Forum

Aplikacje, które każdy niewidomy powinien mieć

Forum mieszane

1 / 3 Next

lukasz1993258

#1 ·

Transcription

Witam Was w kolejnym wątku na Etenie. Tutaj porozmawiajmy sobie o różnych aplikacjach, które każdy niewidomy chciałby mieć, ma, a może są jakieś jeszcze inne aplikacje, o których ktoś może nie wiedzieć, więc można tutaj śmiało będzie się nimi powymieniać. Ja zacznę od siebie, z jakich ja aplikacji korzystałem i z jakich korzystam na co dzień. Może powiem tak, jeżeli chodzi o ściąganie muzyki, no to na chwilę obecną to praktycznie korzystam sobie z Eltena, jeżeli chcę sobie pobrać coś z YouTube'a. Rzadko kiedy sobie korzystam z Songra. Songr już tak za bardzo... Czasami się zdarza, że szwankuję, już tak nie wyszukuję rewelacyjnie, jak kiedyś wyszukiwał niestety. I od roku niestety też aktualizacji nie mam, no ale jeszcze jakoś tam ten program ledwo, bo ledwo, ale działa. Jeszcze jest taka jedna aplikacja i tutaj dziękuję Ci Daszku, że mi o niej powiedziałeś, bo ja o tej aplikacji w ogóle nie wiedziałem. Aplikacja też do ściągania muzyki, ale troszkę odbywa to się, ale w inny sposób. Mianowicie tam po prostu kopiuje się tylko adres URL bezpośredni i potem się daje konwertowanie, czyli wybiera się np. mp3, no i daje się pobierz. Ona też pobiera z różnych źródeł, nie tylko pobiera z YouTube'a. Aplikacja nazywa się bodajże Pontes Media Download, czy jakoś tak. No co prawda, ona jest po angielsku, ale jest na tyle prostą aplikacją, że naprawdę nie ma najmniejszego problemu, żeby z niej cokolwiek pobrać. Jeżeli chodzi o odsłuchiwanie stacji radiowych, to używam Klango, Etena, a co jakiś czas jeszcze sobie używam Radiosurę, tak się ta aplikacja nazywa. Ona ma taki plus, że można sobie skopiować utwór, dany utwór granego, czy nazwę danego utworu obecnie, który był grany. Z tego co zrozumiałem, też jest taka możliwość, żeby sobie skonfigurować tak, że utwory, które są grane w radiu, będą jakby zapisywane chyba do loga, czy jakoś tak. Mam nadzieję, że tu o to chodzi, bo jeszcze tego aż tak nie rozgryzłem. Aplikacja też tak łatwa w obsłudze, nie ma żadnego problemu. Jeszcze kiedyś korzystałem sobie z Tapin Radia, ale już ponoć chyba też upadło, z tego co zrozumiałem, a właściwie z tego co słyszałem. Tutaj się mogę też pomylić, za to przepraszam. I korzystałem z jeszcze, z jeszcze jednej takiej popularnej aplikacji, która kiedyś była. Sklimmler Radio, czy jakoś tak. Ona już była niestety mało dla nas dostępna, co ubolewam nad tym. Właściwie to ubolewałem nad tym, bo teraz to zazwyczaj tam, tak jak wspomniałem, jest to aplikacja, na którą sobie korzystam i jest mi o wiele, o wiele lepiej. Co jeszcze z takich aplikacji? A, jeżeli chodzi o odsłuchiwanie muzyki, to jeszcze kiedyś korzystałem z programu, który nazywał się Minitube. Ona, ten program polegał tylko na odsłuchiwaniu stacji, znaczy odsłuchiwaniu filmów z YouTube'a, ale teraz to już nie wiem nawet, czy to jest rozwijane, czy nie. Więc nie orientuję się w tej kwestii. Natomiast jeśli jeszcze chodzi o programy do odsłuchiwania muzyki, no to Winup przebija, jak dla mnie, wszystko. Jak na razie tam można też go wtyczkami rozbudowywać. Nawet jest