Forum

Powspominajmy nasze stare czasy, trochę inaczej.

Forum mieszane

Poprzednia 5 / 24 Next

Lowca_Androidow

#81 ·

2 likes
Transcription

Thank you for watching!

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

lukasz1993258

#82 ·

Transcription

A to ostatnie mi się kojarzy z jakąś czołówką do jakiegoś filmu, jak na przykład kiedyś się filmy zaczynały, to były takie loga na początku z różnych jakby filmów, które nakręcałem te filmy. Coś mi to, mogę się mylić, ale to mi pod to podjeżdża bardziej.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

daszekmdn

#83 ·

1 likes
Transcription

Tak, była to zegarynka. Co do dźwięku, który wrzucił Łowca, to się mylisz, gdyż był to stary, jeszcze z lat 80-tych, dźwięk dziennika telewizyjnego TVP.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Lowca_Androidow

#84 ·

1 likes
Transcription

🎵🎵🎵 🎵🎵🎵 🎵🎵🎵

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

daszekmdn

#85 ·

Transcription

A tego nie znałem, ale fajne

Lowca_Androidow

#86 ·

Transcription

czołówka programu sonda dwóch fizyków omawiało różne ciekawostki z tej dziedziny

Lowca_Androidow

#87 ·

Transcription

wrzucę tutaj jeszcze taką ciekawostkę dla młodszego pokolenia mam nadzieję, że tu wejdzie ostatnia edycja ostatni odcinek Dziennika Telewizyjnego z 17 listopada 1989 roku mam też wersję MP4, jakby ktoś chciał to też mogę wtedy podrzucić jak to wyglądało

