Forum

Systemy operacyjne

Forum mieszane

Poprzednia 4 / 10 Next

Kosa12

#61 ·

Transcription

Jeśli chodzi o to, o postawienie systemu, to musiałbyś Łukaszu ściągnąć obraz płyty ze strony Microsoftu. Jeśli ją masz, no to jak system Ci źle działa, no to powinieneś po prostu postawić od zera. Nie wracać do systemu, który miałeś wcześniej. Tylko po prostu Windows 10 zainstalować od zera, czyli tak jak po prostu masz teraz. Tylko po prostu go zainstalować po prostu całkowicie od zera. Czyli wypieprzyć wszystko. Scenę oczywiście. Sformatować cały po prostu dysk. W sensie no... I potem system zainstalować na nowo. Ja nie robiłem tego, bo mi komputer bardzo dobrze działa. I jestem z tego zadowolony. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

matid25

#62 ·

Transcription

lub też można ściągnąć Mediacreation Tool 1909 jest teraz najnowszy i później zrobić tak, żeby nie dać, żeby aktualizować ten komputer, tylko utwórz dysk przenośny trzeba to zrobić z tego pendrive'a, minimum 8GB wolnego czyli na jakieś 10GB wypadałoby mieć na tym pendrive'ie jakiegoś z tego pendrive'a i później trzeba pomiędzy jak się wchodzi do IOS'a dać potem boot potem dać USB Enter na USB i potem albo będzie naciśnił dowolny klawisz, żeby rozpocząć instalację albo po prostu ruszy i wtedy jeżeli damy to boot i potem USB i potem trzeba spróbować jeżeli nie da się jeżeli nie damy to boot i USB i Enter na USB to trzeba spróbować potem nacisnąć CTRL, WINDOWS, ENTER i może wtedy się uruchomi na rato

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

lukasz1993258

#63 ·

Transcription

Nie no, to może w wolnej chwili spróbuję coś w tej kwestii podziałać, ale póki co, no aż tak wolno nie działa, bo on raz wolno działa, raz się rozpędza, a póki co, no jestem w Tarnowie i raczej przez jakiś czas jeszcze będę, a nie chcę przez przypadek czegoś spierniczyć za przeproszeniem, żeby się potem nie okazało, że potrzebne jest oko. No bo tutaj my z użytkowniczką Gabi, no to niestety, ale no nie mamy przy sobie kogoś widzącego, kto by ewentualnie mógł tutaj pomóc, więc póki co, na chwilę obecną muszę, czy to mi się podoba, czy nie, cieszyć się, no szczerze powiedziawszy tym, co aktualnie mam, ale skoro jesteśmy już przy takim temacie, ja mam... Inne pytanie mam, właśnie też a propos systemu Windows 10, a konkretniej sprawa się tyczy tego typu, czy nie da się gdzieś w ustawieniach zmienić czegoś takiego, bo jest taka sytuacja, że gdy po prostu pobieramy jakikolwiek program, Instarkę, czy cokolwiek, nie wiem, na przykład najnowszą BTLT, na przykład, bo ja jestem... W beta testach LTNA i zawsze jest tak, że ja pobieram sobie, że jak pobieram sobie najnowszą wersję LTNA beta, to zawsze jest tak, że jak dam Enter test Windows dialog i dopiero uruchomi mi się Instarka, jak wejdę w rozwiąż problemy ze zgodnością programu, czy coś takiego i czy za każdym razem tak trzeba robić, gdy się pobiera najnowszą BTLT? czy po prostu można gdzieś w ustawieniach to wyłączyć za wszelką cenę. No bo jeżeli na przykład ja pobiorę jakąkolwiek betę LTE-na i potem na przykład wezmę i już jeszcze raz kliknę tą samą instarkę, no to już takiego komunikatu nie ma. Ale jeżeli by się na przykład teraz pojawiła nowa wersja LTE na beta i ja ją pobiorę ze strony internetowej, to już jest problem, ponieważ zaś muszę kliknąć w rozwiąż problemy ze zgodnością programu czy coś takiego. Jeżeli da się to wyłączyć, to powiedzcie mi proszę Państwa gdzie, no bo ja jestem osobą jeszcze początkującą jeżeli chodzi o ten system. Z góry dziękuję, pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