wątek utworzony odnośnie Winupa przeze mnie, więc zachęcam do udzielenia się również i w tamtym wątku, jeżeli ktoś miał styczność z tym programem, a na pewno ktoś miał styczność z tym programem, bo ten program jest najpopularniejszym programem, jeżeli chodzi o odtwarzanie muzyki. No nie wiem, czy jest dalej rozwijany, bo ostatnia aktualizacja, którą widziałem na instarki.pl była z 2013 roku, więc można by było sądzić, że już niestety to nie jest rozwijane, ale do pobrania jest. Jeszcze czasami sobie korzystam z Windows Media Player, ale ten program jakoś tak mi średnio się podoba. Jeżeli chodzi o oglądanie filmów, no to... Cóż... To... Używam na chwilę obecną VLC Media Player i iTunes. Nie, iTunes? iTunes? Nie, to nie iTunes. Przepraszam Was za błąd. Pomyliłem się. Teraz nie mogę sobie takiej aplikacji przypomnieć. Ona jest w wersji przenośnej. Nie wymaga w ogóle instalacji. I da się właśnie przez nią filmy odpalać. No, jak sobie przypomnę, to... To powiem po prostu, jak ta aplikacja się nazywa, ale też bardzo fajnie się z nią współpracuje. Teraz przejdźmy do programów, do obróbki dźwięku. Miałem też przez długi, długi czas przyjemność korzystania sobie z WavePada. Nie wiem, czy ktoś z Was kojarzy ten program. On służył do obróbki właśnie dźwięków, do nagrywania, do możliwości troszkę po bawienia się dźwiękiem, odwrócenia go od tyłu, z możliwością zapisania. Pewnie miał jeszcze dużo innych funkcji, tylko się w nie nie wgłębiałem. Ale też taka możliwość było, jak zapętlania, podejrzewam, muzyki, miksowanie. Że tak powiem, łączenia utworów. Też taka możliwość była. Jeszcze korzystałem i czasami sobie korzystam z GoldWave'a. Nawet program, powiem tak, że też jest łatwy. Nawet osobiście gdzieś miałem kiedyś GoldWave'a z nakładką polską, ale nie wiem, co się z tą Instalką stało. Nie mogę sobie przypomnieć. Też gdzieś mam GoldWave'a właśnie w wersji przenośnej. A żeby na przykład szybko jakiś dzwonek do telefonu zrobić, czy coś na szybko wyciąć, to używam najprostszego programu chyba, jaki może być. Nazywa się MP3 Direct. Też bardzo prosty program. Chyba prostszego wymyśleć nie mogli, tak mi się wydaje. Właściwie nikt nie mógł wymyśleć prostszego programu do właśnie wycinania muzyki. Jeżeli chodzi o takie aplikacje jeszcze ogólne, na przykład do pobierania materiałów z IPLA, to używałem IPLA Downloader, która od paru dni niestety nie działa, jakbym sobie tego oczekiwał. No bo niestety da się tylko wyszukiwać filmy, ale nie da się ich pobrać. Nie ma tam czegoś takiego jak zapisz, tylko jest wróć. I stoimy w punkcie wyjścia, bo niestety nic nie można zrobić. Nie wiadomo, czy to będzie naprawione. Mam nadzieję, że tak, bo to była fajna aplikacja i bardzo fajnie się pobierało te materiały z IPLA, co dawało właśnie możliwość oglądania materiałów bez reklam, bo na stronie IPLA nie lubię oglądać z reklamami, bo to jest irytujące, a nie chce mi się ciągle wykupować pakietów takich, żeby nie oglądać filmów z reklamami. Jeszcze jakaś tam aplikacja, była właśnie do pobierania z materiałów z TVN-u, ale osobiście nigdy z tej aplikacji nie pobierałem, ponieważ ja tą aplikację mam, ale ona w ogóle nie działa. Więc tak to wyszło