Lowca_Androidow

#88 ·

Transcription

Wielkie dzięki i do zobaczenia w kolejnych odcinkach. Wielkie dzięki i do zobaczenia w kolejnych odcinkach. Wielkie dzięki i do zobaczenia w kolejnych odcinkach. Wielkie dzięki i do zobaczenia w kolejnych odcinkach. Chciałabym sobie jeszcze oficjalnie z tej trybuny przedstawić Państwu jeszcze raz listę tych, którzy zostali sędziami Trybunału Konstytucyjnego. Otóż został pan Tomasz Dybowski, pan Antoni Filcek, pan Wojciech Łączkowski, pani Janina Zakrzewska i pan Andrzej Zol. Cały dzisiejszy dzień był poświęcony interpelacjom poselskim. Aż 15 razy członkowie rządu mieli stawać przed Wysoką Izbą i wyczerpująco odpowiadać na zgłoszone przez posłów, wątpliwości i pytania. Już czwarty minister ochrony środowiska odpowiada w tej sprawie w Sejmie, powiedział poseł Tadeusz Kijonka, gdy Bronisław Kamiński starał się przedstawić posłom działania rządu zmierzające do ochrony Polski przed zanieczyszczeniami napływającymi z Czechosłowacji i NRD. A nie jest to sprawa bagatelna, skoro 55% naszych wszystkich zanieczyszczeń otrzymujemy w prezencie od sąsiadów. Najbardziej bulwersująca sprawa to budowa koksowni w Stonawie, 2 km od granicy polsko-czeskiej i odszkodowanie. Za zatrucie odry mazutem w 1986 roku. Proponuję ujawnienie nazwisk polskich projektantów i biur, którzy zaprojektowali Stonawę i natychmiastowe wycofanie naszych ekip budowlanych. My nie możemy rozpoczynać sporu międzynarodowego, jeżeli polskie ekipy budują tą inwestycję. Stonawa nie jest jedyną budową, którą budują Polacy. Która zagraża naszym stosunkom międzynarodowym i wartościom polskiej przyrody. Dziwię się, że nie mówimy nic o tym, co się dzieje na Śnieżce. Przecież budopol z Poznania buduje hotel i restauracje zagrażające narodowemu parkowi karkonoskiemu. Koksownia w Stonawie ma być zasilana polskim węglem koksującym. W przerwie obrad w klubie poselskim. Przez pr konferencja prasowa poświęcona trzem projektom ustaw o partiach politycznych, projektom, które już wpłynęły do Sejmu. Czy taka ustawa jest nam w ogóle potrzebna? Trzeba by było udowodnić, że takiej potrzeby nie ma. Przede wszystkim, jeżeli partie polityczne mają spełniać swoją funkcję społeczną, organizować obywateli dla zaspokajania określonych politycznych potrzeb, to nie może to dziać się na zasadach praw dżungli, a jednak poddane powinno to być rygorom prawa. O 11.00 obradowała Senacka Komisja Praworządności i Praw Człowieka. Ustawa sejmowa o amnestii, która wczoraj została uchwalona przez Sejm, dzisiaj znalazła się na obradach Senackiej Komisji Praw Człowieka i Praworządności. Jeśli chodzi o komisję, to komisja ma poważne zastrzeżenia dotyczące zakresu stosowania ustawy amnestyjnej. Uważamy, że zakres ustawy został znacznie zawężony w stosunku do projektu poselskiego. Nasza komisja stoi na stanowisku powrócenia do poprzedniego zakresu, to znaczy rozszerzenia bardzo wyraźnego. Uważamy, że amnestia ta ma charakter pewnego aktu wielkoduszności ze strony państwa, ze strony społeczeństwa w stosunku do tych, którzy przekroczyli prawo. Prawo, które zresztą w ubiegłych latach często było niesprawiedliwe, prawo, które było nadmiernie rygorystyczne. Tak więc stoimy na stanowisku, żeby ustawę amnestyjną można było zastosować również w stosunku do projektu poselskiego. Rzeczydywistów w stosunku do szeregu przestępstw wyłączonych poprzednio przez ustawę amnestyjną. Oczywiście w tym wypadku nie ma mowy o zwolnieniu, jest tylko mowa o złagodzeniu kary w wymiarze jednej, trzeciej, jednej, czwartej. Tak, że to oczywiście nie grozi nagle, że wszyscy znajdą się na ulicy, natomiast rzeczywiście jest tym aktem wielkoduszności w stosunku do ludzi. Chcieliśmy oczywiście proszę państwa przeprowadzić rozmowę z profesorem Tyczką, ale dziś nie było go w Sejmie. O debatę generalną w Sejmie jeszcze w tym roku w sprawie polityki gospodarczej rządu wystąpił do prezydium Sejmu klub poselski PZPR. W swym piśmie klub PZPR stwierdza, że popiera reformatorskie działania rządu, lecz wiele zagadnień jest zarysowanych zbyt ogólnie. Klub uważa, że debata powinna poprzedzić rozpatrywanie przez Sejm projektu budżetu państwa na 1990 rok. Obradował Komitet Ekonomiczny Rady Ministrów. Nad projektem ustaw o Urzędzie Ministra Finansów, urzędach i izbach skarbowych. Nad projektem zmian w sprawie zamówień rządowych. Nad wstępną koncepcją przekształceń własnościowych firm państwowych. I nad rynkiem papierów wartościowych. Najwięcej miejsca poświęcono projektowi Ministerstwa Przemysłu, który dotyczy reform w polskim górnictwie, bo mimo iż mamy tyle węgla, ile cała EWG, to jego wydobycie spada. Reformy w górnictwie polegać będą na eliminacji szczebli pośrednich poprzez likwidację PW, usamodzielnieniu kopalń oraz przedsiębiorstw pracujących na rzecz górnictwa. I przejście