Odbiorniki

Nasze radioodbiorniki, (archiwalny wątek głosowy)

Założony przez lukasz1993258 115 wpisów ostatni wpis 11 miesięcy temu Strona 2 z 6

Transkrypcja

Witam Państwa bardzo serdecznie I przepraszam za moją jakość i za mój głos, ale jestem chory obecnie, więc tak To małe radyjko, o którym kiedyś tam wspominałem, to ono nie miało żadnych słuchawek nawet Bo tam był jakiś mały głośniczek dziwny, bo ja pamiętam to, że tam żadnych słuchawek nie było I jeszcze chciałabym powiedzieć, że miałem parę lat temu, znaczy chyba z rok temu Miałem taki głośniczek mały, który miał wejście na pendrive'a Nie był on głośnikiem na bluetooth, miał wejście na pendrive'a, wejście AUX i ten Wejście AUX, pendrive i kartę pamięci Był taki malutki, jakiś chiński chyba nawet Taki słowo znikający ponownie Pod względem basu i jakości Ale właśnie miał radio też z taką wysuwaną antenką I po prostu udało się to radio nastawiać i tyle No i jeszcze posiadam radio w Milestonie, nie wiem czy mówiłem No i z niego też czasami coś sobie posłucham No i oczywiście radio z telefonu

Transkrypcja

Dzień dobry Polsko, chciałbym powiedzieć, że od dzisiaj posiadam jeszcze jeden fajny radioodbiornik na kasety, który posiada tylko na kasety, nie na żadne płyty. Można do niego włożyć baterie, można go używać pod prądem. Jest takim małym podstawowym magnetofonem i posiada tylko kasety i radio. Nagrywanie kaset, wejście na słuchawki. No i tyle. Może na blogu kiedyś pojawi się jakaś prezentacja, ale to jak wyzdrowieję, bo tak.

Transkrypcja

Ja takie radiika, o którym mówił Kmicic, to osobiście miałem bardzo dużo takich radii, jak już tak powiem. Miałem też jeszcze takie radio właśnie, które nie miało magnetofonu ani kompaktu. I też były dwie opcje, że można było je na pół baterii używać albo pod prodem nie mieć. Ale ono miało jeszcze w sobie możliwość programowania stacji i budzik można było nastawić. No i oczywiście tradycyjnie wejście słuchawkowe. To tak wyglądało to. Ale niestety się, że tak powiem uszkodziło, więc no niestety, ale no tak to bywa z takimi rzeczami, że tak powiem. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Bardzo fajny temat. Ja niezmiennie od lat niedługo ośniu albo dziewięciu posiadam bardzo popularny w pewnych kręgach myślę odbiorniczek Degen DE 1103 ze względu na pokrycie pasma fal krótkich posiadam także skaner ICOM ICR2 który też charakteryzuje się względnym brakiem dziur, zwłaszcza na pasmach które mnie interesują chociaż na tym moim zadupiu, na którym obecnie mieszkam to jest naprawdę ewenement nawet na antenie nie od producenta, bo te anteny od producenta są z reguły takie jakie są aczkolwiek ludzie, którzy mają w miastach jeszcze skanery czy na większych osiedlach mogą sobie posłuchać różnych rzeczy no i niegdyś miałem przecież magnetofon jeszcze stary radiomagnetofon dwukieszeniowy Sony który też przy pomocy magicznego suwaczka i jakby magicznej magicznego przesunięcia nie do końca zgodnego z instrukcją obsługi umożliwiało dostęp do niektórych pasm w ten sposób na końcu lat dziewięćdziesiątych powiedzmy, że dwutysięcznych pierwszych można było posłuchać sobie na przykład wojskowych radiotelefonów u nas tutaj w garnizonie poznańskim a także pogotowia medycznego wodociągowego takich różnych no ale to raczej nie było często nie było tego dużo też z uwagi na odległość od miasta i na to, że to była taka, takie pasmo trochę chyba z dziurami też nie do końca pamiętam jak to było w każdym razie na pewno było pogotowie wodociągowe i ratunkowe no i oczywiście jacyś radioamatorzy którzy mieli PML-ki czy co to tam było w tamtym czasie nie jestem pewien wtedy też dużo ludzi z CB radio korzystało ale to CB radio chyba raczej nie było no także tyle w temacie Degen jeszcze żyje choć już poklejony taśmą to cały czas mi wiel nie służy no myślę o kupię czegoś nowego jak najbardziej ale no nie wiem jeszcze, jeszcze nie nie robię takiego jakiegoś większego researchu żeby znaleźć radio z dobrym pokryciem fal krótkich i z możliwością podłączenia zewnętrznej anteny no i zasilany oczywiście bateriami bo prąd to twój wróg zwłaszcza jeżeli jest radio kiepsko zaekranowane

