EltenLink

Eltenowe chwalenie wszystkich i wszystkiego

Wróć do Integracja Eltenowiczów

#81 denis333

A poza tym @gadaczka pytała, i chyba dostała odpowiednie odpowiedzi. Więc w sumie cel został osiągnięty. Ale o tym, musiała by się szanowna autorka wypowiedzieć osobiście :)

2020-02-08 11:06

#82 lwica

Nie przeczytałam jeszcze całego wątku, ale mogę Wam powiedzieć, że u widzących też tak bywa. Mam koleżankę, która to koleżanka ogólnie bardzo fałszuje, a jej rodzina uważa, że jest świetna, cudowna itp. A ta dziewczyna jest tak zarozumiała, że nawet nie da się jej skrytykować, bo i tak nie bierze sobie do siebie. A skoro mama/babcia/ciocia mówią że jest OK, i wszędzie się nią chwalą, to widocznie nie ma nic do poprawy... Więc występuje wszędzie, gdzie ją tylko wezmą.
A co do chwalenia niewidomków, ja, jeśli mi się nie podoba, to po prostu nie piszę nic, chyba że wiem, że ktoś weźmie sobie do siebie, i się poprawi. Nie oszukujmy się, nie którym osobom nie warto pisać krytyki, bo jedyne co można uzyskać, to obraza majestatu... Ale też zauważyłam pewną tendecje, że blogi tych, którym jakoś tam idzie, komentuje inna grupa ludzi niż tych, którzy fałszują. W sensie, tych, którzy fałszują, komentują ludzie którzy albo sami nie mają słuhu i fałszują, albo się jakoś wybitnie przyjaźnią. A tych, którym jakoś tam idzie, prędzej krytykują Ci lepsi i doradzają.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
Edytowano 2020-02-09 09:51

#83 Zuzler

O, słuszne spostrzeżenie. Dodam jeszcze, że osoby komentujące pozytywnie tych słabych generalnie komentują w sposób bardzo ogólnikowy, krótki, np. "super" albo "ale fajnie", nic konkretnego.

2020-02-09 11:04

#84 Mulka

Zgadzam się. Jeśli krytyka nie jest niekonstruktywna ani komentarze nie zawierają spamu, brak autorowi pokory.

--Cytat (fantasma467):
A moim zdaniem usuwanie komentarzy świadczy o tym, że ta osoba nie chce lub nie radzi sobie z krytyką. Zgodzę się jedynie jeśli w danym komentarzu są zawarte wyzwiska i wulgaryzmy. Wtedy usunięcie takowych jest wskazane.

--Koniec cytatu

2020-02-11 11:46

#85 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Ja nie lubię też niemerytorycznej krytyki podpartej wyłącznie stwierdzeniem, że przecież każdy może mieć inne zdanie. Co innego, jeżeli idą za tym konkretne argumenty, wtedy wywiązują się ciekawe, konstruktywne dyskusje.

2020-02-11 13:49

#86 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

A jeszcze bardziej drażni mnie, jeżeli chwali się kogoś wyłącznie za przysłowiowe nazwisko. Ktoś kiedyś coś osiągnął i potem na fali powodzenia może pozwalać sobie na wszystko. W środowisku pianistycznym niestety często dochodzi do takich patologii. A najgorsze, że przez to niesłusznie obrywają naprawdę zdolni ludzie, którzy z różnych pozamuzycznych względów się nie przebili.

2020-02-11 13:52

#87 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Podam jeszcze jeden irytujący przypadek. Ktoś ma odmienne zdanie od wszystkich, ale potrafi uzasadnić to w konstruktywny sposób i dostaje po głowie tylko za to, że niby chce być odmienny od pozostałych. Wielokrotnie doświadczyłem czegoś takiego pisząc różne recenzje.

2020-02-11 13:58

#88 Julitka

W środowisku niewidomych jest często podobnie.
--Cytat (dariusz.1991):
A jeszcze bardziej drażni mnie, jeżeli chwali się kogoś wyłącznie za przysłowiowe nazwisko. Ktoś kiedyś coś osiągnął i potem na fali powodzenia może pozwalać sobie na wszystko. W środowisku pianistycznym niestety często dochodzi do takich patologii. A najgorsze, że przez to niesłusznie obrywają naprawdę zdolni ludzie, którzy z różnych pozamuzycznych względów się nie przebili.