ich na zasady działania na warunkach ogólnych. Na dojściu do cen równowagi lub cen światowych. Przewidujemy, że w pierwszym okresie raczej wziąć za podstawę ceny światowe. Na wprowadzeniu opłat za eksploatację węgla kamiennego. Gdyż kopaliny wszelkie, zgodnie z konstytucją, stanowią własność ogólną, narodową. Każdy, który je wydobywał, musi płacić. Ponadto będą prowadzone opłaty eliminujące wpływ warunków naturalnych na wyniki finansowe kopalń. Po pierwsze, czy można zlikwidować przedsiębiorstwa eksploatacji węgla i usamodzielnić kopalnie, pozostawiając wspólnotę w stanie podobnym do czasowego. Znaczy z niewyraźnie zmniejszonymi kompetencjami. Następna sprawa. Czy proponowana przez Ministerstwo Przemysłu metoda usamodzielniania kopalń pojedynczo, metodą case by case. Co to oznacza? To znaczy, poprzez analizę każdego konkretnego przypadku i każdej konkretnej sytuacji, w obecnej sytuacji, nie grozi zbyt dużą powolnością tego procesu. I wreszcie ogromny problem całego systemu ekonomiczno-finansowego i cen. Ministerstwo Finansów stoi na stanowisku. Że musi to być ściśle powiązane z przygotowywanym programem dostosowawczym i projektem budżetu na przyszły rok. I że prawdopodobnie musimy się tutaj zdecydować na dość szybkie wycofanie dotacji do przemysłu węglowego oraz na rynkowe metody kształtowania cen w przemyśle węglowym. Tylko to może wymóc proces obniżki kosztów i racjonalizacji działań oraz zapewnić likwidację deficytu węgla w gospodarce. Dziękuję bardzo. Dziękuję bardzo. Zadanie premiera Mazowieckiego o wydobycie dodatkowych 13,5 mln ton węgla, to główny temat dzisiejszego zebrania Krajowej Komisji Górnictwa NSZZ Solidarność w Katowicach. Przedstawiciele Komisji Zakładowych NSZZ Solidarność, kopalń zrzeszonych Krajowej Komisji Górnictwa, deklarują swe pełne poparcie dla działań rządu Tadeusza Mazowieckiego. Jednocześnie stwierdzają, że bezkrytyczne poparcie apelu o dodatkową pracę w soboty nie jest możliwe z powodów, na które pragniemy zwrócić uwagę społeczeństwa. Mimo porozumień Okrągłego Stołu co do dobrowolności pracy w wolne soboty, załogi kopalń kontynuują sobotnie wydobycie pod presją ekonomiczną. Informacje dotyczące wielkości wydobycia w czasie od poniedziałku do piątku, a także w sobotę, nie są wiarygodne w świetle faktów znanych w wielu kopalniach. Nie wszędzie przygotowany front robót eksploatacyjnych jest w pełni wykorzystany w związku z brakami w zatrudnieniu. Działania rządu są zgodne. Dziękuję bardzo. Komisje reformatorskie rządu w tak istotnych dla górnictwa sprawach jak usamodzielnienie kopalń i likwidacja struktur pośrednich są mało zdecydowane. Krajowa Komisja Górnictwa NZZ Solidarność i przedstawiciele kopalń są przeciwni stwarzaniu pozorów winy górników za trudną sytuację w kraju. Jednocześnie rozumiejąc intencję apelu premiera, wyjaśnią załogom i społeczeństwu jego właściwe znaczenie. Chciałbym tutaj dodać, że to wyjaśnianie znaczenia, intencji, zrozumienia naszych dla apelu premiera Mazowieckiego będzie, jak sądzimy, prowadzone również w telewizji. Była mowa o tym, że chcielibyśmy, aby odbyła się publiczna debata telewizyjna w tych sprawach. Również ta rzecz była przegłosowywana zdecydowaną większością głosów. Zgromadzeni ustalili, żeby poprosić kierownictwo telewizji o stanowisko. Chcielibyśmy, aby poprosić kierownictwo telewizji o stworzenie warunków do takiej debaty. Prezydent mianował Stanisława Cioska ambasadorem nadzwyczajnym i pełnomocnym w Związku Radzieckim. Lech Wałęsa zakończył wizytę w Waszyngtonie. Po trzech dniach bardzo intensywnych spotkań z przedstawicielami najwyższych władz Stanów Zjednoczonych program ostatniego dnia był już luźniejszy. Głównym punktem była wizyta w Ministerstwie Handlu. Przewodniczący Solidarności spotkał się z Ministrem Handlu Robertem Mosbacherem. Został mianowany honorowym członkiem. Izby Handlowej Teksasu, honorowym obywatelem Houston i honorowym obywatelem Teksasu, czego najbardziej widocznym dowonem był cowboyski kapelusz. Rozmowy, jakie rozpoczęły się po tej imieniu uroczystości, dotyczyły możliwości zwiększenia amerykańskich inwestycji w Polsce i wspólnych przedsięwzięć gospodarczych. Późnym wieczorem Lech Wałęsa odleciał z Waszyngtonu do Nowego Jorku. Panie Przewodniczący, odniósł Pan ogromny sukces przemawiając w Kongresie. 