Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 19 of 35

Transcription

Tak, niestety potwierdzam, ten altiksowski zegarek niestety sam się nie przestawił. Szkoda, bo skoro myślałem, że od 22 do 6 rano potrafi sam nie włączać aportu godzinowego, to się i sam przestawił, no ale cóż.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Nie do szóstej, tylko do siódmiera. Ciekawe co tam muntowali z tymi raportami. A tak a propos, miałem właśnie taką wpadkę z tymi moimi zegarkami z głosem damskim. Bo sobie nastawiłem kiedyś tam budzik na 6.30, no i mi budzik zadzwonił. Tylko po sprawdzeniu właśnie na tym samym zegarku, bo wtedy miałem go na ręce, okazało się, że była 5.30. A tamte z głosem damskim mówiły, że jest 6.30. Nie wiem, właśnie coś mam nie tak ustawione, tylko pytanie co? W tych z głosem damskim, w tych z węskich. Coś tam jest nie tak ustawione. Właśnie co? Bo czas zmieniłem na zimowy. Strefa jest dobrze ustawiona na czasie zimowym, tylko coś tam jest nie tak ustawione, że mi dzwoni nadal na czasie letnim. Też głosem damskim. Te z kogutem w sensie. I jeszcze mam taką inną sprawę. Mam jeszcze taką inną sprawę, że w tych zegarkach z kogutem są jakby trzy funkcje. Jak się włącza budzik to jest albo tak, albo tak, albo tak. I ja się trochę gubię w tych sygnałach dźwiękowych. Bo właśnie nie wiem co one oznaczają. W sensie, co znaczy ten, to chyba oznacza, że budzik włączony, nie? Ten drugi, to nie wiem, jakiś inny tryb, albo coś takiego. I ten. To chyba oznacza, że wyłączony. Ale nie jestem pewien.

Transcription

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o te zegarki z damskim głosem, to tutaj po prostu chyba on ma ustawione, żeby dzwonił z czasu letniego, bo chyba tej drugiej strefy nie przestawiłeś. A co do Twojego drugiego pytania, to po prostu to działa w ten sposób, że chyba pierwsze kliknięcie, te trzy razy piknięcie to zdrzemka, dwa razy to jest alarm, jeden raz i na samym końcu jak piknie raz, to znaczy, że jest wyłączony.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Nie przedstawiłem drugiej strefy, bo jak kiedyś mówiłem tutaj na tej grupie, że tutaj wolę mieć ustawione jedną strefę na zimową, drugą na letnie. Tylko mi teraz chodzi po prostu o to, żeby te zegarki z głosem danstwem dzwoniły mi teraz na czasie zimowym. Chciałbym nadal, żeby nie na letnie, bo teraz jest zimowy obowiązuj, nie? I właśnie tam gdzieś w buciku się przestawiło, tylko te ustawienia są średnio dostępne i właśnie tak ciężko trochę to przestawić. Może pokażę to, tylko pójdę po niego. Ten z głosem danstwem dzwoni. Dobra, mam. Dobra, jestem w trybie budzika. I teraz wchodzę w ustawienia. Tu się ustawia godziny. Pół minuty. I tutaj to trzecie piknięcie jest ustawienie czegoś tam, nie wiem właśnie czego. Bo to jest średnio dostępne. Jak nacisnę przycisk ustawień. Czy ten dolny prawy to jest tylko... No, nie wiadomo co się ustawia, ale to chyba chodzi o tą strefę. Jak mi się coś wydaje, nie wiem. Nie wiem, jakby teraz wstawił budzik. To by mi spomogło. To bym zobaczył, czy mam dobrze ustawione, czy nie. Dobra, zmienię. O. Teraz przystawię budzik. Dobra, włączyłem budzik, ustawiłem go i teraz zobaczę, czy mi dobrze zadzwoni. No właściwie w strefie, bo chyba już doszedłem już chyba do tego, ale nie jestem pewny. Dobra. Tak, agile. O, tak że już problem nieaktualny, bo sobie poradziłem, tam w budziku, jeszcze raz może pokażę. Teraz jest ustawianie godzin, minut i teraz jest ustawianie strefy. Teraz jest na letnią, teraz jest na zimową. Już sobie poradziłem, tylko już mi będzie normalnie dzwonił.

