Forum

Systemy operacyjne

Forum mieszane

1 / 10 Next

lukasz1993258

#1 ·

Transcription

Witam Was w kolejnym wątku na LTE. Tutaj podzielmy się, jakie mamy systemy operacyjne, z jakich korzystaliśmy. No ja zacznę od siebie. U mnie to raczej będzie, jak to się mówi, krótko, z więźle i na temat. A dlaczego? Ano dlatego, że odkąd dostałem komputer, a był to rok 2007 i to było pod koniec listopada, no to od końca listopada aż do 22 maja 2016 roku używałem Windows XP. Co? Co mogę na ten temat powiedzieć? Na temat tego systemu. No więc powiem tak. Swego czasu uważałem, że to jest najlepszy system, że nic go nie przebije, że jest najlepiej przystosowany dla nas, czyli dla potrzeb osób niewidomych, no że jest nie do zdarcia. Zdarzało się tak, że trzeba było kilkukrotnie wgrywać na nowo system, ale to zapewne u każdego tak już jest, że czasami co jakiś czas taki formacik musi być. No ja tylko raz miałem taki przypadek, że wyłączyłem komputer na noc, rano odpaliwszy go już nie odpaliłem, ponieważ no coś się stało z systemem i no bądź to, bądź trzeba było go na nowo wgrywać, więc tak jednak mniej więcej to wyglądało. No ale miałem tą dobrą opinię na temat tego systemu, podobał mi się, był bardzo jak dla mnie dobry, aż do momentu jak go firma Microsoft przestała wspierać, tak już potem zaczęły się jakieś problemy z tym systemem, zaraz mniej aplikacji na niego wchodziło. W międzyczasie będąc jeszcze w szkole używałem przez dosłownie chwilunię Windows 8, no i aż tak no nie wiem co dokładnie mam o nim powiedzieć, bo musiałbym nad tym systemem parę dobrych dni posiedzieć, żeby wyrobić sobie na temat tego systemu jakąś tam opinię, czy to negatywne, czy to dobre. Ale no, no wyglądał no w miarę taki dobry system. Gorsze opinie słyszałem o Vista. Osobiście ja Visty nie testowałem, nie sprawdzałem i po prostu no jakoś nie miałem okazji, no że tak może w ten sposób powiem. Ale tak jak mówię, dużo osób właśnie mówiło, że to był najgorszy system, jaki kiedykolwiek mogli sobie testować. Jeszcze to zaraz powiem. Od 22 maja 2016 roku zacząłem używać siódemki i do dnia dzisiejszego używam siódemki. Uważam, że to jest dobry system. W sumie najlepszy dla niewidomych i też bardzo dużo osób go chwali. Wiadomo, że mogą być różni ludzie i różne opinie na ten temat mogą być. Bo każdy ma tam jakąś swoją opinię. Ale ja jednak uważam, że ten system no jest najlepszy. No jest nie do zdarcia jak dla mnie. Jak na razie, zobaczymy co będzie dalej. Z tego co kiedyś gdzieś wyczytałem to ma być wspierany tylko do 2020 czy 2021 roku. No pożyjemy, zobaczymy. Na razie mamy końcówkę 2017 roku, więc jeszcze ten system jest wspierany. Jak jeszcze miałem Windows XP, no to ja nie wiem czy ktoś o tym systemie słyszał. I tu może być taka sytuacja, że nikt może o tym systemie nie słyszeć. Natomiast ja słyszałem o takim systemie i osobiście go testowałem. Miał taką śmieszną nazwę podajże Macumba. Nie wiem co to miało być. Wiem tylko, że można było go nie instalując odpalić. Z płyty i on jakoś tam działał. Więc to tak naprawdę w sumie znajomy testował. Ale o tym systemie właśnie też słyszałem generalnie. No ale też tam przez dosłownie ułamek sekundy coś robiłem. Tylko ja już nie pamiętam co. Bo to było no umówmy się bardzo, bardzo dawno temu. Więc no mogę trochę nie kojarzyć pewnych faktów. I co? No i na razie tak jak mówię używam sobie siódemeczki. A i jeszcze jedno. Przez czterdzieści parę minut czy nawet i więcej za pomocą NVDA Remote. W celu pomocy tam komuś. Testowałem sobie Windows 10. I powiem tylko tyle. Nie podobał mi się ten system ani trochę. Nie wiem dlaczego. Nie przemawia mi do rozsądku. I no nie podoba mi się po prostu. I nie będę z niego korzystać. No chyba, że mnie naprawdę do tego sytuacja zmusi. Co w to wątpię jak na razie. No bo generalnie ten system mi się w ogóle nie podoba. I tyle. I po prostu. Więcej się nadenerwowałem przez ten czas. Niż to wszystko naprawdę było. No warte. Nie testowałem jeszcze Linuxa. Nie wiem jak on działa. Też o nim jakieś tam dobre opinie słyszałem. Tak więc. No co no. W ogóle go nie testowałem. No to. Nie będę się na ten temat wypowiadał. No bo tak jak mówię. Ja go nie testowałem. No cóż. To z mojej strony już tyle. No i zachęcam do udzielania się w tym wątku głosowym. Wymieńcie się swoimi spostrzeżeniami też na przykład. No i raczej tyle. I serdecznie. Wszystkich pozdrawiam. Do usłyszenia.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