25 razy przerywano Pana przemówieniem klaskami. Jak czuł się Pan stojąc, przemawiając do ludzi, od których tak wiele w świecie zależy? Byłem bardzo stramowany, natomiast chciałem osiągnąć efekt polegający na tym, aby współpraca z Polską szła lepiej jak do tej pory. No i zobaczymy, poczekamy. Tworzy Pan nowy wizerunek Polski i Polaków tutaj w Stanach Zjednoczonych. Jaki wizerunek Pan chce stworzyć w czasie swojej wizyty? Chcę stworzyć wizerunek przede wszystkim Polski. Polski wielkiej możliwości. Polski, która jest dobrze przygotowana do zmian. Pod kątem intelektualnym społeczeństwo nasze jest wysoko postawione i jest w stanie nawiązać równorzędne stosunki z każdym typem i zakładów przedsiębiorstw. W ogóle jest gotowe przyjąć wyzwanie rozwiniętego świata. Czego, jak widzę, nie wszyscy... Nie wszyscy, czego nie zauważą ja, wszyscy. A jeśli chodzi o efekty, to na nie, jak mówię, zaczekamy. Natomiast chcę, żeby był trafny obraz Polski. Obraz Polski do tej pory był trochę zafałszowany. Ta propaganda, te odcięcie nas, nawet małe kontakty, mimo wszystko za małe jak na epokę, w której żyjemy, powodowały, że obrazy nasze nie odpowiadają rzeczywistościom. że obrazy nasze nie odpowiadają rzeczywistościom. Trzeba to szybko nadrobić. I ja tutaj staram się tylko i wyłącznie pokazać prawdziwy obraz, prawdziwy obraz wielkiego interesu, który jesteśmy w stanie zrobić wspólnie. Tylko, że muszą się oni po prostu bardziej zaangażować, zainteresować. A czy się uda? Chyba tak. Co chce powiedzieć Pan Polakom, kiedy wróci Pan do Warszawy, stanie na lotnisku? Jak będzie mógł Pan ocenić swoją wizytę w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych? Jeszcze powiem im, że z tego co widziałem, jeśli się nie mylę, to zaangażowanie polską po mojej wizycie, po naszej wizycie, po tym co się w ogóle w Polsce dzieje, jest przeogromne. Nigdy takiego wielkie nie było i chętnych jest strasznie dużo do robienia interesu. Natomiast obawiam się moich rodaków, szczególnie kadry kierowniczej, która będzie, czy kadra kierownicza jest w stanie wyjść poza brak kompetencji, poza inny system, poza to, że czekała do tej pory na decyzję. Tutaj trzeba z tymi ludźmi, którzy przyjadą do Polski, trzeba rozmawiać wprost. Trzeba natychmiast brać interesy. Nie można traktować, że a idź i załatw, poczekaj, przyjdź jutro. To nie może się dziać. Dlatego natychmiast będę starał się o spotkanie z kimś od premiera Tadeusza Mazurickiego, aby przekazać, że obawiam się, że nie jesteśmy w stanie przyjąć takiego duchowego, dużego zainteresowania. Powinniśmy powołać jakąś grupę mieszaną, która by zagospodarowała brak naszej kompetencji. Aby nie wypuściła żadnego chętnego, po sprawdzeniu oczywiście, nie wypuściła żadnego chętnego, który chce w Polsce zrobić interes. Aby on nie spotkał się z tym, z czym my się spotykamy. O czym mówiłem wcześniej. W drugiej połowie listopada w Budapeszcie odbędzie się kolejne posiedzenie Komitetu Ministrów Obrony Państw z tyłu Układu Warszawskiego, na którym rozpatrzone będą zagadnienia związane z uwzględnieniem, obronnego charakteru doktryny wojennej. Mieczysław Rakowski udzielił wywiadu Polskiej Agencji Prasowej. Nie możemy żyć mirażami o przyszłości swojego państwa. W nowej sytuacji musimy stale myśleć o realnej i konkretnej doktrynie polskiego bezpieczeństwa, opartej o przewidywanie przyszłych zdarzeń u naszych sąsiadów na Zachodzie i na Wschodzie oraz w Europie i w ogóle. Wbrew panującej modzie na różne antyradzieckie pozy, donsy i rozrachunki powiem jasno. Procesy zachodzące na Zachód od Polski wymagają od naszej racji stanu jeszcze silniejszego oparcia naszej polityki na ścisłym sojuszu państwowym i wojskowym ze Związkiem Radzieckim. Polska prawica prozachodnia nie powinna dziedziczyć swoich historycznych błędów, stwierdził Mieczysław Rakowski w wywiadzie dla Polskiej Agencji Prasowej. NRD przedłożyła Komisji EWG i rządom dwunastki memorandum, w którym wyraziła wolę zawarcia ze Wspólnotą Układu o współpracy. Miałby on szerszy zakres od planowanej do tej pory umowy handlowej NRD-EWG. I jeszcze jedna informacja dotycząca NRD. Reuter poinformował dziś, że były przywódca NRD Erich Honecker w trakcie wielkiej demonstracji, która miała miejsce przed miesiącem w Lipsku, podpisał rozkaz strzelania do tłumu. Na szczęście tego rozkazu nie wykonano. Od akcentu rozliczeniowego rozpoczęło się posiedzenie Izby Ludowej NRD. która zebrała się na dwudniowej sesji. Na wniosek frakcji parlamentarnej Niemieckiej Socjalistycznej Partii Jedności Izba Ludowa pozbawiła mandatów poselskich dwudziestu siedmiu czołowych działaczy tej partii, najbardziej odpowiedzialnych za powstałą sytuację kryzysową w kraju. Parlament NRD pozbawił mandatów poselskich Ericha Honeckera, Margot Honecker, Hermana Axena, Gintera Mittaga, Horsta Sindermana, Willi Stoffa i wielu innych polityków, którzy prawie przez całe czterdziestolecie byli u władzy. Premier Hans Modrow zaapelował do społeczeństwa NRD o zaufanie dla nowego koalicyjnego rządu. W skład dwudziesto ośmioosobowej rady ministrów wchodzą przedstawiciele pięciu partii stanowiących blok demokratyczny. Najwięcej uwagi poświęcił premier Modrow sytuacji gospodarczej, w tym poinformował o piętnastu miliardach marek deficytu w budżecie państwa i zapowiedział zmniejszenie