Transcription

No i elegancko, że sobie poradziłeś. Ja kiedyś jak miałem ten zegarek to nie przywiązywałem do tego wagi po prostu. Odpowiadając na twoje pytanie, jeszcze jedno. To jak jesteś na godzinie, w sensie, że jak klikasz i ci mówi godzina, która jest aktualnie i jak przyciskasz tym przyciskiem dzięki któremu ustawiasz godzinę i minuty, no to masz tak, pierwsza to jest godzina, minuty, miesiąc, data i dzień. Jak dobrze pamiętam.

Transcription

No to w budziku to wygląda inaczej. Jest godzina, minuty i ustawienie tej strefy. Dobrze, że sobie poprzedstawiałem, bo po prostu nie wiedziałem, że to się jeszcze przedstawia tą strefę. Ale teraz już sobie poradziłem, będą mi dobrze dzwonić. No co do ustawień tej daty, to tak, data jest niedostępna, więc nawet nie wiem, jaką mam datę ustawioną, bo po prostu tej daty nie mówię. Te zegarki. To jest trochę wada, że nie mówią daty, ale no trudno. Tylko te artyki są wszystkie moje daty.

Transcription

Nie, no ja do daty też nie przywiązywałem uwagi, bo prawdę mówiąc to było ciężko ustawić, bo to nie było w ogóle udźwiękowione ani nic. No i to trochę takie było irytujące, a pamiętam, że przecież po prostu jak miałem ten zegarek, a miałem te 10 czy 11 lat, no to trzeba było się sporo nagimnastykować, żeby kogoś ubłagać, żeby ktoś pomógł ustawić pełną datę zarówno w tej pierwszej strefie czasowej, tak jak i w tej drugiej strefie czasowej. Więc to było trochę takie czasami... ...uciążliwe, dlatego potem już na samym końcu jak ten zegarek jeszcze miałem, to miałem gdzieś tą datę, bo tak czy siak daty i tak nie mówił, więc...

Transcription

Czy ktoś miał taki przypadek, że w trakcie zakładania zegarka mówiącego na rękę, chodzi o ten damski z kobietem, odczepiło się ucho to co przytrzymuje pasek? Bo ja tak miałem, chciałem założyć jeden zegarek na rękę, chwilę ponosiłem go i za chwilę odpadło ucho wraz z paskiem. Czy da się to jeszcze jakoś naprawić? Wiem, że tych z tradycyjnym głosem już nie nabędzie, ale to był taki model z ramką. Szkoda mi tego modelu, bo dostałem go, jak powiem, w laskach.

Transcription

Powiem Ci, Markusie, tak, że jeżeli chodzi o ten zegarek z głosem damskim i z kogutem, no to ja w czasach, kiedy właśnie często te zegarki, że tak powiem, w dzieciństwie demolowałem, no to miałem kilka dobrych takich właśnie przypadków, że, właściwie sporo takich przypadków, że właśnie odpadało to ucho wraz z teleskopem. Ja w ogóle miałem, pamiętam, jakby mniejsze tendencje do niszczenia pasków w tych zegarkach, bo wiadomo, że jak te zegarki się kupowało, no to one, znaczy ciężko w nich było uszkodzić te paski, w sensie ciężko było je wyrwać. Ale z racji tego, że się było małym i głupim, no to jak już się raz wyrwało ten pasek i się go zakładało, potem drugi raz, bo ja potrafiłem te paski wkładać do tego zegarka, właściwie do tych zegarków, no to... już te paski jakby się wyrabiały. Po prostu łatwo było je wtedy zdjąć. No i... Pamiętam, że te zegarki mówiące z kogutem bez ramki, tylko takie, no normalne, bez ramki, nie umiem Ci mniej więcej opowiedzieć, o który mi chodzi, to jest ten zegarek, który demonstrowałem w pierwszym wpisie, ten drugi z damskim głosem, który trochę miał uszkodzony głośnik, powiem Ci to, nie? Właśnie te zegarki, właśnie bez tej ramek, bez tej ramki znaczy się, no to była taka sytuacja, że łatwo było w tych zegarkach uszkodzić takie coś, co trzyma pasek, co było obok przycisków. Jak się to wyłamało, no to już nie można było w żaden sposób paska włożyć z powrotem, no bo po prostu nie było jak. No bo nie było tego czegoś, co te paski jakby przytrzymywało w tych właśnie zegarkach. No i właśnie te zegarki z ramką miały właśnie to do siebie, właśnie one mi się w tym, przepraszam, podobały, że te właśnie plastyki, które przytrzymują pasek, a właściwie przytrzymywały, no to były twarde i bardzo ciężko było je uszkodzić. No właściwie jednak na upartego te zegarki są z tym, z tą ramką, przepraszam, ale wiadomo, że z głosem męskim. No chyba, że jakieś nowe weszły w obiekt, w obieg przepraszam, a ja po prostu o tym nie wiem. No bo dawno tych zegarków już właśnie z tym głosem męskim nie kupowałem, więc tak to mniej więcej wygląda. Bo wiesz o tym, Markusie, to są jakby dwa rodzaje właśnie tych zegarków z ramką. Jeżeli chodzi o zegarek z ramką mówiący z głosem damskim, no to miałem dwa rodzaje właśnie z ramką. Pierwsze z ramką to były takie, co zamiast przycisków były te takie kaptury. Jak ten kaptur wyleciał, no to już trzeba było szpilką wbijać, żeby godzinę sprawdzić, a drugi zegarek z ramką też był taki, ale te przyciski były zupełnie inne i też je było właśnie ciężko uszkodzić. Nawiasem mówiąc, jak miałem te zegarki po raz pierwszy w dzieciństwie, no to bardzo często zdarzało mi się w nich biorabiać przyciski, sprężynki. No i to skutkowało tym, że wystarczyło tyrpnąć zegarek i już mówił godzinę. Ale takie sprężynki dało się wymienić. Natomiast tak jak ja wspominałem na początku tego wpisu, no to jeżeli chodzi o mnie, no to po prostu ja jak z racji tego, że często niszczyłem teleskopy właśnie w tych zegarkach, no to po jakimś dłuższym czasie, w końcu mój tata mi załatwił taki pasek naciągany, taki ze sprężyną naciągany, którego się nie zapinało, tylko po prostu tak jak gumę byś naciągał. Naciągałeś, wkładałeś na rękę i on jakby sam dopasowywał się do twojej ręki. I to było uważam też bardzo fajne, i to była uważam też bardzo fajna rzecz. I jeżeli w tym miesiącu będę miał możliwość, to samo mam w planach zrobić właśnie z tym zegarkiem z AltX-u. Pójść do zegarmistrza i właśnie się zapytać, czy jest możliwe, żeby właśnie ten pasek na taki wymienić. Bo taki pasek właśnie naciągany jest fajny, bo on jakby sam dopasowywuje się do twojej ręki.