matid25

#64 ·

Transcription

Bez widzącego lepiej nie rób, dlatego, że musisz znać swojego BIOSa. Musisz wiedzieć jak się wchodzi, musisz wiedzieć, która opcja jest pierwsza. Możesz sobie coś nieźle poprzestawiać, a potem, żeś miał problem, więc lepiej bez widzącego. Nie rób tego, jak nie znasz opcji swojego BIOSa, bo każdy BIOS jest inny. Na przykład w Toshiba F12 trzy razy w dół i dwa razy w Entry, wtedy się spędzajwa odpala, ale z HTK może być inaczej.

lukasz1993258

#65 ·

Transcription

No właśnie ja wiem, że z HPK może być inaczej, no bo ktoś mi kiedyś tak mówił, więc dlatego ja mówię, że ja tutaj nie chcę samemu nic robić, bo się po prostu boję, tym bardziej, że tak jak już mówiłem, ja tutaj z użytkowniczką Gabi, my nie mamy tutaj nikogo widzącego w zanadrzu, kto by ewentualnie mógł to przeczytać, co tutaj by wyskakiwało, więc ja nawet tutaj nie znam układu BIOSa w tym komputerze, więc dziękuję bardzo. Dziękuję.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

matid25

#66 ·

Transcription

no to najlepiej poczekać na jakiś dogodny telwinter system sobie na spokojnie

lukasz1993258

#67 ·

Transcription

Nie no wiadomo, że poczekam na jakiś termin, co do tego, żeby ten system jakoś spróbować na nowo postawić. No póki co jakoś ten laptop, jak słychać zresztą dyszy. Zawsze na LTE nie wiedzieć czemu wiatraczki się, o chyba nawet słychać, jak wiatraczki sobie elegancko, jak wiatraczki przyspieszają. Ale to rozwiąż zgodność, coś tam, to bym chciał wiedzieć, czy to się da wyłączyć. Jak ktoś wie, no to prosiłbym o jakąś odpowiedź.

Lowca_Androidow

#68 ·

Transcription

Instalator Windows 10 jest w pełni udźwiękowany, także postawienie systemu samodzielnie nie jest jakieś skomplikowane, także można spróbować samemu, odpalić tylko z płytki albo z pendrive'a i można działać z resztą instalatora, chyba nawet można odpalić z poziomu już stojącego systemu. Wybrać nową instalację.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

lukasz1993258

#69 ·

Transcription

Łowco, ja wiem, że Windows 10 ma udźwiękowionego narratora podczas którego można system stawiać Tylko, że ja nigdy sam osobiście systemu nie stawiałem i ja po prostu nie chcę popełnić jakiegoś błędu Nie chcę zrobić czegoś, że tak powiem nieodpowiedzialnego Tym bardziej, że jakby mnie ktoś poinstruował co i jak Jakby mi ktoś chociaż jakąś instrukcję wysłał Jak, gdzie, co należy robić, to może bym się tego podjął, tak? Ale no w takiej sytuacji, no to tak jak ja mówię, nie chcę tego się samym podejmować Naprawdę, bo no boję się trochę, no bo jak coś pójdzie nie tak, no to tylko, no nikt mi nie pomoże

Lowca_Androidow

#70 ·

Transcription

ale tam nie ma za bardzo co pisać uruchamia się instalator wybiera się zainstaluj po drodze pojawia się pytanie na której partycji wybieramy właściwą i klikamy dalej także nic skomplikowanego nie ma potem na końcu jest wybór ewentualnie nazwa użytkownika ewentualne hasło pominąć sieć nawet klucza już nie trzeba wpisywać teraz w Windows 10 no i na końcu tam pozaznaczać jeśli chodzi o teraz związane z tym RODO są tam pytania odnośnie prywatności to zgodnie z własnymi oczekiwaniami czy preferencjami zaznaczamy zresztą wszystko potem można w systemie powyłączać czy powłączać czoło