--Koniec cytatu

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2020-02-12 12:06

#89 annabeth

Dla tego ja nie lubię komentarzy w stylu ale super, czy ładnie i tak dalej. No dobrzem może coś się komuś faktycznie podobać i niech napisze to super, ale niech uzasadni dla czego tak myśli. To samo tyczy się właśnie krytyki. Nikt nie jest idealny i każdemu zdarzają się błędy, które im prędzej się wytknie, tym lepiej dla takiej osoby, ponieważ czegoś się przez to nauczy. Oczywiście tak jak już tu było wspomniane istnieje krytyk dla krytyki, ale takie coś zdarza się nie tylko w naszym środowisku. Bardzo dobrym przykładem jest choćby youtube jeśli chodzi o poczynania muzyczne, czy wadpadt jeśli chodzi o pisanie, gdzie gnioty są wychwalane pod niebiosa i ciężko tam się doszukać czegoś naprawdę wartościowego. Tak więc to zjawisko nie ma nic wspólnego z naszą niepełnosprawnością. Aczkolwiek fakt, w telewizji widać to dość mocno w tych programach typu sprawa dla reportera, gdzie zaśpiewa sobie takie niepełnosprawne dziecko byle jak, ale wszyscy chwalą że ślicznie, że pięknie, bo dziecku przykro przecież będzie. Tak więc podsumowując: krytyka jak najbardziej, ale nie dla samej idei zhejtowania kogoś. A jeśli taki krytykowany nie jest w stanie przyjąć tego typu uwag, no to niestety on ma problem, a nie krytykujący.

May the force be with you.
2020-03-02 21:09

#90 koronowirus

Co do wokalnych wykonań bo na ten temat gadaczka tu zagadała:
napiszę tu dużo bo odpoczywam.
W mojej ocenie śpiewać zachwalać to i promować swoje poczynania można, nawet należy.
Jeśli jeszcze jest to hobby, które rozwija obowiązkowo trzeba dać o sobie znać.
Tak jest ze wszystkim, czym się zajmujemy, czy to pro czy nie pro.

Jest jednak inna właściwość, któreą pokażę na przykładzie śpiewania.

Czy zenek z akcentu głównie śpiewa piosenki tadeusza nalepy?
Czy irena santor głównie śpiewa piosenki muńka staszczyka?
Czy ja śpiewam na moim kanale piosenki Amstonga?

NIE!

Dla czego na każde pytania odpowieć brzmi nie?

Dla tego, że wszyscy wyżej wymienieni mają wyczucie do czego mają predyspozycje.

Wielu i tu na eltenie i poza niewidomych, jak i poza środowiskiem, akurat ono nie ma tu znaczenia, tego wyczucia nie ma!

Jeśli więc ktoś dla jaj tak jak ja miłość do eltena udając bajora ngrałem wyłącznie dla jaj, napisałem to, wszystko jest ok, jednak jeśli faktycznie zaśpiewałym bym piosenkę nigdy więcej czy słynne ogrzej mnie, otagował bym to na youtubie jako dariusz marchewka michał bajor cover, wysyłał bym jako demo do dymnej barucha czy innego, festiwalowego środowiska, chciał bym zaistnieć właśnie piosenkami bajora bo uważam, że mam taką jak on wibrację w głosie, to ci, którzy słyszą jak mniemam uznali by, że z moją głową jest już źle, z moim głosem jest już źle, a wyczucia zupełnie mi brak.

Co gorsza, ci, którzy wyczucia właśnie nie mają, często uważają, że robią to dobrze, że to nadaje się aby całemu światau pokazać.

Jako, że łatwiej jest coś zapodać na blog eltena, nie każdy ma kanał na youtubie, zapodając tutaj swoje nagranie, często bez wyczucia umiejętności, krytyki taki ktoś nie lubi, nawet wręcz wierzy, że jej nie przeczyta na eltenie.

Komentarze, że pięknie, że ładnie, to feedback, że ktoś tego posłuchał, oraz drugi feedback, ważniejszy, nie zrobiło to wrażenia na mnie.