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transkrypcja

Nie no, to ja nigdy nie miałem możliwości odsłuchiwania jakichś stacji wojskowych czy pogotowia. Nigdy takiego przypadku nie miałem, chociaż ciekawe jest to.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Cześć, tutaj pytanie do Killera Cóż potrafi ten Degen? Ile kosztuje? I odkąd, dokąd wspiera pasmowal krótkich, średnich i długich? I UKF-u w sumie jeśli wspiera więcej niż 87108? Co do skanera, jakbyś mógł przybliżyć mi trochę kwestię skanerów to byłbym wdzięczny, bo zastanawiam się właśnie na jakiej zasadzie to działa cóż potrafi i o co w ogóle z tym chodzi. I teraz jeśli się orientuję ty z tego skanera mógłbyś zrobić nawet odbiornik na Global Tuners i byłby to pierwszy polski odbiornik, więc gdybyś miał możliwość to byłoby to fajna rzecz. Pozdrawiam.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transkrypcja

Jeszcze jedno pytanie. Nagrywam się teraz z drugiego laptopa. Od jakiej do jakiej częstotliwości możesz tym skanerem sobie przeglądać? Powiem, że skaner nie ma podziału na UKF i tak dalej i po prostu leci z całego pasmu. Mógłbyś zaprezentować jakoś jak ten skaner działa?

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transkrypcja

no i co no i przeprowadziłem pewne testy teraz obecnie znajduję się w mieście Bielsko-Biała wzięłem sobie ten głośniczek który nagrywa znaczy, Jezus Maria, co ja gadam który sobie nabyłem, ten z takim suboferkiem no i co jak w Warszawie co drugą stację wyłapywał bez problemu bo w tym głośniczku jest możliwość właśnie, żeby samo jakby wyszukało od jakiej stacji ile wyłapię i żeby potem można było przełączać po uprzednim przytrzymaniu guzika no tak, niestety teraz sytuacja jest taka że nic nie chcę wyłapać, co w MP3 to jest sam saklip tutaj dużo stacji wyłapuje bez żadnego problemu tak tam tak tutaj po prostu ja wam to zademonstruję bo ja go włączę a nie, no był włączony to co ja robię chwileczkę line in czyli to jest aux ja się pozwolę ja się pozwolę przełączyć ja się pozwolę przełączyć music ale nie chcę muzyki sm tenor o właśnie to co druga stacja to tylko o jest tsun a jak dam żeby wyszukało mi to w Warszawie jak dam na to żeby wyszukało to mi wszystkie z jakiejś 15 albo 20 stacji zapamiętuje i ładnie je łapie a tutaj są stacje w Gwiazdku Białej które na pewno mi ładnie łapią na MP3 i to sam saklip i jest sporo tych stacji w Gwiazdku i to jeszcze bez zarzutu więc ja o teraz tam przytrzymam i powinno coś wyszukać i co i nic nawet jak przytrzymam tak antenę i nic tutaj zupełnie nie wynajduje i nic tutaj zupełnie nie wynajduje a na przykład na 93 FM jest RMF z Katowic która aż tutaj dociera zasięg która aż tutaj dociera zasięg więc ja nie rozumiem co tu jest za przyczyna więc ja nie rozumiem co tu jest za przyczyna dlatego ja zawsze wychodziłem z inicjatywą że te odbiorniki starsze są jednak tysiąc razy lepsze niż te nowoczesne bo sami teraz widzicie nic nie wynajduje i nic nie znajdzie kompletnie musiałbym mieć pilota żeby wpisywać częstotliwość jakąkolwiek żeby tutaj coś znaleźć w tym głośniku a pilota ze sobą niestety przez przypadek nie wziąłem najwidoczniej nie zdążyłem go spakować więc tak to wygląda a tak jak mówię w Warszawie to już dawno wszystko wynarazło i zaprogramowało a też niektóre stacje mają nie są wyłącznie tylko z Warszawy Pekin tylko jeszcze niektóre są stacje z Warszawy Raszyn i temu podobne i tak dalej i tak dalej no i brak stacji no i bądź tu mądry i pisz wiersze no i cały czas próbuje wyszukać ale wiadomo że nie wyszuka więc ja nic z tego nie kumam naprawdę zgłupiałem szczerze powiedziawszy zgłupiałem w tym momencie a powinno wynajmować bo jest dużo stacji typowo z Bielska Białej jest antyradio które ma nadajnik tutaj jest jakieś tam meloradio o którym mówiłem które też ma tutaj nadajnik i jako pierwsze powinno łapać radioexpress jest który też ma tutaj nadajnik nic nie łapie kompletnie on próbuje szukać nic nie wynajduje a w Warszawie to by już dawno znalazło wszystkie ja nic z tego nie rozumiem no to także tyle to wam chciałem zademonstrować no i tyle i pozdrawiam