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Lowca_Androidow

#71 ·

Transcription

jest też tyflopodcast i tam jest po kroku powiedziane jak zainstalować na początku coś tam o wirtualnej maszynie chyba najpierw instalują ale potem jest już pokazane, nagrane jak i co po kolei wybierać u Windows 10 podczas instalacji link na brief, bo tu się nie da

lukasz1993258

#72 ·

Transcription

A co s Biosem? Bo já tu nevím,

Lowca_Androidow

#73 ·

Transcription

O ile się nie mylę, jak już wspominałem, jestem prawie pewny, po pobraniu systemu operacyjnego na dysk, czy to w obrazie, no w obrazie ISO dajmy na pewno, to Windows 10 ma już wbudowany mechanizm montowania tego obrazu, więc wystarczy na niego kliknąć Enter, zamontuje się. Tam klikamy w Setup i jest tam chyba opcja wyboru postawienia systemu i tak jak mówię, nie jestem do końca przekonany, ale wydaje mi się, że można postawić system, wybierając instalację czystą, świeżą, z poziomu już stojącego systemu, ale głowy nie dam obciąć, natomiast jeśli chodzi o BIOS, no tutaj zawsze może być problem, jeśli nie jest ustawione wbudowanie. To może być problem przy instalacji, bo nowe systemy operacyjne, 64-bitowe, zresztą w ogóle teraz to obrazy nowe, bo Windows poszedł w jakimś dziwnym kierunku i są zbyt duże, aby nagrać je na jednowalstwową płytę DVD, bo ważą ponad 6 GB, jakoś tak teraz to robią, nie wiem jaki to ma cel, natomiast jeśli nie masz wbudowania z pendrive'a, no to już, może być problem z uruchomieniem instalatora, bo trzeba się trochę nagimnastykować, a z napędu zewnętrznego nie zawsze to chce iść, bo często gęsto jest problem ze sterownikiem napędu i wywala taki błąd, także spróbować z poziomu systemu, no, jeśli sobie nie poradzisz, no to będziesz musiał czekać, aż ktoś Ci pomoże.

lukasz1993258

#74 ·

Transcription

Dzięki, wolnej chwili się temu przyjrzę.

matid25

#75 ·

Transcription

Jeszcze dodam swoje cztery grosze, że jak się nawet komputer nam uruchomi ponownie, nawet jak już byśmy sobie kliknęli w ten obraz i rzeczywiście, no bo się aż tak nie bawiłem, bo ja z pendrive startowałem, więc nie bawiłem się tak, bo z BIOSa, ale no rzeczywiście może być taka opcja kiedyś, coś tak z ciekawości, mam taki właśnie ten Lenovo, to mogę dla testów sobie bawić się tak z systemem. To jak się nam komputer uruchomi, będzie już po tej opcji, że się uruchomi, dajemy sobie ctrl plus enter i nadal to nam przemówi i wtedy możemy sobie wszystko sami elegancko ustawić, partycje, nie partycje, wifi, konto Microsoft, no można powiedzieć wszystko.

lukasz1993258

#76 ·

Transcription

Świetnie, dziękuję Wam za informację. Tak jak ja mówię, ja się w wolnej chwili postaram się tym pobawić. No akurat właśnie teraz mój laptop kochany postanowił znowu się zbuntować. A to wszystko dlatego, że parę minut temu pojawiła się najnowsza wersja beta Altena. I to oznaczyło to, że podczas pobierania tej bety na grę NVDA przestał gadać. Kiedy po raz pierwszy włączyłem NVDA, no to niestety nie przemówił do mnie. Był tylko ten dźwięk uruchamiania. Kiedy po raz drugi włączyłem, przemówił. No lecz niestety problem się pojawił wtedy, kiedy się okazało nagle, że gdy chciałem uruchomić Chroma, to się nagle okazało, że wyskoczyło, że coś poszło nie tak, a kiedy chcę uruchomić Firefoxa, wówczas okazało się, że wyskoczył mi przepiękny komunikat, że Mozilla zgłoszenia awarii, no i cóż, coś czuję, że będę musiał go zaraz uruchomić, no.

