Co teraz czytacie?
Wróć do Literatura#1021 Agata.d
Czytałam i mnie się bardzo podoba, ale ja książki Chmielarza bardzo lubię. U mnie nadal cykl poznański na tapecie, już szusty tom, ale cosik mam ostatnio zastój i już dwa razy zasypiałam na tej książczynie, bynajmniej nie dlatego, że była taka nudna, raczej dlatego, że byłam zmęczona, a to już niestety nie te czasy, kiedy mogłam sobie z książeczką do wyrka się położyć i całą, albo pół nocy przeleżeć. No i łyknełam trochę gwary poznańskiej i niektóre zwroty wcieliłam do swojego słownika XD.
#1022 Zuzler
Ja zaraz skończę "Chłopów". Nie dlatego, że nudne, absolutnie, dlatego że ciągle jakoś mam co innego do roboty. W międzyczasie natomiast łyknęłam sobie nigdy wcześniej nie eksplorowany 6 tom Autobiografii Joanny Chmielewskiej.
#1023 Zuzler
No to 7 tom tejże autobiografii już za mną. Jakiś taki... za krótki był. A teraz książka, którą bardzo fajnie zarekomendował mi Tomecki, czyli "Okruchy gorzkiej czekolady".
#1024 Agata.d
Cykl poznańskich milicjantów za mną. Szkoda trochę, bo przywiązałam się do bohaterów, zawsze, jak kończę jakiś dłuższy cykl odczuwam lekki smuteczek, że trzeba już się rozstać. No ale może jeszcze autor coś naskrobie, kto to wie? Po przeczytaniu krótkiej, ale dość mocno creepy książeczki Zygmunta Miłoszewskiego Domofon wzięłam ponownie w obroty pana Stelara i czytam jego trylogie o komisarzu Krugłym. Pierwszy tom, Rykoszet mam już za sobą. Teraz zaczynam drugi, Twardy zawodnik. Jako ciekawostkę dodać należy, że w audiobooku czyta go Roch Siemianowski, czyli jeden z moich ulubionych lektorów, dlatego tym razem czytam w audio, co rzatko mi się zdarza.
#1025 Numernabis
Nie rozumiem i nie zrozumiem wydawców audiobooków, nagrywają od środka jakiś cykl jak w przypadku wyżej opisanym Stelar Marek, jest audio drugi tom, a pierwszego i trzeciego nie ma.
#1026 Zuzler
Gruby kaliber, czyli "Dzieci Arbatu" u mnie. Obawiam się, że w miare wiem, co będzie dalej, czyli od drugiej ćwiartki książki, a za takimi klimatami nie przepadam, ale myślę, że warto to przeczytać, a nawet, że po prostu chcę to zrobić.
#1027 Numernabis
Aktualnie na tapecie mam:
Craig Alanson - - Expeditionary Force, tom 04, Black Ops
#1028 misiek
Tego też nie zrozumiem.
-- (Numernabis):
Nie rozumiem i nie zrozumiem wydawców audiobooków, nagrywają od środka jakiś cykl jak w przypadku wyżej opisanym Stelar Marek, jest audio drugi tom, a pierwszego i trzeciego nie ma.
--
#1029 Postukujacy
Hawkins - "krótka historia czasu". Audiobook zaproponowany przez Youtube, oczywiście. :) Całkiem przyjemne naukowe dzieło.
#1030 Agata.d
A w jakim cyklu i której części brakuje?
-- (Numernabis):
--
#1031 Numernabis
No np. trylogia o komisarzu Krugłym, w audio dłuuuuugo był tylko tom 2 i zresztą cały cykl został nagrany od tomu 2, teraz niedawno wyszedł tom 1, ale czyta Konrad Biel. Nie widzialem tomu 3.
No chyba,że się mylę to chętenie przytulę tom 1 i 3 czytany przez Siemianowskiego, jeśli to możliwe.
Kolejny przykład to cykl "Lew Archer" autorstwa Macdonald'a gdzie jest nagrany tom 1, a potem dopiero 6, 7, 8, 9, potem z pominięciem tomu 10 jsą kolejne tomy od tomu 11, .
Jest tego więcej, ale nie chce mi się szukać, jak mi wpadnie w ręce to podam.
#1032 Agata.d
Tom jeden widziałam, ale lektor mnie nie zachęcił, ale wysłuchałam kawalontek, żeby sprawdzić kto zacz, bo tego pana nie znałam wcześniej, co do tomu trzy to nie sprawdzałam, ale możliwe, że jeszcze zostanie nagrany. Trzebaobserwować. Swoją drogą niektóre wydawnictwa też wydają książki w dziwnej kolejności, na przykład cykl z Tomem Douglasem Rahel Abbot został w Polsce rozzpoczęty od tomu drugiego, pierwszy doszedł później.
#1033 Numernabis
O tym wóaśnie piszę, że rozpoczyna się cykle od środka co dla mnie jest niezrozumiałe. Gdyby nie było poskich wydań, OK, to rozumiem, ale nie, polskie wydania są, a audio nagrywa się od środka.
#1034 Agata.d
Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnikiem o pieniążki.
#1035 Numernabis
Pewnie tak, ale jaki to ma sens? Jakia jest różnica w pieniążkach, że rozpoczyna się nagrania od środka? Co za różnica czy nagrają tom 1 czy 2 czy 5 jako pierwszy - chodzi tu o kasę?
Przecież nawet nagrywając pierwszą część mają większe szanse, na to, że ludzie kupią kolejne części chcąc się dowiedzieć co będzie dalej, a tak ni z gruchy ni z pierturchy część 2 i potem część 1 już mniej ludzi kupi bo po co skoro jest już po części 2.
#1036 EugeniuszPompiusz
Czasami po prostu posiadaczem licencji dla tomu pierwszego jest kto inny niż dla po zostałych kilku tomó.
Często jest tak, że choć wydawnictwo to samo a licencje też by działały, nie ma copyrightów dla aktualnego tłumaczenia, bo tłumaczenie dla tomu 1 jest nowsze niż dla pozostałych tomów.
czasami, choć rzadko, wybiera się na przykład tom najbardziej charakterystyczny dla danej serii, by przyciągnąć klientów, sprawdzić zasięg na klientach nie chcących czytać całej serii
#1037 Numernabis
Pewnie czymś podobnym się kierują, ale ja osobiście jak i wielu moich znajomych i jak czytam na forach nie są zadowoleni, że muszą zaczynać przygodę od tomu ze środka.
Przecież autor pisząc pierwszy tom wprowadza nas w kuluary ewentyalnej przyszłości głównych/głównego bohatera.
Ot choćby przykład cyklu Jack Ryan, pierwszy tom opisuje jak i skąd się wziął ten Ryan. Oczywiście nie jest to jedyny przykład, ale akurat taki mi teraz przyszedł do głowy.
#1038 EugeniuszPompiusz
z drugiej strony kto każe czytać, gdy tylko od razu wyjdzie, czasami wprost jestzapowiedziane, zę zrobią prędzej czy później wszystkie tomy
#1039 Numernabis
No właśnie nie jest to do końca takie pewne, bo jak wydać na przykładzie Stelara dopiero niedawno pojawiła się pierwsza część, a trzeciej jak nie było tak nie ma,
Jest taki cykl gdzie jest już jakieś 11 tomów, a pierwszego nie ma, ale w moich zbiorach teraz nie mogę się tego doszukać.
#1040 lwica
klin" Joanna Chmielewska.