Transkrypcja

Ludzie, normalnie ja teraz pieprznę za przeproszeniem ze śmiechu. Podpiąłem mp3-kę Samsa Clip pod głośniczek AUX i proszę bardzo. Idealnie z mp3-ki łapię wszystkie stacje. Z tego głośnika, z którego odpalam, nie chcę odpalić. Wy to rozumiecie? Bo ja z tego nic nie rozumiem. Tu idealnie łapię, muszą słychać, muzyczka, a tam nie, więc to jest masakra.

Transkrypcja

Może ten tunel po prostu, ten w tym głośniczku twoim, może ma po prostu słabą czułość i tyle, no.

Transkrypcja

Nie wiem, czy to ma słabą czujność, czy nie, czy jak to tam, ale to jest, tak jak mówiłem, głośnik w stałocie suboffera, a w Warszawie za tym łapie idealnie wszystkie stacje. Tutaj to w ogóle nie wyszukuje, a zaś MP3-ka, a sąsadki, plus ładnie wszystkie stacje pięknie łapie. No ale dobra. Mniejsza oto, przecież.

Transkrypcja

Jeszcze powiem taki przypadek właśnie takiego radia. Miałem kiedyś takie radio, filmy Muse. Właściwie, nie wiem, jakaś taka fińska firma, pamiętam po roku to radio zaczęło strzeczyć, harczeć i tak się tam, ale kiedy jeszcze było w sile swojej sprawności, że tak powiem, to pamiętam, że na przykład Szczecinie to radio odbierało bardzo dobrze. Tam brzydko, pięknie, LMF Max, nie wiem, LMF, SK, Sreska, tam i jeszcze inne, Chili Z i jeszcze tam, bo wtedy jeszcze antyradia nie było. No i pamiętam, że jak zabrałem to radyjko ze sobą do Sławna, do znajomych, znajomi jeszcze wtedy w Sławnie mieszkali, no i sprawa przedstawiała się następująco. Ja odpalam sobie radyjko, a tu zaskoczenie, szum na całej skali. Gdzie nie gdzie przebija się tylko jedynka na sto, siedem i dziewięć i LMF na osiemdziesiąt, dziewięć i trzy, ale ogólnie to na całej skali jest jeden wielki szum. No i kurczę, ja się teraz zastanawiam, o co tu kamar, czy w tym Sławnie jest aż tak, aż tak kurczę słabo, aż takie są złe warunki do odbierania radia. No to postanowiłem zajrzeć. Na Yamahę, Yamaha to, tak, to wiesz, znajomy mają wiesz, filmy Yamaha, i tam postanowiłem zajrzeć. No i co patrzę, nawet sobie, najpierw robię sobie skan wyszukiwaniem automatycznym. I co, i co, wyszukuje mi pięknie Radio Maria, Radio Zed, RMF, Radio Fama, RMF Max. Wszystko pięknie, idealnie. Nawet, nawet bez szumiącego stereo. No i tak dalej, i tak dalej. No, tak więc, no. Tak to krócie jest.

