EltenLink

Eltenowe chwalenie wszystkich i wszystkiego

Wróć do Integracja Eltenowiczów

#101 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Nie o to chodzi. Nie miałem na myśli poziomu festiwali, tylko pewnego rodzaju ugrzęźnięcie wielu zdolnych ludzi w środowisku. Ktoś wygra raz, drugi i potem nie dotrze do niego, że może warto byłoby coś poprawić.

2020-11-06 14:16

#102 magmar

Tak, dlatego uważam, że osoby niepełnosprawne powinny również zmierzyć się ze sprawnymi w konkursach, ale to nie na ten wątek.
U mnie nie będzie dodatkowych punktów za niepełnosprawność.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2020-11-06 14:18

#103 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

To jest takie błędne koło. Tego rodzaju inicjatywy utrzymują wielu w przeświadczeniu, że się rozwijają i wszystko jest w porządku.

2020-11-06 14:19

#104 gadaczka

Jest jeszcze kwestia odpowiedniego oceniania i przyznam, że nie mam zdania w tym temacie. Wg wielu organizatorów i uczestników na festiwalach dla niepełnosprwnych właśnie ocenia się normalnie, nie biorąc pod uwagę tej niepełnosprawności.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-11-06 14:30

#105 koronowirus

Mi jakoś faktycznie udało się wybić, i udaje z każdym rokiem.
Każdemu z was życzę tego samego, i oby jak ja już będę starym dziadem, obym dożywał swoich lat w czasach, których niewidomi tylko będą niewidomi, a docenieni zostaną za umiejętności tego życzę.

Problemem jednak nie jest to, że komuś powie się to a to powineineś poprawić mimo, że się wybiłeś.

problemem jest u pewnej ogromnej części osób to, że po wysłuchaniu umiejętności osoby, która się wybiła mają kompleks niższości, lub zazdrość, lub inne, jakich nie wmieniłem.
1.Kompleks:

osoba, która ma kompleksy cechuje się w takich przypadkach ciągłą krytyką, czepialstwem, a dziedzina i częstość tej krytyki nie ma tu znaczeia.
Taka osoba nigdy nie doceni miejętności kogoś innego, gdyż sama ma ich mało.

2.zazdrość.
ona wynika z pierwszego, albo poza wszystkim są osoby a wśród niewidomych mnustwo setki albo i tysiące osóv, które zazdroszczą wszystkiego.
a wbicia się zwłaszcza.

jednak to nie jest tak, że np 3 lata temu marchewka został lektorem, łatwo to przyszło.
albo np mam nadzieje się się nie obraz
Agatakantylena kiedyś poznała majewską ta dała jej pudełko z talentem i już.

zanim to wszystko się uda, powstaje łańcuch zdarzeń, mniej lub bardziej sprzyjających, łańcuch akcji i reakcji, a jeśli doda do tego że niewidzimy, z tego łańcucha robi sie ogromna góra, po której wspinaczka trwa długo, i męcząco.

Gdy więc ktoś taki zapoda piosenke film coś, na youtube, i spotyka się z krytyką w której brak merytoryki np:
to jest do dupy.
kowalski śpiewał lepiej
ee w lewym kanale jest o 1 db ciszej

zwyczajnie ktoś, kto podobną krytykę uprawia jest osobą, z cechami o jakich napisałem wyżej.
tak napisana krytyka totalnie nic nie wnosi, inaczej jest gdy powiemy sobie coś podobnego np live, przy kawie.
wtedy nabiera to innego sensu, gdyż wtedy w grę wchodzi mimika twarzy, czy dla nas ton głosu, zachowanie inne.
uwierzcie to ma ogromne znaczenie i różnice.

stąd tu na eltenie pomijając dzieci jest ogromna ilośc ludzi, którzy są bardzo zagubieni, zakompleksieni, i dowartościowują się tym, że jest jakieś forum, na którym mogą wylać swoje za i przeciw, często nie patrząc ani na merytorykę, ani na sens, ani tymbardziej na to, jaką kożyść może ich słowo przynieśc powiedzmy danemu dostawcy usługodawcy czy freelancerowi.
jest to pisanie dla pisania
I ja kiedyś tak robiłem, tylko zrozumiałem, że osobiście mi poza marnowaniem mojego czasu nic to nie przyniosło.
dla tego już nie uprawiam zawodu psełdo znawcy który musi napisać jakiś minus czegoś co jest dobre, bo pisać minus to super.
a chyba nie do końca tak jest.
tutaj na eltenie żniwo ogromne takich którzy nie mają z kim pogadać, mają mnustwo czasu, więc życzę takim osobom, zwyczajnie zdrowia i oby ich czas i umiejętności zostały kiedyś docenione.

