Nie tylko dźwiękowe, wizualne też, te filmy wniosły mnóstwo do przemysłu efektów specjalnych, już nie mówiąc o tych nowych, ale te stare też. Bardzo często technologie dotyczące nagrywania lub tworzenia ppostaci były użyte w tych filmach poraz pierwszy w historii.
Jeśli chodzi o audiobooki to jest już zapowiedziane, że w wersji polskojęzycznej nie będą nagrywane i jedyne dostępne aktualnie audiobooki to w wykonaniu mako_new Ja bardzo lubię sl€chać audioksiążek w Jego wykonaniu - uważam, zę robi to bardzo dobrze, śmiem twierdzić, że robi to niejednokrotnie lepiej niż profesjonalni lektorzy. Nagrał już ponad 80 tytułów z serii gwiezdne wojny - jak narazie tylko old republic
Ja się zastanawiam z czego był Czubaka zrobiony. To na pewno jakieś zwierzę. Słyszałam ostatnio psa haskiego, który mruczał do właściciela dosłownie jak Czubaka, więc może? :) A tak na poważnie, tak to był ogromny przełom technologiczny, choć niektóre sceny zostały dorobione później. Wiem, że na przykład Dżaby w pierwotnej wersji nie było widać, czy jakoś tak. Nie umieli jeszcze niektórych rzeczy zrobić.