Transkrypcja

Dlatego ja jestem jednak za tym, że stare sprzęty były najlepsze Nic ich nie przebije Bo zawsze idealnie stacje wyłapywały No tutaj, gdzie teraz jestem, tak jak już mówiłem w Bielsku Jeżeli chodzi o MP3, SAMSA, CLIP To sporo stacji tu wyłapuje Nawet z Katowic jeszcze łapie RMF-kę na 93FM Antyradio łapie, bo Antyradio Katowice ma parę nadalenników W tym tutaj właśnie w Bielsku, białej na 105FM Idealnie łapie Radius Z ze skrzycznego łapie Natomiast dzisiaj z jakiejś ciekawości jeszcze sprawdzając sobie RMF Max Śląsk skrzyż łapie i ledwo, ledwo Tylko to ja już muszę nagimnastykować się anteną Znaczy kabliu odsłuchawek Żeby po prostu mi jako tako to wyłapywało Chociaż jest bardzo silny Sygnał tej czyńskiej stacji Coś tam się da złapać, ale to jest takie Piąte, sześćdziesiąte Ledwo słyszalne I takie tam Niestety Tak już to bywa Bo tutaj niestety w Bielsku, białej ani Maxa nie ma Ani Eski nie ma, ani Jakie to była stacja? Fama też nie ma tutaj oddziału Tutaj kiedyś najpopularniejszą stacją była Stacja Radioplaneta Ale no niestety tak wyszło jak wyszło No i właśnie w tym głośniczku automatycznym wyszukiwanie tutaj w ogóle nie działa Nie wyszukuje mi nic Zapewne w Warszawie mi będzie wyszukiwać wszystko I to w Warszawie jest to dziwne, że wyszukuje dosłownie każdą jedną częstotliwość Nawet na szumie wykazuje, że coś tam niby jest A w rzeczywistości to jest tylko szum No chyba, że jak... Dotknę jakąś antenę w inny sposób To coś tam jako tako wykaże Aczkolwiek z taką ledwością No, że to jest trudne do opisania Przebijają się jakieś inne stacje Radio Fama, Żylardów Jako tako tam łapie, chociaż to jest takie Ledwo, ledwo No więc, no co tu dużo mówić, no Jest masakra Jeżeli chodzi tutaj o odbiór jakiejkolwiek stacji przez ten głośniczek No nie spodziewałem się jeszcze takiego obrotu sprzętu Nie spodziewałem się Nawet częstotliwość 105,6 Co tutaj łapie Polskie Radio Program 2 Z Katowic Kosztowej Też tego nie złapie A powinno, bo i RMFK I dwójka mają bardzo mocne nadajniki Więc sądziłem, że nawet to złapie Radio M z Katowic 107,6 FM Też nie łapie Radiobiersko powinno tutaj łapać 106,7 FM Idealnie, bo to jest jednak nadajnik jest tutaj Niedaleko No też nie łapie No to... Przecież to jest śmiech na sali jakiś Ale no dobra Jak chcę osłuchać sobie radia Muszę podjąć MP3 pod AUX I wtedy, o działa, proszę Tylko niestety muszę mieć podpiętą MP3 Bo inaczej nic z tego nie będzie Podpięta MP3 pod AUX Idealnie wyszuka I idealnie działa No to raczej tyle co tutaj chciałem powiedzieć Do usłyszenia Do zobaczenia Do zobaczenia