luki373737

#77 ·

Transcription

Hej Łukasz, w sprawie systemu, no więc tak, po pierwsze ile ten HP ma lat, to jest raz, i dwa, wcale nie jest powiedziane, że format ci coś tutaj pomoże, dlaczego? Ja już tłumaczę, ostatnio trafił do mnie laptop, też już wiekowy, Fujitsu, do naprawy od klienta, tam była zainstalowana siódemka, ja mu powiedziałem tak, nie opłaca się instalować siódemki, ona już nie ma wsparcia, kup sobie dziesiątkę klucz na Allegro za... tam 4-5 dyszek, i... ja ci to ogarnę, i on tak zrobił, tylko że ten laptop miał tak, w standardzie, dysk HDD, 4 GB RAMu, no to zaproponowałem mu wymianę HDD na SSD, 500 GB, plus dodatkowe 4 GB RAMu, łącznie 8, i wgrałem tą dziesiątkę. I teraz, co się stało? Po 10 minutach użytkowania z laptopa, na tymże systemie, z niego nie dało się w ogóle korzystać, laptop się wieszał i tylko pomagał reset. No więc, co się okazało? No to, że musiałem poprosić w tym wypadku osobę widzącą, by po rozkręceniu, laptopa zobaczyć wentylator. A wentylator był tak za przeproszeniem zajebany pyłem, że to jest poezja. Więc sprzężonym powietrzem żeśmy tego wentylatora przeczyścili. Nałożyliśmy też nową pastę termoprzywodzącą na procesor. I laptop dostał życie drugie. Ten laptop chodzi na Windowsie 10. Fajnie. On się nie wiesza. Wszystkie zadania jak najbardziej wykonuje. Ja nie mówię, że odpali się na nim tam gry. Tylko, że ten laptop będzie służył do prac biurowych typu Office, Skype, Messenger i tak dalej. Przeglądarka. A na tym laptopie jest Intel Pentium P6000. 1200 w procesor. 64 bit. I oczywiście też 64 bitowa siódemka. To sami przyznacie, że procesor nie należy już do najwyższych lotów. Wręcz jego nawet nie można zaliczyć do średniej półki. A mimo to po konwersacji tego laptopa on dostał drugie życie. I chodzi na tym systemie rewelacyjnie. Teraz tak. Nie radzę Ci instalować systemu Windows 10 z poziomu setup. Odradzam zdecydowanie. Na Tyflo Podcast jest podcast jak to się robi na maszynie wirtualnej. U nas na blindiphone.pl jest podcast jak to się robi na laptopie. Krok po kroku. Jeżeli masz nawet aplikację na iPhone Apple Podcast to możesz wziąć wyszukaj, znaleźć blindiphone i tam jest jeden z odcinków jak się instaluje Windowsa 10 z udźwiękowieniem na laptopie a nie na maszynie wirtualnej tak jak jest to na Tyflo Podcastie pokazane. Teraz tak. Śmieszą mnie też różnego rodzaju twierdzenia. To żaden problem, bo to żaden problem. Tylko szkoda, że ludzie zapominają o boot menu albo o BIOSie. Żeby sobie przystawić. Niektóre laptopy mają fabrycznie ustawione, że jak włoży się płytkę on rusza z płytki. Tak jak w przypadku tego Fujitsu, którego robiłem ja. Ale tych laptopów, jest niewiele. Możesz tutaj, Łukaszu, spróbować włożyć takową płytkę i wykonać rozruch. Po włączeniu laptopa naciska jakiś tam dowolny klawisz. Czy on ruszy z płytki, czy nie. Spróbować warto, a nóż wideleć się uda. Jeżeli nie, bez osoby widzącej nie podchodź. Bo nawet po nacis... Nawet nie musisz wchodzić do BIOSu. To też jest bzdurą, bo możesz nacisnąć F12, wejść do Boot Menu i tam możesz sobie wybrać bez wchodzenia w ogóle do BIOSu. Z czego on ma startować. Tylko właśnie. Trzeba widzieć, co jest na pierwszym miejscu. Bo czasami ta pozycja jest... Należy kliknąć strzałką w dół dwa razy, czasami trzy razy. To się różni, więc do tego ci nikt nie powie. Bo to trzeba widzieć. Być przy urządzeniu. Ja na twoim miejscu albo bym skorzystał z tej aplikacji Be My Eyes. Jak będziesz chciał wykonać takowy format. Żeby tam, któryś z wolontariuszy pomógł ci przy tym początkowym etapie. Ewentualnie poczekam na kogoś widzącego jakiegoś znajomego. Bo bez tego nie ruszysz. A instałka z poziomu setupa zdecydowanie ci odradza. Mówię ci to z doświadczenia. Co ty zrobisz to jest twoja sprawa. Bo to twoje urządzenie. A ja ci tylko dobrze radzę. Pozdrawiam. Cześć.