niestety. Jeżeli chodzi o przesyłanie plików, no to czy to muzycznych, czy instalek, to już różnie bywa. No to na co dzień używam też właśnie Eltena. No to na co dzień używam też właśnie Eltena. Używam Dropboxa też, a rzadko, bo rzadko kiedy używam Skype'a. Jeżeli chodzi o rozmowy, no to praktycznie rzadko z kim rozmawiam, ale jak już mam z kimś rozmawiać, to używam Skype'a. A tak to zazwyczaj tylko wypowiadam się tutaj na forum głosowym, na Eltenie. Rzadko kiedy używam sobie aplikacji, konferencja dźwiękowa, bo tam już też praktycznie się nic nie dzieje. Kiedyś używałem wiadomo Klango, ale z racji tego, że forum głosowe na Klango nie działa, więc już rzadko kiedy używam. Jest sobie odpalone, bo jest. Teraz tak, przejdźmy do przeglądarek. A, zapomniał. Kiedyś używałem jeszcze audioforum.net, ale upadło. I przejdźmy do przeglądarek. Używam Firefoxa, bo jest najlepszy stosunkowo jak dla mnie. Opera nie jest ponoć przystosowana. Faktycznie tak chyba jest, bo próbowałem, ale niestety nie jest dostępna. Aczkolwiek kolega, który tam coś widzi, mówił mi, że Opera mniej zżera RAM-u niż Firefox. Ale mi Firefox osobiście bardziej odpowiada. Chyba jest o wiele bardziej przystosowany do nas, niż na przykład Internet Explorer, którego osobiście nie lubię. Używam też właśnie WebVisuma. Bardzo przydatna wtyczka. I mam tutaj też takie pytanie. Bo słyszałem od kogoś, że jest możliwość właśnie pobrania sobie wtyczki do Firefoxa, która właśnie wyciąga adres urrr z różnych też źródeł, czy to z plików muzycznych chyba, czy jeszcze z czegoś innego. I chciałbym, żebyście mi tutaj powiedzieli, jak to coś się nazywa, bo też bym to sobie właśnie zainstalował. Używam jeszcze aplikacji ActBlocker. To jest wtyczka do blokowania ekran, bo często też ekrany się pojawiają. I też to jest niestety uciążliwe. Do rozpakowywania muzyki, czy różnych takich programów, to używam SevenSipa albo WinRara. Też Eltenem da się właśnie pakować i rozpakowywać pliki muzyczne, czy to Instarki, czy to cokolwiek innego chyba z tego, co się orientuję. Nie wiem, bo Eltenem nigdy jeszcze nie rozpakowywałem i nie pakowałem plików, więc nie wypowiem się w tej kwestii. No i wiadomo, że używam Mirandy, chociaż ta Miranda, szczerze wam powiem, mogłaby trochę lepiej chodzić, tak jak kiedyś chodziła. No ale jakoś da się z niej korzystać. Jeżeli chodzi o... aplikacje do telefonów, bo też można tutaj się wypowiedzieć na spokojnie, no to jeżeli chodzi o telefony z Symbianem, to tylko i wyłącznie Toksa używam, nic tam nie instalowałem nigdy i nie instaluję, bo wiadomo, że Symbian już nie jest wspierany i nic nie jest pod niego robione. Jeżeli chodzi o iOS, to słyszałem o takim programie, który właśnie mówi kolory, nie wiem, jak on się nazywa, oraz słyszałem jeszcze o programie, który czytuje jakby zdjęcia, mówi dokładnie, co na tych zdjęciach jest i co się na nich znajduje. Czy chciałbym mieć jeszcze jakąś aplikację? Nie na razie. Na razie nic mi nie przychodzi do głowy, ale jak coś, to będę się w tym wątku wypowiadał, jeżeli coś mi się przypomni. No i tym miłym akcentem kończę, życząc miłej nocy. Pozdrawiam Was.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

