Transcription
Witam Was w kolejnym wątku na Etenie. Tutaj porozmawiajmy sobie o różnych aplikacjach, które każdy niewidomy chciałby mieć, ma, a może są jakieś jeszcze inne aplikacje, o których ktoś może nie wiedzieć, więc można tutaj śmiało będzie się nimi powymieniać. Ja zacznę od siebie, z jakich ja aplikacji korzystałem i z jakich korzystam na co dzień. Może powiem tak, jeżeli chodzi o ściąganie muzyki, no to na chwilę obecną to praktycznie korzystam sobie z Eltena, jeżeli chcę sobie pobrać coś z YouTube'a. Rzadko kiedy sobie korzystam z Songra. Songr już tak za bardzo... Czasami się zdarza, że szwankuję, już tak nie wyszukuję rewelacyjnie, jak kiedyś wyszukiwał niestety. I od roku niestety też aktualizacji nie mam, no ale jeszcze jakoś tam ten program ledwo, bo ledwo, ale działa. Jeszcze jest taka jedna aplikacja i tutaj dziękuję Ci Daszku, że mi o niej powiedziałeś, bo ja o tej aplikacji w ogóle nie wiedziałem. Aplikacja też do ściągania muzyki, ale troszkę odbywa to się, ale w inny sposób. Mianowicie tam po prostu kopiuje się tylko adres URL bezpośredni i potem się daje konwertowanie, czyli wybiera się np. mp3, no i daje się pobierz. Ona też pobiera z różnych źródeł, nie tylko pobiera z YouTube'a. Aplikacja nazywa się bodajże Pontes Media Download, czy jakoś tak. No co prawda, ona jest po angielsku, ale jest na tyle prostą aplikacją, że naprawdę nie ma najmniejszego problemu, żeby z niej cokolwiek pobrać. Jeżeli chodzi o odsłuchiwanie stacji radiowych, to używam Klango, Etena, a co jakiś czas jeszcze sobie używam Radiosurę, tak się ta aplikacja nazywa. Ona ma taki plus, że można sobie skopiować utwór, dany utwór granego, czy nazwę danego utworu obecnie, który był grany. Z tego co zrozumiałem, też jest taka możliwość, żeby sobie skonfigurować tak, że utwory, które są grane w radiu, będą jakby zapisywane chyba do loga, czy jakoś tak. Mam nadzieję, że tu o to chodzi, bo jeszcze tego aż tak nie rozgryzłem. Aplikacja też tak łatwa w obsłudze, nie ma żadnego problemu. Jeszcze kiedyś korzystałem sobie z Tapin Radia, ale już ponoć chyba też upadło, z tego co zrozumiałem, a właściwie z tego co słyszałem. Tutaj się mogę też pomylić, za to przepraszam. I korzystałem z jeszcze, z jeszcze jednej takiej popularnej aplikacji, która kiedyś była. Sklimmler Radio, czy jakoś tak. Ona już była niestety mało dla nas dostępna, co ubolewam nad tym. Właściwie to ubolewałem nad tym, bo teraz to zazwyczaj tam, tak jak wspomniałem, jest to aplikacja, na którą sobie korzystam i jest mi o wiele, o wiele lepiej. Co jeszcze z takich aplikacji? A, jeżeli chodzi o odsłuchiwanie muzyki, to jeszcze kiedyś korzystałem z programu, który nazywał się Minitube. Ona, ten program polegał tylko na odsłuchiwaniu stacji, znaczy odsłuchiwaniu filmów z YouTube'a, ale teraz to już nie wiem nawet, czy to jest rozwijane, czy nie. Więc nie orientuję się w tej kwestii. Natomiast jeśli jeszcze chodzi o programy do odsłuchiwania muzyki, no to Winup przebija, jak dla mnie, wszystko. Jak na razie tam można też go wtyczkami rozbudowywać. Nawet jest wątek utworzony odnośnie Winupa przeze mnie, więc