No i dzisiaj ponownie zawitałem do zegarmistrza z zegarkiem z Altixu, tym, co miał raport godzinowy i 4 alarmy. Zegarmistrz powiedział, że jest uszkodzona cefka, która odpowiada za mówienie, i że ten zegarek będzie chodził, (bo wyświetlały się cyfry), ale już nie zagada. Chociaż jak włożył tą baterię, to usłyszałem taki jakby chwilowy komunikat "Jest". Czyli jakby chciał zagadać, a nie mógł. Następnie dał mi go do ręki, no to ja pytam mamę, co się wyświetla. Mama mi powiedziała, że nic nie ma na wyświetlaczu. No to już wiedziałem, że mi ten pan wyjął baterię. I znowu mam go w wersji niedziałającej. :p :p :p. Po cholerę tą baterię wyjmował? Przecież taki zakład zegarmistrzowski to jest wyposarzony w miliard takich baterii cr2016. Trochę mi smutno, że mi ją wyjął. Już mógłby te cyferki pokazywać, niż być w takiej wersji niedziałającej. Z tym zegarkiem z Altixu, który miał 4 alarmy i raport godzinowy mam fajne wspomnienia. Kojarzy mi się z tym, jak chodziłem do liceum, to od 1 klasy licealnej do 3 klasy licealnej, codziennie rano jak wychodziłem do szkoły, to lądował na mojej ręce. No i jeszcze jak byłem 2 razy z moimi rodzicami na wakacjach w Ustroniu Morskim, to też go zakładałem. Ale teraz niestety... skończyło się jego noszenie. No chyba, że gdzieś jakimś cudem uda się dorwać gdzieś ten zegarek z 4 alarmami i raportem godzinowym.
Odkryłem tydzień temu w niedzielę jedną rzecz. Jak się w google wpisze zegarek mówiący prestige, to jako pierwszy wynik jest podana strona Altixu z tym zegarkiem, co najdziwniejsze, jest nadal podana jego cena, czyli 86 złotych. Na górze strony pisze sorry this product is no longer awailable, a poniżej jest podana cena, i niby można dodać go do koszyka. Dla niedowiarków podaję linka: http://sklep.altix.pl/pl/zegarek-mowiacy-na-metalowej-bransolecie-meski-wa-9907-prestige
Szkoda, że tych starych już nie ma, bo z chęcią bym sobie taki nabył, bo bardzo mi się podobał. Był to jeden z moich ulubionych zegarków mówiących. Ten nowy z Altixu niezbyt mi się podoba. Po 1: Dlatego, że ma ograniczony raport godzinowy, a tamten stary nie miał ograniczonego raportu, i do momentu, kiedy go nie wyłączyłeś, ten zegarek gadał co godzinę, która jest godzina. Po 2: dlatego, że zbyt wolno ta Zośka gada. Ten stary, jak pamiętam, gadał nieco szybciej. Po 3: Dlatego, że nie ma stopera, a ten stary miał. Po 4: Dlatego, że ma tylko jeden alarm, a ten stary miał ich aż 4, co było dużą zaletą, bo można było sobie zrobić drzemkę, nastawiając drugi, potem trzeci, potem czwarty alarm.
Po piąte że nie ma wskazówek a ja nie lubie ze wskazuwkami! Po szuste bo miał ładny damski głos! Po siudme bo to był jedyny polski zegarek który lubiłem! Po ósme bo był ładny!
Ciekawe dlaczego te stare wycofali, a zamiast nich dali takie, za przeproszeniem badziewia. Droższy, ale ograniczony pod względem funkcjonalności. To ten stary był tańszy, ale miał więcej bajerów. Oby te nowe zostały jak najszybciej wycofane, i żeby powróciły te stare, co były wcześniej.
Może i zbyt ostro napisałem, ale chciałem wyrazić swoje zdanie odnośnie tych nowych Altixowskich zegarków po 3 tygodniach używania tego nowego. Ten nowy ma tylko jeden plus. A mianowicie po przyłożeniu do ucha słychać jego tykanie, i tylko to mi się w tym nowym Altixowskim zegarku podoba.