Potem rodzi się pytanie, czy napisać to jako koentarz bo on brzmiał by tak:

Darku, jakoś nie robi to na mnie wrażenia, inny ktoś napisał by:
hmm no posłuchałem, ale są lepsi.
a pod tym:
stać cię na więcej.

Zacznę od tego ostatniego.

jednego czego niecierpie w ocenie tego co ktoś robi to słowa stać cię na więcej.
Co one oznaczają?
GÓWNO!
JEDNO WIELKE NIC
BAGNO
DZIADOSTWO
PISAŁ JE NIKT

Dla czego tak ważam?

Dla tego, że zawsze nawet po najlepszym według nas i kogoś stać na będzie na coś lepszego według kogoś i nas, jeśli uznaliśmy, że zrobiliśmy coś super, i lepiej na pewno się nie da, oznacza to, że leżymy na łożu śmierci, i faktycznie zrobiliśmy już wszystko.

Do momentu, gdy istniejemy, zawsze najlepsze dzisiaj lepsze jutro może prześcignąć, więc po co gówno pisze komentarze nic nie wnoszące?
bo gówno jest gównem, i gówno należy olać czyli jeśli ktoś wam napisze w komntarzu nic więcej tylko stać cię na więcej proponuję jak wyżej, bo ani to hejt, ani krytyka, ani ocena, więc szkoda czasu na gówno.

Jeśli ktoś napisze że nie robi to na nim wrażenia
są lepsi
tu już jest inaczej

na każdym rażenie robi to, na co jesteśmy wrażliwi.
ktoś jest wrażliwy na poezje, płacze podczas pięknego, skłaniającego do refleksji tekstu, i teoretycznie nie wymagajmy, aby ktoś taki pochwalił i upajał się gdy zaśpiewamy nirvanę.
więc jeśli ktoś koniecznie już gdzieś nas skrytykuje pisząc że nanim wrażenia to nie robi, nie ma sensu uznawać to za hejt, nawet jeśli przed jego komentarzami było tysiąc buziaczkóws muaszczków i sraszków.

Natomiast jeśli ktoś napisze są lepsi, dobrze jest odpowiedzieć kogo na myśli ma, ponieważ może rzucić nam coś, co postawi nam level porzeczkę i pójdziemy wyżej, a jest to i test czy mamy doczynienia z kimś kto ma swoje zdanie czy jest gównemm który napisze nie, że stać nas na więcej tylko są lepsi od ciebie.

Więc ten komentarz są lepi od ciebie, jest również wart.

Jest jeszcze i tu pokontynuuję opcje tych, co nie mają wyczucia, dobrze im czasami powiedzieć w sposób zmieszania z błotem ich uprawiania danego hobby na świat, np śpiewu.
Ale i tu jak wszędzie są wyjątki, bo tak gdy Ewa isielonis fałszuje jak jasna cholera, robi to na eltenie, tudzież andżelika prymus i wszystkie te panie, co puszczają z dyktafonu podkład i psują piosenki, również mają do tego prawo.
jeśli tego nie promują w świecie, multimedia nie przodują w pokazywaniu takiego szitu, a jedynie nasze i tak mało gustowne środowisko słyszy to na eltenie, jak najbardziej można coś takiego wyprawiać.

Wtedy jesteśmy zauważenii, ktoś nam da lajka, nagramy siebie, no i jest legancko!

Ale niestety często właśnie osoby podobnego pokroju jak tu wymieniłem, tego wyczucia nie mają, i na własne życzenie albo są chwalone, albo totalnie zmieszane z błotem.

Wybaczyć oczywiście należy osobom, które są lekko upośledzone, co niestety w śród niewidomych ogromne oprocentowanie kalibru, no ale tutaj powinniśmy z komentarzami hejtem uważać, zwyczajnie dla tego, że taka osoba rozwinie się do jakiegoś jednego poziomu i hejt niczego nawet konstruktywna krytyka niczego dobrego nie wniesie, więc należy uważać.

Kolejny ważny aspekt dotyczący krytyki komentarzy itp

RODZINKA CHCE CIĄGLE CZEGOŚ WIĘCEJ!