2020-11-06 14:35

#106 magmar

Właśnie o to chodziło.
O złośliwej krytyce wspomniałam więcej we wpisie 78, często jednak bywa tak, że ludzie potrzebują być chwaleni bez względu na jakość swoich wytworów i za tym też nie jestem.

2020-11-06 14:46

#107 koronowirus

Wszyscy potrzebujemy być chwaleni, tak jak wszyscy wolimy kiedy świeci słońce, albo gdy kupimy sobie coś nowego, i robi się nam przyjemnie na sercu.

ale jest pewien wyjątek, w którym moim zdaniem z moego doświadczenia niestety ale warto a nawet trzeba bć dosadnym, w tym negatywnym znaczeniu.
jeśli się powtarzam i była mowa z mojej strony, o tym co wam napiszę to sorki, dajcie znać i będe uważał.
mianowicie:
na grupie facebookowej lektorskiej, dochodziły coraz częściej osoby, które ccą startować jako lektor, tak jak niegyś ja.
albo jako dubbingowiec wiecie bajki disney i te sprawy.

No i wystartował tam pewien facio, któr zapodał film a jego dubbingowe lektorskie demo było słowem halo powiedzianym na kilka sposobów.
mimo, że rozumiem, pewnie przy jednym halo działo się coś, przy innym coś innego było na ekranie.
jednak jako pierwsze wrażenie, jako efekt wow, jako bierzcie mnie do produkcji, samo halo mówione głośniej ciszej z chrypką albo bez, i nic więcej, w moim odzcuciu nie nadawało się nawet do krytyki gdyż taka osoba nic z krytyki nie wyniesie.
mnie nie ma już na tych grupach, ale zanim odszedłem jeszcze kilku takich przyszło, i np zamieszczali ogłoszenia jestem nowym lektorem oferuje to it o
dema brzmiały jak jakaś straszna kakofonia.

1.ogromne wady wymowy.
2.barwa głosu, której zwyczajnie źle się słuchało.

i wiele więcej.

jeśli ktoś na grupie na której jest cała lektorska śmietanka sami znani nie ma wczucia nie zdaje sobie sprawy, co prezentuje zasługuje jedynie na to aby zdać sobie z tego sprawe.
uważam, że takiej osobie która nigdy nie będzie mieć szans na wkonywanie danego zawodu z braku predyspozycji zdecydowanie należy zafundować uczucie przykrości.
w takich przypadkach należy wyraźnie i dosadnie dać do zrozumienia że t ie jest twoje miejsce.
więc ja napisałem, że słyszę u pana lektorski kał.
ktoś inny napisał, że uczucie jakie mu towarzyszyło słuchając to wyżyg.

w ten sposób nawet jeśli facio dalej będzie chciał, już jest zblokowany w branży.

zdecydowanie nie popieram takiej krytyki, gdyż jest ona na poziomie człowieka bez kultury, bez jakich kolwiek zachamowań, jednak z przykrością muszę napisać, że w pewnych przypadkach sytuacjach tylko to działa.

2020-11-06 15:01

#108 Julitka

@Koronowirus No dobra, ale może ten człowiek po prostu... nie wiedział? No wiesz, nie był wtajemniczony, stresował się...
Może trzeba po prostu powiedzieć mu "Gościu, ogarnij się, popraw to, to i to" i będzie ok?

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2020-11-06 15:17

#109 magmar

Lektorski kał, hmmm też bym to inaczej ujęła.
Zaczęłabym od broni lżejszego kalibru i wypunktowałabym mu to wszystko.
Koronowirusie pamiętasz jak ja kiedyś fałszowałam i spotkałam się z osobami, które wzięły się za mnie ostro, acz z życzliwością oczywiście wiele bym jeszcze poprawiła, ale wydaje mi się, że słowa typu gniot itd. zniechęcą człowieka i na długie lata zablokują.
Osoba z Wrocławia, którą oboje znamy, jest to facet po zawodówce, który ma się za pseudodziennikarza, uskutecznia techniki równania ludzi z błotem, to też nie jest metoda.
Jednak jak pewnej panience powiedziałam, że ma problem z ortografią, a ona się obraziła i stwierdziła, że nie muszę tego czytać to... hmmm o niej świadczy.