luki373737

#78 ·

Transcription

Oczywiście tam na nagraniu w pewnym momencie powiedziałam 64-bitowa siódemka, no to jest pomyłka, bo chodzi o 64-bitową dziesiątkę i podejrzewam, że w Twoim wypadku, jeżeli ten laptop jest wiekowy już, że tak powiem, to on wymaga konserwacji, dlatego jak Ty zrobisz format, to podejrzewam, że niewiele to da.

lukasz1993258

#79 ·

Transcription

To może ja zacznę od początku. Ten laptop był kupowany dokładnie w grudniu 2017 roku w Warszawie w takim sklepie, podejrzewam, ten sklep nazywał się Centrum Elektroniki Mobilnej, jak mi nie myli pamięć. I ja nawet pamiętam, że on był kupowany 2 grudnia i on kosztował mnie, dokładnie, żeby nie skłamać, 650 złotych, wiem, bo ja wtedy kupowałem dwa egzemplarze tego laptopa, bo jeden laptop był dla mnie, a drugi laptop był dla mojej byłej żony, więc pamiętam to. Przy czym ten drugi laptop mojej byłej żony został raz też czymś zalany, ale pojechała i kupiła sobie, znaczy wymieniła go na kolejny egzemplarz, ale to jest inna sprawa. W każdym razie na tym laptopie, jak i na tym drugim egzemplarzu, od samego początku był Windows 7. No i te laptopy już były użyteczne. Były używane, bo to są polizingowe, więc byliśmy tak właśnie uprzedzeni, że te laptopy były używane, no a że są polizingowe, no to powiedzieli nam, że parę ładnych lat na pewno nam mogą posłużyć. No i jak na początku. Z tym laptopem nie było jakichkolwiek problemów, bo na 7C śmigał, że aż miło. Fakt faktem, na początku z tego laptopa zbytnio często nie korzystałem, gdyż ja po prostu w domu korzystam z stacjonarki, która bardzo dobrze działa i nie ma nad co narzekać. W każdym razie, no tutaj dysk na pewno nie jest szybki, to mogę od razu powiedzieć, to nie jest dysk SSD, czyli ten z tych szybkich chyba dobrze wypowiadam, to się chyba tak powinno wypowiadać. Jak nie, to mnie poprawcie po prostu. W każdym razie sytuacja była tego typu, przepraszam bardzo, że... Że chyba już, żeby nie skłamać, żeby nie skłamać, w listopadzie, przed listopadem 2018 roku, z tym systemem Windows 7 zaczęły się dziać dziwne rzeczy. To znaczy, no działać działał. Ale się wolno ładował, tam się czasami przywieszał, ale jakoś jeszcze ten system w tym laptopie żył. Po czym jakiś czas później został ten laptop zalany, no bo była u nas taka mała impreza, znaczy ja z użytkownikiem MatiT25, no i chyba na niego się wylał alkohol. W każdym razie pamiętam, że ten laptop cały był... Że tak powiem w trunku wysokoprocentowym, że tak powiem. Ale po uprzednim szybkim przeczyszczeniu go działał dalej. Nie było problemu. No poza tym, że ten system działał tak już trochę coraz wolniej. Tam się przecinał. Tam czasami coś się działo. Ale jakoś jeszcze z tym laptopem wtedy szło się porozumieć. No i w końcu ten laptop tak przez jakiś długi czas działał. No w sumie bardzo długi czas działał. No i dopiero w wakacje zeszłego roku... ...użytkownik wiolini... ...użytkownik wiolinist postanowił wgrać jeszcze raz na niego siódemkę. No w sumie generalnie wgranie na niego siódemki wtedy, z tego jak dobrze pamiętam, nie było to w ogóle problematyczne. Bo siódemka się wgrała. No