Transkrypcja

W deszku mój skaner ICOM ICR2, praktycznie pokrywa pasmo od 0 do 1300 MHz, tak więc całkiem sporo, jak widzisz. Natomiast, no można sporo sobie posłuchać, że już do tego wymagany jest bardziej soft, nie? Jakieś tam satelity, czy jakieś radiosondy ewentualnie, czy coś takiego, to już bardziej cyfrowe rzeczy są. Też faktem jest, że u mnie na przykład niewiele słychać tak w ogóle, bo jakieś tam firmy ochroniarska, firma ochroniarska, jakieś tam strzępki straży pożarnej, strzępki jakiejś korporacji, taksi, to właściwie wszystko. Natomiast ja mieszkałem przez kilka lat w Kielcach. I tam to naprawdę było od wyboru do koloru. Tam było i straż pożarna, taka rzeczywiście pracująca na tym paśmie, i miejska, i wojewódzka. Było PKP, jakieś te służba zdrowia, ale to nie dotyczyło jakby pogotowia, tylko raczej to były jakieś wizyty ludzi, którzy nie wymagali hospitalizacji, ale wymagali pożarów. Nie wymagali tam oglądu przez lekarza. Co tam jeszcze? Straż miejska, policja oczywiście. Głównie prewencja, ale zdarzały się różne tam ciekawsze akcje, na przykład jak kibice drużyny piłkarskiej, która tam rządzi, czyli korony. Gdzieś jechali, jechał i był mecz, prawda? Kibice przeciwnej drużyny wjeżdżali do województwa. To przecież całe województwo było na nogach. Trzeba było ich eskortować. No. No, ale też się ciekawsze rzeczy zdarzały. Zwłaszcza, kiedy były takie operacje, gdzie nie wszyscy mieli tą łączność cyfrową. Bo wtedy, wiesz, wszyscy teraz idą na łączność cyfrową. No, ale nie zawsze to jeszcze działa. I wtedy się przyłączano na tą łączność analogową, więc można było posłuchać specyficznego języka policjantów. No, język policjantów jest charakterystyczny. Zwłaszcza ten radiowy. Co jeszcze? Służby energetyczne. Ale to były wyższe, takie wyższego rzędu sprawy, bo to była praca na liniach wysokiego i średniego napięcia. Więc... Tam te procedury bezpieczeństwa, no, były dosyć wysokie. Tam właściwie każdą czynność trzeba było odnotować. I to jeszcze mieli taki skonkretyzowany, sformalizowany strasznie język. Także, także rzeczywiście. No, były jakieś tam ochrony też, hipermarketów, galerii, tego typu, tego typu historii. No, mnie zawsze fascynowały służby. I przede wszystkim straż pożarna, PKP i w mniejszym stopniu policja, ale także te służby energetyczne. Zawsze mnie ciekawiło na przykład, jak wygląda taki typowy dzień strażaka, nie? No, nie zawsze jest tak, jak się to pokazuje, prawda? W różnych telewizjach i tak dalej, i tak dalej. Ale rzeczywiście na przykład programy typu 28 sekund, jeżeli masz okazję dorwać to i obejrzeć, był taki program 28 sekund na temat polskich strażaków albo, albo JRG w akcji. No, to, to są rzeczywiście prawdziwe, prawdziwe rzeczy. Tak, tak to wygląda. No, kiedyś na przykład złapałem taką sytuację, gdzie na PKP, w ogóle wszystkich dyżurnych ruchu na moim rejonie kolejowym, miałem obczajonych po głosie. Wszystkich dyżurnych. Dyżurnych straży pożarnej tak samo. Na przykład kiedyś mi się zdarzyło namierzyć sytuację, gdzie jeden z dyżurnych ruchu na Stawni Kieleckiej miał służbę przez 24 godziny od 8 do 8. Cud, że się nic nie stało. To była taka jednorazowa sytuacja i się już nie powtórzyła. Notabene całkiem sympatyczny koleś to był. Się przynajmniej tak odnosił do, do ludzi sympatycznie. W przeciwieństwie do niektórych, prawda. No. Także rzeczywiście, no to są, to, to są ciekawe rzeczy. Aczkolwiek powiem Ci, że jeżeli miałbym teraz coś Ci radzić, no to jednak kupić kartę telewizyjną. Dlatego, że... Kartę oczywiście z odpowiednim chipsetem i sterownikami do, do, do PC-ta. Dlatego, że chociażby można będzie wpisywać częstotliwość z palca. To już, już spore udogodnienie. Oczywiście można, jeżeli się ma tylko pokrętełko, tam obczaić sobie pasmo, nie. Co jest po czym u siebie tam na miejscu. Ale no to jest długotrwałe i wymaga trochę cierpliwości. No ale rzeczywiście, no jeszcze zwłaszcza w miastach jest czego słuchać. Już nie wspominam o lotnictwie. No ale to już temat na, na większe anteny i większą kasę, że tak powiem.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Transkrypcja

