Najważniejsze wady Eltena
Wróć do EltenLink#121 Julitka
No ale ten wpis tutaj jest jak kwiatek do korzucha. Serio, to jest największa wada Eltena?
-- (misiek):
Chyba klient eltena no nie?
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#122 misiek
No może nienajważniejsza, ale jednak wada.
#123 Julitka
Ale pasuje tu jak kwiatek do korzucha.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#124 daszekmdn
-- (Zuzler):
@Misiek, ale to już od dawien dawna było mówione, że na Eltenie mp3 nie będzie.
--Jest ffmpeg. Instalujemy i mamy mp3 :D.
Nie wiem ino czy z tym pseudoYoutube działa.
#125 gadaczka
Największą wadą Eltena są, wg mnie, obietnice. Szary użytkownik widzi coś takiego:
1. Mówi się sporo o rozwoju aplikacji mobilnych, o udoskonaleniu dość słabej strony i jej przetłumaczeniu, wspomina się o widocznym interfejsie, choć o tym ostatnim luźno wspominam, bo jest to rzecz dyskusyjna. Są użytkownicy, dla których nie byłoby to dobre, jak twierdzą.
2. Daje się społeczności informację, że niezbędne jest sformalizowanie projektu. Wyjaśnia się, że powstała fundacja daje szerokie możliwości.
3. Po ponad roku od założenia fundacji widać, że podejmuje ona różne działania, realizuje projekty, ale nie ma to wpływu na istotne braki aplikacji Elten.
W tym poście nie krytykuję aktywności zarządu Prowadnicy, lecz piszę o jej postrzeganiu przez użytkownika programu.
#126 Julitka
Trochę racji w tym jest. Niestety Elten nie jest, i na razie nie będzie, projektem, na który łatwo jest zdobyć pieniądze, głównie publiczne, przez dojrzałość prowadzonych dyskusji, burze i takie tam. Bo jednak tym, na co spojrzy darczyńca, są fora i grupy, a tu już, że tak powiem, pies pogrzebany.
-- (gadaczka):
Największą wadą Eltena są, wg mnie, obietnice. Szary użytkownik widzi coś takiego:
1. Mówi się sporo o rozwoju aplikacji mobilnych, o udoskonaleniu dość słabej strony i jej przetłumaczeniu, wspomina się o widocznym interfejsie, choć o tym ostatnim luźno wspominam, bo jest to rzecz dyskusyjna. Są użytkownicy, dla których nie byłoby to dobre, jak twierdzą.
2. Daje się społeczności informację, że niezbędne jest sformalizowanie projektu. Wyjaśnia się, że powstała fundacja daje szerokie możliwości.
3. Po ponad roku od założenia fundacji widać, że podejmuje ona różne działania, realizuje projekty, ale nie ma to wpływu na istotne braki aplikacji Elten.
W tym poście nie krytykuję aktywności zarządu Prowadnicy, lecz piszę o jej postrzeganiu przez użytkownika programu.
--
#127 gadaczka
Oczywiście, nie jest łatwo finansować Eltena i sądzę, że przy obecnym trendzie będzie z tym jeszcze trudniej. Mówię o deinstytucjonalizacji, dostępności, krytycyzmie wobec rozwiązań tylko dla pewnej grupy. Obecnie działania skupiają się na projektowaniu uniwersalnym, przynajmniej w deklaracjach.
Z 2 strony userzy nie są na to gotowi. Było sporo dyskusji o ulepszaniu programu, nawet ten wątek temu służy, a okazuje się, że trzeba czekać długie lata.
#128 magmar Konto zarchiwizowane
Jedną z więkssych wad Eltena jest strona meeeeeeeegaaaaaaa wooooooolnaaaaaaa. Do aplikacji się przyzwyczaiłam, ale na stronie bardzo to widać.
#129 DJGraco
Ogólnie strona wymaga dopracowania w wielu aspektach nie tylko w szybkości działania chociaż ja akurat nie narzekam na to. Chociażby nie podoba mi się układ forum i wszystkie grupy wywalone na wierch. Powinno to być tak zrobione jak w kliencie, że mamy link forum, wchodzimy w niego i na głównej stronie forum obok śledzonych wątków mamy poszczegulne linki do konkretnych grup. Klikamy w nie i wtedy znajdujemty się na podstronie danej grupy i tam jest lista forów. A obecnie to wszystko jest wywalone na wierzch i strasznie ciężko się w tym połapać, bo jak chcę przejść do danej grupy to muszę albo mnóstwo razy klikać H albo wpisywać w szukajkę nazwę grupy co jest już pewnym obejściem problemu.
No i zdaje się na stronie nie działają fora mieszane i załączniki w postach,  ale tego nie weryfikowałem dokładnie.
#130 gadaczka
Bardzo istotną wadą Eltena jest błędny odnośnik do blogów na starej stronie projektu. Jednocześnie nowa strona nie jest niedostępna tymczasowo, jak to było zapowiadane, lecz stale ma to miejsce. W rezultacie nie mogę skomentować wpisu na blogu jako użytkownik, gdy korzystam za pośrednictwem web.
#131 Julitka
@Gadaczka Dzięki za informacje, postaramy się szybko naprawić.
#132 dobrypoziomdzwieku
brak moderacji komentarzy blogowych pisanych przez eltenowiczów.
Dawid już wie, ponieważ z nim pisałem.
Pani Monia001 czy 01 bo mi się to myli też wie.
to giga błąd.
Mam nadzieję, że napisałem w odpowiednim wontku.