longshoot

#2 ·

Transcription

Posiadam system Windows 10 od ponad roku mniej więcej. Mam również laptopa z systemem 8.1 Windows. A tak to jeszcze wcześniej to oczywiście było sporo jakichś mniejszych netbooków z Windowsem 7 i z Windowsem XP. No i kiedyś bardzo, bardzo dawno temu jeszcze w internacie używało się komputera z Windowsem 98.

wojtas

#3 ·

1 likes
Transcription

Witam, na jednym laptopie posiadam Windows 7, na tym właśnie, a na drugim posiadam Windows 10.

daszekmdn

#4 ·

1 likes
Transcription

Ja się tu nie wypowiedziałem, to już to po prostu grzech. Cóż, zacząłem od Windowsa 7 w 2013 roku. A gdy mój laptop uległ awarii, to korzystałem przez jakiś miesiąc, lub nawet dwa, lub dwa i pół z Windowsa XP. Na komputerze siostry, który niestety średnio chciał ze mną współpracować, bo się przywieszał i robił różne dziwne rzeczy. Natomiast później wróciłem oczywiście do siódemki i cóż, dostałem jakiś czas później komputer ze zmodyfikowanym Windowsem XP, tak żeby jakoś działał i funkcjonował na 512 MB RAMu, no i też czasem z niego korzystałem, ale raczej był to taki komputer do testów. W 2015 dostałem komputer, ten, który mam obecnie, czyli Lenovo, poprzedni to był Dell, już z Windowsem 8.1. Jakoś tak w chyba grudniu 2016, w końcu, czy tam na początku stycznia, w końcu udało mi się zainstalować Linuxa, bo plany instalacji Linuxa miałem w szczycie. I zainstalowałem sobie Sonara, to jest chyba oparte o mangiaro, nie wiem, niech mnie ktoś poprawi jak się mylę. Wcześniej próbowałem instalować Winuxa na maszynie wirtualnej, co skończyło się fiaskiem, bo to maszyna wirtualna, a z nią Linuxy średnio chcą często współgrać. A teraz... Linux przestał mi działać, nie wiem kiedy, w listopadzie, w październiku, coś takiego. A teraz instalowałem go oczywiście na Dellu, który został naprawiony i z powrotem ma Windowsa 7. Teraz na jednym komputerze, czyli Dellu, który robimy za serwer, jest laptopem, ale można go określić jako komputer, taki zwykły, stojący, bo baterii brak. No, to stoi sobie Windows 7. Na Lenowie 8.1, a na stojącym tu netbooku oczywiście żaden inny niż jedyny, słuszny, najpiękniejszy, najlepszy, super, hiper, żeby tutaj nie zacytować siebie z różnych dziwnych momentów, w których super, hiper kończyło się na jeszcze inne słowa, Windows 7. I ja... Będę korzystał z Windowsa 7 i instalował go tam, gdzie mogę, do czasu, aż komputery przestaną go wspierać. Bo naprawdę, to jest mój ulubiony chyba system, który jest po prostu dla mnie najlepszy, bo od niego zaczynałem i po prostu nie umiem się z nim rozstać. Gdybym na Lenowie mógł instalować systemy, i byłoby to bardzo łatwo, takie jak na Dellu, to pewnie po zakupie laptopa bym sobie tam siódemkę kazał wgrać. A teraz też bym mógł w sumie wgrać, ale po pierwsze coś mi nie chce, wejść do UEFI, a po drugie, no niestety, nie chce mi się już od nowa instalować wszystkich programów. Za dużo roboty, jak ja mam tego sto ileś. I przenosić pięciuset plików z dokumentów. Tak się rozgadałem, trochę latałem od jednego do drugiego, ale mam nadzieję, że mi to jakoś wybaczycie.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

lukasz1993258

#5 ·

Transcription

Ostatnio korzystałem z Windowsa 10 parę dni temu, kiedy miałem kursy sprowadzenia baz danych i muszę powiedzieć, że jednak co do Windowsa 10 jednak zdania nie zmieniam. Niestety Windows 10 mi się nie podoba i nie mam w najbliższym czasie zamiaru z niego korzystać. Także tyle i pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

biedrona333

#6 ·

Transcription

Ja posiadam, podobnie jak Wojtas, na jednym laptopie mam Windows 7, chociaż nie, przepraszam, pomyłka, sorry, na obydwu laptopach posiadam Windows 10.

