Forum

Systemy operacyjne

Forum mieszane

Poprzednia 2 / 10 Następna

matid25

#21 ·

Transcription

Co do instalacji Linuxa, mam zamiar się tym pobawić, ale to jak odbiorę swój stary komputer od kumpeli, na którym w sumie można się bawić, testować i w ogóle, bo używałem go kiedyś normalnie do pracy, ale jak dostałem nowy, no to tamten stwierdziłem, że zostawię sobie dla testów, no ale kumpeli pożyczyłem i tam będę nawet próbował na wirtualnej maszynie odpalić Mac OS. No a Linuxa to tak sobie po prostu zainstalować jako drugi system. Nie robię tego na tym komputerze, dlatego że, szczerze powiedziawszy, jak coś schrzanie przy pierwszej instalacji, to może być ciekawie, a komputera używam, może powiedzieć, na co dzień do różnych, szczerze powiedziawszy, rzeczy, nawet chociażby do tutaj załatwiania spraw z działalnością gospodarczą, więc no na tym nowym się nie będę w to bawił, ale na starym HP-ku jak najbardziej Linuxy, wszelakiego rodzaju różne testy będę robił.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Kosa12

#22 ·

Transcription

Moim zdaniem, moim zdaniem tak powiem, że no ja o linuxach słyszałem, bo rozmawiałem czasami z moim tatą, bo jest informatykiem z wykształcenia to też się to rozmawiało na takie tematy typu na przykład jak co na danych serwerach robić trzeba czasami na przykład tak, żeby no urzędy skarbowe typu właśnie na przykład nie straciły danych to się robiło właśnie kopie zapasowe, żeby serwery były po prostu sprawne i obsługiwały ogólnie taką instytucję w w sposób sprawny, a nie jakieś tam żeby no to było przeciążone i no tak dalej no to tyle z mojej strony.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

piter9521

#23 ·

Transcription

Czy ja powiem tak? Z tego co pamiętam to się jeszcze nie wypowiadałem w tej sprawie, a jak się wypowiadałem to najwyżej pokrzyczcie na mnie. Ja używam po pierwsze Windowsa 7 i tylko i wyłącznie Windowsa 7 i na razie tego nie zamierzam zmieniać. Tylko i wyłącznie oczywiście na komputerze stacjonarnym, bo mam Debian'a na moim serwerze w firmie OVH. Nie wiem czy powinienem robić kryptoreklamy, ale tak. Linux jest spoko, szczególnie po SSH, bo zobaczymy czy mi na egzaminach dadzą Linuxa. Nie, bo coś tam pamiętam, ale czy będę w stanie wszystko zrobić to nie wiem. Wiem, że nie mogę Debian'a zainstalować na VMware'ze. W VMware Playerze nie ogarniam w ogóle czemu, bo gdyż, ponieważ co się dzieje, gdyż po dwóch, trzech minutach instalacji speakup czy tam ispeakup czy cokolwiek postanawia się wyciszyć. Postanawia się milknąć. Zaklęcie i nie wiadomo o co chodzi. Więc mam problem właśnie z Debian'em na wirtualnej maszynie i nie mogę sobie poćwiczyć trochę. No, a oczywiście kluczowe. Ja eksperymentalnie przed egzaminami bawię się trochę Windows serwerem w wersji zdaje się 2008. Więc no troszkę tego używam, tak. Tak trochę dla testów. A tak właśnie najczęściej to Windowsa. A na Linuxie mam serwer Enfoda Remote. Tak, tak, tak. Tak swoją drogą.