roli centralnego planowania, wprowadzenie elementów gospodarki rynkowej i przeprowadzenie etapami reformy gospodarczej. W polityce międzynarodowej suwerenność dwóch państw niemieckich i dobro sąsiedzkie stosunki z Polską. Porządek obrad Izby Ludowej został poszerzony o dodatkowy punkt przewidujący dyskusję parlamentarną nad wnioskiem o zmianie konstytucji i zmianie prawa wyborczego. Czy w Bułgarii zwycięża Pirystrojka? Sofii kolejne zmiany personalne. Nowy sekretarz generalny, Nowy sekretarz generalny, bułgarski partii komunistycznej, Petry Mładynow, od dziś jest przewodniczącym rady państwa Bułgarii. To nie jedyna informacja z Sofii. Przed gmachem parlamentu demonstracja, której uczestnicy krytykowali tak rozumianą Pirystrojkę, uważając, że zmiany personalne niczego nie załatwiają. Opozycja twierdzi, że Petry Mładynow reprezentuje twardą linię. Jego oświadczenie, w którym powiedział, że partia komunistyczna również w przyszłości pozostanie awangardą i kierowniczą siłą społeczeństwa ma być tego dowodem. Tymczasem grupy opozycyjne domagają się reform systemu politycznego i gospodarczego. Władzom coraz trudniej zaopatrzyć rynek. W ciągu dwóch ostatnich lat podwoiło się zadłużenie zagraniczne. Dziś wynosi ponad 7 miliardów dolarów. Pojawiły się także ważkie problemy społeczne. Przykład to wyjazd 320 tysięcy obywateli bułgarskich do Turcji. Obserwatorzy życia politycznego Bułgarii, podkreślając fakt, że przebudowa idzie od góry, uważają, że może się ona powieść tylko wtedy, gdy stanie się sprawą narodu. Na Kremlu Nikolaj Ryszkow spotkał się z dwustuosobową delegacją górniczych komitetów strajkowych. Temat spotkania to sytuacja w zagłębiach węglowych Związku Radzieckiego oraz realizacja porozumień podpisanych przez przedstawicieli władz i komitetów strajkowych w lipcu tego roku. Górnicy poinformowali, że strajki zakończą dopiero gdy spełnionych zostanie pięć ich głównych żądań, łącznie z oficjalnym uznaniem komitetów strajkowych oraz ukaraniem przedstawicieli władz hamujących wprowadzenie w życie lipsowych zobowiązań. Wśród górniczych żądań także żądania polityczne, między innymi usunięcia z Konstytucji Radzieckiej artykułu mówiącego o kierowniczej roli partii komunistycznej. ... W Pradze wielka legalna manifestacja studentów. To protest przeciwko dominacji jednej partii i pozorowaniu reform w Czechosłowacji. Żądano ustąpienia szefa partii Milosza Jakosza. Milicja nie interweniowała. Manifestację zorganizował Demokratyczny Związek Studentów. ... Cały zespół słynnej Filharmonii Praskiej pod dyrekcją Wacława Najmana odmówił współpracy z Radiem i Telewizją Czechosłowacką na znak protestu przeciwko dyskryminacji artystów, którzy podpisali petycję do władz, znaną pod nazwą Kilka zdań. Petycja ta została opracowana przez opozycję Karta 77 i podpisana przez 30 tysięcy ludzi w Czechosłowacji. Zawierała żądania zwolnienia więźniów demokratyzacji życia, pluralizmu politycznego i głębokich reform społecznych i gospodarczych. Represję nie objęły tylko artystów sygnatariuszy petycji, lecz również i tych, którzy odmówili ich wykonania. 24-godzinną wizytę na Węgrzech zakończyli sekretarz stanu, minister spraw zagranicznych Francji, przewodniczący Rady Ministerialnej Wspólnoty Europejskiej Roland Dima i przewodniczący komisji EWG Jacques Delors. Poświęcona ona była ocenie postępu reform politycznych i gospodarczych na Węgrzech. Roland Dima stwierdził, iż postęp ich jest szybszy niż o tym sądzono w EWG i w krajach zachodnich. Oświadczył on, że wizyta jest związana z rozpoczynającym się jutro spotkaniem prezydentów i premierów 24 krajów Rady Europejskiej, którzy przybywają do Paryża na zaproszenie prezydenta François Mitterranda, by dyskutować o swoim stosunku do przemian na Węgrzech i w Polsce i nad sposobem udzielenia pomocy obydwu krajom. Amerykańska firma General Electric wykupiła pakiet kontrolny akcji węgierskiego przedsiębiorstwa Tunchram. Koszt tego przedsięwzięcia 150 milionów dolarów. W ten sposób Amerykanie przejmą zarząd nad jedną z największych firm węgierskich. Tunchram specjalizuje się w produkcji urządzeń oświetleniowych i żarówek. W ubiegłym roku jego obroty handlowe wyniosły 300 milionów dolarów. W Salwadorze już szósty dzień walk wewnętrznych. Agencje informują, że w starciach zginęło dotąd ponad 2000 osób. Najbardziej krwawe walki toczą się na północnych przedmieściach stolicy. Mieszkańcy San Salvadoru masowo opuszczają swoje domostwa. Dziś w Watykanie opublikowano oświadczenie o sytuacji w Salwadorze. Papież Jan Paweł II potępił zabójstwo sześciu jezuitów. Byli oni pracownikami Uniwersytetu Środkowoamerykańskiego. Wśród zabitych rektor tej uczelni Ignacio Ela Curia, jeden z głównych teoretyków teologii wyzwolenia. Mordercy byli ubrani w mundury armii salvadorskiej. Prezes