2020-11-06 15:44

#110 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Chyba z g...em chciałaś powiedzieć.

Edytowano 2020-11-06 15:48

#111 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Facet powinien siedzieć w więzieniu za niszczenie ludzi.

2020-11-06 15:49

#112 magmar

Nie chciałam, żeby ktokolwiek się przyczepił, że szerzę mowę nienawiści.
Ale nie popieram działań osoby, która jest amatorem bez wykształcenia, która w imię nie wiem czego depcze innych po karkach.
Mimo pewnych osiągnięć dla mnie to żaden autorytet i mówię to bez zazdrości.

2020-11-06 15:55

#113 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

JEżeli ktoś dochodzi do czegoś metodą po trupach do celu, niszcząc przy okazji wszystkich, którzy mu pomagają, trudno doceniać tego rodzaju osiągnięcie.

2020-11-06 16:44

#114 zvonimirek222

Takie osiągnięcie w ogóle doceniać nie można.
Moim zdaniem wymaga to kroków prawnych. Nasłać jakąś inspekcję i po sprawie, tak samo jak z nauczycielami, które długie lata pracowali u nas w Chorwacji, a dyplomów nie mieli.
-- (dariusz.1991):
JEżeli ktoś dochodzi do czegoś metodą po trupach do celu, niszcząc przy okazji wszystkich, którzy mu pomagają, trudno doceniać tego rodzaju osiągnięcie.

--

Student studentowi wszystko
2020-11-06 16:47

#115 koronowirus

Ja tylko napiszę:
właśnie wszyscy którzy napisali po moim wpisie prócz julitki potwierdziliście dokładnie to co napisałem wyżej, ale to już wasza sprawa, nie moja.
jedynie julitka napisała t merytorycznie, i do tego się odniosę.
Niestety są przypadki, w których jeśli najpierw napiszesz powiesz dasz do zrozumienia w sposób cywilizowany że ktoś się ie nadaje, to czasem nie pomaga.
wtedy trzeba reagować zdecydowanie, bo problem polega na tym, że np w branży lektorskiej tac nie amją wczucia, potrafią jak nie facebookiem to mailem wysyłać demówki o poziomie jakim napisałem.
pewnie jest tak w wielu branżach np ktoś napisze jakiś scenariusz do reklamy, totalnie nie spójny z sobą, uważa, że to genialny tekst, i wyśle mailem do agencji reklamowych.
dobrym przykładem była szansa na sukces, gdzie facet przyszedł do programu z grechutą i zaśpiewał tadadadadadam na youtubie to jest.
problem jest gdy ileś osób pisze komuś takiemu na grupie facebookowej że ten się nie nadaje, a taka osoba zapodaje tam nowe demówki na podobnym poziomie i pyta czy jest lepiej czy już poziom wyższy?
tak więc julitko, czasem dla dobra tego człowieka należy zmieszać go z błotem.
swego czasu dostawałem każdego dia maile od amatorów bez wyczucia

panie darku jak zacząć, jaki kupić sprzęt, a jak pan to i tamto nagrywa, a ja tez tak chce

konkurencja cię wycwaniła, i napisała na swoich stronach, że nie prowadzą porad, szkoleń, nie zajmują się doradstwem.
możecie to przeczytać np na stronach mikrofoniki, przynajmniej jak o branżę lektorską chodzi.
więc ja też mam na stronie taką wzmiankę.
i mam święty spokój.

do reszty przedmówców się ie odnoszę w tym przypadku

2020-11-06 17:41

#116 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Koronowirus, powiem tak, Konstruktywna krytyka wielokrotnie mi się przydała. Gdyby nie kontakt z kilkoma osobami, które zwracały mi uwagę, teraz być może nie pracowałbym tam, gdzie pracuję. Nigdy jednak nie zaakceptuję pomiatania drugim człowiekiem, co ma miejsce w przypadku osoby, o której wspominano kilka wątków wcześniej.Poza tym, jest jeszcze coś takiego, jak reakcja na krytykę. Ja, po usłyszeniu kilku cierpkich słów, skontaktowałem się z Ich autorem i wywiązała się dość długa, konstruktywna polemika z której obie strony były zadowolone.