Syntezator

#24 ·

Transcription

Łohoho, panocki, moje drogie, ja to jeszcze pamiętam, Windows 95, no i gdzieś tam z jakiegoś dosika się poszukał i stało. Eee no, powiedzmy zaliczyłem wszystkie Windowsy poza serią 3X i wcześniej. 95, a i owszem, miałem na takim starym gruchocie swego czasu. 98, se, set sont edition, prawda, te sprawy. Millennium, 2000, XP, o XP to długo, prawda, mówiąc na blaszaku jeszcze mam, ale to i tak jest tylko komputer testowy. Eee... Miałem okazję korzystać z 8, 8.1, 10, a na laptopie pozostałem jak tylko się da przy 7, bo jak dla mnie jest to ostatni normalny, podkreślam, normalny system od Microsoftu. Poza tym, Linux, przede wszystkim Ubuntu, to znaczy bawiłem się, sprawdzałem te różne wszystkie dostępnościowe sprawy, sprawdzałem te różne wszystkie dostępnościowe sprawy, trochę Debian w konsolce, takie tam bardziej eksperymenty, nic poważnego. I to chyba tyle, aha, Mac OS krótko, miałem okazję się pobawić. No, iOS wiadomo, na iPhone'ie, Android bardzo, bardzo, bardzo pobieżnie. No i oczywiście Symbian, poprzez... No i oczywiście Symbian, poprzez... No i oczywiście Symbian, poprzez... Przez parę ładnych lat miałem Nokia z Toksiakiem, na Symbianie... I to chyba moja historia z systemami operacyjnymi... I to chyba moja historia z systemami operacyjnymi...

Syntezator

#25 ·

Transcription

No i oczywiście zapomniałem wspomnieć o Vista Vista dla mnie po drugim service packu całkiem dobry system i nie miałem powodu żeby na nią narzekać mało tego był to ostatni system a myślę że jest to ważne z perspektywy tych na przykład którzy tak jak ja z sentymentem wspominają stare menu start klasyczne jeszcze do Windowsa 2000 które było bo w XP już się po przypominam zmieniło takie właśnie menu start można było jeszcze ustawić w Vista co usunięto w 7

Moonlight22

#26 ·

1 likes
Transcription

Co do systemów operacyjnych, teraz na tym komputerze to jest Windows 7, a na drugim to mam też Windowsa, chyba ósemkę, albo ten 8.1, nie pamiętam, ale chyba ósemkę. No i co jeszcze mogę powiedzieć? Chyba nic więcej.

"Ich kann nur für das kämpfen, was ich liebe, ich liebe nur, was ich respektiere, ich respektiere nur, was ich verstehe".

lwica

#27 ·

Transcription

Dzień dobry! Jakich systemów operacyjnych ja używam? No, u mnie na komputerach domowych jest to niezmiennie siódemka. Najpierw na komputerze stacjonarnym, później na notebooku firmy Lenovo i teraz na notebooku firmy Acer. Na komputerze szkolnym kiedyś używałam Windowsa XP, a w domu posiadam jeszcze komputer, którego praktycznie rzecz biorąc nigdy nie używam, bo średnio jestem w stanie. Tutaj parę osób mi próbowało pomóc skonfigurować to, na którym jest Windows 10, ale niestety tak naprawdę nie jestem w stanie z nim nic zrobić. Pozdrawiam Was!

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

zvonimirek222

#28 ·

Transcription

Dzień dobry, a teraz to ja się wypowiem. U mnie na komputerze teraz Lenovo, na dobry początek powiem, siedzi dziesiątka. Tylko i wyłącznie dziesiątka i nic innego. Na innym komputerze w domu siedzi Linux, z przyczyn testowych, eksperymentatorskich itd. itp. Bo pomimo tego, że jeszcze studiuję to wolę czasem poeksperymentować dobrze, żeby po prostu... No, żeby po prostu... Jednak... No, zobaczyć jak się dostępność rozwija.

Student studentowi wszystko

monstricek

#29 ·

1 likes
Transcription

Witajcie, a ja używam też dziesiątki która stoi na wszystkich moich kompach czyli na domowym i na laptopie również moja dziewczyna posiada macbooka, gdzie oczywiście jest zainstalowany os x linuxa testowałem używałem myślę, że post o linuxie się nagrał w odpowiednim wątku także co ja o nim myślę tu już nie będę nagrywać ale jakoś nie jestem w stanie chcieć mieć ten system testowałem także chromebooka dość niedawno i fajny jest też niektórym ludziom się przyda i na pewno znajdą się tacy, którzy nie będą potrzebowali czegoś więcej z tego powodu, że serwisów typowo chmurowych zaraz pojawia się sporo do czegokolwiek zaczynając od transferu plików kończąc, nie wiem, dźwiękiem muzyką, wszystkim nie wiem, wideo i tak dalej no popularność takich narzędzi będzie wzrastać moim zdaniem no i tak powiem, że z dostępnością też bardzo dobrze u chromebooka, u tegoż także też może być chrome os systemem dla niewidomych dość dobrym