Rady Ministrów w rozmowie z Sergiuszem Rubczewskim przyjął wcześniej złożoną przez niego rezygnację ze stanowiska wojewody olsztyńskiego. Przestaje on pełnić tę funkcję 31 grudnia. Tadeusz Mazowiecki podziękował mu za dotychczasową pracę. Prezes Rady Ministrów odwołał Leszka Urbanowicza i Władysława Jaworskiego z funkcji wiceprezesów Narodowego Banku Polskiego. Na zwolnione stanowisko powołał Andrzeja Olechowskiego, wyznaczając go jednocześnie na pierwszego zastępcę prezesa, i Andrzeja Topińskiego. Andrzej Olechowski ma 42 lata. Ostatnio był dyrektorem biura ds. współpracy z Bankiem Światowym w Narodowym Banku Polskim, absolwent SG PiS bezpartyjny. Andrzej Topiński ma 44 lata. Ostatnio był doradcą w Centralnym Urzędzie Planowania. Uczestniczył w obradach Okrągłego Stołu z ramienia Komitetu Obywatelskiego przy Lechu Wałęsia. Kilka dni temu nasza reporterka była w Krapkowicach. Dowiedzieliśmy się, że tamtejsza okręgowa spółdzielnia mleczarska płaci okolicznym rolnikom za mleko masłem. A oto nowe informacje w tej sprawie. Załoga mleczarni podjęła protest, ponieważ jest bardzo zbuwersowana tą nagonką propagandową, a jednocześnie boli nas to, że podjęto zbyt pochopną decyzję w sprawie odwołania prezesów zarządu. My jako pracownicy uważamy, że postąpił słusznie. Nic nam się tu w zakładzie nie zmarnowało. Wszystko zagospodarowaliśmy. Uważamy, że jest to aż tak ostre przewinienie, żeby od razu zwalniać prezesa. Po proteście w obronie prezesa zagadka. Co to jest? To jest, proszę Państwa, odra w Opolu. Zanieczyścili ją tym razem nie Czesi, a zakłady papiernicze w Krapkowicach, a dokładnie Wydział Produkcji Celulozy. Specjalista z tych zakładów od ochrony środowiska powiedział nam, że w pewnym momencie produkcji celulozy, wytwarza się mydło, które jak wiadomo się pieni. A w ogóle to jego firma zanieczyszcza rzekę w ramach pozwolenia wodnoprawnego. Jak słyszę, że odra się pieni, to ja się sam pienię. Bo pieni się 40 lat, a do tej pory właściwie nic nie zrobiono. Południowo-zachodni kraniec Polski, Dolina Nysy Łużyckiej. Tutaj, w tak zwanym worku turoszowskim na terenie kopalni węgla brunatnego Turów, w wyniku spękań tektonicznych górotworu powstała groźba obsunięcia do wyrobiska półtora miliona metrów sześciennych ziemi. Skutkiem takiego osunięcia może być zalanie kopalni wodą granicznej rzeki Nysy Łużyckiej oraz przerwanie drogi państwowej Szciniec-Sieniawka. Niepokój budzi skala zjawiska. Szerokość odspającego się bloku dochodzi w niektórych miejscach do 400 metrów, a głębokość szczelin sięga prawdopodobnie nawet 50 metrów. Na miejscu w Turowie są już specjaliści. Naukowcy, geologowie, geotechnicy i górnicy opracowują metody powstrzymania dalszego obsunięcia. Powstać ma wielka przypora z 300 tysięcy metrów sześciennych ziemi. Jej koszt szacuje się wstępnie na pół miliarda złotych. Tymczasem kopalnia Turów, która produkuje rocznie 20 milionów ton węgla brunatnego wykorzystywanego głównie przez elektrownię Turoszów ma 17 miliardów złotych długów. I jeszcze dwie depesze agencyjne. W najbliższych dniach zlikwidowane zostaną kolejne jednostki wojskowe. I tak, w Słubicach, Żaganiu i Stargardzie Szczecińskim półki czołgów, a w Krośnie Odrzańskim półk zmechanizowany. I druga depesza. Od 1 października zasiłek pielęgnacyjny wynosi 30 tysięcy 600 złotych. Tak informuje Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Wynika to z podniesienia najniższej emerytury do 102 tysięcy. Po ulgowej taryfie autobusami kieleckiego PKS-u mogą jeździć tylko posłowie, żołnierze, dzieci do lat 14. No i oczywiście pracownicy PKS-u. Pozostałe takie przywileje odebrały oba związki zawodowe i Rada Pracownicza Przedsiębiorstwa. Jest to oryginalna forma protestu w obronie własnych interesów. Co drugi pasażer korzystający z naszych usług ma jakąś ulgę. Dlatego też proponujemy, jesteśmy za całkowitym, tak jak powiedziałam, nie ulg, tylko samofinansowaniem się, a przez to takim zdrowym rozrachunkiem między zakład zakładem lub też zwiększone dotacje. PKS nie ma więc nic przeciwko ulgowym, byle nie na jego koszty. W sklepach proszków do prania jak na lekarstwo. W bydgoskiej Pollenie taśma chodzi od rana do nocy, a magazyny pełne. Dlaczego? Po prostu trzeba płacić za proszek potwierdzonym czekiem lub żywą gotówką. Polleny zmusili, do tego opieszali klienci i nieruchawe banki. Tylko co nas to obchodzi? Swoistą ścieżkę zdrowia Góra-Dół zafundowali mieszkańcom osiedla na Dąbrowie łódzcy złodzieje. 