zachęcam do udzielenia się również i w tamtym wątku, jeżeli ktoś miał styczność z tym programem, a na pewno ktoś miał styczność z tym programem, bo ten program jest najpopularniejszym programem, jeżeli chodzi o odtwarzanie muzyki. No nie wiem, czy jest dalej rozwijany, bo ostatnia aktualizacja, którą widziałem na instarki.pl była z 2013 roku, więc można by było sądzić, że już niestety to nie jest rozwijane, ale do pobrania jest. Jeszcze czasami sobie korzystam z Windows Media Player, ale ten program jakoś tak mi średnio się podoba. Jeżeli chodzi o oglądanie filmów, no to... Cóż... To... Używam na chwilę obecną VLC Media Player i iTunes. Nie, iTunes? iTunes? Nie, to nie iTunes. Przepraszam Was za błąd. Pomyliłem się. Teraz nie mogę sobie takiej aplikacji przypomnieć. Ona jest w wersji przenośnej. Nie wymaga w ogóle instalacji. I da się właśnie przez nią filmy odpalać. No, jak sobie przypomnę, to... To powiem po prostu, jak ta aplikacja się nazywa, ale też bardzo fajnie się z nią współpracuje. Teraz przejdźmy do programów, do obróbki dźwięku. Miałem też przez długi, długi czas przyjemność korzystania sobie z WavePada. Nie wiem, czy ktoś z Was kojarzy ten program. On służył do obróbki właśnie dźwięków, do nagrywania, do możliwości troszkę po bawienia się dźwiękiem, odwrócenia go od tyłu, z możliwością zapisania. Pewnie miał jeszcze dużo innych funkcji, tylko się w nie nie wgłębiałem. Ale też taka możliwość było, jak zapętlania, podejrzewam, muzyki, miksowanie. Że tak powiem, łączenia utworów. Też taka możliwość była. Jeszcze korzystałem i czasami sobie korzystam z GoldWave'a. Nawet program, powiem tak, że też jest łatwy. Nawet osobiście gdzieś miałem kiedyś GoldWave'a z nakładką polską, ale nie wiem, co się z tą Instalką stało. Nie mogę sobie przypomnieć. Też gdzieś mam GoldWave'a właśnie w wersji przenośnej. A żeby na przykład szybko jakiś dzwonek do telefonu zrobić, czy coś na szybko wyciąć, to używam najprostszego programu chyba, jaki może być. Nazywa się MP3 Direct. Też bardzo prosty program. Chyba prostszego wymyśleć nie mogli, tak mi się wydaje. Właściwie nikt nie mógł wymyśleć prostszego programu do właśnie wycinania muzyki. Jeżeli chodzi o takie aplikacje jeszcze ogólne, na przykład do pobierania materiałów z IPLA, to używałem IPLA Downloader, która od paru dni niestety nie działa, jakbym sobie tego oczekiwał. No bo niestety da się tylko wyszukiwać filmy, ale nie da się ich pobrać. Nie ma tam czegoś takiego jak zapisz, tylko jest wróć. I stoimy w punkcie wyjścia, bo niestety nic nie można zrobić. Nie wiadomo, czy to będzie naprawione. Mam nadzieję, że tak, bo to była fajna aplikacja i bardzo fajnie się pobierało te materiały z IPLA, co dawało właśnie możliwość oglądania materiałów bez reklam, bo na stronie IPLA nie lubię oglądać z reklamami, bo to jest irytujące, a nie chce mi się ciągle wykupować pakietów takich, żeby nie oglądać filmów z reklamami. Jeszcze jakaś tam aplikacja, była właśnie do pobierania z materiałów z TVN-u, ale osobiście nigdy z tej aplikacji nie pobierałem, ponieważ ja tą aplikację mam, ale ona w ogóle nie działa. Więc tak to