Bartek1

#30 ·

Transcription

Ja używałem Windowsa XP, potem siódemki. Dwa lata temu zainstalowałem Gziesiątki i myślę, że to najlepszy system w historii Microsoftu. Łatwy, prosty i przyjemny.

Pewien śmiałek spod miasta Gdynia,rzekł: „Ogiera podniosę – to chwila!”Lecz koń był uparty,kopnął go w czarty,a chłop się nauczył, że siła to kpina.

Bartek1

#31 ·

Transcription

Aha, i powiem Wam, że w tej wersji można go zainstalować od początku, można sobie samemu postawić system od początku. Tak, posóbowałem, bo mi coś tam się zarobiło, pomyślałem, że postawię system na nowo. Przeworoczyłem ustawienia fabrycznej, gdy system był gotowy do instalacji. Naciśnąłem Windows. Kąd to są Windows i co się okazało, odezwała się Paulinka, nasza ukochana.

Pewien śmiałek spod miasta Gdynia,rzekł: „Ogiera podniosę – to chwila!”Lecz koń był uparty,kopnął go w czarty,a chłop się nauczył, że siła to kpina.

lukasz1993258

#32 ·

Transcription

Nie no, jeżeli chodzi o Pauliny, to ja ze mną średnio przepadam, chociaż, no prawda jest taka, że jest 100 razy lepsza niż Microsoft Sam z XPK.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Lowca_Androidow

#33 ·

Transcription

Nie wiem jak inni, ale akurat ja, jeśli chodzi o XP-ka, to uważam go za najbardziej dostępny, może najbardziej przyjazny w obsłudze, jeśli chodzi o obsługę przy pomocy screenreadera. Jakoś to było prościej rozwiązane. W tej chwili jest to bardziej zagmatwane, jeśli chodzi o Windows 10 czy 7. Trzeba się więcej nastukać tym tabulatorem, żeby gdziekolwiek dojść. Także tutaj to akurat XP, przynajmniej moim zdaniem, dla niewidomych obsługę przez osobę niewidomą był najlepszym systemem operacyjnym, najbardziej przyjaznym.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

lukasz1993258

#34 ·

Transcription

Tak, tutaj masz łowco rację. Jeżeli chodzi o Windows XP, no to on był z tych wszystkich systemów najbardziej dostępny dla osób niewidomych. No i zaraz po nim najbardziej dostępnym systemem dla osób niewidomych jest Windows 7. To są moim zdaniem dwa systemy, które są tak najbardziej przystosowane, to znaczy przystosowane, najbardziej dostępne dla potrzeb osób niewidomych. Co do siódemki, to no czasami tutaj trzeba się tabulatorem chcąc nie chcąc naklikać. Ale... Prawda jest taka na przykład ze siódemkę, że siódemkę jest bardzo chyba trudno, że tak powiem, uszkodzić. I tak samo chyba było z XP-kiem. No, to jak na razie tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