Często trauma z dzieciństwa gdzie mamusia albo tatuś ciągle mówią kochanie ucz cię jeśli dzisiaj masz dwie piątki to znaczy że jutro przyniesiesz pięć to tylko kilka więcej przecież stać cię na więcje prawda?

wtedy właśnie również gdy taka osoba ma możliwość będzie pokazywać swoje, aby być chwalona, i komentarz pięknie jest na wagę złota, ponieważ roddzice nie wierzyli, nie chwalili, a obłudnie kłamali ciągle chcąc więcej.
a to znowu wynika z tego, że ich rodzice robili podobnie itp.

Napiszę jeszcze coś typowo o hejcie i krytyce

nikt nie lubi być krytykowny ani konstukrywnie ani destuktywnie, jeśli przykładamy się do czegoś zawsze jest tak, że fajnie jeśli ktoś to doceni a więc pochwali, i jeśli ktoś mi tu napisze, że jest inaczej dla mnie będzie hipokrytom bo każdy jak jeden lubi gdy się go pochwali.
Jednak ważne, że bez krytyki było by nudno, przecież ileż można to tak jak by każdy dzień wyglądał tak samo, nie podobnie a tak smo, wstajesz, myjesz, sikasz, zresz, śpisz.

wystarczy, że żarcie przesuniesz na inną porę, już jest inaczej, więc krytyka daje to, że jest coś nowego, to co ribimy dzięki krytyce nie jest zawsze takie s8 amo, jest podobne.
U siebie np zauważyłem, że kiedyś krytyka jaka kolwiek bolała mnie, brałem sobie do serca każde oh, ah, i każde bue!
zwłaszcza, jeśli po tysiącu ohów ten jedne napisał że jest źle, postanawiałem się martwić, i szedłem do tyłu.
Taki rak rozwojowy.

W pewnym momencie, zacząłem słuchać tego co się do mnie mówi, i z pięciu słów krytykanta wybierałem jedno, takie, które było wartością do działania.
Czyli np:
jeśli krytykant był gównem i napisał powiedział że źle zrealizowne mix nie siedzi, olałem gówno jak należy.
ale jeśli ktoś powiedzia:
słuchaj mix nie siedzi, to znaczy że moim zdaniem jak aj tego słucham, bolą mnie uszy bo wokal jest tak dokompresowany, góry jest zadużo sprubój mniej

itd itp

fakt, ktoś nie powiedział mi, że jest dobrze, straszne! odważył się powiedzieć, że ta góra którą uwielbiałem na tament moment jest zbyt duża.

No więc skoro i tak mam czas na wstajesz myjesz żresz sikasz, mixujesz, górę, mogę xmixować z mniejszą górą, zawsze jego krytykę mogę wywalić w kosz, ale co szkodi mieć dwi opcje, co szkodzi posłuchać?

e a potem zapytać innych?

podkreślam gówna nie słuchamy mix nie siedzi, śpiewasz źle, stać cie na więcej ale jeśli ktoś powie co czuje jak tego słucha, co sobie myśli, powie odpowiedzom otwartom taka krytyka jest czasem na wagę złota!
i to już hejtem nie jest.
Dzisjaj każda krytyka mnie motywuje, nakręca, do działania, nauczyłem się oddzielać gówno od człowieka, i jak kolwiek to brzmi takie wartości wyznaję, one mnie unoszą, bo od człowieka który cie krytykuje zawsze się czegoś nauczysz, a gówno idzie w kibel.

2020-05-01 16:17

#91 magmar

Darku.
WYjątkowo się z Tobą zgadzam.
Mam nadzieję jednak, że jak teraz napiszę Ci, że piosenka golców, którą wybrałeś jest o ton zbyt wysoka dla Ciebie nie obrazisz się.
CHciałabym Cię posłuchać w tych Golcach tylko nieco niżej.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2020-05-01 16:49

#92 koronowirus

tak, to jest właśnie komentarz na temat, jeśli już pisze się coś w internecie, i zakładając że mamy coś sensownego do powiedzenia, to co napisała magmar czy było by to o piosence tej czy innej, forma takiego komentarza ma wartość.