matid25

#7 ·

Transcription

Witajcie, co do systemów operacyjnych, to tak pokrótce, jeżeli chodzi o własny komputer, to dopiero zacząłem pracować na XP, jeżeli chodzi o komputery szkolne, to pracowaliśmy na 98. I tak w sumie po skrócie, żeby porównać te systemy, to powiem tak, XP i 7K są drugie w kolejności po dziesiące, jeżeli chodzi o bezawaryjność. Pracowałem też na Wiiście, to szczerze powiedziawszy, tam różne dziwne problemy się w ogóle wysypywały, jakieś błędy, a co w ogóle ciekawe na Wiiście, to było to, że miałem komputer 4GB RAM-u pamięci. A chodził strasznie wolno. Przeinstalowałem na XPK i komputer zaczął śmigać jak marzenie. Teraz mam dziesiątkę, która szczerze powiedziawszy jest bezawaryjna, czyli chodzi o to, że mało błędów się sypie, nieraz restartuję komputer na tak zwanego HAMA i jeszcze żaden błąd mi się nie wysypał. W XPK zdarzało mi się przeważnie w stacjonarce zrobić taki myk, że komputer uruchomiłem na HAMA i się wykasował ten plik RUN, chyba BOT, SYSTEM INI czy coś takiego i musiałem stawiać system na nowo. No, ja byłem taki troszeczkę małpsój, to system stawiałem raz na dwa tygodnie, szczerze powiedziawszy, musiał być system postawiony, bo ja coś zepsułem. Co do dziesiątki, to też jest fajne, to że możemy sobie ją postawić sami, dlatego że narrator nam czyta kroki a propos instalacji. W innych systemach HF7 dało się poprzez ten WIN-P, ale to raz odpaliło, raz nie odpaliło, więc to też takie była sytuacja losowa, czy się uda, czy się nie uda. A w dziesiątce jest ten narrator wbudowany i możemy instalować, kiedy tylko chcemy. Teraz korzystam z Windowsa 10.64 Mega, mam jeszcze HPCAP, który jest u koleżanki, to jest Windowsem 10.64 Mega. Jak odbiorę od koleżanki, zamierzam bawić się instalacją Linuxa. To jak na razie. Tyle.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

lukasz1993258

#8 ·

Transcription

Co do Windowsa 98 na przykład, to ja nigdy z niego nie korzystałem, nawet na tych szkolnych komputerach jak byłem w podstawowce, tam też był xpeg zainstalowany. A jak jakiś czas temu byłem właśnie w Dąbrowie Górniczej tam po coś, to zauważyłem, że teraz jadam na ósemce.

Kosa12

#9 ·

Transcription

Witam serdecznie wszystkich tutaj zgromadzonych. Ja akurat korzystałem z Deusa 98 i nawet był, no czego sobie, ale był. Korzystało się z niego w szkole i w domu też się korzystało i nawet był bardzo pomocny czasami. Ja akurat jak jeszcze widziałem to bez gadaczki korzystałem. To tam nie było nic takiego strasznego dla mnie. Nawet jak jeszcze też potem jak przyszedłem na XPK to też nie było to dla mnie trudne. Już po części zacząłem pracować na gadaczce, bo wzrok zsiadał mi i dlatego. No do tego z mojej strony.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

lukasz1993258

#10 ·

Transcription

Fajnego masz gadacza w tle, nie wiem czy to przypadkiem nie jest Zośka, a tak nawiasem mówiąc to chciałbym wszystkie muzyczki z systemów mieć.

Kosa12

#11 ·

Transcription

Ja posiadam jakieś tam niektóre efekty dźwiękowe z systemów operacyjnych. Jakbyś chciał to mogę wrzucić. Tylko, że nie wiem czy na Eltena, czy Elten pociągnie jakbym na przykład wrzucił, bo nie wiem ile tego mam, musiałbym to robić na dysku. To tyle z mojej strony.