24 wieżowce okradziono z posrebrzanych styków w urządzeniach sterujących wieżowcem. Na drzwiach maszynowni przestępcy pozostawili wizytówki. Kolejny przykład. Jeszcze niedawno tę fontannę zdobiła brązowa figura dziewczyny. Była i nie ma. Albo posąg znalazł amatora, albo odlano z niego lichtarze, moździerze i żlaska. Jednak rekord bezczelności pobili złodzieje na jedynej podłódzkiej górze – Malince. Z jej stoków skradziono bowiem narciarski wyciąg. Co teraz zginie? Czyżby przyszła kolejna naczelnika Kościuszkę z głównego placu Łodzi? Czy w Krakowie opłaca się inwestorzy? Doświadczenia ostatnich tygodni wskazują, że nie. Oto przykłady. W okolicach Błoń miał być wybudowany hotel. Lokalizację zakwestionowali okoliczni działkowicze i sprawę wygrali. Hotelu nie będzie. Jest za to w pobliżu działek baza transportowa, która jakoś nie przeszkadza miłośnikom zdrowej żywności. W centrum miasta rozpoczęto budowę pawilonu handlowego, ale musiano ją przerwać, bo mieszkańcy oprotestowali konieczność wycięcia dwóch drzew. Także oprotestowana została decyzja o budowie jednego z odcinków krakowskiej obwodnicy, który został zbudowany. Nie miał biec przez to grzęzawisko. Podobno bardzo cenne. Inwestorzy skraja przede wszystkim zagranicy na wieść, że prawie wszystkie lokalizacje przyszłych hoteli w Krakowie są kwestionowane przez różne organizacje, uciekają z miasta. Czy tak więc ma wyglądać początek nowego ekonomicznego myślenia? Niektóre wrocławskie place i ulice, choć te same, od dziś są jakby trochę inne. Miejska Rada Narodowa podjęła decyzję o ich przemianowaniu. Oto dotychczasowy plac Dzierczyńskiego, który wrócił do dawnej Majerzyny. Mającej w swej źródło jeszcze w XVI wieku nazwy Placu Dominikańskiego. A to do dzisiaj Plac Klementa Gotwalda. Wkrótce zawisną tu tabliczki z napisem Plac Józefa Piłsudskiego. Rada zadecydowała też o nazwaniu ulic na niektórych osiedlach imionami między innymi Władysława Andersa, Leopolda Okulickiego, Tadeusza Bora Komorowskiego, a także Stanisława Sosabowskiego, Kazimierza Sosnowskiego i Józefa II. Pojawią się też ulice poświęcone pamięci wybitnych wrocławskich naukowców, profesorów Włodzimierza Trzebiatowskiego i Stanisława Rozponda, który położył wielkie zasługi w dziele repolonizacji nazw na ziemiach odzyskanych. Od dziś Piastowski Wrocław stał się jakby jeszcze bardziej Polski. Wielkie dzięki i do zobaczenia w kolejnym odcinku. Pora na informacje sportowe i prognozę pogody. Przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego Juan Antonio Samaranch zakończył oficjalną wizytę w Polsce. Rano odleciał do Brukseli. Do biegu również końca trzydniowe obrady przewodniczących organizacji sportowych państw socjalistycznych. W południe zostali przyjęci przez wicepremiera Jana Janowskiego. Kultura fizyczna musi być przykrojona do możliwości państwa, powiedział podczas spotkania wicepremier Jan Janowski. Państwo nie może być jedynym sponsorem. Podsumowując trzydniowe obrady, przewodniczący Komitetu Młodzieży i Kultury Fizycznej Aleksander Kwaśniewski podkreślił, iż w wielu krajach socjalistycznych odchodzi się od dawnych metod zarządzania. Nie ma więc wypracowanych nowych form działania. Dlatego wymiana doświadczeń, uwzględniająca odrębność i specyfikę poszczególnych krajów, jest korzystna. Następna narada za rok w Bułgarii. Nierealne staje się rzeczywistością. Sportowe delegacje Korei Południowej i Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej ustaliły podczas spotkania w Panmunjonie, że w Igrzyskach Azjatyckich w 1990 roku w Pekinie wspólna reprezentacja sportowców obu krajów wystąpi pod nazwą Korea. Ustalono również, że flaga przedstawiać będzie mapę Korei w kolorze błękitnym na białym tle. Chymnem ekip będzie Ludowa. Piesi. W Osace po Paniach walkę o powtarz świata rozpoczęli siatkarze. Ponad dwie godziny trwał pojedynek pomiędzy ekipami Związku Radzieckiego i Stanów Zjednoczonych. Lepsza kondycja i skuteczny blok zdecydowała o zwycięstwie 3-2 siatkarzy radzieckich. W innych spotkaniach Kuba łatwo, bo 3-0 wygrała z Brazylią, a Korea Południowa z trudem, bo 3-2 pokonała Japonię. Piłkarze Egiptu są 22. finalistą piłkarskich Mistrzostw Świata Italia 90. W zdecydującym awansie spotkaniu, Egipt wygrał z Kairem 1-0. W bramkę strzelił Hossam Hassan. 120 tysięcy widzów szalał z radości. A w niedzielę Tunezja gra z Kamerunem. Jeśli wygra różnicą dwóch bramek, będzie 23. finalistą. Przypomnę, że Tunezję trenuje Antoni Piechnicz. Po wypadku w Mistrzostwach Świata w Stanach Zjednoczonych i pobycie w szpitalu, wprawdzie jeszcze z nogą w gipsie, ale z dobrym samopoczuciem, powróci w jego kraju Waldemar Marszałek. Wolałbym, żeby ten pek mnie omijał, ale jednak jest to taki sport. Już stał się w tej chwili sportem kontaktowym. Myślę, że władze tego sportu światowego muszą coś z tym zrobić, bo w tej chwili to już się staje prawie że igraniem z życiem. Interesujących się tenisem zapraszam do programu drugiego. 20.15 Wielki Tenis. Bezpośrednia transmisja z Kilonii. Boris Becker, Stefan Edberg. A więc rewanż za finał turnieju w Wimbledonie. Dziękuję za uwagę i do zobaczenia. © PTA & TVP

