EltenLink

Win10 robi mi na złość

Wróć do Systemy (Windows)

#121 Numernabis

Nie wiem w czym był problem, ale sytuacja niecodzienna.
Uruchamiam komputer i cisza, restart NVDA i cisza, uruchamiam narratora windowsowego, cisza, uruchamiam NVDA portable, gada, w menadżerze urządzeń wszystko poinstalowane, brak problemów, ponowny restrt komputera, to samo. Wchodzę w mikser głośności i tu wszędzie głośność ustawiona na około 20%, ale jest nagle jedna pozycja, nie zainstalowano urządzenia audio hehe, ale skoro nie ma urządzenia audio to dlaczego i jakim cudem gada mi NVDA Portable?.
Problem rozwiązałem deinstalując Realteka z menadżera urządzeń i po restarcie wszystko zagadało, ale problem dość dziwny.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-01-14 13:26

#122 misiek

Dobra, mi Win 10 wczoraj wyrzucił sterowniki drukarki, bo tak. Nie miałeś wczoraj aktualizacji?

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2023-01-14 16:24

#123 Numernabis

Powiem szczerze, że nie wiem :), zamknąłem klapę i tle.
Na pewno czeka akualizacja, ale wstrzymuję się do powrotu syna z działki tak na wszelki wypadek bo jak zamilknie narrator to będę w głębokiej dupie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-01-14 16:41

#124 misiek

Dodam, że to nie pierwsza taka akcja: ze 2 lata temu wywalił mi stery do dźwięku, bo tak.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2023-01-15 01:12

#125 djdenismusic

Ja nie wiem co wy macie z tymi kompami. U mnie zarówno win 10, jak i win 11 działają prawie dobrze. jedynby problem, to czasami odpalające się niewiadomo po o jakies procesy na kiju podczas przeglądania większych folderów z plikami audio. Ale nie zawsze się na szczęście tak dzieje.

2023-01-15 06:30

#126 Numernabis

Nie tylko my tak mamy, u mnie w pracy również tak się dzieje, komputer na którym praktycznie nie ma nic zainstalowane poza drukarką do drukowania kodów kreskowych i tu co jakiś czas po aktualizacji trzeba instalować na nowo stery do tej drukarki i właśnie windows 10.
To, że u Ciebie nic się nie dizeje nie oznacza, że my mamy coś z kompami, wystarczy poczytać w sieci jakie mają ludzie problemy z windows 10.

2023-01-15 09:21

#127 djdenismusic

Problemy jak wiadomo, nie biorą się znikąd.

2023-01-15 14:54

#128 zywek

Denis, w tej kwestii tak samo Tobie nie da się przemówić do rozumu jak @magmar w kwestii włamań i innych dziwactw.

2023-01-15 14:55

#129 djdenismusic

I nie będzie się dało, bo u mnie bez jakichś głebszych modyfikacji w rejestrze system działa bez zarzutu. A co czytam wątki poboczne, i wynikające potem z nich problemy, to każdy uzywał jakiegoś ulepszacza, wspomagacza, etc. A potem się dziwią, że im niedziała XD

2023-01-15 15:06

#130 zywek

A jak ja Ci mówiłem, że nigdy nie używałem czegoś takiego stwierdziłeś, że nie ma możliwości, żeby mi nie działało tak, jak Tobie i że kłamię.

2023-01-15 15:07

#131 Numernabis

Niby wszystko OK, ale przed tym zdarzeniem podłączałem słuchawki i od razu miałem dźwięk w słuchawkach, teraz po podłączeniu słuchawek uruchamia się menadżer Realteka i trzeba potwierdzić OK, aby przełączyło na słuchawki, ale lipa brrrrrrrr

2023-01-15 18:05

#132 Numernabis

Udało mi się to wyłączyć i jest jak było uffff

2023-01-15 19:11

#133 misiek

Ulepszacy sprzątaczy, podkręcaczy systemu nie używam od bardzo wielu lat. I jestem ostatnią osobą, by psuć coś co działa dobrze.

2023-01-15 19:14

#134 Numernabis

Misiek, na pewno używasz tylko nie wiesz, skoro Denis tak mówi to musi tak być.
Ni używasz więc nie możesz mieć problemów.

2023-01-15 22:27

#135 papierek

Denis, powinni ci dać bana za pierdzielenie tego samego. Co ktoś ma problem, to ty to samo, że to jego wina,a wszyscy są źli, bo psują system. Ja też nie mam żadnych problemów, ale to nie znaczy, że wszyscy, co ich mają na bank używają ulepszaczy.

po co mi sygnatura?
2023-01-17 18:09

#136 balteam

Ty akurat masz problem z wyciekiem pamięci, też musiałeś coś grzebać :D

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-01-17 18:51

#137 djdenismusic

ALe to nie była wina samego win 10, tylko źle napisanego sterownika audio. Co uż jest winą produenta danego sprzętu. A szczerze na prawdę średnio mi się chce wierzyć w odinstalowujące się samoistnie sterowniki. To tak jak by pewnego dnia nagle z programów zniknął wam cały pakiet office. Najprostszym wytłumaczeniem jest ingerencja w pliki przez samego użytkownika, albo przez jakiś program typu wirus, lub ulepszacz/antymalwararz typu frst czy inne nibębeństwo tegotypu. A Z tego co mi wiadomo numer nabis ak. Łowca androidów używał, i polecał nagminnie tego całego śmiesznego frst. Więc to, co mówię, nie jest rzeczą wyssaną z palca.

2023-01-17 22:35

#138 daszekmdn

Skoro ludzie tłumaczą Ci jak krowie na rowie że nic nie robili, to chyba znaczy że tak jest.
I nagle jak o wyciek pamięci chodzi, to już nie wina użytkownika, ale pewnie jak by Del czy kto to tam nie potwierdził, dalej byś tak samo uważał jak w innych przypadkach.

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
Edytowano 2023-01-18 03:48

#139 djdenismusic

Wszystko wytłumaczyłem mój post temu wyżej, i nie za bardzo chce mi się powtarzać. Bo nie ma możliwości, żeby jakieś pliki samoistnie zniknęły z komputera. Albo problem leży po stronie drukarki, która zwyczajnie straciła wsparcie ze starości, albo ktoś ma problem z dyskiem lub wiruem. Ale nie jest to wina windowsa 10. XD

2023-01-18 11:04

#140 daszekmdn

Windows 10 robi różne chocki klocki ze sterownikami. Jak wyjaśnisz fakt, że niektórym mikrofon przywraca się do ustawień fabrycznych z ulepszeniami po updatkach? To samo z innymi urządzeniami gdzie wiem, że komputery nie były grzebane.

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2023-01-18 11:43