Transcription
Witam Was w kolejnym wątku na LTE. Tutaj podzielmy się, jakie mamy systemy operacyjne, z jakich korzystaliśmy. No ja zacznę od siebie. U mnie to raczej będzie, jak to się mówi, krótko, z więźle i na temat. A dlaczego? Ano dlatego, że odkąd dostałem komputer, a był to rok 2007 i to było pod koniec listopada, no to od końca listopada aż do 22 maja 2016 roku używałem Windows XP. Co? Co mogę na ten temat powiedzieć? Na temat tego systemu. No więc powiem tak. Swego czasu uważałem, że to jest najlepszy system, że nic go nie przebije, że jest najlepiej przystosowany dla nas, czyli dla potrzeb osób niewidomych, no że jest nie do zdarcia. Zdarzało się tak, że trzeba było kilkukrotnie wgrywać na nowo system, ale to zapewne u każdego tak już jest, że czasami co jakiś czas taki formacik musi być. No ja tylko raz miałem taki przypadek, że wyłączyłem komputer na noc, rano odpaliwszy go już nie odpaliłem, ponieważ no coś się stało z systemem i no bądź to, bądź trzeba było go na nowo wgrywać, więc tak jednak mniej więcej to wyglądało. No ale miałem tą dobrą opinię na temat tego systemu, podobał mi się, był bardzo jak dla mnie dobry, aż do momentu jak go firma Microsoft przestała wspierać, tak już potem zaczęły się jakieś problemy z tym systemem, zaraz mniej aplikacji na niego wchodziło. W międzyczasie będąc jeszcze w szkole używałem przez dosłownie chwilunię Windows 8, no i aż tak no nie wiem co dokładnie mam o nim powiedzieć, bo musiałbym nad tym systemem parę dobrych dni posiedzieć, żeby wyrobić sobie na temat tego systemu jakąś tam opinię, czy to negatywne, czy to dobre. Ale no, no wyglądał no w miarę taki dobry system. Gorsze opinie słyszałem o Vista. Osobiście ja Visty nie testowałem, nie sprawdzałem i po prostu no jakoś nie miałem okazji, no że tak może w ten sposób powiem. Ale tak jak mówię, dużo osób właśnie mówiło, że to był najgorszy system, jaki kiedykolwiek mogli sobie testować. Jeszcze to zaraz powiem. Od 22 maja 2016 roku zacząłem używać siódemki i do dnia dzisiejszego używam siódemki. Uważam, że to jest dobry system. W sumie najlepszy dla niewidomych i też bardzo dużo osób go chwali. Wiadomo, że mogą być różni ludzie i różne opinie na ten temat mogą być. Bo każdy ma tam jakąś swoją opinię. Ale ja jednak uważam, że ten system no jest najlepszy. No jest nie do zdarcia jak dla mnie. Jak na razie, zobaczymy co będzie dalej. Z tego co kiedyś gdzieś wyczytałem to ma być wspierany tylko do 2020 czy 2021 roku. No pożyjemy, zobaczymy. Na razie mamy końcówkę 2017 roku, więc jeszcze ten system jest wspierany. Jak jeszcze miałem Windows XP, no to ja nie wiem czy ktoś o tym systemie słyszał. I tu może być taka sytuacja, że nikt może o tym systemie nie słyszeć. Natomiast ja słyszałem o takim systemie i osobiście go testowałem. Miał taką śmieszną nazwę podajże Macumba. Nie wiem co to miało być. Wiem tylko, że można było go nie instalując odpalić. Z płyty i on jakoś tam działał. Więc to tak naprawdę w sumie znajomy testował. Ale o tym systemie właśnie też słyszałem generalnie. No ale też tam przez dosłownie ułamek sekundy coś robiłem. Tylko ja już nie pamiętam co. Bo to było no umówmy się bardzo, bardzo dawno temu. Więc no mogę trochę nie kojarzyć pewnych faktów. I co? No i na razie tak jak mówię używam sobie siódemeczki. A i jeszcze jedno. Przez czterdzieści parę minut czy nawet i więcej za pomocą NVDA Remote. W celu pomocy tam komuś. Testowałem sobie Windows 10. I powiem tylko tyle. Nie podobał mi się ten system ani trochę. Nie wiem dlaczego. Nie przemawia mi do rozsądku. I no nie podoba mi się po prostu. I nie będę z niego korzystać. No chyba, że mnie naprawdę do tego sytuacja zmusi. Co w to wątpię jak na razie. No bo generalnie ten system mi się w ogóle nie podoba. I tyle. I po prostu. Więcej się nadenerwowałem przez ten czas. Niż to wszystko naprawdę było. No warte. Nie testowałem jeszcze Linuxa. Nie wiem jak on działa. Też o nim jakieś tam dobre opinie słyszałem. Tak więc. No co no. W ogóle go nie testowałem. No to. Nie będę się na ten temat wypowiadał. No bo tak jak mówię. Ja go nie testowałem. No cóż. To z mojej strony już tyle. No i zachęcam do udzielania się w tym wątku głosowym. Wymieńcie się swoimi spostrzeżeniami też na przykład. No i raczej tyle. I serdecznie. Wszystkich pozdrawiam. Do usłyszenia.