2020-05-01 17:16

#93 magmar

Chętnie zajrzę na Twój kanał, bo niektóre produkcje są naprawdę dobre np. Anna M.
Nie dość, że Ci leży ten numer, to jeszcze podoba mi się Twój pomysł realizacyjny w trzeciej zwrotce.

2020-05-01 19:15

#94 koronowirus

dzieki

2020-05-01 19:17

#95 patrykkubaszczyk Konto zarchiwizowane

-- (koronowirus):
Co do wokalnych wykonań bo na ten temat gadaczka tu zagadała:
napiszę tu dużo bo odpoczywam.
W mojej ocenie śpiewać zachwalać to i promować swoje poczynania można, nawet należy.
Jeśli jeszcze jest to hobby, które rozwija obowiązkowo trzeba dać o sobie znać.
Tak jest ze wszystkim, czym się zajmujemy, czy to pro czy nie pro.

Jest jednak inna właściwość, któreą pokażę na przykładzie śpiewania.

Czy zenek z akcentu głównie śpiewa piosenki tadeusza nalepy?
Czy irena santor głównie śpiewa piosenki muńka staszczyka?
Czy ja śpiewam na moim kanale piosenki Amstonga?

NIE!

Dla czego na każde pytania odpowieć brzmi nie?

Dla tego, że wszyscy wyżej wymienieni mają wyczucie do czego mają predyspozycje.

Wielu i tu na eltenie i poza niewidomych, jak i poza środowiskiem, akurat ono nie ma tu znaczenia, tego wyczucia nie ma!

Jeśli więc ktoś dla jaj tak jak ja miłość do eltena udając bajora ngrałem wyłącznie dla jaj, napisałem to, wszystko jest ok, jednak jeśli faktycznie zaśpiewałym bym piosenkę nigdy więcej czy słynne ogrzej mnie, otagował bym to na youtubie jako dariusz marchewka michał bajor cover, wysyłał bym jako demo do dymnej barucha czy innego, festiwalowego środowiska, chciał bym zaistnieć właśnie piosenkami bajora bo uważam, że mam taką jak on wibrację w głosie, to ci, którzy słyszą jak mniemam uznali by, że z moją głową jest już źle, z moim głosem jest już źle, a wyczucia zupełnie mi brak.

Co gorsza, ci, którzy wyczucia właśnie nie mają, często uważają, że robią to dobrze, że to nadaje się aby całemu światau pokazać.

Jako, że łatwiej jest coś zapodać na blog eltena, nie każdy ma kanał na youtubie, zapodając tutaj swoje nagranie, często bez wyczucia umiejętności, krytyki taki ktoś nie lubi, nawet wręcz wierzy, że jej nie przeczyta na eltenie.

Komentarze, że pięknie, że ładnie, to feedback, że ktoś tego posłuchał, oraz drugi feedback, ważniejszy, nie zrobiło to wrażenia na mnie.

Potem rodzi się pytanie, czy napisać to jako koentarz bo on brzmiał by tak:

Darku, jakoś nie robi to na mnie wrażenia, inny ktoś napisał by:
hmm no posłuchałem, ale są lepsi.
a pod tym:
stać cię na więcej.

Zacznę od tego ostatniego.

jednego czego niecierpie w ocenie tego co ktoś robi to słowa stać cię na więcej.
Co one oznaczają?
GÓWNO!
JEDNO WIELKE NIC
BAGNO
DZIADOSTWO
PISAŁ JE NIKT

Dla czego tak ważam?

Dla tego, że zawsze nawet po najlepszym według nas i kogoś stać na będzie na coś lepszego według kogoś i nas, jeśli uznaliśmy, że zrobiliśmy coś super, i lepiej na pewno się nie da, oznacza to, że leżymy na łożu śmierci, i faktycznie zrobiliśmy już wszystko.

Do momentu, gdy istniejemy, zawsze najlepsze dzisiaj lepsze jutro może prześcignąć, więc po co gówno pisze komentarze nic nie wnoszące?
bo gówno jest gównem, i gówno należy olać czyli jeśli ktoś wam napisze w komntarzu nic więcej tylko stać cię na więcej proponuję jak wyżej, bo ani to hejt, ani krytyka, ani ocena, więc szkoda czasu na gówno.

