Znam taką historię, że Niemiec musiał napisać list po polsku. Na końcu, zamiast napisać: "Proszę o odpowiedź bez zwłoki" napisał: "Proszę o odpowiedź bez trupa".
To nie zupełnie pomyłka, raczej śmieszny zbieg okoliczności. Czytałam książkę, w której padło zdanie: "i zbliżył się do niego". W tym momencie u mnie zadzwonił domofon.
Ojjj! Wiecie, to nie jest pomyłka, ale jak tu tego nie zapisać, no jak? <3 "Z Lipiec szły Hanka, Marysia Balcerkówna, Kłębowa z córką, Grzela z krzywą gębą, Tereska z mężem..." W. S. Reymont "Chłopi", no niestety. :D
Przypomina mi się anegdotka, przekazywana już dziś jako humor z zeszytów, jednak ponoc, choć pewności nie mam, wykluło si ę to w naszym, pięknym Wrocławskim ośrodku.
"Mieszkała w kamienicy pani Kolichowskiej, która była brzydka, odrapana i trzypiętrowa".
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
To nie będzie pomyłka, tylko zdanie, które można zrozumieć na dwa różne sposoby. Pewnego razu rozmawiałem przez telefon z kolegą. Kolega mi powiedział: "Byłem w szpitalu i leżałem na różę". Wyjaśnię Wam, że róża to nazwa choroby. Ale słysząc takie zdanie, najpierw można się zastanawiać, na jakiej rurze on leżał. Może w szpitalu nie było żadnego łóżka i dlatego położyli go na jakiejś rurze.
Aż mnie ciekawi kontekst. Pomyślmy: Stękał i wydawał dziwne dziwki? Bardzo interesują mnie dziwki, szczególnie nagrania nocy, w tle cykające świerszczyki? A może coś w inną stronę? Jakie dziwki przypominają Ci dzieciństwo?
Kiedyś grałem z osobą widzącą w grę milionerzy, w której były pytania i cztery odpowiedzi do wyboru. I dostaliśmy następujące pytanie: cechą stoika jest: równowaga, gwałtowność, porywczość czy nerwowość. A osoba, która mi to czytała nie przeczytała stoika tylko słoika. Więc nie rozumieliśmy o co w tym pytaniu chodzi i nie wiedzieliśmy którą odpowiedź zaznaczyć.
– nowa wizja, ubóstwo nie jest już konsekwencją złego życia. Nie chodzi o ubóstwo materialne, ale i czysto duchowe, ludzie nic nie posiadający również mogą być zatwardziali i zapierdziali.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
OK, lubię przestawiać litery i sylaby w słowach, ale to z dzisiaj to naprawdę był przypadek. Rozmawiałam z siostrzeńcem i on mi powiedział, że ma kalendarz adwentowy. Chciałam mu odpowiedzieć, że jak byłam w internacie, to ja i moje koleżanki też miałyśmy kalendarze adwentowe, a o mały włos bym powiedziała adwentarze kalendowe. :) To chyba oznacza, że przydałoby mi się jeszcze trochę snu. :)
Ech, gdyby nie ta różnica dźwięczności a pisownia.: "Na Mikołajki Orange oferuje wybrane martfony nawet do 700 złotych taniej"
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
"hej, pisze że bardzo ważną wiadomością. poszukuję białego sweter zrobionego między biporstalem A Głowackiego 2 grudnia. sweter nie ma żadnej wartości materialnej, ale jest dla mnie bardzo ważny. Nie wiem jak mógł mi wypaść, jest po mojej prababcia i bardzo dużo dla mnie znaczy."