Sory, że się tu ostatnio nieco rządzę ale sami widzicie administratorzy że raczej tym razem dziwne że pozytywnie dla samego eltena.
Kiedyś i to musiało nadejść.
Powodem jest zarządzanie przeze mnie czterema grupami fb.
pzdr.
#133 papierek
Czekaj, a czy nie jest tak, że na każdym blogu komentarze moderuje sam twórca? Bo znowu jakby administracja portalu albo ktokolwiek inny zaczął ingerować, to by było raz, dużo więcej roboty, a 2, dużo większy krzyk, że moderacja ingeruje w prywatne rzeczy.
#134 cinkciarzpl
Chyba chodzi mu o rodzaj zatwierdzania przed publikacją. Myślę, że dobre by to było.
#135 dobrypoziomdzwieku
Papier nie wiem czy ty dobrze zrozumiałeś o co chodzi.
najlepiej wytłumaczę tobie na zasadzie facebooka i akceptowania postów z tzw grup prywatnych.
np
grupa prywatna o nazwie grupa.
dajesz posta.
Witam.
mam pytanie chciałem zapytać co, jak i gdzie?
i opublikuj.
wtedy w grupie prywatnej jeśli administrator ustawi grupę w taki sposób, że to administrator zatwierdza posty jest tak, że administrator post zaakceptuje lub nie.
bo post jest zgodny z zasadami grupy albo nie.
tak jest też na moderowanych blogach w internecie a większość blogów osób tworzących profesjonalny content nie typu za oknem pada deszcz a ja mam gorączkę czyli mam ochotę napisać to se napiszę 
to właśnie moderowane blogi.
#136 dobrypoziomdzwieku
oczywiście.
chodzi zwyczajnie o stop hejtowi, który tutaj jest bardzo mocno uprawiany.
i najlepszym sposobem reakcji na hejt jest zwyczajnie niszczenie tego już w zarodku.
comment ci nie pasuje no to nie dyskutujesz
krytyka jest potrzebna bez krytyki nie ma dyskusji.
ale jeśli ktoś żyje na dowolnym portalu z tego, że karmi się krytyką innych to jest dokładnie definicja hejtu.
każdy prawnik wam to powie.
nie trzeba pisać wulgaryzmów i obrażać drugiego człowieka by być hejteram.
wystarczy wstać o np 07 rano i karmić się tym by na blogach danego kowalskiego pisać w pięciu commentach co się nie spodobało 
jutro dokładnie to samo i tak 365 dni.
to jest dokładnie hejt.
dziś w internecie prawo zmieniło się i nikt nie może sobie pisać w każdym komentarzu na blogu 
eee to jest do dupy, do jest kicha tu jest kiepsko eee żeś sie popisał ić z tym 
tworząc portal w internecie zdecydowanie kolosalnym błędem jest brak funkcji o jakiej mówię.
do tego administracja eltena miała by o jeden obowiązek mniej.
mniej banów, mniej wtrącania się w zbędne dysputy.
#137 dobrypoziomdzwieku
aa przepraszam że tak dużo się tu wypowiadam ale naprawdę mam dobre intencje ale znacie mnie jako człowieka wesołego więc żeby też było śmiesznie 
Wwielu z was zna lektora Wociecha Masiaka.
Facet ma bardzo mocny jęzor, coś jak niegdyś Marchewaux tu na eltenie.
Kilka interesów z nim zrobiłem czyli z Wojciechem Masiakiem słuchajcie facet dzwonił do mnie telefonicznie gdy ktoś mu nie leżał, i prosił mnie
Darek tyyy weś temu a temu pociśnij na grupie lektorskiej.
Ja się zwyczajnie na to nie zgadzałem.
Doszło do tego stopnia, że jeden lektor dosyć amator napisał posta
w którym umieścił taki tekst:
Nagrywam w audiotece.
przy czym nagrywa dla audioteki a nie w audiotece.
jest to  zasadnicza różnica ale czy upoważnia mnie żebym pociskał mając 40 lat komuś kogo ja nie znał, i oferując  usługi lektorskie i produkcję dźwiękowe?
słuchajcie to jest rodem z timtoka i klango tylko ja miałem wtedy lat 20 30 i to wstyd.
pół żartem pół serio gdy się nie zgodziłem wiecie co mi Masiak odpowiedział?
eee kwa a coś ty się Marchewka nagle taki polityczny zrobił?
naprawdę niech to będzie dla was refleksja.
Dziś nie robię z tym lektorem już dillów.
a polityczny nie jestem klnę jestem wrednym marchewą tylko gdzieś trzeba znać pewne granice.
niestety traci się wtedy ale i poznaje kto jest z nami a kto przeciwko 
#138 balteam
Masz moderację komentarzy na blogu, daj kontrol e jak na nim stoisz, potem strzałka w dół komentarze i tabulator.
#139 daszekmdn
Teoretycznie taka opcja istnieje ale faktycznie jak sprawdziliśmy nie działa w pełni jak powinna.
Jeśli komentarz doda użytkownik Eltena to jest on widoczny bez względu na ustawienie.
#140 tomecki
Też jestem za umożliwieniem tej opcji. Niektórzy mogą tego chcieć i dobrze jest dać im tę możliwość. Teraz albo leci wszystko i trzeba potem usuwać ewentualne niefajności albo zablokować na amen. Wiem, że są tu blogi, które przez brak tej opcji wyłączyły komentarze dokumentnie, a to trochę wylewanie dziecka z kąpielą.