Transcription

To znaczy tak, ja ten zegarek, co mi się uszkodził, ten zaczep, zatrzymał pasek, to mam, nie wiem, w 2010 roku, on jest taki, że ma, przyciski ma takie wypukłe, takie okrągłe i ma ramkę, bo mam jeszcze jeden rodzaj z ramką, ale to jest z włosem śląskim i on ma takie podłużne przyciski, to nie o takie mi chodzi. Mi się chodzi o takie, żeby miały wypukłe przyciski, takie okrągłe, wypukłe, bo takiego już nie znajdę.

Transcription

No to w takim razie wygląda na to, że ten z męskim głosem zegarek masz taki z ramką i te guziki są takie jakby, właśnie ja mam problem z rozpoznaniem takich, takie jakby okrągłe, w sensie takie jakby chrobowate trochę, tak mi się wydaje, mogę się teraz mylić, no a ten drugi zegarek z głosem damskim masz właśnie z takim guzikiem, tak mi się wydaje, z takimi guzikami, które, które, które, które, które, czekaj, które są takie jakby, kurczę, ciężko mi jest to w jedno słowo ubrać, w każdym bądź razie, generalnie takie przyciski, znaczy ta ramka w tym damskim, w tym, w tym zegarku z damskim głosem jest prawdopodobnie taka, że jak masz ramkę, to tam na tej obręczy masz jakby śruby cztery, dwie po lewej, dwie po prawej stronie, o, może w ten sposób to jakoś postaram się przybliżyć, bo ja, tak jak mówię w opisywaniu, jestem ciężki.

Transcription

Znaczy ja się na tym zawarcenie znam i chodzi mi o to, że te przyciski w tym zegarku z włosem męskim są takie chrupowate, tak, podłużnie takie. I ta rameczka ma takie cztery takie dziurki jakby, a ten zegarek z włosem damskim to miał okrągłą, zwykłą ramkę. I przyciski mają okrągłe takie, okrągłe wystające, o, może tak to się powie. Takie wypukłe, okrągłe, wystające, nie wkręcłe, tylko takie wystające takie. No, takie jak w ich pierwszych, tych standardowych, też takie wystające, okrągłe, wypukłe. O to coś takiego.

