Pokój wspólny, spędźmy razem czas. Forum inne.

Ulubiona postać z HP

Started by Monia01 33 posts last post 2 years ago Page 2 of 2

Przecież to, czy był dobrze kreowaną postacią literacką, a to, czy dobrze sobie w życiu radził, to są dwie kompletnie różne sprawy.
--Cytat (Agata.d ):
Czy Harry był tak dobrze wykreowany? nie powiedziałabym. W mojej opinii Harry był w pewnych kfestiach ciapowaty i gdyby nie Ron i Hermiona to nie poradził by sobie z tym wszystkim, co mu spadło na bary.

--Koniec cytatu
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Ja z kolei jak większość lubię Lupina, Syriusza no i Harry'ego i tu zgadzam się z @agata.d. Chciałoby się go niekiedy udusić, ale tak też jest w życiu. Lubimy kogoś, chociaż ma wady, które doprowadzają nas do szału. Z żeńskich postaci lubię Tonx i strasznie żałuję, że RRowling potraktowała ją tak po macoszemu, zwłaszcza w szóstej części, gdzie chyba dopiero pod koniec wpadła na pomysł co z nią zrobić. No i Lunę też lubię. I mimo wszystko Lily, bo jednak oddać własne życie za dziecko to jest coś, co przypieczętowuje tą madczyną miłość tak do końca. No i w pewnym sensie żal mi voldemorta, bo stał się taki, jaki się stał przez dzieciństwo, które ukształtowało w nim złe wzorce postępowania.
May the force be with you.

Mogłabym się podpisać pod całym tym wpisem.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Ja też.
Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.

--Cytat (tajan1991):
Ja jak byłem mały kochałem się w Hermionie i do dziś mam do niej słabość. Oj tak.
Bardzo lubię tatę rona, o fajnie by było mieć takiego teścia. Miał Harry szczęście. Lupina mógł bym mieć za wujka.koniec

cytatu
Ja, jak byłem mały, to przeżywałem jakąąś fascynację Ginny. Może i można to tak nazwać, że się w niej podkochiwałem, chociaż teraz, z perspektywy czasu, podkochiwanie się w postaci literackiej wydaje mi się cokolwiek śmieszne. Dzieci to jednak mają inne postrzeganie. :D Tak poza tym, bardzo lubię Snape'a, nie personalnie, ale tak po ludzku go rozumiem, no i był dobrze wykreowaną postacią, nie mówię, że bezbł ędnie, ale dobrze. Lubię też Dumbledore'a, zarówno jako człowieka, jak i jako wykreowanego bohatera. To bardzo mądra postać, o wielkiej sile wewnętrznej, a przy tym ludzka, popełniająca błędy i potrafiąca się na nich uczyć. Jako dyrektor szkoły może wzorem nie był, no ale nie można być wzorem we wszystkim :D Personalnie lubię również lupina. Dzielnie walczył ze swoimi słabościami inie stoczył się, choć tu zapewne też wielka zasługa jego otoczenia. No i jak już powiedziano, ten bohater był ludzki.
Przyjaciel tworzy w nas nową przestrzeń, która prawdopodobnie nie zaistniałaby nigdy, gdybyśmy go nie spotkali. Tylko dzięki niemu rodzi się w nas nowy świat. – Anaïs Nin

Tak, tak, Snape to chyba jedna z niewielu dobrze wykreowanych postaci w Hp.
Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.

No nie wiem, dla mnie zdecydowanie lepiej został wykreowany w ostatnim zobowiązaniu :D
🇺🇦 🇵🇱

A nie zgodzę się odnośnie OZ. Można odnieść takie wrażenie, bo po prostu mamy jego perspektywę głównie i generalnie go więcej. A w książkach po prostu pozostawał w cieniu, dlatego trudno robić takie porównania.
@Ambulocet
No w punkt.

Choć co do Snape'a personalnie, nie przeszkadzałby mi jakoś szczególnie, gdybym nie była dzieckiem. Ten jego charakterek był przynajmniej do częściowego ukrócenia. :)

No i mało brakowało zapomniał bym o innej swojej ulubionej postaci. A mianowicie o Lunie, osóbka o niesamowicie szerokich horyzontach, niby taka mażycielska i taka co z hoinki się urywa, ale jak trzeba to wykazuje na prawdę mocny hart ducha i wielką lojalność. Swoją gitarę nazwałem Luna :-)
Prawda jest okruchem lodu.

Lupin, Dumbledore, Harry, Hagrid, Syriusz, MCGonagal.
marzenia się spełniają.

A więc tak, Draco, Syriusz, James i Charlie
Może i nie jestem aniołem, ale jestem warta tego żeby chwilę zemną pogadać.

Hagrid zdecydowanie. ;) Porządek trzymał i bardzo pozytywna postać tak w ogóle przynajmniej na tyle na ile przeczytałęm.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P