EltenLink

Czego (nie) jesteśmy w stanie zrobić

Wróć do Środowisko niewidomych

#141 papierek

W porównaniu do innych społecznościówek, gdzie są też niewidomi?
-- (agnieszka):
Każdy bazuje na swoich doświadczeniach i często innych znajomych, lecz tu jakby często wieje mi pesymizmem. No i właśnie, dlaczego czarowanie rzycia? O to mi chodzi, na Eltenie, w porównaniu do innych społecznościówek mam częściej takie odpowiedzi. Nic w tym złego, skoro jest potrzeba choćby wygadania się to dobrze, że jest gdzie. Taka moja odpowiedź na pytanie w tym wątku. Myślę, że zjawisko pt. nie da się, strasznie to ciężkie itd. niestety często jest na tym portalu. Przynajmniej wielokrotnie spotkałam się z takimi reakcjami na moje wpisy.
-- (papierek):
No tak, ale znowu my bazujemy na doświadczeniach swoich i wielu innych niewidomych. Nie można czarować życia, bo jednej osobie się udało. W sensie fajnie, niech będzie inspiracją dla innych, że innym też się może coś udać, ale nie popadajmy w skrajności. To tak, jakbym nagle oświadczył, że przechodzenie przez ulicę osób niewidomych jest łatwe, bo mi się udae i znam 10 innych osób, którzy mówią, że jest to łatwe, ale tak ogólnie wiadomo, że zawsze będzie to dla nas problemem.

--

--

po co mi sygnatura?
2023-02-04 16:24

#142 agnieszka Konto zarchiwizowane

Tak, osoby niewidome/słabowidzące.

2023-02-04 16:56

#143 agnieszka Konto zarchiwizowane

W skrócie, tak, taka postawa istnieje, ale dla mnie szczególnie tu jest widoczna. Być może z powodu połączenia tematów informacyjnych z tymi towarzyskimi, a także faktu, że wyklarowała się tu pewna, dość homogeniczna grupa. Osobiście na platformy nam dedykowane wchodzę, by zdobyć konkretne info, ewentualnie looknąć coś, co może mi się przydać zawodowo.
Niemniej, zwróciłam uwagę na malkontenctwo :) i przynajmniej dla mnie jest ono irytujące. Nie zmienia to faktu, że Elten jest użytecznym programem, gdzie za pomocą kilku szybkich kliknięć mogę uzyskać potrzebne treści.

2023-02-04 17:02

#144 Julitka

Ja się nie spotkałam z taką postawą tutaj. Względnie raczej ze strony starszych. Ona obecna jest raczej na Typhlosie i FB.
-- (agnieszka):
Odpowiadając na pierwszy wpis, tak, niejednokrotnie niestety na tych forach. To częsta obecnie postawa i odchodzą stąd ludzie aktywni, szkoda. Niestety, gdy napiszę o swoich doświadczeniach i spostrzeżeniach to bardzo często mogę przeczytać: nie ma możliwości, by osoby widzące traktowały nas normalnie, lub powodzenia z tym, czy z tamtym. Uogólniam, ale takie wątki i tak są uogólniające, więc to takie moje wnioski :) Podobnie jak wypowiadałam się w dyskusji o szkołach, jakiś tu marazm, a biorąc pod uwagę sporo młodych trochę mnie to dziwi. W każdym razie dobrze, że jest miejsce, które odpowiada na te potrzeby, więc to nie jest ocena :)

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-02-04 22:55

#145 Julitka

@Agnieszka Dużo piszesz o tym, że uważasz, że wśród niewidomych panuje pesymizm, że się nie uda itp. Pokaż nam, że myślisz inaczej. Opowiedz swoją historię. Załóż bloga, na którym opowiesz, co robisz, kogo poznałaś, jak do tego doszłaś itp. To będzie super inspiracja dla ludzi. Tak jak my opowiadamy, jak założyliśmy fundację, jakie projekty robimy, że drukujemy 3d po niewidomemu, jak się uczymy, studiujemy itp. To byłaby naprawdę fajna inicjatywa, a i Ty mogłabyś nie tylko się pochwalić, ale też zrobić coś bardzo dobrego! :)

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-02-04 22:58

#146 agnieszka Konto zarchiwizowane

@Julitka dzięki za propozycję :) Póki co mam inną drogę, a w mediach działam na innym gruncie. Mniejsza o to, ponieważ nie odnosiłam się do siebie (czy mi się coś udało, czy nie), a jedynie napisałam swoje spostrzeżenia i, podkreślmy, nie chodziło ogólnie o ludzi z niepełnosprawnością wzroku. To raczej była odpowiedź na częste tu wpisy, że przydałoby się więcej nowych, a także mój odzew na pierwszy post w tym wątku :) Ogólnie więc, to taka refleksja, nie piszę o sobie, bo w tym temacie preferuję inne miejsca :)

2023-02-05 11:24

#147 magmar Konto zarchiwizowane

Zgadzam się z Julitką.
Byłoby miło gdybyś podzieliła się swoimi doświadczeniami z różnymi mediami.
Można przecież wkleić odnośne linki.
Sama mam takowe doświadczenia więc chętnie poznałabym Twoją opinię, a może powymieniałybyśmy się spostrzeżeniami?