djsenter

#2 ·

Transcription

No cóż, jest coś takiego jak Teamviewer, czyli np. coś jak NVIDIA Remote, ale lepsze, bo transmituje dźwięk, czyli normalnie można, wiesz, jesteś np. w szkole, prawda, nudzić się na infie, możesz się jakoś podłączyć pod swój komputer w domu i możesz sobie grać w Redspota, załóżmy, no, bo normalnie dźwięk jest transmitowany, chociaż oczywiście są opóźnienia, no, ale coś za coś, nie? Trzeba się poświęcić. To jest jedna z tych aplikacji, którą chciałbym się podzielić, o których chciałbym opowiedzieć. Dzięki.

Senter San

lukasz1993258

#3 ·

Transcription

to znaczy teraz ja powiem tak bo faktycznie o tej aplikacji zapomniałem moje niedopatrzenie tak jeśli mam porównywać te dwie aplikacje czyli TinBiber i NVDA Remote no to NVDA Remote też jest dobra bo łatwiejsze troszkę ale no NVDA Remote jest chyba tylko przystosowana w takim kontekście że osoba niewidoma niewidomej tylko pomoże ponieważ nie ma możliwości z już tak powiem żeby osoba widząca pomogła bo tam no niestety ale nie transmituje to obrazu z komputera z którym się łączymy a nie wiedziałem o tym że TinBiber ma właśnie taką możliwość żeby transmitować dźwięk no to tu jestem akurat w szoku bo akurat o czymś takim no to szczerze powiedziawszy nie wiedziałem ale ciekawie mam też to zainstalowane tylko chyba z dwa razy z tego korzystałem ale tak to zazwyczaj nie korzystam bo jeżeli potrzebuję jakiejś pomocy to jeżeli potrzebuję szybko jakiejś pomocy no to łączę ją może się przez NVIDIA Remote i tam właśnie mi ktoś tam pomaga jeszcze a propos sobie przypomniałem że mam jeszcze Mozilla Thunderbird do przeglądania maili i też właśnie bardzo dużo osób mówiło że to jest chyba najprostsza aplikacja dania jaka tylko mogła zostać stworzona no to raczej tyle

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

daszekmdn

#4 ·

Transcription

Dzień dobry, z takiej aplikacji typowo dla osób niewidomych, stworzonych itd. to na przykład WeMyEyes, aplikacja, w której klikamy połączyć z pierwszym dostępnym wolontariuszem, to jakoś tak, i ona łączy nas z człowiekiem, który może nam coś opisać, pomóc nam skrzydlać kod z obrazka, zrobić coś innego. Aplikacja dostępna na iOSa i Androida, osobiście jeszcze nie miałem okazji z niej korzystać, przeszkadzam, chciałem, ale ja mam właśnie dziwne takie coś, że nie umiem tak po prostu sobie coś zadzwonić. Po drugie, aplikacja BlindSight, z takich mi znanych, ona opisuje to, co widzi przed nami, ale albo ja nie umiem tego używać, albo to jest po prostu bardzo niedokładne. Ona analizuje jakby to wszystko, używając technologii jakichś tam AI. Instrukcja inteligencji. Aplikacja bardzo prosta, klikamy raz na jeden przycisk i jest. Kolejna aplikacja, która może nam się przydać niewidomym, to generalnie, wiadomo, TalkBack, który czasem jest zainstalowany, a czasem nie jest zainstalowany. Czasem trzeba go zainstalować. No i cóż, z takich jeszcze typowych aplikacji dla osób niewidomych, Sync Assistant Move, który umożliwia nam chodzenie z nawiązkiem, z aplikacją, aplika jest płatna i ja jej nie mam zakupionej, nie testowałem. Tutaj się mogą inni odpowiedzieć, ale aplikacja sądzę też przydatna. I z takich typowych dla niewidomych to wszystko.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