oczywiście pominę fakt, że... ...była walka ze sterownikami. No bo tutaj sterowniki trochę się ciężko pobiera. Zresztą, jeżeli ktoś jest zainteresowany odnośnie tego laptopa, to polecam mojego bloga, bo tam jest trochę na temat tego laptopa. Nasze próby i nie tylko. Ale w końcu się udało. Ale co nam po tym, jak parę dni później dosłownie znowu coś się z tym laptopem stało na początku? Że w ogóle przestał się włączać. Znaczy włączać, no włączać się włączał, tak? Ale nie startował system. Pamiętam nawet bardzo dobrze, że poszedłem z tym laptopem do sklepu i... ...no niestety, ale okazało się, że... ...co by tu mówić, po prostu... ...nawet nie dało się uruchomić nic z pendrive'a. To znaczy nie dało się systemu jakby z pendrive'a uruchomić. Już tutaj był wtedy wielki problem. No i ten laptop na jakiś długi czas poszedł na odstawkę. Miałem go już nawet wyrzucić. Ale że w październiku zeszłego roku coś mnie tknęło. Zacząłem myśleć, bo mądry Łukasz już zaczyna myśleć, ale po czasie. To w zaistniałej sytuacji postanowiłem sobie, że... ...i to był... ...19 październik lub 20. 2019 roku. Wziąłem tego laptopa do... ...jakiegokolwiek... ...tego... ...do jakiegokolwiek... ...sklepu informatycznego, że tak powiem. Czyli do punktu, gdzie naprawiają laptopy. No i na wejściu facet mi powiedział... ...wszem i wobec... ...że ten laptop... ...działać będzie. Tylko, że po prostu... ...padł w nim dysk. A żeby było śmieszniej... ...no to skutki tego zalania nawet były wtedy widoczne, gdyż facet miał po prostu problem, żeby ten dysk wyciągnąć. Bo był przyklejony. No i wymienił mi ten dysk. Powiedziałem mu, żeby wgrał mi 7. Jeszcze raz wgrał. 23 października poszedłem po tego laptopa. No i 7... ...teoretycznie działała. Fakt faktem... ...wolno się ładowała, bo wolno. Bo... ...startował system. No i trochę trzeba było poczekać, aż się NVDA załaduje, etc, etc. Ale... ...co by tu nie mówić... ...działał. No i w sumie... ...w zeszłym miesiącu... ...w marcu... ...użytkownik... ...ja z użytkownikiem Mati D25 postanowiliśmy w tym laptopie przejść na dziesiątkę. No i niestety i to na blogu jest, więc... ...na blogu też to jest. Podczas właśnie przechodzenia na dziesiątkę pojawiły się irytacje z tym związane. To znaczy... ...podajesz je kilkukrotne... ...zawieszenie się w trakcie instalacji dziesiątki... ...do tego stopnia, że trzeba było go restartować... ...to jest raz. Druga sytuacja. W końcu... ...doszło do tego... ...że... ...gdy wstaliśmy następnego dnia... ...to co by tu nie mówić... ...doszło do sytuacji, w której... ...ten laptop w ogóle niby odpalał... ...ale nie było głosu. Poszedłem do sklepu szybko... ...no i babeczka mi powiedziała... ...właściwie taka moja znajoma... ...ze sklepu mi powiedziała wszem i wobec, że... ...pisze zapraszamy. Czyli zaczęło mi coś ruszać w głowie. Skoro pisze zapraszamy to znaczy, że... ...system ładuje się. Dlatego nie ma dźwięku. Próba włączenia narratora niestety nie poskutkowała niczym. No to mówię, to co tu może się dziać? No i... ...mądry Łukasz... ...zaczął myśleć, myśleć, myśleć, myśleć... ...i mówię tak... ...a gdybyś spróbować