EltenLink

Elten dla Androida - decyzja

Wróć do Pozostałe platformy

#81 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane

Spoko, a tak się bałem, że tego eltena dla andro nie bendzie.
Gratki dla gościa.

2020-04-04 14:22

#82 longshoot

to jak już będzie jakaś beta, to ja apk poproszę :D

2020-04-04 14:23

#83 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane

Ja też.

2020-04-04 14:23

#84 monstricek

Gość taki sobie, ale może coś zrobi. Dawidzie, życzę cierpliwości.

2020-04-04 14:33

#85 Julitka

Ej, nie przesadzajcie z tym entuzjazmem. Tu już byli tacy, co dużo obiecywali. Cieszę się po prostu, że w ogóle jest jakiś odzew.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-04-04 15:10

#86 misiek

A myślałem, że to ty, tak to by była jeszcze nadzieja.
--Cytat (monstricek):

--Koniec cytatu

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-04-04 17:02

#87 zywek

Ciekaw jestem, jak szybko się zniechęci. Z tkim podejściem jakie tu zostalo zaprezentowane na mojej chęci pomocy to się spdziewam, ze szybko.

2020-04-04 17:13

#88 talpa171

Ej no, Żywek, nie siej defetyzmu... Skoro ktoś zadeklarował chęć pomocy, to super, trzymamy kciuki i życzymy powodzenia. A komentarze typu: mam nadzieję, że Tobię się też nie uda, to serio słaby pomysł.

2020-04-04 18:56

#89 Julitka

Muszę się zgodzić z Talpą. To, jak określasz pajpera, jest niesmaczne. Jakie tam sobie macie podejście do programowania, takie macie, nic mi do tego, ale jednak kulturę osobistą on ma większą w tych wpisach.
A co do tej pomocy, to najpierw niech tam sobie ustalą szczegóły. Wiadomo, nie każdy musi się zgrać. Spodziewajmy się najgorszego, a oczekujmy najlepszego.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-04-04 19:15

#90 monstricek

Ten raczej nie zniechęci się, ale jest o tyle specyficzny, że niewiem, czy program, który napisze, będzie w jakimś stopniu użyteczny.
--Cytat (żywek):
Ciekaw jestem, jak szybko się zniechęci. Z tkim podejściem jakie tu zostalo zaprezentowane na mojej chęci pomocy to się spdziewam, ze szybko.

--Koniec cytatu

2020-04-05 08:44

#91 monstricek

Nie, broń boże od bycia Kozłowskim.
--Cytat (łysy):
A myślałem, że to ty, tak to by była jeszcze nadzieja.
--Cytat (monstricek):

--Koniec cytatu

--Koniec cytatu

2020-04-05 08:44

#92 Julitka

Ale mówisz to na podstawie jego kompetencji, czy po prostu osobowości?
No cóż, zobaczymy.
--Cytat (monstricek):
Ten raczej nie zniechęci się, ale jest o tyle specyficzny, że niewiem, czy program, który napisze, będzie w jakimś stopniu użyteczny.
--Cytat (żywek):

--Koniec cytatu

--Koniec cytatu

2020-04-05 09:52

#93 monstricek

Na podstawie i tego, i tego. Znam gościa 10 lat. Naprawdę mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie.

2020-04-05 10:10

#94 daszekmdn

Sasza z tego co wiem już trochę apek na Androida zrobił, więc faktycznie są szanse, że coś z tego wyjdzie, bo nowicjuszem nie jest.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2020-04-05 14:44

#95 pajper

Myślałem nad tą sprawą, rozmawialiśmy na konferencji i przedstawiam następującą propozycję.
Elten dla iOS jest już w pewnej części napisany, ale nie jest to bardzo dużo. Jestem gotów zmienić język i SDK. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że cokolwiek wybierzemy, stracimy czas na rozwój tego, a w dodatku na pewno i ja będę musiał nauczyć się nowej platformy.

Przyjrzałem się możliwością i w grę wchodzą React Native albo Xamarin. Jest jeszcze wspomniany na konferencji Flutter, ale przejrzałem kilka sampli i powiadam, że język Dart po prostu mi się nie podoba, próbuje być czymś między Javą a C#/OC, w skutek czego jest mieszaniną wszystkiego, prywatne odczucia. :D
Można więc przeportować Eltena Mobile (iOS i Android) na C# (Xamarin) albo JS (React Native), ale pod jednym, prostym warunkiem. Takim mianowicie, że ktoś po prostu zgłosi się do współpracy. :)
Na ewentualne chęci będę czekał do 15 czerwca.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Edytowano 2020-06-09 12:57

#96 zywek

Jak to jest z xamarinem w visual code albo, w ostateczności, w visual studio pd Windowsem?

2020-06-09 16:55

#97 daszekmdn

Z tego co mi wiadomo Xamarin z Win działa :) nawet można podpinać telefon bezpośrednio do kompa i testować appkę.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-06-09 17:20

#98 zywek

Popytam się jeszcze dodatkowo, bo mój Litewski kolega też chciał jakoś pomóc w rozwoju apki mobilnej.

2020-06-09 18:02

#99 zywek

@pajper więc sytuacja kreuje się następującą. Nie znam c# tak bardzo, jakbym chciał, aczkolwiek kiedyś coś w nim robiłem. A że jest nieco podobny do javy, a uczyłem się javy jakiś czas temu, więc myślę, że sobie przypmnę. kolega hermis501 też spróbuje pomóc, co nie zmienia faktu, że przez najbliższe 2 do 3 tygodni będę mniej dyspozycyjny, niż bym chciał.

2020-06-15 21:09

#100 pajper

Wybaczcie bezpośredniość, ale do jakiego stopnia chcecie się zaangażować?

W listopadzie wydany zostanie .net 5.0. To o tyle ważna aktualizacja, że Dotnet-Cli uzyska obsługę Xamarina. Sprawdziłem ostatni preview 5, ale niestety jeszcze tego nie ma.

Tylko jeśli mamy przepisać Eltena Mobile na C#, to chciałbym mieć pewność, że będą ludzie do pomocy, bo inaczej będzie to tylko strata czasu.

@edit Utworzyłem na temat osobny wątek.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Edytowano 2020-06-16 00:40