lukasz1993258

#5 ·

Transcription

No czasami jest się na tyle osobą nieśmiałą, że nie jest się w stanie zadzwonić gdziekolwiek praktycznie. Można też rzec, że się można wstydzić zadzwonić do różnych asystentów, żeby pomogli w czymś, ale o tej aplikacji to ja akurat też słyszałem. Nie wiem jak to osobiście działa, bo ja jeszcze, ja tego w iPhone osobiście jako ja nie testowałem. Wiem tylko tyle, że ja, znaczy wiem tylko mniej więcej jak to działa, mniej więcej tak w przybliżonym tempie, że tak powiem. Sobie tutaj mikrofon przesunę, będzie lepiej mnie słychać. Wiem jak to w przybliżonym tempie, jak to w przybliżonym sposobie działa, tak mniej więcej dla mniej wtajemniczonych to jest ta aplikacja ponoć polega na tym, że po prostu jeśli... Na przykład coś nam upadnie, czy na przykład chcemy poznać jakąś datę ważności danego produktu, czy nie wiem, czy potrzebujemy tak jak tutaj mój poprzednik mówił faktycznie przeskanować sobie jakiś kod z obrazka, a nie mamy innej możliwości, czy nawet podejrzewam choćby odczytanie jakiegoś listu, skrzynki czy coś, to właśnie za pomocą tej aplikacji logujemy się. To tutaj też do końca nie jestem w stanie stwierdzić, jak się logujemy, czy to jest jakaś strona przez iPhone czy to przez tą aplikację... W każdym razie logujemy , bo chętnie nie诡łabym Beiju za nag virtues która registrowała mus Easter castle, tak? czy to przez tą aplikację, w każdym razie logujemy się jako osoba niewidoma. Jak i gywasztowo bym się mogła najebać co przeszło z tego? No i wówczas wtedy mamy jakby możliwość właśnie połączenia z taką osobą, która za pomocą właśnie kamerki zainstalowanej na iPhone. Czy to na androidzie? Może. Tak. stwierdzić, na przykład, gdzie dana rzecz, która nam upadła, leży, czy na przykład sczytać jakiś kod z obrazka, który nie jesteśmy w stanie sczytać z jakichś przyczyn. Tak to chyba mniej więcej wygląda, aczkolwiek ja, tak jak wspomniałem, ja jeszcze tego nie testowałem, bo, no, ja jeszcze nie mam iPhona, więc tak dokładnie nie wiem, jak to wygląda, na czym to polega, czy to jest przede wszystkim płatne, czy to nie jest płatne, tak czy owak, sam jestem ciekaw tej aplikacji, bo to nie uda, nie powiem, że to by się wcale nie mogło przydać, bo to by się mogło jednak mi w różnych sytuacjach przydać, więc mogłoby to być bardzo ciekawe przedsięwzięcie, ale tak jak mówię, jak będę mieć iPhona, to dopiero będę to w miarę z moich możliwości testować, więc wówczas wtedy, jak już to przetestuję, to się wypowiem w tej kwestii, bo tak jak mówię, to mi się może przydać i bardzo mnie ta aplikacja właśnie zaintrygowała. Właśnie zauważyłem, że dużo takich aplikacji dla osób niewidomych na systemy na przykład z Androidem czy z iOSem jest takich bardziej, czyli dostępnych i przystosowanych i ciekawych przede wszystkim, więc sam też powoli zaczynam się wgłębiać w te aplikacje, jakie są takie bardzo dostępne. Ja też chciałbym się dowiedzieć, jak mniej więcej działa aplikacja dla niewidomych, która właśnie mówi przystanek jaki się gdzie znajduje, bo to też nie ukrywam, mogłoby mi to czasami pomagać, bo jak wiadomo, że wiadomo jest w dzisiejszych czasach, że mimo tak zaawansowanej technologii, która poszła do przodu, jednak nie w każdym autobusie mówi, gdzie jaki przystanek się znajduje, więc taka aplikacja, tak jak mówię, też słyszałem gdzieś, że ponoć jest, no tylko, że nie wiem, jak ona się nazywa, nie wiem nawet, jak ją się stosuje. No to raczej tyle i pozdrawiam. Dziękuję.