-- (agnieszka):
@Julitka dzięki za propozycję :) Póki co mam inną drogę, a w mediach działam na innym gruncie. Mniejsza o to, ponieważ nie odnosiłam się do siebie (czy mi się coś udało, czy nie), a jedynie napisałam swoje spostrzeżenia i, podkreślmy, nie chodziło ogólnie o ludzi z niepełnosprawnością wzroku. To raczej była odpowiedź na częste tu wpisy, że przydałoby się więcej nowych, a także mój odzew na pierwszy post w tym wątku :) Ogólnie więc, to taka refleksja, nie piszę o sobie, bo w tym temacie preferuję inne miejsca :)

--

2023-02-05 11:27

#148 magmar Konto zarchiwizowane

Jesteś starsza od sporej części ELtenowiczów, bogatsza o doświadczenia pozytywne.
Może wielu zainspirowałoby się.
Młodość to czas poszukiwania wzorców, tożsamości, drogi życiowej etc.

2023-02-05 11:29

#149 agnieszka Konto zarchiwizowane

Ja jestem starsza? O, wypraszam sobie! A tak na serio, nie, trzydziecha nawet mi nie stuknęła xD

2023-02-05 11:37

#150 magmar Konto zarchiwizowane

OOO to bardzo przepraszam.
A jeśli chodzi o istotę rzeczy- chętnie i ja poznałabym Twoją działalność artystyczną.'

-- (agnieszka):
Ja jestem starsza? O, wypraszam sobie! A tak na serio, nie, trzydziecha nawet mi nie stuknęła xD

--

2023-02-05 11:40

#151 agnieszka Konto zarchiwizowane

@Julitka, @Magmar myślę, że nie twórzmy offtopu, bo to ogólny wątek :)

2023-02-05 19:49

#152 magmar Konto zarchiwizowane

Zawsze możesz stworzyć nowy wątek, albo napisać w wątku o działalności niewidomych w mediach.
Dla chcącego nic trudnego.

2023-02-05 20:02

#153 magmar Konto zarchiwizowane

Mówisz, że tyle rzeczy ogarniasz, które dla wielu są nie do przeskoczenia, a przecież wątek dotyczy ograniczeń.
A slprp ogarniasz i z tego co mówisz dobrze CI to idzie byłoby miło podeprzeć to jakimis konkretami.

-- (magmar):
A jeśli chodzi o istotę rzeczy- chętnie i ja poznałabym Twoją działalność artystyczną.'

-- (agnieszka):

--

--

2023-02-05 20:03

#154 Julitka

Dokładnie. W sensie, dużo mówisz, a mało wiemy. Fajnie byłoby dowiedzieć się czegoś więcej.

2023-02-05 20:29

#155 agnieszka Konto zarchiwizowane

Nie nie, nigdzie nie napisałam, że cokolwiek ogarniam. Nie piszę także o braku trudności, ponieważ sama je mam, często w dostępie do potrzebnych mi materiałów. Ja się tylko zdziwiłam tymi aspektami społecznymi i pewną jakby... pasywnością :) Takim, u części osób, brakiem działania z osobami widzącymi. Kilka razy mi się ktoś pytał o coś tylko z tego powodu, że również nie widzę i zapewniam, sprawa nie dotyczyła porad jak coś ogarnąć bez pomocy wzroku.

Edytowano 2023-02-05 20:56

#156 agnieszka Konto zarchiwizowane

To nie jest zresztą istotne. Autor zapodał temat, luźno napisałam spostrzeżenia, tyle. Nie wiedziałam, że wywoła to jakieś większe reakcje.

2023-02-05 21:28

#157 Zuzler

A z drugiej, skoro ludzie są tak ciekawi Twoich osiągnięć i doświadczeń, to co Ci szkodzi?

Edytowano 2023-02-05 22:28

#158 magmar Konto zarchiwizowane

I nawet jako osoba niewidoma podyskutowałabym o ograniczeniach i możliwościach niewidomych muzyków, a to dotyczyłoby wątku.

-- (magmar):

-- (agnieszka):

--

--

2023-02-05 23:07

#159 Zuzler

Nowy wątek też zawsze można założyć. Albo poszukać starego w podobnym temacie, bo mógł być.

Edytowano 2023-02-06 01:57

#160 misiek

Właśnie dla chcącego, a koleżanka wyraźnie napisała, że nie chce więc po co jakieś takie w ręcz przymuszanie?
-- (magmar):
Zawsze możesz stworzyć nowy wątek, albo napisać w wątku o działalności niewidomych w mediach.
Dla chcącego nic trudnego.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-02-06 02:34