wyszło niestety. Jeżeli chodzi o przesyłanie plików, no to czy to muzycznych, czy instalek, to już różnie bywa. No to na co dzień używam też właśnie Eltena. No to na co dzień używam też właśnie Eltena. Używam Dropboxa też, a rzadko, bo rzadko kiedy używam Skype'a. Jeżeli chodzi o rozmowy, no to praktycznie rzadko z kim rozmawiam, ale jak już mam z kimś rozmawiać, to używam Skype'a. A tak to zazwyczaj tylko wypowiadam się tutaj na forum głosowym, na Eltenie. Rzadko kiedy używam sobie aplikacji, konferencja dźwiękowa, bo tam już też praktycznie się nic nie dzieje. Kiedyś używałem wiadomo Klango, ale z racji tego, że forum głosowe na Klango nie działa, więc już rzadko kiedy używam. Jest sobie odpalone, bo jest. Teraz tak, przejdźmy do przeglądarek. A, zapomniał. Kiedyś używałem jeszcze audioforum.net, ale upadło. I przejdźmy do przeglądarek. Używam Firefoxa, bo jest najlepszy stosunkowo jak dla mnie. Opera nie jest ponoć przystosowana. Faktycznie tak chyba jest, bo próbowałem, ale niestety nie jest dostępna. Aczkolwiek kolega, który tam coś widzi, mówił mi, że Opera mniej zżera RAM-u niż Firefox. Ale mi Firefox osobiście bardziej odpowiada. Chyba jest o wiele bardziej przystosowany do nas, niż na przykład Internet Explorer, którego osobiście nie lubię. Używam też właśnie WebVisuma. Bardzo przydatna wtyczka. I mam tutaj też takie pytanie. Bo słyszałem od kogoś, że jest możliwość właśnie pobrania sobie wtyczki do Firefoxa, która właśnie wyciąga adres urrr z różnych też źródeł, czy to z plików muzycznych chyba, czy jeszcze z czegoś innego. I chciałbym, żebyście mi tutaj powiedzieli, jak to coś się nazywa, bo też bym to sobie właśnie zainstalował. Używam jeszcze aplikacji ActBlocker. To jest wtyczka do blokowania ekran, bo często też ekrany się pojawiają. I też to jest niestety uciążliwe. Do rozpakowywania muzyki, czy różnych takich programów, to używam SevenSipa albo WinRara. Też Eltenem da się właśnie pakować i rozpakowywać pliki muzyczne, czy to Instarki, czy to cokolwiek innego chyba z tego, co się orientuję. Nie wiem, bo Eltenem nigdy jeszcze nie rozpakowywałem i nie pakowałem plików, więc nie wypowiem się w tej kwestii. No i wiadomo, że używam Mirandy, chociaż ta Miranda, szczerze wam powiem, mogłaby trochę lepiej chodzić, tak jak kiedyś chodziła. No ale jakoś da się z niej korzystać. Jeżeli chodzi o... aplikacje do telefonów, bo też można tutaj się wypowiedzieć na spokojnie, no to jeżeli chodzi o telefony z Symbianem, to tylko i wyłącznie Toksa używam, nic tam nie instalowałem nigdy i nie instaluję, bo wiadomo, że Symbian już nie jest wspierany i nic nie jest pod niego robione. Jeżeli chodzi o iOS, to słyszałem o takim programie, który właśnie mówi kolory, nie wiem, jak on się nazywa, oraz słyszałem jeszcze o programie, który czytuje jakby zdjęcia, mówi dokładnie, co na tych zdjęciach jest i co się na nich znajduje. Czy chciałbym mieć jeszcze jakąś aplikację? Nie na razie. Na razie nic mi nie przychodzi do głowy, ale jak coś, to będę się w tym wątku wypowiadał, jeżeli coś mi się przypomni. No i tym miłym akcentem kończę, życząc miłej nocy. Pozdrawiam Was.