Jeśli ktoś napisze że nie robi to na nim wrażenia
są lepsi
tu już jest inaczej

na każdym rażenie robi to, na co jesteśmy wrażliwi.
ktoś jest wrażliwy na poezje, płacze podczas pięknego, skłaniającego do refleksji tekstu, i teoretycznie nie wymagajmy, aby ktoś taki pochwalił i upajał się gdy zaśpiewamy nirvanę.
więc jeśli ktoś koniecznie już gdzieś nas skrytykuje pisząc że nanim wrażenia to nie robi, nie ma sensu uznawać to za hejt, nawet jeśli przed jego komentarzami było tysiąc buziaczkóws muaszczków i sraszków.

Natomiast jeśli ktoś napisze są lepsi, dobrze jest odpowiedzieć kogo na myśli ma, ponieważ może rzucić nam coś, co postawi nam level porzeczkę i pójdziemy wyżej, a jest to i test czy mamy doczynienia z kimś kto ma swoje zdanie czy jest gównemm który napisze nie, że stać nas na więcej tylko są lepsi od ciebie.

Więc ten komentarz są lepi od ciebie, jest również wart.

Jest jeszcze i tu pokontynuuję opcje tych, co nie mają wyczucia, dobrze im czasami powiedzieć w sposób zmieszania z błotem ich uprawiania danego hobby na świat, np śpiewu.
Ale i tu jak wszędzie są wyjątki, bo tak gdy Ewa isielonis fałszuje jak jasna cholera, robi to na eltenie, tudzież andżelika prymus i wszystkie te panie, co puszczają z dyktafonu podkład i psują piosenki, również mają do tego prawo.
jeśli tego nie promują w świecie, multimedia nie przodują w pokazywaniu takiego szitu, a jedynie nasze i tak mało gustowne środowisko słyszy to na eltenie, jak najbardziej można coś takiego wyprawiać.

Wtedy jesteśmy zauważenii, ktoś nam da lajka, nagramy siebie, no i jest legancko!

Ale niestety często właśnie osoby podobnego pokroju jak tu wymieniłem, tego wyczucia nie mają, i na własne życzenie albo są chwalone, albo totalnie zmieszane z błotem.

Wybaczyć oczywiście należy osobom, które są lekko upośledzone, co niestety w śród niewidomych ogromne oprocentowanie kalibru, no ale tutaj powinniśmy z komentarzami hejtem uważać, zwyczajnie dla tego, że taka osoba rozwinie się do jakiegoś jednego poziomu i hejt niczego nawet konstruktywna krytyka niczego dobrego nie wniesie, więc należy uważać.

Kolejny ważny aspekt dotyczący krytyki komentarzy itp

RODZINKA CHCE CIĄGLE CZEGOŚ WIĘCEJ!

Często trauma z dzieciństwa gdzie mamusia albo tatuś ciągle mówią kochanie ucz cię jeśli dzisiaj masz dwie piątki to znaczy że jutro przyniesiesz pięć to tylko kilka więcej przecież stać cię na więcje prawda?

wtedy właśnie również gdy taka osoba ma możliwość będzie pokazywać swoje, aby być chwalona, i komentarz pięknie jest na wagę złota, ponieważ roddzice nie wierzyli, nie chwalili, a obłudnie kłamali ciągle chcąc więcej.
a to znowu wynika z tego, że ich rodzice robili podobnie itp.

Napiszę jeszcze coś typowo o hejcie i krytyce

nikt nie lubi być krytykowny ani konstukrywnie ani destuktywnie, jeśli przykładamy się do czegoś zawsze jest tak, że fajnie jeśli ktoś to doceni a więc pochwali, i jeśli ktoś mi tu napisze, że jest inaczej dla mnie będzie hipokrytom bo każdy jak jeden lubi gdy się go pochwali.
Jednak ważne, że bez krytyki było by nudno, przecież ileż można to tak jak by każdy dzień wyglądał tak samo, nie podobnie a tak smo, wstajesz, myjesz, sikasz, zresz, śpisz.

wystarczy, że żarcie przesuniesz na inną porę, już jest inaczej, więc krytyka daje to, że jest coś nowego, to co ribimy dzięki krytyce nie jest zawsze takie s8 amo, jest podobne.
U siebie np zauważyłem, że kiedyś krytyka jaka kolwiek bolała mnie, brałem sobie do serca każde oh, ah, i każde bue!
zwłaszcza, jeśli po tysiącu ohów ten jedne napisał że jest źle, postanawiałem się martwić, i szedłem do tyłu.
Taki rak rozwojowy.