podpiąć pod niego słuchawki? Ja wiem, że to może być głupie, że to może nie poskutkować... ...no bo co mają słuchawki z tym wspólnego? Skoro... ...dźwięku nie ma na głośnikach od laptopa to co? Będzie dźwięk na słuchawkach? Jak bardzo się myliłem. Gdyż po podpięciu słuchawek... ...pojawił się dźwięk. Co prawda musiałem włączyć narratora, ale po podpięciu słuchawek pojawił się dźwięk. Co się okazało w trakcie instalacji po prostu... ...ee... ...przestawił się dźwięk... ...prawdopodobnie gdzieś i on... ...po prostu był przestawiony i... ...po podpięciu słuchawek... ...już udało mi się z powrotem przejść na głośniki. I instalacja Windowsa 10 wtedy już... ...no... ...poza kilkoma wpadkami prawie, że... ...przebiegła bez najmniejszego... ...że tak powiem... ...w tym momencie... ...przebiegła bez najmniejszego... ...problemu. No i... ...co? Wszystkie aktualizacje zostały zrobione. Także tutaj jest wszystko aktualne. O dziwo nie ma problemów, żeby tutaj jakąkolwiek aktualizację w tym komputerze zrobić. Bo aktualizacja się robi bez problemu. No tylko mówię, ten komputer działa i to naprawdę dobrze działa. Tylko on się przycina. I wiesz co Łukasz? Dlatego ja postanowiłem, że na początku... ...nie będę przeinstalowywał tego systemu jeszcze raz. Tylko po prostu spróbuję... ...na początku... ...za pomocą kogoś widzącego. Tylko jak ta cała pandemia się skończy... ...koronawirusa. Ale... ...za pomocą osoby widzącej na początku spróbujemy... ...tego laptopa rozkręcić i go całkowicie przeczyścić. Tak jak Ty mówiłeś... ...przede wszystkim ten wiatrak. Bo to może być faktycznie on. To może być przez niego. Nawet sam myślę, słyszysz w tle... ...że ten wiatrak po prostu się rozpędził do maksimum. Bo tutaj jest właśnie taka sytuacja, że jak nie jestem na oknie Eltena... ...no to wiatrak milczy w tym momencie. Ale jak już jestem na oknie Eltena, no to... ...no myślę, że sam słyszysz jakie są tego skutki. No on jeszcze nie jest aż tak głośny, ale jednak. W każdym razie najpierw przeczyścimy ten cały wiatrak. Przeczyścimy całego laptopa od środka. Przeczyścimy go z osobą widzącą. Ojej, takowa się znajdzie. I zobaczymy wtedy jak będzie zachowywał się system. Jeżeli dalej będzie się co jakiś czas przecinał... ...no to wtedy będę myśleć nad... ...ewentualnym go przeinstalowaniu. No bo on był... ...tutaj ten... ...tutaj to było... ...robione tak, że Mati D25 przechodził na dziesiątkę... ...creatorem jakimś. Z siódemki. No, na stacjonarce dziesiątka śmiga, że aż miło. A tam było to robione w identyczny sposób co tutaj na HP-ku.

Lowca_Androidow

#80 ·

Transcription

Co do kupowania klucza na Allegro, to są tylko zbędnie wydane pieniądze, te klucze nie są legalne, to już lepiej użyć kraka, bo to na to samo wychodzi. Poza tym, tak naprawdę mając system Windows 7, do dnia dzisiejszego można aktualizować go do Windows 10 bez potrzeby płacenia za klucz, całkowicie za darmo. Aktualizacja przychodzi i system się aktywuje, a potem już można od zera postawić. Zostawić dychę na czysto, bo system Windows 10 rozpozna urządzenie i go aktywuje przez internet.

Poprzednia 4 / 10 Next