2020-11-06 18:12

#117 magmar

Zdarza się też tak, że jak powiesz komuś cierpkie słowo to się śmiertelnie obrazi.
Jeśli pewnym standardem podczas masteringu jest autotune i pochodne, a ja pewnemu zawodowcowi zarzuciłam, że jednak skoro robi to co robi powinien podążać za trendami i się tego nauczyć zerwał ze mną współpracę, to... no cóż.

2020-11-06 18:35

#118 magmar

Tak samo uważam, że osoba niewidoma świadcząca usługi biznesowe widzącym nie powinna się obrażać na fakt, żezostała skrytykowana za nieporządek w domu, albo za niezbyt staranny ubiór - przyjęcie klientów będąc rozebranym od pasa w górę.
Jednak widzący zwracają uwagę na takie szczegóły, co innego luźna impreza.

2020-11-06 18:49

#119 koronowirus

Dariuszu, zgadzam się z tm co piszesz, rozwinąłem temat konstruktywnej krytyki wyżej więc nie ma sensu pomnażać i robić tego samego.
są po prostu wyjatki jeśli tego nie uznajesz, twoja sprawa, może być tak, że nie doświadczyłeś sytuacji w których mówił byś do kogoś grochem o ścianę na zasadzie marchewka za wszelką cenę chce grać jak chopin bo przecież gra na kibordzie, więc uważa, że zajdzie tak daleko jak chopen.
prawda jest jednak taka, że to się ie stanie.
i tyle w temacie.
co do moich dokonań na mojej stronie jest zakładka referencje, a wystawiły je osoby z 20 letnim doświadczeniem, a nie osoby niewidome chcące z pasji sobie poświewać.

oczywiście, że cenię sobie każdego, i kogoś kto śpiewa bo chce, i kogoś kto z zawodu jest aktorem śpiewakiem lektorem.
a właśnie tacy wystawili mi referencje, zrobili to nie z musu a chęci głównie do moich usług.
można to przeczytać
tutaj

https://multilektor.pl/referencje/

to suchy fakt a ie eltenowe chwalenie czy ganienie.
tym ludziom mogę buty czyscić, jednak wbrali moje usługi.
takich jak ja w branży jest mnustwo, do najtańszych nie należę, więc jak by tu pani magmar powiedzieć :D
najpierw piszesz o mnie amator, a potem zawodowiec a jeszcze wcześniej whatsappy z przeprosinami :D

właśnie dla tego osoby niewidome w pewnej części traktuję tak jak napisałem wam kilka wpisów wyżej.
i ja taki amator wredny i nieskromny, zrobiłem reklamy dlal rmf classic.
dla upc polska.
suche fakty są na kanałach outube
dla wielkiej firmy branży bdowlano chydraulicznej suchy fakt tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=g1k0kLZ34dg&t=32s&ab_channel=HYDROSOLAR24Wiadomo%C5%9Bci

i wybaczcie ale każdy kto tu napisze słowa w stylu taki powinien siedzieć w więzieniu, a to jest źle a tamto też, jest zwyczajną zazdrością niczym więcej.
bo jeśli był bym krową która tu ryczy a mlekiem były b tylko wyliczanki w słowach, racja taki ktoś chyba tylko na krtykę zasługuje.
a ja z każdym robkiem rozijam swoje usługi współpracuję z czterema lektorami, również native speaker w j angielskim, pytanie dla czego c ludzie mi ie robią brudnego piaru jak magmar?

liczą się nie dobry zły kochany cham

w biznesie r\liczy się suchy fakt, bez sentymentów.

i każdemu z was gdy dorośniecie psychicznie nie cyfrą na liczniku życia, życzę takich osiągnieć, w których będziecie rozwijać się w tym co potraficie.

2020-11-06 19:08

#120 magmar

WOlny kraj, wolny świat.
Dlatego wolę usługi osoby z większym doświadczeniem w branży masteringu, a Tobie Koronowirusie gratuluję referencji.

2020-11-06 19:14