Łukaszu z cyferkami I to jest bardzo proste Po prostu Odbierasz Rozumiem, że podłączyłeś Sansę do głośniczka kablem W sansie jest jack A w tym jest głośniczek To bardzo proste wyjaśnienie Po prostu Kabel antenowy Jest kablem do głośniczka Tak działa przecież antena w sansie Że ten kabel do słuchawek Jest jednocześnie z anteną I tak samo działa Ten kabel do głośniczka Różne kable mają różną czułość W zależności od kabla Więc prawdopodobnie Odlicza tajemnicę

Transkrypcja

Tak, to ja akurat wiem, ale mi chodzi o to, że ten głośnik, on jest właśnie z wysuwaną anteną teleskopową. I mimo, że tą antenę wysunę, to i tak jak dam na automatyczne wyszukiwanie, to on i tak nic nie znajduje. A w Warszawie znajduje. Tutaj nie ma opcji, żeby cokolwiek znalazło. Bo to nie jest taki mały głośniczek na bluetooth tylko. Tylko to jest głośnik, jakby ci powiedzieć, w kształcie suboffera, podobny do, taka jakby jedna kolumna, która ma po środku głośnik i po bokach ma jeszcze dwa takie głośniczki. W sumie ten głośnik, co jest tutaj, to jest suboffer plus dwa małe głośniki, które są po bokach. On jest taki z drewna i właśnie tego też tak on... Znaczy no, ma taką... Ma taką rączkę, generalnie, i tyle, no. To, że wiesz, że to robi jako antenę, to ja wiedziałem, tylko po prostu w szoku byłem, że to po prostu w ten sposób, że nawet jeśli ja wysunę tą antenę teleskopową, tak? I tak nie łapie nic, kompletnie. No tyle. Dziękuję.

Transkrypcja

A ta antena teleskopowa ona jest długa czy taka no krótka? Bo może być też tak, że ta antena teleskopowa jest niewystarczalna.

Transkrypcja

Aha, jakiej firmy jest ten twój subwoofer, czy ten głośnik w kształcie subwoofera, jakie one firmy?

Transkrypcja

Ona jest krótka, tylko to, no co, to jest normalny śmiech na sali. Zaś tutaj, jak jestem w Bielsku, to jest mniejsze miasto od Warszawy. I powinno coś z Bielska wyłapywać, cokolwiek. To już nawet w MP3, jak się postaram, to mi na przykład łapie dwa Meloradia. Jedno z Katowic mi łapie, drugie z Bielska Białej, stąd. I co Katowice, bo na danik jest Meloradia z Katowic w Zabrzu, jakoś tutaj dociera ten zasięg. Jak się postaram odpowiednio, to mi dociera zasięg, nawet z katowickiego Meloradia. Dociera bez zarzutu, z MP3. No a w tym jest krótka antena, no nie wiem ile ona może mieć, no króciutka. Ale i tak jednak to jest dla mnie dosyć dziwna sytuacja. Bo coś tam jednak powinno wyłapywać. No to raczej tyle.

Transkrypcja

Właśnie tak mi się zdawało, że ona jest króciutka, no bo... Jak to mówię, to ja sobie myślę... O, ta Antena jaka... Jakie długości może być ta Antena, ona taka... Taka krótka, no właśnie. Ale kurde, to też jest śmieszne, że nic... Że nic nie wyłapuje. Albo tu w takim razie ta Antena, mówię, że po prostu nie jest samowystarczalna. Bo radio jest... Jakieś radio się konstruuje, to powinno się do tego radia dobierać odpowiedniej długości Anteny. Ponieważ to zależy od jakiego radia. Antena nie może być ani za krótka, ani za długa. Bo jeżeli nawet będzie za długa, to i tak światło będzie pogarszał. Antena musi być idealniej. Pomyślę też, że producent tego głośnika... Nie wiem, właśnie się pytałem, no... Już nie wiem, kurczę, jakiej firmy jest ten głośnik, ale... Producent... Producent tego głośnika po prostu nie pomyślał o tym, żeby dokładnie skorygować Antenę. I zrobił sobie taką, jaką zrobił. Czyli krótką. Oj kurde, ja szybciej przypomniałam. Moja babcia ma takie kuchenne radio, gdzie Antena ma dosłownie 10 cm długości. Chyba. I też... I prawie nic nie odbiera, poza lokalnymi stacjami. I dodatkowy drut. No to kurczę... Zaczyna łapać, jak nie... Jak ten, nawet niemieckie, więc... Kurde, no co my...