luki373737

#35 ·

Transcription

Siemanaj do wszystkim Jeżeli chodzi o systemy no to pierwszy taki system jeszcze końcówka lat 90 Windows 98 jak na tamte czasy był to system stabilny nie ma co ukrywać ale jak na tamte czasy był to system stabilny nie ma co ukrywać natomiast później Millenium to był taki nie wypał że szok według mnie później znowu wyszła wersja systemu stabilnego mianowicie XP był to bardzo dobry system jeżeli chodzi o stabilkę o dostępność później w 2007 roku Windows Wista nie wypał totalny nie wypał następnie początek 20 Windows 7 według mnie był to system który jest jeszcze cały czas zbliżony do XP jeżeli chodzi o stabilność i dostępność pod względem działania no i później od końcówki sierpnia 2015 przesiadłem się na Windowsa 10 no powiem tak on ma swoje wady i zalety tak nie da się go porównać według mnie z wcześniejszym jakimś tam systemem bo on się różni jest na pewno bardzo szybki szczególnie dla tych którzy posiadają dyski SSD natomiast ma swoje niedociągnięcia o których między innymi był było tutaj też mówione bardziej pisane w wątku na temat Windowsa 10 no ale na chwilę obecną do 7 bym nie wrócił no bo nie ma sensu się cofać jeszcze zapomniałem o Windowsie 8.1 z którym miałem do czynienia w 14 roku chyba w 14 pod koniec no to ja szalanie instalowałem korzystałem z tego standardowego menu start udało się to ogarnąć dla mnie te różnego rodzaju też te szele to zamulają kompa i nic więcej no i teraz a propos Linuxa mam do czynienia na co dzień dlatego że jestem administratorem serwera gdzie jest zainstalowany Debian i szczerze powiem nie odstaje on dostępnością od Windowsa 10 no i to chyba tak w skrócie tyle bo o tym można zrobić wykład ale nie o to tu chodzi nie dziękuję

lukasz1993258

#36 ·

Transcription

No tak, siódemka i xpeg, tak jak już tutaj wspomniałem, i właściwie tak jak tutaj było to mówione, były bardzo do siebie zbliżone i ja do tej pory używam siódemki, przynajmniej będę używać jej do momentu, aż nie będzie wspierany ten system. No i na chwilę obecną, tak jak mówiłem, to jakiś długi czas temu, no bo sporo czasu minęło, tak do tej pory jeszcze jestem z tego systemu zadowolony. Co najdziwniejsze, ja ten komputer dostałem właśnie w 2017 roku w maju i do tej pory, do dnia dzisiejszego ani razu nie było takiej sytuacji. Tak. W której system trzeba byłoby przeinstalowywać. On cały czas działa, bardzo szybko się komputer uruchamia, także tutaj naprawdę nie ma problemu.

luki373737

#37 ·

Transcription

To znaczy tutaj do przedmówcy powiem w ten sposób jeżeli dobrze się dba o sprzęt nie zaśmieca się go nie instaluje się pierdyliard pierwszych lepszych rzeczy pobranych z sieci regularnie co jakiś czas robi się oczyszczanie dysku też ze śmieci które powstają podczas korzystania przy czym takowe oczyszczanie dysku najlepiej jest wykonywać za pomocą narzędzia microsoft oczywiście z uprawnieniami admina fajnym narzędziem jeszcze kiedyś był cleaner ale odkąd przyjął ten program awast to cleaner wygląda tak jak i cały awast no i komputer będzie nam chodził i to ja mam tak samo na dziesiątce tak gdzie format to ja robiłem no już spory czas temu i to było spowodowane że wymieniałem dysk ssd na większą pojemność no i musiałem ten format zrobić jeżeli się aktualizuje na bieżąco to nic się nie powinno dziać tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak

lukasz1993258

#38 ·

Transcription

To znaczy się powiem w ten sposób, ja na tym komputerze mam w sumie mało rzeczy zainstalowanych, bo ja generalnie na tym systemie, przepraszam, bo tu mowa jest o systemie, na systemie tutaj mam mało rzeczy zainstalowanych. W sumie nie instalowałem nic, co by mogło go obciążać, poza drobnymi rzeczami typu syntezator i jakieś mowy. Gier nawet nie mam, bo nie nagrywam. Jedynie tak naprawdę z czego na co dzień korzystam, no to jest Elten, Team Talk, Miranda. Word, Winup, MP3 Direct, no i GoldWave. Tyle tylko. Znaczy z tylu programów właśnie w T7C korzystam na dzień dzisiejszy. No i też mam tutaj dysk SSD, ten szybki, na którym właśnie jest zainstalowany system. Swego czasu pamiętam właśnie, że tu generalnie mam dwa dyski, ale pamiętam właśnie, że na dysku, na którym jest zainstalowany system nie była robiona partycja. Ale kolega mi ją zrobił jakiś czas temu i zajęło mu to po prostu raptem parę minut. Bo ja wolę mieć partycję na wszelki wypadek, bo takie ważne rzeczy, jakieś dokumenty, czy muzykę właśnie mam na partycji, bo ja nie uznaję czegoś takiego, żeby wszystko dawać na jeden dysk. W szczególności na ten dysk, na którym jest zainstalowany system. Bo potem jest większe ryzyko, że jednak problem powstanie. Więc na dysku C mam wyłącznie programy, na dysku D mam dokumenty, na dysku E mam muzykę, a na drugim dysku mam tylko muzykę. Więc tak to u mnie wygląda. Może za jakiś czas wstawię wpis na bloga, jak szybko się mój komputer uruchamia. A wystarczy gdzieś tak mniej więcej do minutki. I on już się uruchomi elegancko i już jest nawet gotowy do pracy. No więc tak to u mnie wygląda. Jedyny problem, z czym mam w tym systemie. Który już tutaj gdzieś się na tym eltenku przewinął. To taki, że kiedyś instalując Anię, akapelę uszkodziło mi się SAPI. I do tej pory problem nie jest rozwiązany. Ale zbytnio mi to nie przeszkadza. Aczkolwiek gdyby był ktoś, kto by mógł coś doradzić, no to byłoby miło. No to... Chyba, jak na razie, z mojej strony tyle.

lukasz1993258

#39 ·

Transcription

Taka jeszcze jedna ciekawostka, o której tutaj nie wspomniałem, jest taka, że w grudniu 2017 roku nabyłem sobie laptopa HPK, też właśnie z systemem 7, łączy Windows 7. Tylko, że tam też nie było partycji, też została mi ona zrobiona, tylko, że tam niestety z niezbędnych przyczyn, mimo to, że jest podobnie, no prawie tyle samo programów zainstalowanych, co tutaj, niestety ten system bardzo spowolnił, bardzo wolno się uruchamia i długo trzeba czekać, aż będzie laptop gotowy do pracy. No także taka ciekawostka.

luki373737

#40 ·

Transcription

A propos instalacji no to jak najbardziej dlatego właśnie ja wymieniłem na większy dysk SSD no bo takie programy jak Firefox JetAudio do muzyki ja mam zainstalowane na dysku C tych programów naprawdę jest mało Burnware czasami się przydaje no i tp i td mało około może 10 to max a może i tego nie będzie do zarządzania serwerami choć z poziomu Windowsa tam niewiele się zrobi żeby przelogowywać się na debiana którego też mam zainstalowanego ale to już na zewnętrznym dysku żeby mi nie gryzło się tam nic z Windowsem nie chciałem na wewnętrzne dyski instalować debiana kupiłem sobie taki napęd z wyjściem USB C i właśnie tam tego używam no i teraz tak popieram w 100% też nie toleruję nie popieram tych którzy to trzymają wszystkie dane na tym samym dysku co system głupota jakich mało a już instalować gry na dysku systemowym to już w ogóle no bo ja rozumiem drobne programy tak ale w życiu nie zainstalowałbym żadnych gier na SSD tam gdzie jest system natomiast ja nie mam tylu partycji u mnie jest nie ma nie ma nie ma mamy ale są guy ze k beleza tu dzisiaj czy script co zapasowych praktycznie wszystkiego sam go używam polecam z NVDA jest trochę uciążliwy no ale nie z takimi rzeczami sobie radziłem ostatnio obsługiwałem nawet kodi bez udźwiękowienia z NVDA za pomocą OCR więc można no i komputer nie spowalnia tak jak ja powiedziałem wcześniej jeżeli o niego dbasz przeprowadzasz co jakiś czas lekkie konwersacje konwersacje, konserwacje późna pora trzeba iść spać w końcu no to ten komputer będzie śmigał ty mówisz że kupiłeś sobie HP i on spowolnił po pierwsze czy ten HP ma takie same parametry jak ten który nie spowolnił czy też ma dysk SSD no bo to jest ważne to jest ważne bo jeżeli nie no to wszystko jasne no także trzymajcie się późna pora a za parę godzin praca

Poprzednia 2 / 10 Następna