Transcription

No to chyba już dokładnie Markusie wiem do czego zmierzasz. To w takim razie ten zegarek z damskim głosem to on faktycznie też była taka edycja tych zegarków właśnie z głosem damskim, gdzie właśnie była taka ramka i te przyciski były faktycznie takie jak w tych pierwszych zegarkach. Tylko teraz tak, sprawa jest tego typu, że pasek pewnie masz też strasznie podobny w tym zegarku do tego jak w tych pierwszych zegarkach były, co nie? Bo w tym zegarku z głosem męskim masz taki pasek z takim jakby inny zupełnie, taki jakby bardziej grubszy i może z lepszego tworzywa.

Transcription

No właśnie, o, pasek z głosem męskim to był taki standardowy jak u tych pierwszych. I teraz gdzie ja taki zegarek dostanę z taką ramką, żebym miał przyciski takie wypukłe. Bo szukaliśmy na Allegro, na Alixie i jest tych zegarków multum. Ciężko stwierdzić, który ma ramkę, a który nie ma ramki. I jak to należy szukać. A jak nie, to po prostu kupię sobie kolejny z głosem męskim. Chociaż mógłby być damski. I skobudę, bo mam sentyment do niego. Dzieciństwo mu przypominam.

Transcription

no kto do tego zegarka nie ma sentymentu no ja też mam do tego zegarka sentyment bo też mi przypomina dzieciństwo no ale no cóż już takich zegarków się nigdzie nie nabędzie na oleiksie no to może jak wpiszesz zegarek z ramą z ramką ale to raczej wątpliwa sprawa że znajdziesz z głosem damskim ja kiedyś w 2016 roku jak szukałem właśnie zegarka mówiącego z głosem damskim no to no niektórzy przez telefon jak dzwoniłem na oleiksie to pokazywali jak ten zegarek działa no zdarzały się takie przypadki że pokazywały jak ten zegarek działa no i wtedy można było faktycznie stwierdzić czy to ten czy inny no nie ale no nie wiem czy no wygląda na to że po prostu będziesz musiał kupić sobie z głosem męskim no bo z głosem damskim no to przykro mi ale no no będzie ci bardzo ciężko cokolwiek w tej kwestii załatwić no i niestety musisz się z tym pogodzić no czasy idą czasy idą dalej no niestety no pewnych rzeczy już po prostu się nie dostanie a pamiętam o jeszcze kiedyś mi tata mówił że kiedyś te zegarki kosztować nawet potrafiły 100 złotych tak słyszałem nawet także no widzisz no ale cóż no czasy się zmieniły wszystko się zmieniło no i cóż no trzeba iść dalej że tak powiem

Transcription

Mam dwa zegarki z głosem męskim i oba wyglądają tak samo, czyli mają ramkę i różne przyciski, no to na co mi trzeci zegarek z głosem męskim? Miałem dwa zegarki z głosem męskim i dwa z głosem dalskim, z czego jeden był standardowy, drugi był z ramku. Tę taką ogromną przyciskiem ją wypukłę. Czyli co, mam wyrzucić? Ponosić się go nie da. Czy istnieje możliwość kupienia zegarek mówiących z głosem męskim? Czy istnieje możliwość kupienia zegarek mówiących z głosem męskim? niemożliwość przełożenia mechanizmu tego co mówi, w sensie kupić zegarek z głosem męskim w takim samym modelu i po prostu żeby przełożyć te części co mówi, żeby był włos namski. To mnie zastanawia, żeby tak zrobić, kupić zegarek i przełożyć z tego starego do tego nowego. Ten mechanizm mówiąc, nie wiem czy tak się da.

Transcription

powinno się dać bo jakby nie patrzeć te zegarki się niczym nie różnią tylko tym że jest głos męski i głos damski

Transcription

Okej, a taka jeszcze jedna sprawa, bo jak patrzyliśmy właśnie z tatą, to mignął nam jakiś zegarek mówiący, plastikowy, z marki Lumen. W sklepie Lumen był jakiś plastikowy, kosztował chyba 60 zł, czy 50, nie pamiętam. I ciekawi mnie, czy on jest właśnie z włosem męskim, czy z włosem damskim, bo tam jest próbka audio i na tej próbce jest pokazane, że jest włos damski, a jak to jest w rzeczywistości, nie wiem.

Transcription

Nie wiem, ciężko mi to jest stwierdzić, ale podejrzewam, że z głosem męskim, bo chyba wiem, do czego zmierzasz, bo ja też kiedyś tą próbkę widziałem. Na pewno pamiętam, jak włączałem, była godzina dziewiąta, mówił godzinę dziewiątą.