matid25

#12 ·

Transcription

Co do Windowsów 8 i 8.1, to szczerze powiedziawszy tam jest taki głupi myk, jeżeli nie wgramy sobie shella z Windowsa 7, to szczerze powiedziawszy będziemy kląć na czym świat stoi, dlatego że ten menu start jest przede jakieś takie głupie kafelkowe. Kiedyś koleżance ustawiałem 8.1 to bez shella, to szczerze powiedziawszym, powiedziawszym myślałem, że wyrzucę laptopa przez okno, dopiero jak sobie ściągnąłem shella, to wszystko poszło. Co do muzyczek, to właśnie znalazłem do XP i do Vista dźwięki.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

lukasz1993258

#13 ·

Transcription

co do menu start w 8.1 też tak właśnie słyszałem że można na szczęście zainstalować to i w Windowsie 8.1 wtedy jest taki sam menu start jak w 7.0 też właśnie tak słyszałem ...

wojtas

#14 ·

1 likes
Transcription

No, co do dziesiątki, a jeszcze się wypowiem tutaj, to ten system ma swoje zalety też takie, że jego narrator jest znacznie dostępniejszy niż w siódemkach i w tych starszych systemach, a w razie jak gdyby się coś wysypało, to wiecie, można na niego liczyć. I ja się na tym nieraz wspierałam, kiedy mi się wda wysypała. Co do tego, jakich systemów używałem na komputerach szkolnych, to była to siódemka i dziesiątka i nadal jest dziesiątka. I co jeszcze? No, ja nie lubię tych menu startów klasycznych w ósemce, w osiem jeden znaczy i w dziesiątce, gdyż one... No, po prostu mi się trudno z nich korzysta, bo ja jestem człowiekiem, który zaczynał na siódemce i jestem przyzwyczajony do układu tego z siódemki, więc u mnie dziesiątka, jeśli już, to z klasy 3M, bo inaczej to nie ma jak. A teraz tak podsumowując to wszystko, to ja zaczynałem na siódemce też, przechodząc przez dziesiątkę, zostałem przy siódemce. Bo tak naprawdę miałam tam małą awarię komputera kiedyś i po zainstalowaniu dziesiątki i została siódemka, bo tam była instalacja do siódemki i po prostu już nie opłacało się, po prostu jakoś nie było mi po drodze instalować tej dziesiątki. Teraz dziesiątkę mam na netbooku i na razie chyba nie zmienię tego.

DJGraco

#15 ·

Transcription

Witam was wszystkich bardzo serdecznie, co do systemów operacyjnych. No to ja już mówiłem, ale co do dziesiątki. Powiem tak, teraz obecnie mam laptopa systemu Windows 7, ponieważ mój MSX poszedł do serwisu. Ale o tym się wypowiem w wątku o komputerach, nie będę tego w topiku robił. To Windows 10, ja uważam, że nie jest on złym systemem. Nawet szczerze powiem, śmieję się twierdzić, że pracuje nawet szybciej od 7 na tym laptopie. Ale no, a co do tego nowego menu start, no to niestety, a czystety się przyzwyczaiłem do dziesiątki już. I... Szczerze powiedziawszy, teraz jak mam ten laptop z siódemką, to trudno mi z tego starego menu start korzystać. Znaczy, tylko na początku było trudno, przez kilka sekund dosłownie, a potem się już odnalazłem. Te stare chwyty dawne i nie. Ale chyba... Ale jak dostanę tego laptopa z dziesiątką, to zainstaluję sobie tylko Classic Shell'a i zobaczę, jak on tam działa. Bo jeszcze szczerze powiedziawszy, nie instalowałem go. Choć wiedziałem, że coś takiego istnieje, ale... Nie instalowałem go sobie. No, tak więc... Tak więc ja go sobie tutaj... Tak więc ja go sobie tutaj zainstaluję, no. No. Pozdrawiam.

Paulinux

#16 ·

1 likes
Transcription

Dlaczego nikt nie wspomniał o tak wspaniałym systemie, jakim jest Linux? Ja miałam Linuxa, Winuxa, Ubuntu, próbowałam postawić Antelkosa, ale mi się nie udało. A teraz siedzę na dysze i odpoczywam od Winuxa.

Happy hacking

Kosa12

#17 ·

Transcription

Powiem tak, ja nigdy nie używałem systemu Linux, ale słyszałem o tym systemie i na razie nie jest mi to do życia potrzebne.

Paulinux

#18 ·

1 likes
Transcription

Jak tak można mówić, czynić, myśleć, nie, ludzie, ja się nie bawię tak.

Happy hacking

Kosa12

#19 ·

Transcription

Ja aktualnie używam Windows 10 i tak na razie pozostanie, bo tak będzie.

lukasz1993258

#20 ·

Transcription

Ja również słyszałem o tym systemie i to nawet bardzo dużo, ale też jestem zdania Mikołaja, że to mi na razie nie jest do życia potrzebne. Cieszę się z tego systemu jaki mam i on mi w zupełności do tego co ja robię wystarcza. No i chyba tyle.

1 / 10 Next