Zastanawiam się, w jaki sposób mogę odczepić to szkiełko, które przysłania wskazówki, żeby mieć do nich dostęp. Czy w ogóle się tak da? Chodzi mi o tenn nowy zegarek mówiący z Altixu, po prostu chciałbym dotknąć tych wskazówek.
Dla tych, którzy chcieliby nabyć stary zegarek mówiący, który był w Altixie, podaję linka do strony, gdzie odkryłem, że jest on dostępny. Niestety to jest wersja damska, ale cóż. Ważne, że można go nabyć. No i cena trochę przesadzona, bo ten zegarek kosztuje 150 zł, a w Altixie za takie same modele się płaciło 86 zł. Mam nadzieję, że to nie jest ten nowy ze wskazówkami, tylko to jest ten, co mi się zepsuł. Niestety po zdjęciu nie mogę stwierdzić, bo nie widzę. A prezentacji audio żadnej nie ma, więc nie posłucham jego mowy. https://www.sklepikseniora.pl/zegarek-mowiacy-dla-niewidomych-damski-p1408
Byłem dzisiaj z moim starym zegarkiem z Altixu tym z 4 alarmami i raportem godzinowym u zegarmistrza w Carefourze w Puławach. I mi go zrobił! A wiecie, co było przyczyną tego, że on nie gadał? Zegarmistrz powiedział mi, że tam do środka dostało się trochę wilgoci, więc musiał to przeczyścić, dodatkowo pod baterią były powyginane blaszki, i powiedział taki fajny cytat, który teraz zacytuję: "Jak ktoś się bawił w zegarmistrza, próbując naprawić ten zegarek, to niech się więcej nie bawi". Czyli tamten zegarmistrz z Ryk, czyli najbliższego mojego miasta, po prostu z tą cewką uszkodzoną to chciał mnie wrobić w balona. Albo po prostu się nie zna na zegarkach mówiących, i dlatego mi włożył baterię na chwilę, po paru sekundach ją wyjął, bo nie działał. Ale mam nadzieję, że mi teraz te 2, może 3 lata podziała. Chociaż raz moja mama była w tym samym Carefourze w Puławach z tym samym zegarkiem w 2019 roku, wtedy ten sam zegarmistrz powiedział, że jest uszkodzone coś tam, mama nie powiedziała mi co, i że naprawa tego wyniesie 40 złotych. A dzisiaj za tą naprawę zapłaciłem 26 złotych. Może dlatego mi tą cenę obniżył, bo zobaczył, że jestem niewidomy? Ale bardzo dobrze, że mogę go znowu nosić, bo ten nowy mi już się znudził!
matko, pamiętam te zegarki z głosem żeńskim i kogutem, moje ulubione no i te melodyjki - kupiłbym nawet ale niewstety już nie ma w sprzedarzy. Przy okazji pytanie, czy ten z kukułką miał też melodyjki?tym wątku będziemy się woypowiadać na temat zegarków mówiących. Ja mam następujące zegarki mówiące: 2 z głosem męskim, 2 z głosem damskim i z kogutem, 1 z niewyraźnym głosem damskim i z kukułką, 1 z syntezatorem mowy Ivona, i 1 na bransolecie z Altixu, z 4 alarmami i z raportem godzinowym, który, niestety, nie działa. Był to jeden z moich ulubionych zegarków mówiących. Ciekawe, gdzie mogę taki kupić. Pozdrawiam.
ok, tego akurat nie miałem, tylko ten z głosem żeńskim i melodyjkami, potem drugi który wyglądał tak samo ale miał męski głos, potem ten z czterema alarmami, a potem ten najnowszy z altiksa z głosem Ivony. Aktualnie używam jednak smartwatcha na Androidzie, ale z chęcią wróciłbym do tych melodyjek szczegulnie że to tanie było - ale nie widziałem na Alegro. Testowałem też Aplewatcha, chyba najlepszy pod względem ostępności