W pewnym momencie, zacząłem słuchać tego co się do mnie mówi, i z pięciu słów krytykanta wybierałem jedno, takie, które było wartością do działania.
Czyli np:
jeśli krytykant był gównem i napisał powiedział że źle zrealizowne mix nie siedzi, olałem gówno jak należy.
ale jeśli ktoś powiedzia:
słuchaj mix nie siedzi, to znaczy że moim zdaniem jak aj tego słucham, bolą mnie uszy bo wokal jest tak dokompresowany, góry jest zadużo sprubój mniej

itd itp

fakt, ktoś nie powiedział mi, że jest dobrze, straszne! odważył się powiedzieć, że ta góra którą uwielbiałem na tament moment jest zbyt duża.

No więc skoro i tak mam czas na wstajesz myjesz żresz sikasz, mixujesz, górę, mogę xmixować z mniejszą górą, zawsze jego krytykę mogę wywalić w kosz, ale co szkodi mieć dwi opcje, co szkodzi posłuchać?

e a potem zapytać innych?

podkreślam gówna nie słuchamy mix nie siedzi, śpiewasz źle, stać cie na więcej ale jeśli ktoś powie co czuje jak tego słucha, co sobie myśli, powie odpowiedzom otwartom taka krytyka jest czasem na wagę złota!
i to już hejtem nie jest.
Dzisjaj każda krytyka mnie motywuje, nakręca, do działania, nauczyłem się oddzielać gówno od człowieka, i jak kolwiek to brzmi takie wartości wyznaję, one mnie unoszą, bo od człowieka który cie krytykuje zawsze się czegoś nauczysz, a gówno idzie w kibel.

--
Tak, czasami Krytyka może być dobra, czasami zła.

2020-07-11 16:35

#96 magmar

Zdarza się również, że niektóre osoby naprawdę mają poważne problemy z ortografią.
Nie mówię o literówkach, a jak się im powie słowo ciężko się obrażają.
Polonistka za takie byki wstawiłaby mi ocenę niedostateczną bez żadnego przebacz mimo, że prywatnie mnie lubiła.
Dlaczego na Eltenie nie można mówić o takich rzeczach głośno?
Dlaczego grono ludzi chce być traktowane poważnie jednocześnie nie starając się podchodzić do tematu profesjonalnie.

Tak, to mnie razi.
Albo podchodźmy do siebie na serio, albo jak kółeczko osób sprawnych inaczej.

2020-11-06 13:37

#97 gadaczka

Dokładnie Magmar. Często mówi się, że pełnosprawni zaniżają niewidomym poziom, ale widać, że zdarza się inaczej. Sami niewidomi biorą poprawkę na niepełnosprawność i przez jej pryzmat, a także ogólne stwierdzenie:ohhh jak ciężko oceniają czyjś poziom wypowiedzi, twórczości itd.

Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
2020-11-06 13:59

#98 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Gadaczko, pełna zgoda. Myślę, że gdyby liczba festiwali poświęconych twórczości stricte osób niewidomych była mniejsza, sytuacja wyglądałaby inaczej.

2020-11-06 14:08

#99 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Zauważyłem też, że niewidomi, którzy wybili się z jakiś względów są ogromnie drażliwi na krytykę. Od razu zaczynają się personalne ataki, blokowanie komentarzy czy zarzucanie niekompetencji. Nie mam pojęcia, z czego to wynika.

2020-11-06 14:11

#100 magmar

Akurat festiwali bym się nie czepiała.
Mogę je porównać np. z Włocławkiem czy różnymi programami z cyklu talent show.
Nie mówiąc o takiej amatorce jak Polanica. Pamiętasz?

Myślę, że nie mamy się czego wstydzić.

2020-11-06 14:11