tomecki

#89 ·

Transcription

Godzina 18.00

daszekmdn

#90 ·

Transcription

O, jakaś zegarynka kolejna, starszej wersji, nagrywana dyktafonem kasetowym chyba, takim jak ma dziewczyna moja. A co do tego dziennika, łowco, to czemu ostatnie wydanie w zasadzie 17 listopada, co było później? Bo wiem, że w grudniu już jakby telewizję odcięli, też po części, w niektórych miejscach, ale co się stało między 18 listopada a początkiem grudnia 89?

Lowca_Androidow

#91 ·

Transcription

Po ostatniej emisji nastąpiła zmiana na wiadomości TVP, nie pamiętam dokładnie jak to przebiegało, natomiast o to właśnie w tym chodzi, że Dziennik Telewizyjny to była ostatnia emisja właśnie zastąpiona potem wiadomości TVP.

johnson

#92 ·

1 likes
Transcription

Subtitles by the Amara.org community

lukasz1993258

#93 ·

Transcription

coś mi to mówi ale nie wiem gdzie to słyszałem ale na bank gdzieś ten dźwięk słyszałem przed rozpoczęciem filmu to na bank taki dźwięk jest

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

johnson

#94 ·

Transcription

Rozpoczęcie albo logo, to dobrze myślisz, ale tu podrzuciłem logo kolejnej gry, znaczy kolejnego studia, dzisiejszego Atari, dawniej nazywało się Infogrames, to ludzie z Francji. To jest logo z lat 90., w którym roku się pojawiło? Nie wiem, w 2000 nieco się zmieniło, był inny dźwięk, wydaje mi się, że w 2000 to się zmieniło. Infogrames, no to paru ludzi będzie kojarzyć z wypuszczenia na pewno takiego tytułu jak Driver. Oni wydali, a zrobił to kto inny. No więc wcześniej przy paru grach widziałem właśnie, mieli takie logo dźwiękowe. Później w Driverze 2 to się zmieniło. Driver 2 jest albo 2000, albo 2001. A ja nie chcę was kłamać, musiałbym teraz patrzeć w neta i no, to tyle.

Kosa12

#95 ·

Transcription

Ja tak, no ja Drivera 2 kojarzę. A tak mogę spytać Johnsonie, czy Info Games nagrywało właśnie Drivera 1? Jeśli tak, no akurat kurde ten dźwięk kojarzę, nie powiem, że nie. No i tutaj fajne to było nawet, ci powiem, że fajne takie wspomnienia. Ja tam różne ogólnie gry grałem, ale to nie będzie według tak po prostu, tylko swoje spostrzeżenia tutaj dodałem. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

johnson

#96 ·

Transcription

Znaczy co do Drivera, to Infogrames, oni byli sobie tylko wydawcami, później wydawali to jako Atari, oni zmienili nazwę, coś czytałem, nie pamiętam dokładnie jak to było z tą zmianą, no ale co, na pewno jedynkę, dwójkę zrobiło Reflections Interactive, oni się chyba nazywali, brytyjskie studio. No a Infogrames, no to właśnie, no to właśnie są Francuzi. Przy Driverze dwójce to już dźwięk był zmieniony, tego logo, jak go znajdę, to pokażę, a zobaczę jak se tego, to może se ktoś z Was jeszcze przypomni to drugie. Znaczy to co tutaj zapodałem, ono było jeszcze w wyścigach. No dobra, V-Rally, chociaż to tam powinno się powiedzieć poprawnie i trochę inaczej, one wyszły w dziewięćdziesiątym siódmym, nie wiem jak było dziewięćdziewięć, bo coś tam chyba, jacyś kawałek tam ludzi, część poszło i zmieniło nazwę na Eden Studios i wydało to, i drugą część tego V-Rally wydało, znaczy Infogrames wydało, ale zrobiło jako Eden Studios. To już nie pamiętam. Nie pamiętam jakie było logo, czy to, czy już to zmienione Driverowo dwójkowe, że tak powiem, no ale zaraz znajdę to drugie i Wam pokażę jak wyglądało później. Atari już mi się tam nie chce szukać, bo to później zmienili jak robili Drivera trójkę chyba, a ja już nie będę patrzył.

johnson

#97 ·

Transcription

Captioned by StreamCaptions.com

przemol

#98 ·

Transcription

エンディング

lukasz1993258

#99 ·

Transcription

No, pamiętam ten dżingiel z lat 90-tych Disco Lennox.

johnson

#100 ·

Transcription

kto by czegoś takiego nie pamiętał leżę sobie w łóżku czy coś to jeszcze mieszkałem w Kaliszu, a nie tu gdzie teraz czyli w domu, jeszcze się mieszkało w kamienicy i teraz właśnie nie wiem albo leżałem w łóżku w pokoju albo czy byłem w w kuchni i tam i tam wiadomo był telewizor i gdzieś właśnie często właśnie leciał disco relax, tylko nie pamiętam gdzie, albo w kuchni albo w pokoju w salonie i sypialni który jednocześnie właśnie był salonem i sypialnią, jeszcze w kamienicy

Poprzednia 5 / 24 Next