daszekmdn

#6 ·

1 likes
Transcription

Jeszcze do dzwonienia do jakichś tam instytucji, konsultantów, to jeszcze zadzwonię, ale jak mam zadzwonić do powiedź prywatnie, to ja mam jakiś taki problem z tym generalnie, że zazwyczaj po prostu piszę i się pytam czy mogę pogadać czy coś, a nie się tak dzwonię.

lukasz1993258

#7 ·

Transcription

No tak, bo mówię, że nawet, znaczy ja tak miałem, jak pracowałem przez miesiąc zdalnie i musiałem dzwonić z jednej aplikacji, to też jakoś miałem tak, że po prostu coś mnie minimalnie hamowało, nie wiem, nie wiem dlaczego to było. Pozdrawiam.

lukasz1993258

#8 ·

Transcription

A ja mam takie jeszcze jedno pytanie, czy nie orientujecie się, czy jest jakaś nowa wersja ipli download, bo niestety ta wersja, którą ja posiadam, niestety ona nie działa według moich oczekiwań. Ja nawet pokażę, proszę bardzo, wpisuję cokolwiek. Przykładowo chcę pobrać ten plik i jest i nie ma zapisów, jest tylko nie ma możliwości jakby go zapisać, nie wiadomo co się stało. Także nie wiem, czy się orientujecie, czy jest jakaś nowa wersja ipli, czy co. Bo naprawdę. Także nie wiem, czy się orientujecie, czy jest jakaś nowa wersja ipli, czy co. Bo naprawdę. Także nie wiem, czy się orientujecie, czy jest jakaś nowa wersja ipli, czy co. Bo naprawdę. Nie wiadomo, co się stało. No i raczej jak na razie tyle. Także pozdrawiam.

daszekmdn

#9 ·

2 likes
Transcription

Teksting av Nicolai Winther

lukasz1993258

#10 ·

Transcription

Szkoda Ponoć jest jakieś jeszcze jedno alternatywne rozwiązanie Ale jest jakiś taki dźwięk

Bartek1

#11 ·

Transcription

Witam. Taką aplikację, o której zarówno nie tylko niewidomi, ale i uczący powinien mieć. Każde to jest... Zebo, zebo, zebo. To jest srebrny zip, na przykład to z rozpakowywania plików i do pakowania. On ma też inne funkcje. No i myślę, że każdy użytkownik niewidomy powinien mieć. Zresztą... ... ... ... ... ... ...

Pewien śmiałek spod miasta Gdynia,rzekł: „Ogiera podniosę – to chwila!”Lecz koń był uparty,kopnął go w czarty,a chłop się nauczył, że siła to kpina.

papierek

#12 ·

2 likes
moim zdaniem, każdy niewidomy powinien mieć tak. OCR do rozpoznawania w czasie żeczywistym tj. seeing assistant home lub seeing ai, jakąś nawigację typu dodwalker lub seeing assistant move, coś do rozpoznawania pieniędzy czyli cash reader, no i dory czytacz książek typu voie dream reader itp. poza tym jeszcze warto dodać lazarillo
po co mi sygnatura?

pates

#13 ·

Napewno ocr, archiwizer, czytnik ekranu, no i może tt ielten? P
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

martinus

#14 ·

no i coś do kompresji plików, i odtwarzacz audio jakiś. Chociaż o archiwizerach już tu ktoś wspomniał.
May the force be with you!

nuno69

#15 ·

1 likes
Jeszcze możliwe że Be My Eyes może być niektórym przydatne
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Puszkin

#16 ·

1 likes
Czytnik ekranu jest najważniejszy, a co dalej to już pewnie jak kto chce.

pates

#17 ·

Do muzyki polecam xmplaya. Lekki i poręczny
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Paulinux

#18 ·

1 likes
Też lubię xmplaya, natomiast BeMyEyes też jest bardzo potrzebną apką, wszak nigdy nie wiadomo, co się zdarzyć może
Happy hacking

Puszkin

#19 ·

Do muzyki u mnie tylko winamp, do oglądania filmów VLC, bo gra głośniej od wszystkiego

martinus

#20 ·

@pates, a tej apki akurat nie znam.
May the force be with you!
1 / 3 Next