Tarnowie czy coś to nie ma.
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)
This site uses cookies to enhance your experience.